Dobrý den, tak jsem zjistila, že si vlastně nevím rady. Koupila jsem koně, obsedlého, ale sedlo, které nosil, není k dispozici. Jak má člověk neznalý (teda teorii načtenou nějakou mám, ale ta praxe...) zjistit, jaký asi typ sedla (bavíme se o anglii) by koni padl, od čeho se nejlépe odpíchnout? Samozřejmě nejlépe od někoho zkušeného, ale pokud takového člověka dejme tomu teď nemam k dispozici? Případně vybrala jsem si na internetu sedlo, prodávající mi ho přeměří, jak budu chtít, jak podle hřbetu koně poznám, že by mohlo sednout?
Widoo

XXX.XXX.27.178
A máte koně doma nebo v ustájení?
Před nějakou dobou už se to tu řešilo.
Já prostě zvolila cestu pokus-omyl. Koupila jsem sedlo na typ svého koně a pak nechala okouknout trenérku. Pokud bych měla koně doma, zašla bych s tím třeba do nejbližší sportovní stáje (třeba by se u nich nakonec z druhé roky něco vhodného objevilo). Pak bych zavolala sedláře a nechala upravit.
Pak je ještě možnost zavolat si paní Prokopiusovou nebo a-sedla a ty něco vyberou...a pak nechat dopasovat.
Je to trochu majitele a stojí to čas a nějaké peníze a nervy. Ale vyplatí se to. Něco můžete nakoukat i z videí, třeba EQS mají nějaká taková videa, ale pokud to nemáte nakoukané z praxe, tak to stejně chce zkušenější oko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zamyslet se, kolik chcete do sedla investovat...zavolat p.Dohnalová a-sedla.cz nebo něco obdobného, sedláře , co sedla pasuje (na bazoši najdete prodejce, co nabízí více sedel-mají výběr) domluvit se, přijede, s více sedly a zkusí, ono pokud padne koni, nemusí sedět vám, je třeba vybrat aby sedlo oboum.
https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=2394046&idphone=43034&jmeno=A.+H.+M.
https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=12350&idphone=25171&jmeno=...
+ inzerentka Bóža, tu nemohu dohledat
Druh sedla vybírejte podle toho, co s koněm chcete dělat. Vyjížďkovat? Pak je to cca jedno.
Drezurovat? Skákat? A jste začátečník? Nebo už bude vhodný drezurní nebo skokový speciál?
Pak vybírejte značku a typ sedla. Podle vaší konstituce, podle konstituce koně. Krátká záda? Kulatá záda nebo do střechy? Vysoký kohoutek? Výrazná lopatka?
Dá se vyfotit a poslat paní Dohnalové fotka, poradí i cca podle fotek. Je ochotná sedlo poslat na vyzkoušení.
Vyzkoušet sedla od lidí ze stáje. Hodnotíte pohyb koně, ochotu pod sedlem. Pak vizuálně opocení pod sedlem atd. A taky to, jestli sedí vám.
No a taky není úplně blbé se zeptat bývalého majitele, co kůň nosil a proč, co případně nesedělo abyste věděla, čemu se vyhnout.