Koně1234

XXX.XXX.58.2
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám 12letou dcerku už poměrně dlouho jezdí na koních, teď má koníka v polovičním pronájmu a dochází tam skoro furt. O koníka se musí kompletně postarat takže ví že to je náročné a teď k věci dlouho si přeje vlastniho koně tak asi po 5letech jsme jí to svolili. Tak a teď ten dotaz jen tak mne náhodou napadlo co kdybychom udělali dobrý skutek a koupili by jsme se koníka z pouti? Viděla jsem podobnou diskuzi a tam to doporučovali ale ke asi 10let stará, máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Je to úplná blbost nebo dobrý skutek? Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlépe uděláte, když oslovíte nějakého zkušeného koňáka, který vám s koupí pomůže. Nejlépe nějakého zprostředkovatele, který se tím živí, aby vám pomohl koně vybrat. Bude to stát peníze, ale takový zprostředkovatel zajistí průběh nákupu, přepravu koně a další náležitosti, a zároveň se vám bude pokoušet vybrat vhodné zvíře.
Což může být zachráněný koník z pouti, ale taky nemusí (spíš ne).
On totiž zachráněný koník (odkudkoli) může mít potíže fyzické i psychické, může mít nevhodné návyky, může na tom být zdravotně špatně, což se nemusí při nákupu projevit (případně to majitel zamaskuje), a pak budete do koně cpát mnoho peněz jen abyste mu dopřáli dobré dožití, a na ježdění dcerky ani nepomyslíte, protože ten kůň prostě na to nebude zdravotně v pořádku.
Rozhodně nekupujte koně sami, bez porady se zkušeným koňákem (nejlépe za asistence koňského veterináře), a ještě toho zkušeného koňáka fakt pečlivě vyberte (aby měl fakt zájem vám pomoct a ne spíš pomoct prodejci třeba, aby to byl koňák všestranného rozhledu, nikoli strejda, co s koňmi tahal v lese). Dcerka jistě nějaké zkušenosti s koňmi má, ale musíte brát v potaz, že je ještě dítě, naskočí jí srdíčka do očí, a koupí to, co se jí bude líbit (nebo vám, protože jste nekoňák), a pak se ty následky takového nákupu řeší strašně obtížně.
Konkrétně ke koním z pouti: většina zvířat sloužících na poutích jsou poníci. Zvažte, zda metr až metr třicet poník s potenciálně nedobrým stavem pohybového aparátu (leta se motá na minimálním kroužku pod různě těžkými lidmi, vyvázaný) bude do budoucna vašemu dítěti dostačovat (dítě z něj jednoduše vyroste). Nehledě na to, že mezi koníky z pouti asi nebude výběr. Po dvou letech, kdy se pouti nekonaly, bude většina takových koníků nejspíš pryč (kdo by to živil)...
Koně1234

XXX.XXX.58.2
Dobře děkuji moc za odpověď a za radu😉 Moje kamarádka je veterinářka a má vlastní koně(je to zkušený jezdec i chovatel) tak říkala že by nám prý pomohla😉

Koně1234
napsal(a):
Dobře děkuji moc za odpověď a za radu😉 Moje kamarádka je veterinářka a má vlastní koně(je to zkušený jezdec i chovatel) tak říkala že by nám prý pomohla😉
To by bylo ideální.
Cesta do pekel bývá dlážděná ,dobrými úmysly
Zapomeňte na zachraňování čehokoli.
Starého co vám ještě poslouží,jen trochu maličko neškodně postiženého,ze špatných podmínek ,zítra jde na jatka tak si ho honem kupte, neee
Připravte účty k vytunelování a začněte s veterinářkou jezdkyní shánět koně použitelné bez omezení .S jasnou minulostí.
Jen bych ještě zvážila ,jestli dcera nepůjde někam na střední ,na intr .Abyste nekoupili, a do tří let vám kůň nezůstal na krku
Widoo

XXX.XXX.27.178
Jezdila jsem kobylu, která chodila na pouti - byl to velký kůň.
Naprosto upřímně - souhlasím s výše zmíněným + ještě je nutné dodat, že to zvíře bude dost pravděpodobně ještě i nepřiježděné, rozumějte "jezdecky nevychované" (ne zlé, i když i to může být). Tím dceři zavaříte, jelikož takového koně opravovat nechce jen čas, ale i znalosti.
Ale naprosto upřímně (i když je to samozřejmě Vaše věc) - nekupujte dítěti koně. Kůň je opravdu velice náročné zvíře jak finančně, tak časově. Ne jen že ty náklady se nakonec mnohonásobně zvýší než u polovičního pronájmu, ale: holce je 12. věk 15až 16 je velmi kritický věk, kdy řada děcek koně opouští. Ale to by ještě nebyl takový průšvih, tak prostě koně prodáte. Ale mám pocit, že i když se dcerka pohybuje u koní 5 let, Vy jste dost nepolíbení. Uvědomujete si, že veškeré starosti, které za Vás teď supluje pronajímatel koně, přetečou na Vás? To Vaše dcera nemá šanci pojmout a pro dobro všech není dobré jen slepě důvěřovat ustajovateli. Musíte poznat, kdy kůň prospívá a na čem, jestli sedí výstroj, pořád řešíte nějaké neustálé nesmysly. Věřte mi - mít koně je obrovská zátěž. Tak zvažte, jestli na to máte a jestli jste vůbec ochotni to řešit. Jelikož s koěnm život jednoduchý není.
Koně1234

XXX.XXX.104.225
Dobrý den, ano vím že to bude asi náročné, ale nechci aby dcerka byla smutná. Vím že nemůže být vše podle ní, ale tohle je skoro jediné co kdy chtěla. Dříve jsme mněli jen pejska který nás bohužel před dvěmi lety opustil😕 od té doby si ho přeje ještě více, teď má jen křečka o kterého se stará krásně nikdy jí nemusím nic připomínat je samostatná a spolehlivá, vím že křeček a kůň je jiná zodpovědnost, ale mluvila jsem s majitelkou koníka kterého má dcerka v pol. pronájmu a i ona říkala že u ní by se vlastního nebála, že když musí třeba kydat atd... tak to vždy udělá i když ješte chtěla pracovat s koníkem, řekla my i všechno co budeme muset udělat je toho teda více než jsem čekala, ale zkusíme co je v našich silách . O škole jsme s ní už mluvili jsou u nás 2 na které by prý chtěla. Chtěla by jen na učňák takže by mněla méně učení než na střední, chtěla by totiž dělat servírku a ta škola je od nás 10-15km takže by dojížděla, doprava zde není problém. Hlavní výhoda je že otec mého manžela má stavební pozemek, který je fakt veliký, protože je to stavební pozemek mohl by se tam postavit box/přístřešek takže by jsme nemuseli shánět ustájení. On bydlí s matkou mého manžela u ní a už mu je 80 let takže na ten jeho pozemek nechodí, tak by nám ho prý dal. Ten pozemek je u nás na okraji vesnice takže asi od nás z baráku pěšky cca.5min, jsou tam i pole a louky, takže i dobré na vyjížďky, samozřejmě by jsme si tam dali kamery pro bezpečnost.

Koně1234
napsal(a):
Dobrý den, ano vím že to bude asi náročné, ale nechci aby dcerka byla smutná. Vím že nemůže být vše podle ní, ale tohle je skoro jediné co kdy chtěla. Dříve jsme mněli jen pejska který nás bohužel před dvěmi lety opustil😕 od té doby si ho přeje ještě více, teď má jen křečka o kterého se stará krásně nikdy jí nemusím nic připomínat je samostatná a spolehlivá, vím že křeček a kůň je jiná zodpovědnost, ale mluvila jsem s majitelkou koníka kterého má dcerka v pol. pronájmu a i ona říkala že u ní by se vlastního nebála, že když musí třeba kydat atd... tak to vždy udělá i když ješte chtěla pracovat s koníkem, řekla my i všechno co budeme muset udělat je toho teda více než jsem čekala, ale zkusíme co je v našich silách . O škole jsme s ní už mluvili jsou u nás 2 na které by prý chtěla. Chtěla by jen na učňák takže by mněla méně učení než na střední, chtěla by totiž dělat servírku a ta škola je od nás 10-15km takže by dojížděla, doprava zde není problém. Hlavní výhoda je že otec mého manžela má stavební pozemek, který je fakt veliký, protože je to stavební pozemek mohl by se tam postavit box/přístřešek takže by jsme nemuseli shánět ustájení. On bydlí s matkou mého manžela u ní a už mu je 80 let takže na ten jeho pozemek nechodí, tak by nám ho prý dal. Ten pozemek je u nás na okraji vesnice takže asi od nás z baráku pěšky cca.5min, jsou tam i pole a louky, takže i dobré na vyjížďky, samozřejmě by jsme si tam dali kamery pro bezpečnost.
A už se, bohužel, projevuje Vaše totální neznalost koní a jejich potřeb, a to toho koně ještě ani nemáte - naštěstí. Koně prostě nemůžete jen tak samotného dát na nějaký pozemek. Řeší se to tu pořád a pořád dokola, prosím Vás, nedělejte to. Zjistěte si nejdřív, jaké jsou základní potřeby koní a pak teprv rozhodujte.
Pokud máte kamarádku, vetku a chovatelku - tak je s ní velmi vhodné řešit jaké podmínky kůň potřebuje a jak je naplnit.
PS : to že kůň je stadove zvíře a je potřeba aby byl ve stádě, tak i připravit pozemek aby z něj nebyl tankodrom v horším počasí není sranda (co do realizace i financí). Kůň toho dost vypije, sežere (sama zkuste zjistit kolik balíků sena vlastně kůň sežere - min 12kg/denně) a vykajdi (1 stavební kolečko, nakládání s hnojem taky není jednoduché).
Než koupíte - reste to dopředu, vzdelavejte se. Knihy i lidi z praxe (vase kamarádka veterinářka, paní u které máte poloviční pronájem)

Nehledě na to, že k "provozu" koně/koní na vlastním pozemku musíte zřídit hospodářství, mít vyřešenou likvidaci hnoje (což se kontroluje) atd. atd. Ani z tohoto pohledu to není vůbec jednoduché.
Widoo

XXX.XXX.27.178
A proč si poníka nemůžete vzít zatím do plného pronájmu a mít ho v daném ustájení? Nebo jakéhokoli jiného poníka do plného pronájmu a ustájit ho v dané stáji, pokud je opravdu tak spolehlivá, a zkusit si, jaké to opravdu je, to "mít koně"? Proč to "mít koně" je tak děsně důležité?
Já naprosto chápu, že chcete dítěti splnit první poslední, je to naprosto přirozené. Jenže tohle není jen o kydání hnoje. Plus pokud chcete pro dítě to nejlepší, tak Vám dám jednu dobrou radu - nekomplikujte mu dětství vlastním koněm. Pokud je holka jenom trochu chytrá, proč by měla jít na SOU, když může na SŠ, a to jen kvůli tomu, že bude mít koně? Víte, jak jí tím můžete uškodit? Maturita je dnes alfa omega i u té servírky...a i taková servírka se může rozhodnout, že bude chtít jet na zkušenou - a co pak s koněm? Budete se o něj starat Vy?
Proč vlastně chcete dceru brzdit v životním rozletu tím, že ji podporujete v rozhodnutí, jehož důsledky ve svém věku nedokáže zatím vůbec dohlédnout?
Mít koně na pozemku už není vůbec sranda. Musíte tam být pořád a neodjedete na dovolenou ani na víkend. S tím jste OK? Poznáte nemoci koně? Koliku, schvácení atd.? Jak velký je pozemek? Máte alespoň 5 000 m2? Koně musí být aspoň dva.....a i tak je téměř každému koni nejlépe ve více koních.
Víte, mít koně je děsně romantické. Ale je to opravdu jen pro fajnšmekry. Buď máte koně doma a neustále okolo toho běháte anebo máte koně v ustájení a na dálku řešíte, co zase nefunguje nebo že nefunguje kůň.
Já vím, že jsme děsně negativní, ale tohle vše je třeba si na začátku uvědomit. Také jsem jezdila...oddíl...poloviční pronájem...plný pronájem...a pak najednou přišla ta pecka, vlastní kůň - a vše bylo jinak, než jsem si i po 15ti letech u řady koní myslela. Mít svého koně je skvělé - ale zároveň obrovsky vykoupené. A rozhodně to není pro Vás - jako majitel koně nemůžete spoléhat, že sousedka koně obstará. Musíte se vzdělávat, což Vy neděláte - a odnese to ve finále pravděpodobně kůň a Vaše peněženka.

12l dítě vůbec nemá představu o životě, za tři roky bude vše úplně jinak. Kůň nebude ležet na jejích bedrech, ale na vašich. Kdo se o koně postará, když bude dítě nemocné? Vy se na to cítíte? Co když vás kůň nebude chtít poslouchat? Co když bude nemocný kůň i dítě (děti jsou nemocné furt, jistě znáte)?
Stavební parcela bude na koně pravděpodobně malá. A co sousedé, až bude pozemek rozčvachtaný do 30 cm hloubky a v bahně začne při oblevě řádně smrdět zašlapaný hnůj a močka? Totiž z bahna se to vyseparovat nedá, abyste to udrželi čisté. A sousedé umějí dělat i naschvály.
Kolik si představujete, že ten kůň bude ročně stát? Počítala jste to? Samozřejmě kůň nemůže být sám. Takže krát dva. (a počáteční investice bude taky pecka)
Měla jsem za to, že plánujete mít toho koně v ustájení, nejlépe v tom, ve kterém dítě v současnosti působí, takže tam znají jeho schopnosti. Pořizovat si koně "na dvorek" do nekoňácké rodiny bez jakéhokoli zázemí je holý nerozum.
Zajímá mě, co vám na ten nápad řekla vaše kamarádka veterinářka chovatelka? Protože přesně proto jsem v prvním příspěvku řekla, že to máte konzultovat se zkušeným koňákem.
(a to pořád jakože hraju s tím, že ten dotaz píše naivní maminka - no i takové jsou na světě, může být... ale nechce se mi věřit, že by dceři schválila jít na servírku, když má dcera na víc )
Koně1234
napsal(a):
Možná by bylo jednodušší koupit domů opět psa.
A na koně dál chodit ,k někomu .
Počkat až bude mít dcera v životě trochu jasno.Dodělá aspoň učňák,najde si práci a nadšení,být s koněm stále doma, jí neopustí ,nebránila bych se jí poté podporovat
a finančně přispět.
Mít koně v ustájení je zcela jiný level,než mít koně doma.
Já příspěvek pochopila,že jste ochotni platit dceři koně ,a taky se dále vzdělávat. Abyste byli v obraze ,za co že to vlastně platíte.
S tím,že bude ustájen někde u někoho.Kde jsou jiní koně, a u toho člověka je předpoklad,že už něco ví.O zootechnice,veterině,prostě má zařízeno,aby koním u něj bylo tak nějak dobře. A vy tam něco odkoukáte.
Váš plán ,koupit koně a dát na stavební pozemek s kamerami ,je mírně řečeno,zoufalý.
Většinu zádrhelů popsaly ženy v příspěvcích nade mnou.
Od toho,že kůň nebude jeden ,přes zřízení hospodářství, skladování objemných krmiv a nakládání s hnojem.Taky denní péče a dozor.Tudíž nehrozí rodinná dovolená a odjede li dcera ,ani žádná jiná dovolená .Ani nemoc.
Plus poměrně velké výdaje hned na začátku , jen na úpravy stavebního pozemku,aby na něm koně vůbec mohli být .
Zkuste tohle zkonzultovat s tou kamarádkou veterinářkou jezdkyní

Koně1234
napsal(a):
Viz výše. Tohle fakt není dobrý nápad. Kůň o samotě v rukou laika. Neříkejte, že vám to kamarádka veterinářka jezdkyně takto posvětí. Tomu nevěřím.
Koně1234

XXX.XXX.33.83
Kamarádka(veterinářka už jsem ji zmiňovala) říkala že 2 koníci stačí tak jsem myslela že by jsme k němu pořídili toho maléh(npř. Shetlandského poníka) nebo jiného ponyho to by nestačilo?
Koně1234
napsal(a):
Kamarádka(veterinářka už jsem ji zmiňovala) říkala že 2 koníci stačí tak jsem myslela že by jsme k němu pořídili toho maléh(npř. Shetlandského poníka) nebo jiného ponyho to by nestačilo?
Znáte úskalí poníků? Říká Vám něco lamitis nebo IR? Co když druhý koník nebude zvládat odloučení od prvního v případě vyjížďky?
Když nebudete mít zázemí jízdárny, budete chodit s 12letým dítětem na vyjížďky péšo? Nebo jak si představujete využítí koně?
PS: a stále platí - lze u vás legislativně vybudovat stáj/přístřešek pro koně?, zpevnění terénu, místo na uskladnění sena (tzn minimálně 20 velkých 180cm balíků), řešení hnoje, vody (především v zimě - zamrzání),registrace hospodářství. Veterinární minimum znáte - jak vypadají základní "průserové" nemoce, kde potřebujete jednat včas?
2 Možná stačí z pohledu zákona. Ale spokojenost většinou bývá ve větším stádě, ne vždy máte jistotu že si tyto dva koně sednou.
Koně1234

XXX.XXX.33.83
Dobrý večer, prosím už to neřešte teď jsme si sedly a vše probrali asi bude lepší jak psala paní víš. Domluvili jsme se že koník se tedy kupovat nebude, udělali jsme dohodu že tam bude chodit častěji a kdyžtak si vezmeme koníka do pl. pronájmu a koupíme dceři pejska. Nejdříve pejska nechtěla protože se bojí aby ji to nepřipomínalo ještě více toho starého, ale když jsem ji ukázala fotečky nádherných štěňátek dalmatina(její oblíbené plemeno) tak tedy souhlasila o víkendu se na ně jedeme podívat tak uvidíme. Děkuju asi to tak bude lepší udělala jsem asi moc ukvapenou věc😕😉Tak snad se pejsek podaří♥️

Závan rozumu - jak vzácné
Ať se daří.
Koně1234

XXX.XXX.33.83
Děkujeme😉 snad se dcerce bude libit i na živo🙏😁

To je to nejlepší rozhodnutí, jaké jste mohli udělat. Tleskám a přeji hodně štěstí!
Koně1234
napsal(a):
Dobrý večer, prosím už to neřešte teď jsme si sedly a vše probrali asi bude lepší jak psala paní víš. Domluvili jsme se že koník se tedy kupovat nebude, udělali jsme dohodu že tam bude chodit častěji a kdyžtak si vezmeme koníka do pl. pronájmu a koupíme dceři pejska. Nejdříve pejska nechtěla protože se bojí aby ji to nepřipomínalo ještě více toho starého, ale když jsem ji ukázala fotečky nádherných štěňátek dalmatina(její oblíbené plemeno) tak tedy souhlasila o víkendu se na ně jedeme podívat tak uvidíme. Děkuju asi to tak bude lepší udělala jsem asi moc ukvapenou věc😕😉Tak snad se pejsek podaří♥️
Pejsek určitě nezklame
Děvče bude mít čas v klidu dospět a získat zkušenosti,nežli si pověsí na krk koně .
Vám taky může spadnout balvan ze srdce ,protože se psem se jezdí na dovolenou ,marodí a vůbec spolužije o dost snadněji,než s koňmi