Proč lidi tak nenávidí ryzáky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klára222

25.3.2022 14:37
Klára222

XXX.XXX.130.251

Zdravím,
pořídila jsem si kobylku, zářivě červenou ryzku A1/1 s malým odznakem na hlavě a dvěma vysokými ponožkami. Sice by mě to ve snu nenapadlo, ale zdá se, že je to můj osudový kůň. Je krásná, temperamentní, ale citlivá.
Musím říct, že mě strašně mrzí ty pomluvy. To i od lidí, kteří jsou kolem koní celý život. Proč sakra téměř všichni okolo mě soudí koně podle barev? Začlo to už od koupě “ryzáka neber, to jsou sv*ně… a A1/1 už vůbec.” apod. Teď to pokračuje. Setkala jsem se i s mírnější formulací, že “ryzák je diagnóza”. Když už, tak bych řekla že “A1/1 je diagnóza”. Podotýkám, že kobyla na dráze nikdy nebyla.
Stejně jako šimlové jsou prý tupí a bojácní, vraníci nezvladatelní atd. atd. Achjo. Nej jsou prý hnědáci s lysinkou a ponožkami - paradoxně přesně takový kůň byla nejhorší potvora jakou jsem poznala. Ale to je jiná story…
Copak ryzák není kůň jako každý jiný? Nebo žiju ve špatné sociální bublině? Já osobně zastávám názor, že barva je jenom barva a charakter je v hlavě a ve výchově. Jaký je váš názor na ryzáky? A celkově na posuzování koně podle barvy? Díky Klára :)

Coudas

25.3.2022 14:48
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.3.2022 14:49

Klára222 napsal(a):
Zdravím,
pořídila jsem si kobylku, zářivě červenou ryzku A1/1 s malým odznakem na hlavě a dvěma vysokými ponožkami. Sice by mě to ve snu nenapadlo, ale zdá se, že je to můj osudový kůň. Je krásná, temperamentní, ale citlivá.
Musím říct, že mě strašně mrzí ty pomluvy. To i od lidí, kteří jsou kolem koní celý život. Proč sakra téměř všichni okolo mě soudí koně podle barev? Začlo to už od koupě “ryzáka neber, to jsou sv*ně… a A1/1 už vůbec.” apod. Teď to pokračuje. Setkala jsem se i s mírnější formulací, že “ryzák je diagnóza”. Když už, tak bych řekla že “A1/1 je diagnóza”. Podotýkám, že kobyla na dráze nikdy nebyla.
Stejně jako šimlové jsou prý tupí a bojácní, vraníci nezvladatelní atd. atd. Achjo. Nej jsou prý hnědáci s lysinkou a ponožkami - paradoxně přesně takový kůň byla nejhorší potvora jakou jsem poznala. Ale to je jiná story…
Copak ryzák není kůň jako každý jiný? Nebo žiju ve špatné sociální bublině? Já osobně zastávám názor, že barva je jenom barva a charakter je v hlavě a ve výchově. Jaký je váš názor na ryzáky? A celkově na posuzování koně podle barvy? Díky Klára :)

Pravidlo č. jedna u koní je nebrat kecy ostatních vážně, jinak se z toho zblázníte

25.3.2022 14:51
L123

XXX.XXX.138.84

Co jsem teda zažila já, tak si spíš lidi nechtějí přiznat, že kůň se tak chová, kvůli zdravotním problémům/špatnému výcviku a shazují to na zbarvení :D

25.3.2022 14:53

Tady máte něco na počtení :-)
https://www.equichannel.cz/ryzak-mytus-anebo-diagnoza

25.3.2022 15:17
Arbora

XXX.XXX.80.27

To by ma fakt trápilo, že si ľudia myslia o farbe môjho koňa.

25.3.2022 15:18
lenacia

XXX.XXX.173.255

a žluťáci sou k ničemu a maj špatný nohy... atd atd....
Ono se to asi datuje hodně hodně do historie... Pokud tomu rozumím, tak tyhle hezké barvičky se do Evropy přitáhly až časem při stěhování národů a při větším obchodování za mořem?
Takže když pak přitáhl zrzatej temperamentní arábek co to tu prděl po lukách s ocasem vzhůru, mohlo to v lidech evokovat že za to může ta barva?

25.3.2022 15:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

Když to nebude ryzák..., Tak to bude vypatlanej plnas...arab...poník...prostě výmluva, proč nepatrat po příčině potíže.

25.3.2022 16:41
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Po 20 letech neježdění jako pokročilý začátečník jsem začala chodit na vyjížďky na ryzákovi, A1/1, 1 rok stažený z dráhy. Párkrát se mnou trochu zdrhnul (kdybych jezdila lépe, tak by se to nestalo), ale jinak byl naprosto úžasný, hodný na ježdění i ošetřování. Postupně ho jiní zkušenější jezdci naučili základy drezury. Chodil s dětmi z oddílu.
Pamatuju jak jednou venku ještě s další kamarádkou na mladší A1/1 jsme přecválali louku, zastavili a pásli se. A kolem se přehnalo vytřeštěné ČT, kterého jezdkyně nedokázala zastavit. Oni ani nezvedli hlavu.
Takže moje zkušenost s ryzáky je veskrze pozitivní.

Widoo

25.3.2022 16:55
Widoo

XXX.XXX.86.39

No...barva do jisté míry u některých skupin koní trochu predurčuje charakter koně.

Například lidé pracující s koňmi v lese se shodují v tom, že na barvě u begana do jisté míry záleží. Vraníci bývají dominantní, hnědáci unesou jakékoli zacházení a právě ryzaci bývají velmi citliví a je třeba s nimi zacházet jemněji, jinak ne zlomite.

Takže tak.

25.3.2022 17:06

Widoo napsal(a):
No...barva do jisté míry u některých skupin koní trochu predurčuje charakter koně.

Například lidé pracující s koňmi v lese se shodují v tom, že na barvě u begana do jisté míry záleží. Vraníci bývají dominantní, hnědáci unesou jakékoli zacházení a právě ryzaci bývají velmi citliví a je třeba s nimi zacházet jemněji, jinak ne zlomite.

Takže tak.

Viz Buggyra. Ono jsou hodně předsudky a očekávání. Já za 40 let odjezdila dost koní, všech barev a pohlaví. I zrzavého hřebce - a ten byl jeden z nejvychovanějších a nejpřiježděnějších. Tož tak.

25.3.2022 17:21
kallisto

XXX.XXX.132.91

To jsou jenom takové jakože vtipné řečičky, na barvu kůň nejezdí, že.

Můj byl rezavej, čtyři bílé ponožky, láska, machr, Pan kůň.
Pro ostatní nejezditelný, se mnou na zahozený otěží cvalem po poli.

Takže v klidu

Widoo

25.3.2022 17:25
Widoo

XXX.XXX.86.39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Viz Buggyra. Ono jsou hodně předsudky a očekávání. Já za 40 let odjezdila dost koní, všech barev a pohlaví. I zrzavého hřebce - a ten byl jeden z nejvychovanějších a nejpřiježděnějších. Tož tak.

Jenže zrovna u těch beganů, obzvlášť u ČMB a noriků, to opravdu dost platí. Těch koní není tolik a do určité míry je barva přenášená v rámci linií a rodin. Tim padem barva v tomto případě může mít vliv na povahu.

25.3.2022 17:31

Widoo napsal(a):
Jenže zrovna u těch beganů, obzvlášť u ČMB a noriků, to opravdu dost platí. Těch koní není tolik a do určité míry je barva přenášená v rámci linií a rodin. Tim padem barva v tomto případě může mít vliv na povahu.

V beganech se neorientuji, pravda. Jezdila jsem jenom jednu, takovou koňskou profesorku a školitelku. Amatéra provezla roštím , ale jinak neublížila.

Kkkkkkkkkkkkk

25.3.2022 23:19
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.125.114

Díky moc za všechny reakce a povzbuzení. Mě se kobylka strašně líbí, a paradoxně s ní naprosto žádné problémy nejsou. Jen je prostě ryzka a navíc A1/1.
Je taková temperamentní, citlivá, ale hrozně hodná a empatická. Je slušná na každého (i malé děti, začátečníky atd…; samozřejmě na veta, kováře, stájníka), ale je vidět že se nejvíc upne na jednoho člověka (mně) a k ostatním je spíš taková zdrženlivá.
Tak já prostě nechápu kde je problém…
Jinak ryzáci v mém okolí mi přijdou, že magorů je mezi nimi stejně jako mezi “normálními” koňmi. Samozřejmě kůň se rodí s nějakou povahou, ale osobně si myslím že nejvíc dělá člověk tím, jak s koněm a jeho dispozicemi pracuje. Takže zkazit se dá cokoliv, od A1/1 ryzáka po begana hnědáka :)
Klára

25.3.2022 23:43
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Trochu OT. O zrzavých lidech se ví, že hůře snáší bolest, jsou víc vnímaví. Může to pramenit i z toho.

https://medicina.cz/clanky/5296/34/Zrzavi-lide-vnimaji-bolest-intenzivneji/

OT2:
https://zpravy.tiscali.cz/zrzavi-lide-jsou-fascinujici-mutanti-vyjimecnost-je-vsak-mohla-i-zabit-311280

26.3.2022 05:32

Mi to přijde třeba úsměvné, než řešit, že někdo nemá rád barvu mého koně. Já totéž tvrdila své kamarádce, která měla potapanou ryzku, ale byl to jen vtip.
Mimochodem, mám odznakoveho hnedaka a je to taky potap. Barvou to není, ale s oblibou říkám, že má rezavé geny
Kazdy preferuje něco jiného, někomu se líbí vranici, někomu appaloosy... Mějte svého koně ráda a neřešte, co o něm říkají ostatní.

26.3.2022 06:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kkkkkkkkkkkkk napsal(a):
Díky moc za všechny reakce a povzbuzení. Mě se kobylka strašně líbí, a paradoxně s ní naprosto žádné problémy nejsou. Jen je prostě ryzka a navíc A1/1.
Je taková temperamentní, citlivá, ale hrozně hodná a empatická. Je slušná na každého (i malé děti, začátečníky atd…; samozřejmě na veta, kováře, stájníka), ale je vidět že se nejvíc upne na jednoho člověka (mně) a k ostatním je spíš taková zdrženlivá.
Tak já prostě nechápu kde je problém…
Jinak ryzáci v mém okolí mi přijdou, že magorů je mezi nimi stejně jako mezi “normálními” koňmi. Samozřejmě kůň se rodí s nějakou povahou, ale osobně si myslím že nejvíc dělá člověk tím, jak s koněm a jeho dispozicemi pracuje. Takže zkazit se dá cokoliv, od A1/1 ryzáka po begana hnědáka :)
Klára

Mohl by být problém v tom, že ryzáci mají bílé nohy a ty na sluníčku velmi trpí. Hrozí fotodermatitida.
Ale to je zdravotní problém, s povahou ryzáků to nesouvisí.

26.3.2022 08:32
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jediné pravdivé rčení o ryzácích je přenesené na lidi - "prdí jak fuksa".

Všechno jsou to jen plky a je potřeba to tak odlehčeně brát.

Mě když se u koní nedaří a okolí má řeči o blbém koni, tak to rychle utnu heslem - "no jo jaký pán, takový krám" - tohle už nikdo nechce dál pitvat...

26.3.2022 08:41
koně

XXX.XXX.174.63

Nenávidí?
Tak přehnané to nebude .Prostě se jen fuksové dostali do řečí více,než jiné barvy
Starý pán,od kterého jsem se toho hodně naučila říkal,že " při ryzákách vždycky něco je "
A jako pára do kočáru jsou ti hodně odznakoví nejpohlednější .
Fráze "něco je" se dá přeložit různými způsoby .
Střelení ,náchylní k čemukoli ,blázniví,nevypočitatelní .Nebo taky pracovití,chodiví ,ochotní ,hodně citliví .
Asi se nad nimi muselo víc přemýšlet,tipuji
Za mě je kůň buď pěkný,nebo není.Barva určité věci podtrhne,ale úplně prioritní není.

26.3.2022 09:08

sisi58 napsal(a):
Mohl by být problém v tom, že ryzáci mají bílé nohy a ty na sluníčku velmi trpí. Hrozí fotodermatitida.
Ale to je zdravotní problém, s povahou ryzáků to nesouvisí.

Paradoxně u kamarádky ustájená zrzavá kobyla, s bílými odznaky na všech nohách, bez problémů. Moje hnědka a kamarádky černá plavka občas problémy s podlomy.

26.3.2022 09:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paradoxně u kamarádky ustájená zrzavá kobyla, s bílými odznaky na všech nohách, bez problémů. Moje hnědka a kamarádky černá plavka občas problémy s podlomy.

U koní s odznaky to závisí na tom, zda je kůže u bílých míst růžová, či šedá. Pokud šedá, nic se neděje, pokud růžová, může se spálit.

26.3.2022 09:21

sisi58 napsal(a):
U koní s odznaky to závisí na tom, zda je kůže u bílých míst růžová, či šedá. Pokud šedá, nic se neděje, pokud růžová, může se spálit.

Tak to se musím podívat, jak na tom Valentýna je.

26.3.2022 12:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mám dva ryšiaky a izabelu, k tomu jednu hnedku, aby sa nepovedalo.
Vždy som som milovala ryšiaky a vždy budem, pre mňa najkrajšia farba.

Môj ryšavý hucul s odznakmi spôsobuje v komunite huculiarov vždy plamenné debaty, hovorí sa o krížencovi, haflingovi, že určite nemá ani štvorgeneračný pôvod, po narodení mu dali pracovne meno Omyl....
Ľudia hudrujú a vedia prd, jeho dedo z otcovej strany bol ryšiak, proste sa vyštiepil a presne pre mňa

Čo ja nechápem, sú biele kone, má to všetko melanómy a tak celkovo, brrr.
Hoci najlepšia kobyla, ktorú som kedy jazdila bola biela

Klára222

26.3.2022 16:28
Klára222

XXX.XXX.11.121

Kometo, já se teď na Rybanku dívala, a má kůži růžovou po celém těle. Naopak bílá kladrubačka, co jsem jezdila před ní, měla kůži tmavou, ale u vybělujícího bělouše je to jasné. Chjo, to si asi užijeme přes léto… existuje koňský opalovací krém? :))
Klára

26.3.2022 17:46

Klára222 napsal(a):
Kometo, já se teď na Rybanku dívala, a má kůži růžovou po celém těle. Naopak bílá kladrubačka, co jsem jezdila před ní, měla kůži tmavou, ale u vybělujícího bělouše je to jasné. Chjo, to si asi užijeme přes léto… existuje koňský opalovací krém? :))
Klára

Stačí lidský. Kamarádka tak mazala své kobyle čumák. A já nohy ve spěnce.

26.3.2022 19:53
koně

XXX.XXX.174.63

Klára222 napsal(a):
Klára

Natíráte lidským, s vysokým faktorem,ale hlavně v koňských dávkách

Kkkkkkkkkkkkk

26.3.2022 20:43
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.125.114

No tak na mazání celé kobyly si coby studentka asi budu muset vzít půjčku, a nebo najít brigádu :) Opravdu se kůň může spálit i pod srstí??
Klára

26.3.2022 21:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Klára222 napsal(a):
Klára

Ťažko môže mať ružovú kožu po celom tele, keď z nej vyrastajú ryšavé chlpy.
Ružovú ju má tam, kde má biele odznaky.

Na tvári sa natrú opaľovacím krémom, ak bude treba, dá sa maska so sieťkou na nos a na nohy sa dajú kúpiť "ponožky", špeciálne, alebo obyčajné chrániče.

Jediný prípad, kedy mali moje kone nejaký podlom bol, keď mali na pastvine ďatelinu, ktorú konzumovali, jednalo sa teda o fotodermatitídu, nedostali ju však všetky kone, hucule ani jeden a to mal fľakáč 4 nohy vysoko biele a ryšiak jednu a znak na hlave..
Zázrakom podlomy zmizli po prevedení na pastviny bez prísevu ďateliny, ale to som čakala, len mi to potvrdilo moju teóriu.

Takže koža bez pigmentu sa nerovná problémy, je to, ako skoro všetko, individuálne.

Klára222

26.3.2022 21:40
Klára222

XXX.XXX.113.192

To je zajímavé. Díky za tipy :) ale kůži má růžovou opravdu po celém těle, taky mě to překvapilo.
Klára

Přidejte reakci

Přidat smajlík