Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

24.3.2022 14:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Ahoj všem :-),

konik ted nosí Bucas SunShower (+10 až +20 stupnu C.), v pohode s ni je uz dva týdny jak venku, tak doma i vzhledem k tomu, ze je v noci jeste zima. Od vcera se mu deka sundava ráno a dostava ji na noc.
31.3. se stehujeme na pastevko. Tam mu nikdo na noc davat deku nebude a pres den by ji mel fakt zbytecne vzhledem k teplotam co jsou. Myslite, ze mohu treba zitra deku sundat uplne a skoncit s dekovaci sezonou? Nebo mu ji mam nechat i na to pastevko za tyden? Děkuji za pripadne postrehy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2022 14:29

S dekováním zkušenosti nemám, ale počítejte s tím, že do poloviny května se vyskytují ranní mrazíky a to ne zřídka.

24.3.2022 14:48
Nezzie

XXX.XXX.69.145

Taky jsem vcera řešila a prostě jsem to riskla.
Deku jsem sundala a budou věřit, že s dostatkem sena a trávy to už dá. Začínají prelinavat tak snad to bude ok.

24.3.2022 15:13
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Nezzie napsal(a):
Taky jsem vcera řešila a prostě jsem to riskla.
Deku jsem sundala a budou věřit, že s dostatkem sena a trávy to už dá. Začínají prelinavat tak snad to bude ok.

Super, děkuji, zavolám ještě nové ustajovatelce, co ona na to, ta bude mít také zkušenost. Teď by mu to naopak mohlo prospět, je na noc ještě v boxe týden, tam je tepleji, že by to měl bez deky dát a pak tam přijde a nebude to takový šok v noci... aspoň doufám

Widoo

24.3.2022 15:22
Widoo

XXX.XXX.27.178

Jen nezapomeňte, že příští týden má být ještě kosa a hlavně vlhko.

24.3.2022 15:33
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Widoo napsal(a):
Jen nezapomeňte, že příští týden má být ještě kosa a hlavně vlhko.

nakonec po porade s novou paní ustajovatelkou mu jí necham, ted jen na noc, pristi tyden i pres den a prijedeme v ní, protože ma byt pak zase zima, neprehreje se, to je podstatné no... a sundat se da na uplno vzdycky

24.3.2022 16:19
evcusik

XXX.XXX.168.190

Dekuju ze zdravotních důvodů, kobyla je celkem teplouš (má ráda tepleji). Nosí nyní sunshower celodenně, především kvůli ranním/nočním mrazům. Před týdnem jsem měnila z 50g, jak to šlo přes den nad 10st.

Na trvalo sundavam, když je i v noci nad 5st nejlépe třeba týden a s výhledem, že dolů to už nepůjde. Cca do konce dubna dekuju, občas i v květnu ještě chytneme tady mrazy.

Také nemám možnost predekovavani. Jen kontrolu a případné narovnání deky.

25.3.2022 09:40
Nezzie

XXX.XXX.69.145

Ja to práce taky řešila, protože nemám s dekami vůbec zkušenost. Nakonec mě uklidnila kamarádka když mi vykládala o starším koni co se k ní dostal uprostřed zimy zvyklí na box a ona měla je 24/7. Samozřejmě to mělo víc okolností, ale to by bylo na dlouho. S dostatkem krmeni přečkal bez újmy celou zimu a dokonce se i spravil.
Kobyly mi poslední dny nechávají zbytky sena tak snad se nic nepo.

GinaH.

25.3.2022 09:50
GinaH.

XXX.XXX.91.1

Já bych na 24/7 dávala na noc lehkou pláštěnku, přece jen je pořád kolem nuly (i když jen na chvilku v noci) a přes den sundala. Koně teď přelínali nebo přelínávají, tak jsou docela náchylní na takové to ofouknutí a pokašlávání, které nikdo nechce. Náchylní jsou samozřejmě ti více citliví jedinci, kteří dekovat potřebují a proto tohle řešíte. Tak bych to s tou dekou takto ještě vydržela. Ale nechat jakoukoliv deku ve dvaceti stupních je fakt blbina, ona jedna věc je info na etiketě deky a druhá je si pod ní zkusit v poledna sáhnout, komfortní teplota pro koně je kolem 12ti stupňů ...

25.3.2022 10:00

Jo pardon, teď jsem si přečetla, že vám ho nikdo dekovat na noc nebude - v tom případě bych si vybrala jiné ustájení Takovéto služby by měly být (a vím, že leckde jsou) samozřejmostí (pokud není dohodnuto v ceně, tak za příplatek).

Když je kůň mladý a zdravý, tak snese leccos, ale nikdy nevíte, kdy co budete potřebovat zajistit ... z vlastní zkušenosti nedoporučuji chodit do ustájení, kde nejsou ochotni (za příplatek) s koněm dvakrát denně interagovat...

Widoo

25.3.2022 10:39
Widoo

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo pardon, teď jsem si přečetla, že vám ho nikdo dekovat na noc nebude - v tom případě bych si vybrala jiné ustájení Takovéto služby by měly být (a vím, že leckde jsou) samozřejmostí (pokud není dohodnuto v ceně, tak za příplatek).

Když je kůň mladý a zdravý, tak snese leccos, ale nikdy nevíte, kdy co budete potřebovat zajistit ... z vlastní zkušenosti nedoporučuji chodit do ustájení, kde nejsou ochotni (za příplatek) s koněm dvakrát denně interagovat...

Neblbněte, řada ustájení má problém s příkrmem, natož s dekováním :D

25.3.2022 12:26

Widoo napsal(a):
Neblbněte, řada ustájení má problém s příkrmem, natož s dekováním :D

Vím, a těmto se vyhýbám a doporučuji to i zadavatelce... Pokud je mi líto připlatit si 500-1000 Kč za péči dle mého výběru, pořídím si křečka

Nic ve zlém ...

25.3.2022 12:39
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

ustájení pastevní kam jdu stojí 6500Kč, takže se nejedná o žádnou levnou srá*oru, je to pastevko, kde mají vlastní seno, siláž, postavené stádo z hodných koní a rozdělené tak, aby bylo vše ok, to je pro mě podstatnější, než ze koni nikdo na noc nenandá deku posledních 14dní dekování, jelikož na další sezónu dekovat nechci - byl dekován jen kvůli boxovku, kde celou zimu stojí ve výběhu, nemá co žrát a byla by mu zima. Tady bude mít pořád co jíst a hlavně zimní výběh velký jako jinde letní, takže to opravdu nebude třeba :-) řeším pouze teď ten přechod. Mám bucasku do +20C, takže jí bude mít pořád a pak se sundá, jakmile se denní hodnoty posunou k té 20tce a noční se zvednou alespoň na těch +7 pořád.
Nemusíte hned urážet, když nevíte o ustájení nic. Podstatné věci co já řeším (nezámrzné napajedlo, kvalitní seno, bezpečná pastvina, prostor..) splňuje a to, že tam lezu z boxu, za to asi opravdu nikdo nemůže. u nás v momentalnim ustajku ma rada neholenych koni stale 200g na sobe v tomhle hicu venku, takze bych nezvetsovala dotaz na problem století. Pristi tyden co tam jedeme, ma byt vetsi zima, takze bude v klidu v letni bucasce a pak se sundá.

25.3.2022 12:44
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

jj budou ho večer honit na x hektarove pastvine a hledat v kterem doupatku je schovan a jeste za nim pobezi s dekou

25.3.2022 12:55

A tak vždycky si ho můžete šoupnout někam jinam, když nastane zdravotní problém. To je fakt.

25.3.2022 12:57
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

A tak vždycky si ho můžete šoupnout někam jinam, když nastane zdravotní problém. To je fakt.

to tam je kdyztak x zdenych boxu, ale verim, ze do boxu nebudeme muset jentak pachnout :-) jen me mrzi, ze nemohlo pocasi zustat jak je ted, nemusela bych resit tohle zbytecne

25.3.2022 13:15

kopretiinka napsal(a):
to tam je kdyztak x zdenych boxu, ale verim, ze do boxu nebudeme muset jentak pachnout :-) jen me mrzi, ze nemohlo pocasi zustat jak je ted, nemusela bych resit tohle zbytecne

Já Vám rozhodování ještě ztížím. Vzala bych v úvahu i proces začleňování, jestli se rovnou "prdne" do stáda, nebo bude několik dnů nebo týdnů stranou.

Pokud bude rovnou ve stádě a krmných míst není víc než koní, může se stát, že bude pendlovat od krmiště ke krmišti a občas u toho kousne pár stébel. Nebo stát stranou - pak se nezahřeje senem ani pohybem. K tomu je možnost poškození deky jinými (kousance) a zvýšené riziko, že se povolená část deky někam zamotá.

25.3.2022 13:32
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Já Vám rozhodování ještě ztížím. Vzala bych v úvahu i proces začleňování, jestli se rovnou "prdne" do stáda, nebo bude několik dnů nebo týdnů stranou.

Pokud bude rovnou ve stádě a krmných míst není víc než koní, může se stát, že bude pendlovat od krmiště ke krmišti a občas u toho kousne pár stébel. Nebo stát stranou - pak se nezahřeje senem ani pohybem. K tomu je možnost poškození deky jinými (kousance) a zvýšené riziko, že se povolená část deky někam zamotá.

mají tři velké balíky celé na 6koní a na pastvině je už i tráva, příkrm bude mít 1x denne st.hipollyt + mustang trace, ted stoji v boxe vedle hrebce, a sikanuje hrebce jako valach, tak snad to bude ok, dozor nad pripadnyma rvackama bude ten prvni den cely den, ja, ustajovatelka, dalsich 6dni mam dovolenou, abych se mohla rozkoukavat co a jak a co on na vse. Kone tam jsou na muj vkus dost vyzraní, uplne si neumim predstavit, jako ho honí. Ale jasný, muze dostat kopacku rovnou do hlavy a konec, ale nebudu privolavat neco, co se pravdepodobne nestane. Od nas tam sel valach po operaci bricha s kolikou a zaclenil se okamzite a pak kobca nemocna a taky hned a jeste ji nakonec skvele prodali, jak se tam dala dohromady. Tak snad me nepostihne tisic nestastnych prihod. Pak uz by byla jedina moznost paddok paradise, co se mi libi, ale to je tak daleko, ze neresitelne, zde mohu za konem kazdy den pred nebo po praci bez problemu :-) nekteri kone jsou tam taky dekovaní, momentalne naháči s tim, ze dalsi tyden pravdepodobne lehke deky zase konim daji. Coz ja jsem spis proti tomu, sundat na furt, pak zuse nandat, i proto si preji, ze bude prospivat natolik, aby do podzimku sel nahatý a uz jsme deky nemuseli resit, pouze jako zaloha, kdyby se neco delo. Samozrejme jde o to, jak nasrsti a ja bude po pul roce venku prospivat :-)

25.3.2022 13:34
koně

XXX.XXX.174.63

kopretiinka napsal(a):
jj budou ho večer honit na x hektarove pastvine a hledat v kterem doupatku je schovan a jeste za nim pobezi s dekou

No,měla bych obavy
Chápu že se nikomu nechce někde koně honit,ale....
Co když to bude skutečně potřeba?Teď je třeba mladý,bez deky maximálně okašle nebo pohubne ,dejme tomu
I na pastevkách jsou situace ,kdy je nutné na koně sáhnout .I vícekrát denně.Třeba kapat do očí, něco mazat ,podávat příkrmy,léky .... Udělá to pro vašeho koně tento ustajovatel ?Když to bude třeba ? Tohle bych si předem ujasnila.
Nebo budete jezdit dvakrát ,třikrát denně ,si sama něco řešit?
Tohle by leželo v hlavě mě ,když bych někam koně dávala.
Jinak dekuji jen Bábu a ta je teď svlečená,protože nefouká a neprší. A v noci je na boxe,takže moje rada je nerelevantní .Jak bude zase fučet a pršet ,což má být příští týden,asi jí opět obleču.

25.3.2022 14:32

Ad zadavatelka: Nevím proč se ptáte na diskuzi, když nechcete slyšet jiný názor. Je mi úplně jedno, kolik platíte, ale věřte tomu, že pastevka, kde vám ano budou koně honit po x-hektarové pastvině, aby mu dali deku, jsou. Samozřejmě si to zjednudušují tím, že mají koně naučené, že se ráno a večer krmí (těm co potřebují vyvést na to dekování, ošetření, atd. hodí třeba něco málo, prostě to chce u toho myslet a dělat to s ohledem na koně a majitele a jejich specifické potřeby).

Nevím, co to plácáte o vlastní siláži, ta pro koně není vhodná vůbec, takže je celkem jedno, kolik jí ustajovatel má. A pokud mu budete platit 6500 za pastevní ustájení, což je nejdražší cena za pastevko, co znám, tak bych fakt, že vám ho odmítá 14 dní na noc dekovat, považovala za hodně červenou vlaječku... Ono hledat narychlo něco jiného a neprověřeného, když se to po***** (a to se u koní stává často), moc velká zábava není, kór když budete platit celkem "ranec" v současném ustájku, kde vám za to nenabízí ani ten základ, že se vám denně na koně zblízka podívají... Věř a víra tvá tě uzdraví a to se týká, jak stáda sestaveného z hodných koní (definujte hodného koně???) ve stáji, kde jste ještě nebyla, tak i deky, kterou může mít kůň na sluníčku ve 20ti stupních a cítit se příjemně chladně :D

25.3.2022 14:46

Pokud vám to nevadí (což vám asi proto, že s vámi nesouhlasím, vadit bude, ale tak zkusím to ), poslala byste mi jméno stáje, kde mají takto drahé pastevko s takovými podmínkami? Předpokládám, že je to u Prahy, což je i moje lokalita. Dál to šířit nebudu.

25.3.2022 14:56

Vida, siláž jsem brala jako všeobecné označení pro senáž.

Widoo

25.3.2022 15:05
Widoo

XXX.XXX.27.178

Také by mě zajímalo, kde se tato stáj nechází....ne z důvodu kritiky, ale takhle, jak to zadavatelka popisuje, se mi to naopak líbí moc :)

25.3.2022 15:05
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Ad zadavatelka: Nevím proč se ptáte na diskuzi, když nechcete slyšet jiný názor. Je mi úplně jedno, kolik platíte, ale věřte tomu, že pastevka, kde vám ano budou koně honit po x-hektarové pastvině, aby mu dali deku, jsou. Samozřejmě si to zjednudušují tím, že mají koně naučené, že se ráno a večer krmí (těm co potřebují vyvést na to dekování, ošetření, atd. hodí třeba něco málo, prostě to chce u toho myslet a dělat to s ohledem na koně a majitele a jejich specifické potřeby).

Nevím, co to plácáte o vlastní siláži, ta pro koně není vhodná vůbec, takže je celkem jedno, kolik jí ustajovatel má. A pokud mu budete platit 6500 za pastevní ustájení, což je nejdražší cena za pastevko, co znám, tak bych fakt, že vám ho odmítá 14 dní na noc dekovat, považovala za hodně červenou vlaječku... Ono hledat narychlo něco jiného a neprověřeného, když se to po***** (a to se u koní stává často), moc velká zábava není, kór když budete platit celkem "ranec" v současném ustájku, kde vám za to nenabízí ani ten základ, že se vám denně na koně zblízka podívají... Věř a víra tvá tě uzdraví a to se týká, jak stáda sestaveného z hodných koní (definujte hodného koně???) ve stáji, kde jste ještě nebyla, tak i deky, kterou může mít kůň na sluníčku ve 20ti stupních a cítit se příjemně chladně :D

samozřejmě senáž, nemohu za to, že oprava textu senáž nezná, ale siláž ano. SENÁŽ

25.3.2022 15:06

Vida, siláž jsem brala jako všeobecné označení pro senáž.

Já to chápu takto:

"Senáž je vlastně druh siláže vznikající zavadnutím píce na sušinu vyšší než 35 %. Zavadnutí probíhá přímo na poli a trvá 24-36 hodin podle vlivu počasí, kdežto u siláže se hmota odváží přímo k uložení do žlabu nebo vaku. Výslednou kvalitu senáže může ovlivnit hned několik faktorů:"

Senáž je v nějakých, pro mě vzhledem k riziku botulismu (znám několik případů, kde se otrávili všichni koně ve stáji, o jedné psali i na EQCH) výjimečných, situacích pro koně vhodná, siláž je pro dobytek.

Senáž je pro pastevně ustájené koně dle mého zbytečně moc výživná, za mnohem lepší považuji, když mají nonstop přístup k síťovanému senu, ale např. pro dušné koně je senáž samozřejmě lepší.

25.3.2022 15:10

kopretiinka napsal(a):
samozřejmě senáž, nemohu za to, že oprava textu senáž nezná, ale siláž ano. SENÁŽ

Tak to jo

25.3.2022 15:13
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Widoo napsal(a):
Také by mě zajímalo, kde se tato stáj nechází....ne z důvodu kritiky, ale takhle, jak to zadavatelka popisuje, se mi to naopak líbí moc :)

je tam dlouhodobe plno, ziskala jsem misto nahodou, ze jeden pan sel do sveho. Ve smlouve mam jak prikrmy tak co je treba jako deky atd, i kontrolu dek - kdyz by promokla, vymena za suchou atd. Jenom nejsem dilina co prijde a hned otravuje to je cele, kdyz to ani nebude nejspis vzhledem ke kvalitni bucasce do tepla nutné. Jen by bylo samozrejme lehci oddekovat a prdet uz na to, ale bohuzel, pristi tyden bude jeste v noci zima. Prikrmy ani vyuzivat ale nechci, jelikoz kun je uz ted tlustej a kdyz sem videla zbytek stada, o zradlo opravdu nouze nebude - cena je umerna tomu, ze se tu nicim nesetri a kde je jidlo, nejsou sikany mezi konma a to mi za x let u koni nikdo nevyvrati. Nejvetsi problemy se zaclenenim byva tam, kde je nouze. Plus samosebou krasna priroda, krb, jizdarna s geoskou, kruhovka, vse upravovane, mycak atd. Samozrejme ja si krmit budu kazdy den po praci hipollyt a mustang trace, ale neumim si predstavit, ze tem beckam jeste nekdo cpe obilí.

25.3.2022 15:19
kopretiinka

XXX.XXX.164.253

Já to chápu takto:

"Senáž je vlastně druh siláže vznikající zavadnutím píce na sušinu vyšší než 35 %. Zavadnutí probíhá přímo na poli a trvá 24-36 hodin podle vlivu počasí, kdežto u siláže se hmota odváží přímo k uložení do žlabu nebo vaku. Výslednou kvalitu senáže může ovlivnit hned několik faktorů:"

Senáž je v nějakých, pro mě vzhledem k riziku botulismu (znám několik případů, kde se otrávili všichni koně ve stáji, o jedné psali i na EQCH) výjimečných, situacích pro koně vhodná, siláž je pro dobytek.

Senáž je pro pastevně ustájené koně dle mého zbytečně moc výživná, za mnohem lepší považuji, když mají nonstop přístup k síťovanému senu, ale např. pro dušné koně je senáž samozřejmě lepší.

nevím, videla jsem asi 50baliku sena a asi 6 zabalenych senáží, kdyz jsem tam byla, nepredpokladam, ze narvou sedmi konim na pastvu tolik, aby byl problem. Logika mi rika, ze kdyz hrozi pri sklizni, ze seno nedoschne - nahla predpoved destu, ze udela par baliku senaze a jinak ze jde vse na seno...

25.3.2022 15:22

GinaH: přesně tak chápu siláž/senáž i já. Takže nemám siláž jako krmení, které by se mělo absolutně zavrhnout, prostě záleží, z čeho je. Pokud by mi někdo řekl, že krmí koním siláž, optala bych se, kterou myslí :-)

25.3.2022 15:25

kopretiinka napsal(a):
je tam dlouhodobe plno, ziskala jsem misto nahodou, ze jeden pan sel do sveho. Ve smlouve mam jak prikrmy tak co je treba jako deky atd, i kontrolu dek - kdyz by promokla, vymena za suchou atd. Jenom nejsem dilina co prijde a hned otravuje to je cele, kdyz to ani nebude nejspis vzhledem ke kvalitni bucasce do tepla nutné. Jen by bylo samozrejme lehci oddekovat a prdet uz na to, ale bohuzel, pristi tyden bude jeste v noci zima. Prikrmy ani vyuzivat ale nechci, jelikoz kun je uz ted tlustej a kdyz sem videla zbytek stada, o zradlo opravdu nouze nebude - cena je umerna tomu, ze se tu nicim nesetri a kde je jidlo, nejsou sikany mezi konma a to mi za x let u koni nikdo nevyvrati. Nejvetsi problemy se zaclenenim byva tam, kde je nouze. Plus samosebou krasna priroda, krb, jizdarna s geoskou, kruhovka, vse upravovane, mycak atd. Samozrejme ja si krmit budu kazdy den po praci hipollyt a mustang trace, ale neumim si predstavit, ze tem beckam jeste nekdo cpe obilí.

Klient, který využívá služeb, za které si platí, je podle vás "dilina"? OK :D

Trošku si protiřečíte, nejdřív jste se vysmívala, že vám přece nikdo nebude honit koně po pastvině, aby ho zadekoval, pak řeknete, že to vlastně není problém, ale že přece nebudete prudit ustajovatele s tím, že chcete, aby dělal něco, za co si platíte, že to si radši koupíte drahou deku, ve které necháte koně pařit ve dvaceti stupních :D

Tak já nevím Jméno stáje se asi nedozvím, tak budu hádat, že se jedná o něco, kde mají k boxům přidružené i pastevko ... hmmm....

Bečky obilím nikdo cpát nemusí, dalším standardem je, že vám koně krmí tím, co jim dáte a nemusíte si to dělat sama. Nestane se pak, že když pár dní nedorazíte, kůň má najednou týdenní výpadek v minerálce atd. Tedy ne, že by ho to zabilo, ale čím víc píšete, tím víc podezřelé mi tyhle podmínky přijdou.

25.3.2022 17:11

GinaH: přesně tak chápu siláž/senáž i já. Takže nemám siláž jako krmení, které by se mělo absolutně zavrhnout, prostě záleží, z čeho je. Pokud by mi někdo řekl, že krmí koním siláž, optala bych se, kterou myslí :-)

Já zase vnímám - siláž = z kukuřice pro krávy (kyselá), senáž = z trávy i pro koně (neutrální). Ale třeba mám zjednodušený pohled. Kolega výživář by mi to určitě osvětlil lépe.

25.3.2022 17:14

Klient, který využívá služeb, za které si platí, je podle vás "dilina"? OK :D

Trošku si protiřečíte, nejdřív jste se vysmívala, že vám přece nikdo nebude honit koně po pastvině, aby ho zadekoval, pak řeknete, že to vlastně není problém, ale že přece nebudete prudit ustajovatele s tím, že chcete, aby dělal něco, za co si platíte, že to si radši koupíte drahou deku, ve které necháte koně pařit ve dvaceti stupních :D

Tak já nevím Jméno stáje se asi nedozvím, tak budu hádat, že se jedná o něco, kde mají k boxům přidružené i pastevko ... hmmm....

Bečky obilím nikdo cpát nemusí, dalším standardem je, že vám koně krmí tím, co jim dáte a nemusíte si to dělat sama. Nestane se pak, že když pár dní nedorazíte, kůň má najednou týdenní výpadek v minerálce atd. Tedy ne, že by ho to zabilo, ale čím víc píšete, tím víc podezřelé mi tyhle podmínky přijdou.

A mně přijde vždycky zvláštní a podezřelé, když se zadavatel(ka) v průběhu diskuze deaktivuje. Asi jsem paranoidní.

Coudas

25.3.2022 17:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

A mně přijde vždycky zvláštní a podezřelé, když se zadavatel(ka) v průběhu diskuze deaktivuje. Asi jsem paranoidní.

Ono někdy tady diskutovat je nadlidský úkon, takže já se nedivím 🤫🙂

25.3.2022 17:43

Coudas napsal(a):
Ono někdy tady diskutovat je nadlidský úkon, takže já se nedivím 🤫🙂

Přesto jsem se nikdy nedeaktivovala. Buď si za svým názorem stojím nebo přiznám chybu, ale nemizím.

25.3.2022 19:33

Já jsem se během diskuze zase konečně aktivovala, protože nepřihlášený uživatel může přispívat jen každých 15 minut ... no nevěděla jsem to, že to někdy budu potřebovat, ale tohle téma mě holt zaujalo

Prošla jsem už řadu stájí, ať už jako majitel nebo pronajímatel ustájeného koně a prostě se mi zdá, že ustajovatelka se svou novou klientkou trochu vyběhla, když jí nepřímo přesvědčila o tom, že ač je dekování dle potřeby vlastně teoreticky v ceně, tak má nechat koně zababušeného ve kvalitní dece ve dne v noci a pak ji jednoho dne prostě sundat. Ona je to maličkost a kůň to přežije a komu z nás vyšli v ustájení vždy ve všem vstříc ...? Jenom mi přijde zvláštní to pak prezentovat jako zvláštní privilegium, že může být v nejdražším pastevku, co znám, kde si musí vše dělat sama :D

Widoo

25.3.2022 20:21
Widoo

XXX.XXX.86.39

Já jsem se během diskuze zase konečně aktivovala, protože nepřihlášený uživatel může přispívat jen každých 15 minut ... no nevěděla jsem to, že to někdy budu potřebovat, ale tohle téma mě holt zaujalo

Prošla jsem už řadu stájí, ať už jako majitel nebo pronajímatel ustájeného koně a prostě se mi zdá, že ustajovatelka se svou novou klientkou trochu vyběhla, když jí nepřímo přesvědčila o tom, že ač je dekování dle potřeby vlastně teoreticky v ceně, tak má nechat koně zababušeného ve kvalitní dece ve dne v noci a pak ji jednoho dne prostě sundat. Ona je to maličkost a kůň to přežije a komu z nás vyšli v ustájení vždy ve všem vstříc ...? Jenom mi přijde zvláštní to pak prezentovat jako zvláštní privilegium, že může být v nejdražším pastevku, co znám, kde si musí vše dělat sama :D

U Prahy tohle ale není nejvyšší cena za pastevko....a pokud jde jen o tu deku a jinak všechno funguje, tak je to stále celkem obstojná cena.
Ono taky třebas jde o jiný přístup l dekovani...treba ke svým konim přistupuje podobně.

28.3.2022 08:52

kometa: Já vnímám siláž jako pojem nadřazený a senáž jako pojem podřazený, nic víc :-) Prostě proces se jmenuje silážování a je jím možné konzervovat různé substráty. Ale uznávám, že většina lidu rozlišuje senáž a siláž jako rovnocenné pojmy.

k ceně: Já myslím, že do v dnešní době dělá udržované pastevko vhodné velikosti a se zázemím pod 5000,-, tak dotuje. Podle popisu (jízdárna, mycí box...) je to prostě moderní jezdecký areál s možností pastevního ustájení, a to se vyvažuje zlatem.

28.3.2022 09:10

kometa: Já vnímám siláž jako pojem nadřazený a senáž jako pojem podřazený, nic víc :-) Prostě proces se jmenuje silážování a je jím možné konzervovat různé substráty. Ale uznávám, že většina lidu rozlišuje senáž a siláž jako rovnocenné pojmy.

k ceně: Já myslím, že do v dnešní době dělá udržované pastevko vhodné velikosti a se zázemím pod 5000,-, tak dotuje. Podle popisu (jízdárna, mycí box...) je to prostě moderní jezdecký areál s možností pastevního ustájení, a to se vyvažuje zlatem.

S cenou naprosto souhlasím, minimální cena za kvalitní pastevko je 5000, ač by lidé rádi platili méně, ale podle toho pak ta péče o jejich koně vypadá. Nicméně vím, jak se ceny pohybují a většinou nikdo přes tu hranici 6000 nejde, protože se bojí, že klienty odradí.

S tím zlatem ale nesouhlasím. Právě kolem Prahy je řada jezdeckých areálů, které nabízejí i pastevko, nicméně podle toho se na ty pastevní koně i koukají (platí méně, takže dostanou méně služeb a můžou být vůbec rádi, že mají to privilegium si u nás chodit na halu atd.). Navíc ne každý, kdo má koně na boxe, umí provozovat kvalitní pastevní ustájení. Znám, zažila sem. Kdybych měla znovu koně, pro kterého je pastevní ustájení vhodné, mnohem radši bych šla na jedno z menších pastevek sice bez haly a zázemí, ale která jsou vedena lidmi, kteří tomu trochu rozumí.

28.3.2022 09:22

Dobře, ten popis "s možností pastevního ustájení" je možná příliš strohý, měla jsem tam opět přihodit "dostatečně velké, udržované, skutečná pastvina (nikoli jen venkovní ustájení s padokem), o kterou se pečuje". Ale nejsem v okolí Prahy, třeba je to tam běžný standard. Já jsem kolem Prahy viděla jen taková, kde buď pastvina byla malá na moc koní, takže vyprahlá poušť/jetelina, kde se bojovalo o stéblo, nebo byly jednotlivé padoky s přístřeškem a koně byli drženi třeba po dvojicích. Můžu mít zkreslené představy.

Takže vyvažovat zlatem jen to, co za to stojí, to je jasné. Podle popisu tady paní mi to její pastevko přijde jako jeden z těch zástupců, kde by to mohlo být oukej, ale víme jen to, co sem napsala, že. Takže jen spekuluji.

28.3.2022 09:56

Dobře, ten popis "s možností pastevního ustájení" je možná příliš strohý, měla jsem tam opět přihodit "dostatečně velké, udržované, skutečná pastvina (nikoli jen venkovní ustájení s padokem), o kterou se pečuje". Ale nejsem v okolí Prahy, třeba je to tam běžný standard. Já jsem kolem Prahy viděla jen taková, kde buď pastvina byla malá na moc koní, takže vyprahlá poušť/jetelina, kde se bojovalo o stéblo, nebo byly jednotlivé padoky s přístřeškem a koně byli drženi třeba po dvojicích. Můžu mít zkreslené představy.

Takže vyvažovat zlatem jen to, co za to stojí, to je jasné. Podle popisu tady paní mi to její pastevko přijde jako jeden z těch zástupců, kde by to mohlo být oukej, ale víme jen to, co sem napsala, že. Takže jen spekuluji.

Ano, pastevní ustájení je takové, kde je pastvina, nikoliv vydupaná ohrádka se střechou, kde je kůn celý den - to je venkovní ustájení.

Bohužel původní zadavatelka se deaktivovala, tak už se toho asi moc nedozvíme. Já jsem se chytla toho negativního (ustajovatelka ji ještě před příchodem přesvědčila, že nejlepší bude, když si koně zadekuje a po několika týdnech oddekuje sama a zároveň že nemá využívat příkrmy, protože taky bude nejlepší, když si koně bude krmit sama po práci) - nemyslím to špatně, jen jsem prostě obezřetná, protože v mojí lokalitě jsou mraky ustájení, akorát ta kvalita je hrozně kolísavá.

Neregistrovaný uživatel

25.5.2022 06:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.225

Tak všem těm milejším dámám, co nehejtovali a i těm, co měli problém s tím, že se těším na kvalitní pastevko.
Po 2mesicich jsem se Vam chtela ozvat, že jestli Vas zajímá, co tenkrát, tak všichni kone se tenkrát (ty co se dekuji) zadekovali, jelikož se vrátila zima v tom dubnu.
Mno a jinak, máme se jako prasata v zite. Kun se změnil v hodného, klidného miláčka, ma od prvního dne kámoše, neresila se jediná negace. Přibral hned, ještě, když nebyla tráva, musela jsem přestat krmit kyblík, dostává jen po jezdeni půl odmerky bezobileneho musli s mustang trace. Zaclenil se hned. Nehonil ho nikdo, u balíku byl ještě den vypuštění do nového stáda, jak leží a spí byl přistižen hned druhý den ráno. Zadny úraz, žádný drama. Ve stade je někde nadprostredkem směr nahoru. Z nezamrzne napajecky, všech krmist zral od vypuštění, pristrech okupovan ve vedrech tak, že se tam rozplacne do stínu a nevadí mu další kone co zná dva měsíce. Několikrát přistižen při drbání se s konma. Je šťastný, hodný, s takovou jiskru a klidem co neměl za 7let co ho mám. Dokonce nulová srack* při přechodu na pastvu, jelikož zde mají obrovský zimak, kde postupně na jare roste tráva, žádné zavírání koni na beton mini plac někam. Ale obří kus země i v zimě. Nulové bahno, balíky se dávají pokaždé jinam. Přesně jak sem říkala, kde je papání, není drama. U kone jsem 6x týdne a mam pocit, že poprvé v životě co ho mám, si budu moci udělat i nějaký život pro sebe, jelikož není nutné tam být každý den, kun je fakt spoko. Ale jelikož mě to baví, mam to kousek a on je krevnaty, baví ho vyjdy a prace, zatím chodím takhle často, ac je to co se týče wellfare kone zbytečne. Ale aspoň konečně pracujeme a užíváme terény a neřešíme nějaký dramata jako v předchozích stajich. 🐴

25.5.2022 07:03

To se krásně čte, když je spokojené zviřátko! Mám radost za vás a jsem ráda, že jste dala vědět

Nezlobte se na pesimisty, kteří mají neblahé zkušenosti, že v některých oblastech malují čerta na zeď, ona péče o koně je dost komplexní záležitost, a spousta informací tu nezazněla, tak byl prostor k domněnkám. Nebylo to nic proti vám nebo konkrétnímu ustájení, pouze se prostě rozproudila diskuse - však jsme na diskuzním serveru.

Neregistrovaný uživatel

25.5.2022 10:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.225

Neregistrovaný uživatel

25.5.2022 11:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.225

Ještě bych se ráda dovyjadrila k senáži :) pokud člověk dělá vlastní, z vlastních luk, že má postup a složení trav v ní dle sebe - pro kone, ma kvalitní techniku a roky osvědčený postup, může se jednat opravdu o jedno z nejlepších objemu pro kone. Naše senaz není mokrá jako pro dobytek, dela se opravdu sušší a speciálně pro kone. Upřímně, neznalec pozna pouze toho, že voní opravdu bozsky a sladce, jinak to vypadá úplně jako suché klasické seno, můj kun, který ji neznal, neměl jediný problém s přechodem na ni, ale ano měl k dispozici i senny balík, mají vždy oboje v zime, každopádně, za mě, pokud člověk ví, zná a umí a dělá to přímo pro kone, tak se jedná o kvalitní zdrave neprasne a luxusní krmivo. Které ani nemusí být tak cukernate. Vždy to je o lidech. Půl života jsem si tukala na čelo u senaze, ale pravda je jinde, kvalitní konskou senaz ani nerozeznate od sena, krom sladké vůně a toho, že kone z ní maji pomalu orgasmus. Bohužel moderní dobou, která je hlavně o nákupu krmiv se udělá spousty otazníku a dramat. Je opravdu rozdíl, něco někde koupit a jet si management staje sám, svoje seno, senaz, třeba i vojtesku. Je to jako varit si doma kvalitní zdravou stravu, víme co jíme a nebo si někde koupit něco co ani vlastně nevíme, co obsahuje. ❤️

Coudas

25.5.2022 12:14
Coudas

XXX.XXX.87.254

On to tu senáž ale také každej organismus snáší jinak. Takže to, co jste napsala je hezké, ale také to nelze paušalizovat. Měla jste šrěstí, budiź Vám přáno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík