Větší kobyla v typu klasického ČT, stáří 26 roků, velmi pošetřená. Dobře krmená.
Od začátku března se děje toto. Vyjížďka. Jedeme na louky, v kroku asi 15 minut, než se tam dostaneme. Máme tam takový úsek, cca 500 m, kde zůstala tráva od loňska, takže se dá běžet i v případě, že je zmrzlo a tedy tvrdo.
Tam tedy běžíme, klus i cval. Žádná divočina, obě kobyly jsou starší dámy. Tady je stále všechno v pořádku, žádné kulhání.
Pak máme úsek, tak kilometr, kde se běžet nedá, jdeme krokem. Stále vše ok. A pak je možné opět běžet. Buď po rovině nebo do mírného kopce.
Takže běžíme, opět spořádaně.
A právě při tomto klusu/cvalu začne mi kobyla na konci kulhat. Na pravou přední. Jen na PP.
Stálo se to třikrát. A stále stejný scénář. Viz víše.
Po nějaké době po odsedlání, ve výběhu, už je kulhání jen nepatrné a druhý den je vše ok.
Na noze není nic vidět a nic nahmatat. Jediné, co je proti LP jiné, je pakost, ale tu má cca 5 roků. Půjčila jsem si obrázek. Takto to vypadá i místo je stejné.
Koupila jsem kloubní výživu, ale je ještě brzy, aby se projevila. https://www.happytails.cz/kloubni-vyziva-142/dromy-artro-750-g?gclid=EAIaIQobChMIpcGCoPvi9gIVmY9oCR24aARVEAQYASABEgKSQfD_BwE
Vzhledem k tomu, že mám zraněný kotník, jezdit nebudu, bude mít kobyla taky klídek. Ne, že by ježdění 1 x týdně byl nějaký záhul, ale je něco jiného, flákat se po pastvině a nebo nosit jezdce cestou necestou.
Takže dostane podpůrnou kůru a klid na lůžku a uvidím za 3 týdny.
Ale i tak, nějaký nápad, co by to mohlo být?
Stáří. Tipuji artrózu. Ale bůhví bez vyšetření. Jinak můj starouš je na tom stejně jen pravá zadní, hlezno. Někdy kulhá někdy ne. Také máme louku, kde kulhá nejvíc. Plus mám výčet pohybů, které ho bolí a vyšktrla jsem je z repertoáru. Je po 2 kůrách bonharenu, teď dostal bonefos. Pro chladné noci zateplováky, myslím, že mu dělají dobře. Fyzio mu pomáhala hodně, poslední už ne, tak to zkouším chemicky bonefosem.
Rif Du Madon
napsal(a):
Stáří. Tipuji artrózu. Ale bůhví bez vyšetření. Jinak můj starouš je na tom stejně jen pravá zadní, hlezno. Někdy kulhá někdy ne. Také máme louku, kde kulhá nejvíc. Plus mám výčet pohybů, které ho bolí a vyšktrla jsem je z repertoáru. Je po 2 kůrách bonharenu, teď dostal bonefos. Pro chladné noci zateplováky, myslím, že mu dělají dobře. Fyzio mu pomáhala hodně, poslední už ne, tak to zkouším chemicky bonefosem.
Toho jsem se obávala. Jen jsem doufala, že ještě vydrží.
Co se dělá za vyšetření, v takovém případě? RTG ? Ale čeho? Nikde nic vidět není a těch kloubů má kobyla v noze přehršel!
Pokud Bonharen, jak často se ty injekce dávají?
Díky za info.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Co se dělá za vyšetření, v takovém případě? RTG ? Ale čeho? Nikde nic vidět není a těch kloubů má kobyla v noze přehršel!
Díky za info.
Ideálně vet ortoped. Ten by měl vědět nejvíc. A má potřebné vybavení.
sisi58
napsal(a):
Díky za info.
Já úpřimě nevím, co za vyšetření bych nechávala dělat. Na rtg bude mít nálezy určitě a říct, že kulhá zrovna z něčeho, bych nechtěla rozhodovat☺ Ohybovky by například mého starouše myslím rozkulhaly všechny. Nejlépe ukázat kobylu vetovi, k prvnímu okuknutí vlastními smysly-polhled, pohmat,...nemusí mít ani tak vybavení, jako spíš cit pro indikaci dalšího vyšetření. Tedy představu, co všechno na starém koni pravděpodobně najde rtg, ohybovkami, co z toho by se jak léčilo a jak by to ovlivnilo kvalitu života koně. Ve smyslu omezení pohybu, nějakého zákroku a rekonvalescence. I ve smyslu investic.
Kdyby mi začal kulhat mladý kůň, začnu rtg, atd. Když mi pokulhává starouš, volám fyzio. To je vyšetření / ošetření, které i kdyby neobjevilo nic, tak to nejsou vyhozené peníze. Naše fyzio umí i tak nějak zhodnotit, co je staré a na udržovací terapii a co přibylo nově. To nové je pak k dovyšetření.
Bonharen se píchá do žíly, 5-6 dávek po cca 5ti dnech. Je to mazadlo na klouby a podpora šlach. Spíš prevence, nebo konkrétně na šlachový problém.
Bonefos je bisfosfonát, ten už ovlivňuje metabolizmus kostí a má i účinek proti bolesti, dává se v kapačce jednorázově. Obojí lze časem opakovat.
Rif Du Madon
napsal(a):
No moc není zač. Moc odborné to není. Ale tak nějak to mám zrovna nastavené.
Ještě mě napadlo, nevytloustla z toho sedla, co měla jako hubenější? Jestli jí někde netlačí.
Nevytloustla. Jako starší kůň sice přibere, ale ne do svalů na hřbetě. Stále má Acavallo podložky. Mám tři, tak dávám podle toho, jak moc opadnou svaly. A podsedlovku korekční Pro-Sorb LeMieux .Bohužel nemohu jezdit sama. Jednak už se bojím a kobyla se na stará kolena stala závislá. Dostává hysterické záchvaty už jen ve chvíli, když se jí v ohradě ostatní ztratí za lesíkem. Postupně jí nenávratně zmizeli tři parťáci a tak má nejspíš strach, že zmizí i ti nynější.
Takže sama nemůžu a kolegyně je v poslední době často nedostupná. Takže jezdíme tak 1x za týden. A z toho našeho ploužení žádný kůň svaly nenadělá.
Mám na Lindu Wintec, lehoučké sedlo s vyměnitelnou komorou. Modrou. Kobyla dává najevo, když jí něco vadí. Ohání se při sedlání. Ale teď ne, byla v pohodě.
Dosud nikdy nic na klouby nebrala, tak doufám, že jí něco zabere. Je toho na výběr požehnaně.
Dnes Linda ke krmení přicválala z kopce. Hérečka.

sisi budete si muset přiznat, že kobyla je prostě stará a že už bude mít svůj limit čím dál tím omezenější, udělat pro ní samozřejmě můžete lecos, ale věk nezastavíte.
napsal(a):
sisi budete si muset přiznat, že kobyla je prostě stará a že už bude mít svůj limit čím dál tím omezenější, udělat pro ní samozřejmě můžete lecos, ale věk nezastavíte.
Vím, i já jsem tak akorát zralá na kulku z milosti. Linda mi nakopla kotník(nechtíc) takže kulhám, uřízla jsem si kus prstu, koleno mi neslouží, nemůžu zvednout ruku a v poslední době pořád padám.
Mám za to, že mě v tom Linda nechce nechat samotnou a tak začala ze solidárnosti kulhat taky.
Dostane, co bude potřebovat. Já si taky koupím nějaký životabudič a třeba si spolu ještě párkrát vyrazíme. Letos máme dohromady 90 roků, to už máme právo na nějakou tu bolístku.

no právě, věk na bolístky....

Přikláním se také k té fyzio. Jestli máte nějakou/kého dvorní, co má koně už nahmataného, je to ideál, ale když nemáte, nevadí.
Zabývala bych se tím, pokud klid na lůžku a doplňky nezaberou (a ošetření fyzio bych klidně během toho klidu nechala udělat).
Proberte s fyzio možnost pozvat si ji na vyšetření po dojetí z vyjížďky, kdy kobyla kulhá. Rozkulhat koně cíleně kvůli určení zdroje potíží. (ale samozřejmě musí mít předtím ten člověk koně vyšetřeného i ve stavu, kdy nekulhá) Fyzio nestanoví diagnozu, nemá zobrazovací techniku, ale může určit, z kterého místa (zad, končetiny) potíže vycházejí, a pak se dá postupovat s veterinářem již s větší jistotou.
Já bych ani v případě staršího koně na zobrazovací techniky nezanevřela, samozřejmě v závislosti na tom, kolik do toho chcete nasypat. Můžete mít třeba změny neslučitelné s dalším využíváním koně a nebo naopak to může být poškozená nějaká struktura, která se zase uklidní třeba po podání protizánětlivých léků a klidu. Může to být snadno operovatelný čip nebo akutní zánět...
napsal(a):
Přikláním se také k té fyzio. Jestli máte nějakou/kého dvorní, co má koně už nahmataného, je to ideál, ale když nemáte, nevadí.
Zabývala bych se tím, pokud klid na lůžku a doplňky nezaberou (a ošetření fyzio bych klidně během toho klidu nechala udělat).
Proberte s fyzio možnost pozvat si ji na vyšetření po dojetí z vyjížďky, kdy kobyla kulhá. Rozkulhat koně cíleně kvůli určení zdroje potíží. (ale samozřejmě musí mít předtím ten člověk koně vyšetřeného i ve stavu, kdy nekulhá) Fyzio nestanoví diagnozu, nemá zobrazovací techniku, ale může určit, z kterého místa (zad, končetiny) potíže vycházejí, a pak se dá postupovat s veterinářem již s větší jistotou.
Já bych ani v případě staršího koně na zobrazovací techniky nezanevřela, samozřejmě v závislosti na tom, kolik do toho chcete nasypat. Můžete mít třeba změny neslučitelné s dalším využíváním koně a nebo naopak to může být poškozená nějaká struktura, která se zase uklidní třeba po podání protizánětlivých léků a klidu. Může to být snadno operovatelný čip nebo akutní zánět...
Před chvílí jsem konzultovala s vetkou. Známá, sama má koně. Bohužel je v našem místě nedělá, jsou tam nějaké třenice mezi veterináři. To jen pro vysvětlení, proč si ji nepozvu.
Doporučila v podstatě totéž.
Vzhledem k tomu, že měla kobyla Alavis (na něco jiného) cca před 5 roky, mám zkusit nejprve podpůrné prostředky s tím, že vzhledem k věku, už by to měly být pravidelné kůry, a pokud nezaberou, proberu s ní další postup, který poučena, budu řešit s veterinářkou, co k nám jezdí.
Je mi jasné, že na parkůr už to nebude, ale krokovky bychom dávat ještě mohli. Kobyla práci žádá, jinak je nepříjemná. Takže i pro klid ve stáji bude i ta krokovka přínosem. Navíc si myslím, že statický kůň už je napolo za duhovým mostem.
Arbora
napsal(a):
Čisto teoreticky, píšete, aké máte všade bolesti, nekompenzujete si niečo? nemôžete si uľavovať a tým preťažiť niečo kobyle? Artrózy väčšinou bolia hneď a rozchodením sa trochu rozhýbu, toto by som skôr tipovala na niečo svalové, šlachové...
Tak to vážně nevím, ale naše kovářka a zároveň fyzio si pochvaluje, že je Linda i přes vysoký věk, docela čiperka.
Víte, já to mám tak, že mě po nasednutí na koně nebolí nic.
Přes třicet let trpím na migrény. A když jsem jezdila, bolest zmizela, ovšem po sesednutí to bylo jednou tak hnusné.
Stejně, jako mě po nasednutí přejdou obavy. A tím nemyslím Lindu. Prostě se bojím na zemi, na koni už ne.
Nejsem psycholog, nevím, čím to je, ale je to tak.
Podle mě má stejné bolístky nejméně polovina starších jezdců. Nějaké to koleno, kotník, kyčel, loket, rameno. Bolest za krkem, v oblasti beder. To by nechodily tisíce koní, ne?
Jak jste na tom se zdravím, dámy?

Jsem křivá, mám jednu nohu "delší" (neustále mě tejraj délky třmenů), jednu kyčel mám výš, je to nějaká vratná záležitost, třeba od sezení u počítače (jedna ruka na myši, rotace), co říkala fyzio. Na druhou stranu fyzio říkala, že to působí proti koňově osobní křivosti Takže se vlastně kompenzujeme navzájem Na koně jezdí fyzio, na sebe prdím, to je taková novodobá tradice, měla bych investovat i do sebe, páč by to pomohlo i koni, ale víte, jak to je...
Jinak u koní se to prostě projevuje stejně, jako když má někdo zaměstnání, které ho zatěžuje jednostranně. Ten člověk na to neumře, prostě je nesouměrně osvalený, trochu křivý, třeba dělá jednou nohou nepatrně delší krok nebo má lehce vytočené chodidlo, na jednu stranu se mu hůř otáčí, atd. Není to, že by ten kůň v produktivním věku neměl chodit, ten kůň si to vykompenzuje. Nicméně na starším koni, stejně jako na starším člověku, se to prostě může projevit (člověka bude bolet dřív jeden kotník, dřív mu odejde jedno koleno, bude mít záda bloklá vždycky z jednoho stejného pohybu...). A lidi to ani nepřisuzují dlouhodobé kompenzaci, prostě ten kůň pokulhává většinou na pravou, tak to prostě je, nikdo nepřemýšlí, že je to proto, že na něm na mistráky jezdil někdo, kdo byl po operaci levého kolene nebo tak.
sisi58
napsal(a):
Tak to vážně nevím, ale naše kovářka a zároveň fyzio si pochvaluje, že je Linda i přes vysoký věk, docela čiperka.
Víte, já to mám tak, že mě po nasednutí na koně nebolí nic.
Přes třicet let trpím na migrény. A když jsem jezdila, bolest zmizela, ovšem po sesednutí to bylo jednou tak hnusné.
Stejně, jako mě po nasednutí přejdou obavy. A tím nemyslím Lindu. Prostě se bojím na zemi, na koni už ne.
Nejsem psycholog, nevím, čím to je, ale je to tak.
Podle mě má stejné bolístky nejméně polovina starších jezdců. Nějaké to koleno, kotník, kyčel, loket, rameno. Bolest za krkem, v oblasti beder. To by nechodily tisíce koní, ne?
Jak jste na tom se zdravím, dámy?
ještě nečítám ani 30 let a jeden z důvodů proč navštěvuju fyzio a pravidelně cvičím je kůň :D abych ho neničila víc než musím a druhak, ať obě co nejdéle vydržíme ve funkčním a téměř nebolavém (a neomezujícím) stavu. Já jsem zastánce řešit (cvičením) i ty bolístky - viz předchozí věta.
Já sice už nejsem bolavá, mám vysoký práh bolesti, ale cítím jistá omezení v pohyblivosti páteře a musela bych asi zavřít hodně oči, abych si nemyslela, že to toho koně nepoškozuje. Takže cvičím, cvičím, cvičím :D
Tak kvůli nestejné délce nohou, mám na jednom řemeni i mezidírky. Ale je zajímavé, že tou horší nohou nakopnu třmen při nasednutí a celou vyjížďku neřeším. Zatímco ta zdravá noha si za 30 let ježdění ještě tu správnou pozici nenašla.
Jasně, každý kůň je na jednu stranu hůře ohýbatelný. Jen mi to nepřijde u lesokoně až tak důležité. Prostě na tu horší stranu nedělám ostré obraty ale obloučky s větším rádiusem. Navíc Linda je jen mírně šišatá.
Dnes návštěva fyzioterapeutky. Kobyla totálně zablokovaná, "vypadená" tři žebra a od toho celá pravá strana bolavá.
Je možné, že někde uklouzla a ta žebra si mohla vyhodit nadměrným kašlem.
Taky se divila, že byla ochotná někoho nosit, prý je to charakter.
Hodinu to trvalo, než mi celou kobylu "projela". Ta se jí odvděčila přesně mířeným kopem do stehna. Nepamatuji, jestli to udělala někdy dřív.
Kobyla dostala vynadáno, ale Bára říkala, že se jí nediví.
Další ošetření za 14 dní.