Chtěla bych se poradit. Začínám hledat pro svého koně nové ustájení. Jedná se o valacha 21 let. Objela jsem různá pastevka v okolí. Jedno se mi dost líbí, ale mají tam smíšené stádo, jak uvádějí kolem 25 koní. Kůň byl celý život většinou ve dvou, ve třech, teď jich je ve stádě pět, většinou byl jenom s valachy. Máte zkušenosti s takhle velkým stádem? Je tam taky jeden šéf nebo se třeba rozdělí na menší skupinky? Netuším, jak by na to reagoval, jak funguje začlenění, jestli by si tam našel své místo a nebyla by to pro něj na stará kolena moc velká změna? Omlouvám se, jestli se ptám hloupě, ale tohle mi šlo hlavou, když jsem to stádo viděla. Jinak se mi tam líbí, je jasné, že se asi nedá předem úplně říct, jak na to bude reagovat. Díky za všechny postřehy.
Paganniny

XXX.XXX.27.178
Můžete to ustájení popsat podrobněji?
Kolik je tam přístřešků, jak velká je pastvin, kolik je tam krmišť a napajedel?
Je ustajovatel schopný a ochotný odtušit problémy a následně je operativně řešit?
Tohle všechno totiž hraje velkou roli ve výběru ustájení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bongani
napsal(a):
Chtěla bych se poradit. Začínám hledat pro svého koně nové ustájení. Jedná se o valacha 21 let. Objela jsem různá pastevka v okolí. Jedno se mi dost líbí, ale mají tam smíšené stádo, jak uvádějí kolem 25 koní. Kůň byl celý život většinou ve dvou, ve třech, teď jich je ve stádě pět, většinou byl jenom s valachy. Máte zkušenosti s takhle velkým stádem? Je tam taky jeden šéf nebo se třeba rozdělí na menší skupinky? Netuším, jak by na to reagoval, jak funguje začlenění, jestli by si tam našel své místo a nebyla by to pro něj na stará kolena moc velká změna? Omlouvám se, jestli se ptám hloupě, ale tohle mi šlo hlavou, když jsem to stádo viděla. Jinak se mi tam líbí, je jasné, že se asi nedá předem úplně říct, jak na to bude reagovat. Díky za všechny postřehy.
Podle mě je smíšené stádo nejlepší ... ovšem jen za těchto podmínek:
velká pastvina - začleňování na jaře/v létě bude v pohodě, protože koně budou roztahaní a budou se pást ... pokud tam je 25 koní, tak by pastvina měla mít minimálně a to opravdu minimálně 12 hektarů
dostatečně velké přístřešky a ideálně alespoň dva, aby se mohli schovat opravdu všichni
dostatečné množství krmelců a dost daleko od sebe, aby se mohli všichni v klidu nažrat
Z mé zkušenosti si kůň nemá problém zvyknout na něco, co je pro něj přirozené a ve smíšeném stádě, kde jsou všechny věkové kategorie, si většinou koně najdou kamarády, které jsou jim blízcí - parta babek, parta "outsiderů", ten jeden kůň co dělá všechno sám a ostatní se ho bojí, mlaďoši atd.

Paganniny
napsal(a):
Můžete to ustájení popsat podrobněji?
Kolik je tam přístřešků, jak velká je pastvin, kolik je tam krmišť a napajedel?
Je ustajovatel schopný a ochotný odtušit problémy a následně je operativně řešit?
Tohle všechno totiž hraje velkou roli ve výběru ustájení.
Tohle dopředu nepoznáte...

Arbora
napsal(a):
Dopredu asi úplne nie, ale ak vidíte, že je to 25 koní voľne pohodených na pastvine, bez prístreškv, bez krmelcov, bez zázemia, dokážete odhadnúť, či sú na nejaké krízovky pripravení, alebo nie. Tak isto to poznáte aj na zdravotnom, či výžvovom stave tých 25 koní.
To je dobrá rada, když jdu do ustájení, koukám na koně, co tam už jsou. A úplně nejlepší je zeptat se dalších majitelů. Tam je to podobné jako v novém zaměstnání - jasně, že tam budou nějací nováčci, ale pokud jsou v dlouhodobě otevřené stáji všichni pár měsíců, je to fakt obří červená vlajka.
Ještě jsem zapomněla, že dobrá stáj má i marodku - box. Třeba i dva.
bongani
napsal(a):
K tomu věku a schopnosti koně, se začlenit. Má kobyla byla před 12 roky vůdkyně stáda. Asi do 20 roků. Pak se to začalo měnit. Už si na ni vyskakovali i mladší koně. Má kamarádku, se kterou se stěhuje, tak jsou pospolu, tudíž není nějak vystresovaná, jen načuřená.
Je vy víte, zda se váš kůň ohání po ostatních nebo se ostatní ohání po něm. 21 roků je už téměř hraniční věk, kdy se kůň ve velkém stádě slušně začlení.
Jinak GinaH. dobře popsala, co by mělo na pastvině být.
Děkuji všem. Ve stáji jsem ještě oficiálně nebyla, zatím jsem jenom "okukovala" kolem, jestli by se mi tam vůbec líbilo.
Kůň byl doteď ve stádě šéfem, momentálně je druhej po šéfovi a zatím si na něj nikdo moc nedovolí. Špatně snáší změny, stačí, když se třeba na odčervení stěhovali do jiného výběhu a už se z toho nervoval. Nejradši bych ho nestěhovala, ale asi budu muset, ve stávající stáji už pro něj nejsou vhodné podmínky.
Každopádně díky za všechny postřehy, aspoň budu vědět, čeho si všímat, na co dávat pozor, na co se ptát.