Prosím jaké byste volili udidlo pro velice dobře přiježděnou huculku citlivou na hubu. Teď se na ni ale nejezdí, chodí pouze u sedla či na volno. Co měla za udidlo v minulém ustajeni nevim. Teď na ni mám dvakrat lomene stihlo, ale poměrně silné. Říkám si, jestli by nebylo lepší nějaké slabé a jaké,.. aby ji tolik neprekazelo v hube i třeba kvuli paseni.
Ps Jezdím na druhe kobce bezudidlove, takže udidlum moc nerozumim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já dotazu vůbec nerozumím - na co potřebuje mít kůň ve volnosti udidlo?
napsal(a):
Já dotazu vůbec nerozumím - na co potřebuje mít kůň ve volnosti udidlo?
Protoze cela vyjížďka není jen ve volnosti. Jsou useky kdy si ji musim pripnout a mit u sedla.. a bohuzel ji deti naucili, ze ohlavka se nerespektuje.. na udidlu je jako beranek, je na nej cely život zvykla (je to uz starsi dama).
Koně ze sedla jsem nikdy nevedla, tak jen teoretizuji. Záleží na tom, jak dobře je na tom udidle ovladatelná i v horších situacích, jestli by nebylo dobré mít udidlo, které pomůže vedení z boku a zabrání při větším zatažení za vodítko projetí kroužku udidla do huby koně. Čili třeba roubík či baucher, sněhulák možná. Udítko zvolte tedy tenčí, pokud myslíte že současné je jí velké=tlusté.
kallisto
napsal(a):
Koně ze sedla jsem nikdy nevedla, tak jen teoretizuji. Záleží na tom, jak dobře je na tom udidle ovladatelná i v horších situacích, jestli by nebylo dobré mít udidlo, které pomůže vedení z boku a zabrání při větším zatažení za vodítko projetí kroužku udidla do huby koně. Čili třeba roubík či baucher, sněhulák možná. Udítko zvolte tedy tenčí, pokud myslíte že současné je jí velké=tlusté.
Ja prave vůbec nevim jak poznat zda ji vyhohuje.. asi nějaké rozdílné koupim a pokus omyl.
Ja ji vodim na lonzovaci spojce a ma jeste krouzky, prave aby ji to nepůsobilo diskomfort ale ona reaguje opravdu velice dobre i kdyz se lekne apod.

Já tedy mladý ze sedla vodím, ale na ohlávkách (z bezpečnostních důvodů volím parelku), ale tady je hlavním základem ovladatelnost hlasem a připravenost ze země. Koně, který toto neumí a/nebo nerespektuje, bych měla strach takto vodit. Co když mě stáhne ze sedla?
napsal(a):
Já tedy mladý ze sedla vodím, ale na ohlávkách (z bezpečnostních důvodů volím parelku), ale tady je hlavním základem ovladatelnost hlasem a připravenost ze země. Koně, který toto neumí a/nebo nerespektuje, bych měla strach takto vodit. Co když mě stáhne ze sedla?
Ja strach urcite nemam... ona je "stará ", je to mazacka. Ale hold ji celozivotni nesvar nemuzu odnaucovat zrovna kdyz mi jde u sedla.
Nebojte, ona na kolize reaguje velice dobre a to uz mame dost zazitku jako vyskok srnek, kamion a tak podobne. Dotaz byl jiny

Ale hold ji celozivotni nesvar nemuzu odnaucovat zrovna kdyz mi jde u sedla.
Ano, to je přesné. To se totiž učí (odnaučuje) předtím, než toho koně k tomu sedlu vezmu. Ale chápu, tohle číst nechcete.
napsal(a):
Ale hold ji celozivotni nesvar nemuzu odnaucovat zrovna kdyz mi jde u sedla.
Ano, to je přesné. To se totiž učí (odnaučuje) předtím, než toho koně k tomu sedlu vezmu. Ale chápu, tohle číst nechcete.
Takže ma zůstavat porad doma ikdyz na udidle chodi uplne v pohode a je tak zvykla? Boze proberte se..... nekdo vodi jen na udidle protože zas ohlavku nepovazuje za dostatecnou.
Ps asi jste nepracovala nikdy s konem ktery se 20let vytrhaval z ohlavky a ještě palicata kobyla hucula. Dobry ja se ptala na jinou věc.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Patrně to kobyle někdo dostatečne nevysvětlil, ale ano, na to jste se neptala. Když chodí na udidle jako beranek, tak je asi jedno jaké má? Pak by mohla stačit tenčí oliva, když jezdíte se spojkou.

Monik.a
napsal(a):
Takže ma zůstavat porad doma ikdyz na udidle chodi uplne v pohode a je tak zvykla? Boze proberte se..... nekdo vodi jen na udidle protože zas ohlavku nepovazuje za dostatecnou.
Ps asi jste nepracovala nikdy s konem ktery se 20let vytrhaval z ohlavky a ještě palicata kobyla hucula. Dobry ja se ptala na jinou věc.
Pointu mého příspěvku jste evidentně nepochopila, nicméně nemám potřebu to dál rozvádět, stejně by to nepadlo na úrodnou půdu.
Ať se kobylce daří.
Monik.a
napsal(a):
Ja prave vůbec nevim jak poznat zda ji vyhohuje.. asi nějaké rozdílné koupim a pokus omyl.
Ja ji vodim na lonzovaci spojce a ma jeste krouzky, prave aby ji to nepůsobilo diskomfort ale ona reaguje opravdu velice dobre i kdyz se lekne apod.
Kdyby nevyhovovalo ,bude to na kobyle poznat
Stejně taháte spojkou za prostředek,takže zcela jiné působení ,než od ruky jezdce.
Nechala bych co má .
Jen OT. Zaujala mne ta spojka. Vzhledem k tomu, že se na tom dá udržet i jinak tahavý kůň, nepovažuju ji za něco extra jemného, proto mi přijde snaha najít jemné udidlo a plesknout na to tu spojku tak trochu proti sobě.
Jinak jemné udidlo s rameny může být fulmer, jen ne každý je tenký.
Dotaz
napsal(a):
Jen OT. Zaujala mne ta spojka. Vzhledem k tomu, že se na tom dá udržet i jinak tahavý kůň, nepovažuju ji za něco extra jemného, proto mi přijde snaha najít jemné udidlo a plesknout na to tu spojku tak trochu proti sobě.
Jinak jemné udidlo s rameny může být fulmer, jen ne každý je tenký.
taky mě hned napadl luskáčkový efekt

Monik.a
napsal(a):
Protoze cela vyjížďka není jen ve volnosti. Jsou useky kdy si ji musim pripnout a mit u sedla.. a bohuzel ji deti naucili, ze ohlavka se nerespektuje.. na udidlu je jako beranek, je na nej cely život zvykla (je to uz starsi dama).
A co obnosek?

Dotaz
napsal(a):
Ten tahací kůň byl taky na dvoulomeném, říkala jsem si, jestli ten efekt není daný sevřením dolní čelisti, protože ta spojka táhne kroužky k sobě, ale třeba uvažuju blbě.
Spojka působí bolest. Nepůsobí na poměrně odolné koutky, ale působí tlak dolů a svírá tak citlivý jazyk mezi udidlo a dolní patro.

napsal(a):
A co obnosek?
Obnosek mě napadl také, ale ty musejí být na hlavě více-méně utažené, což by koni bránilo v pohodlném pasení. Ne, že by se s tím nenapásl chytrý hucul, ale pohodlné to nebude...