Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jsem dneska usoudila, že asi budu potřebovat rašpli...nikdy jsem se do toho nechtěla pouštět, ale nikdy neříkej nikdy, že.
Problém: praskání kopyt ve čtvrtích, mám pocit, že kobyla má čím dál tím větší kopyta- oproti jiným koním, nikdy nekovaná, jen strouhaná. Vždy stejným člověkem. a to bude asi problém...
Přistruhujete si někdo sami a jak často a hlavně co za rašpli nebo pilník koupit.?
Nebo máte někdo v Jihočeském kraji někoho-kopytáře, kdo se tím zabývá? Ochotný jezdit , ukázat, a vysvětlit...
Ano, po spatnych zkusenostech s kovari si trimuji kone sama. Oci mi otevrely az dlouhodobe problemy, ktere jsem resila v Brne na klinice. Ukazalo se, ze nebyt celozivotne takto strouhanych kopyt, tak kun zadny ze svych problemu nema.
Zacala jsem se sama vzdelavat, vyhledavat si info o trimech a nyni si uz 2 roky strouham sama, kazdy tyden. Takto krasna, funkcni kopyta valach nikdy nemel a ja jen lituju, ze jsem k tomuto nedospela pred vice lety....
Z raspli doporucuju Heller black master, nicmene lepsi si od kovare vyprosit nejakou uz jim vyrazenou, at se naucite pracovat s citem.
Jinak zkuste nahrat fotky, ty taky poradi ( z boku v urovni zeme, zvednuta noha foceno od patek, postoj, cely kun).
Taky máme Black master ve stáji, ale nová je teda jako hustě ostrá :D bez rukavic to končí i korekturou mých prstů. Pár let si už ve skříni trůní a stále velmi dobrá/ostrá. Na pondu mám rašpli z hobby marketu - kvůli velikosti.
Používám jen mezi strouháním, když ti naroste víc než se mi líbí a do termínu je daleko. Kováři odvádí dobrou práci, jsou zároveň ortopedicti k., Bohužel jiný kraj.

jj, zítra se pokusím nafotit, kobyla je čerstvě po srouhání, úplně se do toho pustit nechci, nožíkem a tak. Jen si občas něco dorašplit...dneska jsem měla pocit, že má sukni- delší stranu stěny na vnější straně, když se ode mě vzdalovala do výběhu.

evcusik
napsal(a):
Taky máme Black master ve stáji, ale nová je teda jako hustě ostrá :D bez rukavic to končí i korekturou mých prstů. Pár let si už ve skříni trůní a stále velmi dobrá/ostrá. Na pondu mám rašpli z hobby marketu - kvůli velikosti.
Používám jen mezi strouháním, když ti naroste víc než se mi líbí a do termínu je daleko. Kováři odvádí dobrou práci, jsou zároveň ortopedicti k., Bohužel jiný kraj.
Tak na kraji až tak nelpím, pokud jezdí a mají tu klientelu, nebyl by problém se "zaregistrovat".
Nejoblíbenější mám Heller red tang, zůstává +/- stejná dlouhou dobu. Rašple které jsou na začátku super ostré, si mi rychle otupí i když se k nim chovám hezky. Zkoušela jsem i Heller modrou, na té mi nevyhovují zuby ani to, jak je široká. Dobrá a příjemná byla Save edge, ale rychle se zatupila.
Rukavice jsou nutné a doporučuji nějaké festovní džíny. Nikdy ne oblíbené rajtky 😊. Někdy si beru i nátepníky (stačí zápěstí omotat elasťákem), bolívají mě šlachy a prsty.
Nemusí být špatný kovář, možná kobyle nestačí interval, v kterém jezdí. Jestli vám řekne, že 7-8 týdnů je ok a nemáte na to šahat, vesele ho vyměňte. Pro inspiraci doporučuji vygooglit Pete Ramey.
Pro začátek orašplujte čtvrtě a špici podle potřeby (aby všude od chodidla koukalo stejně rohoviny stěny) a pak zahlaďte okraje do obloučku. Udělejte raději míň než víc. Další den uvidíte, jak si to sedlo a podle potřeby můžete doladit. Kůň by měl vždy chodit stejně nebo líp. Jestli nemá kobyla náběh na špalek, nebo ostroúhlé kopyto, s úpravou okraje stěny byste měla mezi návštěvou kováře v pohodě vystačit.
O supr kováře jsme přišli stěhováním. Zkusila jsem jiného a oba koně nechodili. Strouhám sama, sem tam zkoukne fyzio. Celkem ráda bych to někomu zaplatila, při 160kcm/50kg to není zrovna vhodný sport a svalové úpony mi dosluhují, ale po posledním pokusu nechat to na "odborníka", mi už nikdo na kopyta šahat nebude.

Vlastně si kováře volám pouze na kontroly a konzultace - a abych měla případně papír, že se mi o koně někdo stará, kdyby měl někdo pifku :-) Rašpluji něčím, co jsem před lety koupila v Lysé u podkovářských potřeb (jestli se to nějak jmenuje, netuším), ale tím, že obsluhuji pouze pár kopytníků, rašple je stále v kondici. Předtím jsem rašplovala něčím, co jsem podědila po našem kováři, a až při pořízení nového vercajku jsem zjistila, že to bylo tupé jako poleno (právě proto, že skončil, byla jsem nucena se ujmout kopyt sama, zkoušela jsem tři, čtyři jiné, ale jejich práce se mi nelíbila, a taky sem k nám prostě není nikdo moc ochotný jezdit - dělám si kopyta deset let, předtím jsem si i kovala, změna na koních není, takže buď to dělám stejně blbě jako náš kovář předtím nebo to on dělal dobře...)

Teď jsem volala s p. Podhajským....kopyta už nedělá, konzultace ano, kurzy na strouhání ano, jsem z toho trochu rozladěna....strouhnou si jo, řezat ne. Ach jo.
napsal(a):
Teď jsem volala s p. Podhajským....kopyta už nedělá, konzultace ano, kurzy na strouhání ano, jsem z toho trochu rozladěna....strouhnou si jo, řezat ne. Ach jo.
A dělá kurzy ve smyslu, že absolvent dostane bumážku, že si může svého koně strouhat sám? Když tak prosím odkaz, jestli jsou nějaké stránky. Děkuji.

Tak to asi ne...

Kdo zná kopytářku Terezu Nepevnou, dělá někomu koně?
Přední.,
zadní., přední zespoda, dělané minulý čtvrtek
jezdil mi okolo traktor a nebyly dobré podmínky pro focení, a kopyta byla od bláta, teď po sněhu budou lepší, tak to blejsknu ještě.
Paganniny

XXX.XXX.169.7
Děkuji za psychoanalýzu, jak hledám manon a jsem úplně mimo a neprizpůsobivá. Dozvěděla jsem se o sobě nové a zajímavé věci.
Těm pár, co odpověděli k dotazu konkrétně, nač jsem se ptala, děkuji za tipy a projdu to.
Díky a přeji hezký večer.
napsal(a):
Kdo zná kopytářku Terezu Nepevnou, dělá někomu koně?
Přední.,
zadní., přední zespoda, dělané minulý čtvrtek
jezdil mi okolo traktor a nebyly dobré podmínky pro focení, a kopyta byla od bláta, teď po sněhu budou lepší, tak to blejsknu ještě.
Máte ty fotky malé a na nich kopýtka v dálce.
Možná zblízka budu mít z úpravy lepší pocit.
Na fotce jsou kopyta Lindy, 14 dní před strouháním. Strouháme po 8 týdnech a přiznám se, že jsem tentokrát mezi úpravami nic s kopyty nedělala.

Paganniny
napsal(a):
Děkuji za psychoanalýzu, jak hledám manon a jsem úplně mimo a neprizpůsobivá. Dozvěděla jsem se o sobě nové a zajímavé věci.
Těm pár, co odpověděli k dotazu konkrétně, nač jsem se ptala, děkuji za tipy a projdu to.
Díky a přeji hezký večer.
Nepatří tento příspěvek do jiného vlákna?

sisi58
napsal(a):
Máte ty fotky malé a na nich kopýtka v dálce.
Možná zblízka budu mít z úpravy lepší pocit.
Na fotce jsou kopyta Lindy, 14 dní před strouháním. Strouháme po 8 týdnech a přiznám se, že jsem tentokrát mezi úpravami nic s kopyty nedělala.
Já nic tragického nevidím.
Chce to rašpli. Má vysoké okraje ve čtvrtích. Proto to tam praská, má tam i vyklenutý okraj korunky a rohová stěna se tam odtrhává. Když sjedete prstem dolu po prasklině, jste přesně uprostřed toho, co musíte odrašplovat. Mívá to můj valach (bez těch prasklin tedy) po dlouhém období sucha, kdy mu nechávám víc všeho. Jak zaprší nasákne rohovina a objeví se, co je navíc. Když má být dýl mokro, ojedu to na krátko, až se objeví souvislá bílá čára (není nutno na jednou, klidně ob dva dny po kousku). Jestli se neobjeví na úrovni chodidla, byla bych nervózní, kam až je stěna volná. Jednou jste i řešila, že se drolí bílá čára a cpou se jí tam kamínky.
Z fotky vypadá, že patky pravé přední jsou trochu podjeté. Má vyšší podpatek na levé než na pravé. Zkontrolujte to i v reálu, na fotce může jen jinak stát nebo blbý úhel fotky. To by si určitě měla všimnout fyzio.
Jinak pěkný střel a kováři slouží k dobru, že asi nedlabe chodidlo.

Rif Du Madon
napsal(a):
Chce to rašpli. Má vysoké okraje ve čtvrtích. Proto to tam praská, má tam i vyklenutý okraj korunky a rohová stěna se tam odtrhává. Když sjedete prstem dolu po prasklině, jste přesně uprostřed toho, co musíte odrašplovat. Mívá to můj valach (bez těch prasklin tedy) po dlouhém období sucha, kdy mu nechávám víc všeho. Jak zaprší nasákne rohovina a objeví se, co je navíc. Když má být dýl mokro, ojedu to na krátko, až se objeví souvislá bílá čára (není nutno na jednou, klidně ob dva dny po kousku). Jestli se neobjeví na úrovni chodidla, byla bych nervózní, kam až je stěna volná. Jednou jste i řešila, že se drolí bílá čára a cpou se jí tam kamínky.
Z fotky vypadá, že patky pravé přední jsou trochu podjeté. Má vyšší podpatek na levé než na pravé. Zkontrolujte to i v reálu, na fotce může jen jinak stát nebo blbý úhel fotky. To by si určitě měla všimnout fyzio.
Jinak pěkný střel a kováři slouží k dobru, že asi nedlabe chodidlo.
JJ, to označené mě zaráží, že je týden po strouhání a todle tam zůstalo...princip praskání je mi jasný, i jsem se při srouháná na to ptala...prej běžné... no mě už to nebaví...i já laik poznám, že už tam je něco "odfláknuto" .

sisi58
napsal(a):
Já taky nic tragického nevidím. Je to vše malé. Mám pocit. Pokud budou kopyta větší, můžu být konkrétnější a nebo to bude ok, jen na malé fotečce to vypadalo jinak.
udělám detailnější větší, ale běžně si fotky v počítači zvětším...(pravým na myši, tačpadu, uložit fotku jako... uložím a pak si jí otevřu, tam mám lupu(označené plus) a tou to zvětším.)

sisi58
napsal(a):
Já taky nic tragického nevidím. Je to vše malé. Mám pocit. Pokud budou kopyta větší, můžu být konkrétnější a nebo to bude ok, jen na malé fotečce to vypadalo jinak.
Asi se každá bavíme o jiných kopytech. Já měla na mysli ta vaše - teda Lindy. U verun je to viz Rif Du Madon.
napsal(a):
udělám detailnější větší, ale běžně si fotky v počítači zvětším...(pravým na myši, tačpadu, uložit fotku jako... uložím a pak si jí otevřu, tam mám lupu(označené plus) a tou to zvětším.)
Jasně.
Ovšem valná většina fotek je pak zrnitá, či lehce rozostřená. Záleží, čím fotíte. Taky se mi nechce klečet na kolenou a dávat hlavu až na zem. Ale jednou za čas to přežiju. Jako u této fotky.
napsal(a):
Asi se každá bavíme o jiných kopytech. Já měla na mysli ta vaše - teda Lindy. U verun je to viz Rif Du Madon.
Souhlas. Jak u Rif tak u Lindy. Taky by u ní nic tragického nemělo být. Co má podkovy dole, tj. 12 roků, jsou kopyta ok. Jsem tomu ráda, protože je dost toho ostatního, co řeším.
Ale u starých koní by byl zázrak, kdyby byli úplně zdraví.
napsal(a):
JJ, to označené mě zaráží, že je týden po strouhání a todle tam zůstalo...princip praskání je mi jasný, i jsem se při srouháná na to ptala...prej běžné... no mě už to nebaví...i já laik poznám, že už tam je něco "odfláknuto" .
Ona totíž u některých trimerů zvítězila kvantita nad kvalitou.
Je sice hezké vykládat jak mají v péči X koní, ale ta práce podle toho taky občas vypadá…
napsal(a):
Tak jestli mu praskliny ve čtvrtích přijdou běžné a nevzrušující, tak ho vesele nahraďte. Praskliny vedou až do korunky, takové měla moje plnokrevnice po 6ti sezonách dostihů. Přestalo to praskat, když se pečlivě hlídá okraj rohové stěny.
napsal(a):
Zkusila jsem podle vašeho návodu.
A potvrdil se můj rozpačitý pocit. Rif vám to popsala dopodrobna. Já to tak neumím. Ale jak opět napsala Rif, praskliny jsou nežádoucí a špatné. Pošlete kováře do kšá.

Souhlas s Rif, ty obloučky v korunce nad čtvrtěmi na předkách plus praskliny ukazují totéž, co chodidlo (chodidlo by se mělo fotit očištěné aspoň rejžákem). Já vidím podsunuté patky na obou předních - a lehce těsná kopyta, na pravé navíc ještě náběh na "bull nose" (jukněte na google), což může být důsledek trpělivě zužovaného kopyta a nebo změněné polohy kopytní kosti...
Těsné kopyto vždy odhaduji podle toho, že došlapová plocha kopyta je menší, než plocha v korunce, pokud vezmeme v úvahu ty podjeté patky, je to tady dobře vidět, čtvrtě jsou vlastně utlačené směrem nahoru díky tomu, že kopyto se směrem od korunky relativně zužuje. Stěna se dole rozšiřuje ve snaze dohnat fyziologický tvar (z toho vznikají ty prohnuté stěny a praskliny) a zároveň se díky tomu páčí od škáry, proto se rozšiřuje bílá čára.
Zadní vypadají na té jedné fotce podstatně lépe. Zadní většinou vypadají lépe :-)
Není to moc špatné, dá se to kompletně napravit, bude to chtít někoho s mozkem :-)
Přední kopyto by mělo být v podstatě kulaté, zadní oválné. A vy, když si promítnete, že by stěna kopírovala přesně chodidlo, máte to přední kopyto oválné. Kopyto je potřeba ve čtvrtích rozvolnit, aby se rozšířilo zpátky do původního objemu. Sice je chvályhodné, že kovář nesahá do chodidla, ale on zřejmě nesahá ani do rozpěrek. A přerostlé rozpěrky mohou dost škodit.
Rif Du Madon
napsal(a):
Nejoblíbenější mám Heller red tang, zůstává +/- stejná dlouhou dobu. Rašple které jsou na začátku super ostré, si mi rychle otupí i když se k nim chovám hezky. Zkoušela jsem i Heller modrou, na té mi nevyhovují zuby ani to, jak je široká. Dobrá a příjemná byla Save edge, ale rychle se zatupila.
Rukavice jsou nutné a doporučuji nějaké festovní džíny. Nikdy ne oblíbené rajtky 😊. Někdy si beru i nátepníky (stačí zápěstí omotat elasťákem), bolívají mě šlachy a prsty.
Nemusí být špatný kovář, možná kobyle nestačí interval, v kterém jezdí. Jestli vám řekne, že 7-8 týdnů je ok a nemáte na to šahat, vesele ho vyměňte. Pro inspiraci doporučuji vygooglit Pete Ramey.
Pro začátek orašplujte čtvrtě a špici podle potřeby (aby všude od chodidla koukalo stejně rohoviny stěny) a pak zahlaďte okraje do obloučku. Udělejte raději míň než víc. Další den uvidíte, jak si to sedlo a podle potřeby můžete doladit. Kůň by měl vždy chodit stejně nebo líp. Jestli nemá kobyla náběh na špalek, nebo ostroúhlé kopyto, s úpravou okraje stěny byste měla mezi návštěvou kováře v pohodě vystačit.
O supr kováře jsme přišli stěhováním. Zkusila jsem jiného a oba koně nechodili. Strouhám sama, sem tam zkoukne fyzio. Celkem ráda bych to někomu zaplatila, při 160kcm/50kg to není zrovna vhodný sport a svalové úpony mi dosluhují, ale po posledním pokusu nechat to na "odborníka", mi už nikdo na kopyta šahat nebude.
Jsem na tom tak nějak podobně:-) Fyzicky strouhání přestávám dávat, mám rozvrzaná záda (starý prasklý obratel, 30 let jsem o něm skoro nevěděla, ale teď mi v těch zádech začíná dost vrzat, vzhledem k tomu, že chci jezdit ještě pár let tak si nechci rozbít záda u kopyt). Kamkoliv přijedu, dívám se koním na kopyta a tipuji si kdo mi bude strouhat. Asi jsem moc kritická, ale v mém okolí prostě nejezdí kovář který by strouhal podle mých představ.