Krmení koně se sklonem ke schvácení senáží

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Widoo

21.3.2022 13:39
Widoo

XXX.XXX.27.178

Ahoj, mám vyhlédnuté ustájení, které vypadá moc pěkně, ale krmí se tam hlavně senáží (koně jsou na volno a mají rozdělaný balík). Můj kůň má dle veta predispozice ke schvácení, ale ještě nikdy schvácený nebyl...žil na pastvinách a teď je dva roky v režimu sezonu pastva + seno, zima jen seno bez jakéhokoli přístupu ke stařině. Ráda bych tohoto koně přesunula na dotyčné ustájení, nicméně stále váhám, jak s tou senáží. Koně tam mají celoročně přístup na zpevněnou plochu s příkrmem, která je otevřená do výběhu. Myslíte, že by tento problém mohlo vyřešit postupné přidávání senáže do sena? Nebo má tohle vůbec řešení? Nebo je senáž celkově problém? Děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2022 13:58

To je velice individuální, nepíšete o jakého koně se jedná, a vlastně nevíme, jaké kvality je dotyčná senáž, z jaké směsi pícnin, jaká vlhkost, a podobně. A také zda má kůň zátěž nebo bude mít, protože poměr příjem/výdej v tom také hraje roli.

Suché senáže z dlouhé trávy bych se asi u zdravého koně úplně nebála, a ano, zařazování senáže postupně do sena je způsob, jaký volím pro přechod (my jsme ale nikdy nepřecházeli na plnou dávku senáže). Máte v případě potřeby v novém ustájení možnost koně oddělit a krmit svým krmením, pokud by na senáž špatně reagoval? Asi bych nečekala přímo schvácení (to byste případně poznala už při rozkrmování - ale pozor i na nový balík, kdy kvalita dvou balíků může být značně rozdílná), ale určitě je na místě se obávat obezity, při nedostatečném výdeji. A to by se muselo nějak řešit, otázka je, zda byste mohla dát třeba náhubek.

Pokud by ustajovatel nechával koním balík v původní sisalové síťce, také by mi naskočil vykřičník, a úplně bych u takového ustajovatele asi koně mít nechtěla...

21.3.2022 14:03

Na základě čeho vet určit ten sklon ke schvácení?

Widoo

21.3.2022 14:26
Widoo

XXX.XXX.27.178

Jedná se o chladnokrevného koně, 7 let věku.
Při kupní prohlídce vet řekl, že možná proběhlo mírné přichvácení předních končetin, byla lehce deformovana kopytni stěna. Jiný vet (který zná dotyčné chovné stádo) ale řekl, že to pastevní koně mívají, takové jakési "lamely" na kopytech, že je to prý jako letokruhy u stromů, potvrzeno nezávisle i jinými chovateli.
Dále mě pak kopytářka upozorňuje na častou šíři bílé čáry - dáváme Mustang trace.
Na začátku roku jsme měla fyzio, a ta říkala, že dávat pozor na schvácení, jelikož kůň má velmi výrazný krční hřeben.
Na IR jsme test nedělala.
Kůň teď chodí 3x až 4x týdně cca 1 hodina, jinak moc není prostředím motivovaný k pohybu, v novém ustájení by se to snad doufám změnilo.

Senáž je jinak na daném místě vždy rozbalena...její složení teď bohužel konkrétně nevím.

21.3.2022 14:56

Jaké konkrétní plemeno? Vzhledem k výraznému výskytu PSSM1 u chladnokrevníků bych se senáže spíše bála z tohoto důvodu.

21.3.2022 15:20

Rozšiřování bílé čáry může mít více příčin, musela byste vypozorovat, zda vzniká v době jarní trávy nebo mrazíků, abyste to mohla přiřknout sacharidům. Pokud kůň má nadváhu již při krmení senem, tak při krmení senáží (která bývá chutnější a energeticky bohatší) lze očekávat zhoršení tohoto problému. Přidat hodinových vyjížděk by nepomohlo, kůň by musel začít skutečně pracovat, a to tak, aby díky tomu na současném krmení začal hubnout, čehož je celkem těžké docílit. Co jste myslela tou motivací k pohybu?

Pořád ale zůstává ta velká individualita.

Veterinář a kopytář by vám neporadili? Ti toho koně alespoň vidí naživo. Mám za to, že test na IR se dá udělat i v terénu...? Tady by poradil veterinář, ale zajímavé info jsem našla tady https://www.equichannel.cz/diagnostika-equinni-rezistence-na-inzulin-otazky-a-odpovedi

GinaH.

21.3.2022 21:41
GinaH.

XXX.XXX.91.1

Senáží bych krmila jen koně, který to potřebuje, a to tedy koně dušného, starého atd. Dobře krmitelného mladého koně bych senáží rozhodně necpala.

Senáž má svoje výhody, které vyváží riziko otravy botulotoxinem, které je u ní několikanásobně vyšší než u sena, ale v případě koně, který spíš potřebuje dietu, žádnou výhodu nevidím.

(Například v USA se myslím dobytek proti botulismu očkuje, ale to už vám ustajovatelé koní, kteří je u nás rvou senáží jako by to byly kráva neřeknou Také není senáž jako senáž a opravdu pozor na to, aby vám někdo nezkrmoval senáž vhodnou spíše pro krávy než pro koně.)

Widoo

25.3.2022 10:06
Widoo

XXX.XXX.27.178

Zjistila jsem, že tohle téma je velice zajímavé.
Při svém bádání jsem - pravda, virtuálně - narazila na několik lidí, kteří pečují o více koní různých typů a mají je na 24/7 a krmí senáží - ale senáží speciální pro koně, otavovou. Není tak mokrá a mají na tom i koně, kteří schvácení prodělali.

Přesněji řečeno - tahle konkrétní stáj má 24/7 přístup na řekněme hektar plochy+senáž pod sítí+možnost zobnout krmnou slámu. Prý už takto koně měli i po schvácení a dobré....

Je na tuto problematiku v ČR nějaký odborník, který by dokázal erudovaně poradit?

25.3.2022 10:18

Widoo napsal(a):
Zjistila jsem, že tohle téma je velice zajímavé.
Při svém bádání jsem - pravda, virtuálně - narazila na několik lidí, kteří pečují o více koní různých typů a mají je na 24/7 a krmí senáží - ale senáží speciální pro koně, otavovou. Není tak mokrá a mají na tom i koně, kteří schvácení prodělali.

Přesněji řečeno - tahle konkrétní stáj má 24/7 přístup na řekněme hektar plochy+senáž pod sítí+možnost zobnout krmnou slámu. Prý už takto koně měli i po schvácení a dobré....

Je na tuto problematiku v ČR nějaký odborník, který by dokázal erudovaně poradit?

Ing. Mechová - výživářka, která se mj. specializuje na metabolické poruchy.

25.3.2022 14:52

Koukala jsem, že tento dotaz přidáváte i na Facebooku v několika skupinách (což chápu, když jde o zdraví koně, člověk pátrá, jak může), ráda bych se pak dozvěděla, jak jste se rozhodla a případně co dalšího jste zjistila. Kdyby vám nevadilo se podělit ...

Widoo

25.3.2022 15:26
Widoo

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Koukala jsem, že tento dotaz přidáváte i na Facebooku v několika skupinách (což chápu, když jde o zdraví koně, člověk pátrá, jak může), ráda bych se pak dozvěděla, jak jste se rozhodla a případně co dalšího jste zjistila. Kdyby vám nevadilo se podělit ...

Řeším no. Našla jsem opravdu dobrou hobby stáj, ale prostě v tomhle vím opravdu málo a nechci koni zavařit. To už bych ho pak nemohla dát vůbec nikam, a samozřejmě zdraví a finance. A chtěla jsem podchytit co nejvíce názorů, tady na Ifauně přeci jenom je ta základna daleko menší. A já nemám takovou síť lidí od koní kolem sebe, se kterými bych mohla konzultovat.

Našla jsem několik stájí, kde tento systém funguje, nicméně dost často jsou to i třeba místa, kde funguje jezdecká škola a ti koně prostě ten výdej mají. Nicméně se stále ještě rozmýšlím a pátrám. Ale respekt z toho mám velký.

Vědět dám :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík