Deka pro pony

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2022 09:46
evcusik

XXX.XXX.145.236

Předběžně na podzim řeším co s poníkem, jeho úžasnou chlupatou výbavou a trošku pracovního vytížení :) Jakmile mám poňďu v zimní srsti a chci od něj trošku víc než svezení dětí, tak se významně potí a hódně dopocuje, pod hodinu to nejde. Ikdyž mám odpocky, je zavřený na boxe, tak si nejsem 100% jistá že ho opravdu opouštím v suchém stavu. A taky se strašně moc rád válí, takže vypuštění ke koním znamená jít se vyválet do bahna - může si vybrat sušší části výběhu, ale nedělá to. Poník chodí v zápřeži, takže se spotí pak dost a především pod postrojem.

Říkám si tedy, jestli nebude cesta ho dekovat nebo holit. A tady jsem úplně marná, sice dekuju druhého koníka - ale ze zdravotních důvodů, vycházím z jejích projevů. Nevím jakou dekou začít, kdy začít, jaký to může mít vývoj (jaké gramáže mít připravené, nebo rovnou investovat do typů jako B. power turnout). Jestli je lepší začít brzo dekovat nebo spíš holit. Nevím jak se dekuje holený kůň, jaké jsou pro něj vhodné střihy.

A co je nejhorší, já ani nevím jakou velikost :D mám nakoupené odpocky s krkem z DE, kde je to značené jako 100. Které sedí dobře, vpředu je na nejužší dírce. Delka zad a boků sedí přesně akorát. Klidně bych podpořila nadále tento obchůdek, ale dlouhodobě tyto velikosti nemají a od jiných výrobců mi to číslování nějak neštymuje.

Délka A je 130, B 98-102 (některé obr májí začátek měření před kohoutkem, některé na/za).

Bude tu někdo trošku ochotný mě z toho zmatku vymotat?
Děkuju

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2022 10:08

Já bych teda zdravého chlupatého nedekovala. Taky se nám poníci v zimě spotí, pokud je to extrém (začnou potit i na zadku, jsou pod pěnou atd.), tak prostě vyvíchujeme.

Pokud se potí fakt nepřiměřeně a je jistota, že je jinak v poho, uvažovala bych nad vyholením proužku pod krkem a pod břichem hned v půlce podzimu a nechat tak (bez deky). Ono si to do vánoc maličko povyroste, na extrémy v lednu a únoru to bude pěkně fungovat, a v březnu lze znovu pruh oholit tak, aby v těchto podmínkách zbytečně nepotil a dorostla neporušená letní srst. - to tady někdo tuším loni doporučoval, nevím kdo.

Taky pomůže hříva do copánků nebo francouzského copu nebo secvaknout klipsnama atd., aby větral krk.

Snažíme se zátěž dávkovat tak, aby pokud uklízíme koně domů na mráz (24/7) a za tmy, přišel pokud možno suchý a nebo dopotil při krmení třeba pod odpockou (tu půlhodinu až hodinu tomu prostě věnuji). A větší zátěž směřujeme na pěkné víkendy pokud možno tak, aby kůň měl možnost po zátěži ještě pobýt venku při relativně vyšší teplotě a eventuálně na sluníčku, případně dáme deku když dorazíme, a při večerním krmení sundaváme.

Pokud opouštíte koně v boxe, u kterého si nejste jistá, zda nebude dopocovat, tak doporučuji mu na záda rozprostřít vrstvu sena/slámy, které udělají izolační vrstvu, dokud je nesklepe :-) Fungovalo v dostihové stáji... Ale pokud má záda, bedra suchá, tak nazdar párek, neřeším.

31.3.2022 10:31
evcusik

XXX.XXX.145.236

Mě se taky nechce dekovat zdravej koník, zatím fungujeme právě v tom režimu, že mám deky a vyměňuju, víchuju apod. Jde spíš o můj dobrý pocit. Nikdy si nezakašlal, nic co by nasvědčovalo, že by ho ofouklo ještě mokrého.

Boxy(zděná stáj) máme, ale jsou marodkové/manipulační. Jak odjíždím domů, vyhazuju ho ven.

Copánky nosí furt, ty značně pomáhají.

To holení - já se bojím, abych mu zase nevzala to "termoprádlo" a vlastně bez deky nemrzl (nebyl vystaven extrémům počasí), když je 24/7. Ale pravda je, že nízký teploty přichází až později. A do toho prosince bývá stejně jako teď 0-5st. Asi jde o mojí zhýčkanost :Da potřebuju jen získat tu zkušenost, že to vlastně bude OK :)

31.3.2022 10:41
liva

XXX.XXX.72.233

Doporučuju změřit poníka od středu hrudníku po konec stehna a v zádech od kohoutku po konec zádě, kopírovat hřbetní linii a vyrazit do obchodu s metrem.
Co výrobce to jiný střih a i u jedné značky najdete různé rozměry.
Kdysi jsem kupovala deku na většího širšího ponyho a strávila jsem v obchodě skoro dvě hodiny než jsme našly s paní prodavačkou vyhovující rozměr. Její trpělivost byla neskutečná, ale výsledek byl perfektní. Ponclovi deka skvěle seděla.

31.3.2022 10:42
anekapace

XXX.XXX.49.20

Letos jsem holila poprvé a jsem spokojená. Raději suchý kůň pod dekou, než mokrá myš na pastvině. Mají termodeku, teď už jen pláštěnku - je teplo.

31.3.2022 10:56
evcusik

XXX.XXX.145.236

liva napsal(a):
Doporučuju změřit poníka od středu hrudníku po konec stehna a v zádech od kohoutku po konec zádě, kopírovat hřbetní linii a vyrazit do obchodu s metrem.
Co výrobce to jiný střih a i u jedné značky najdete různé rozměry.
Kdysi jsem kupovala deku na většího širšího ponyho a strávila jsem v obchodě skoro dvě hodiny než jsme našly s paní prodavačkou vyhovující rozměr. Její trpělivost byla neskutečná, ale výsledek byl perfektní. Ponclovi deka skvěle seděla.

To je fajn řešení - ale 85-105 deky moc skladem obchody nemají :/

Zkusím EQS, jestli tam nebudou něco mít, abych chytla aspoň výrobce střihově/velikostně.

31.3.2022 11:05

anekapace napsal(a):
Letos jsem holila poprvé a jsem spokojená. Raději suchý kůň pod dekou, než mokrá myš na pastvině. Mají termodeku, teď už jen pláštěnku - je teplo.

Jé, neměla vy jste na minidrivingu fotku, jak nacvičujete s dvojspřežím na dětském hřišti? Kolegyně komentovala, že nám roste konkurence

31.3.2022 11:07
anekapace

XXX.XXX.49.20

Nene, my cvičíme v lese. :D

31.3.2022 11:08
liva

XXX.XXX.72.233

evcusik napsal(a):
To je fajn řešení - ale 85-105 deky moc skladem obchody nemají :/

Zkusím EQS, jestli tam nebudou něco mít, abych chytla aspoň výrobce střihově/velikostně.

Já jsem tu deku koupila v Equiservisu. Nakonec nejlíp seděla jedna od HKM, ale druhá od HKM byla naprosto mimo rozměr.
Už mi přijde, že u všech výrobců je každý kus originál.
Naposledy mě takhle dojal Bucas. Deka která měla mít 155cm měla 161cm.
Proto je pro mě metr při nákupu dek nezbytnost.

31.3.2022 11:16
evcusik

XXX.XXX.145.236

liva napsal(a):
Já jsem tu deku koupila v Equiservisu. Nakonec nejlíp seděla jedna od HKM, ale druhá od HKM byla naprosto mimo rozměr.
Už mi přijde, že u všech výrobců je každý kus originál.
Naposledy mě takhle dojal Bucas. Deka která měla mít 155cm měla 161cm.
Proto je pro mě metr při nákupu dek nezbytnost.

To jsou vyhlídky :D musím poděkovat kobyle a koním ve stádě, že se hezky chová k dekám a já nemusím mít nové zkušenosti s dekama :D

Ale pravda, taky jsem koupila hezkou odpocku s límcem, avšak celá zádel venku :D

31.3.2022 13:11
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A co zkusit nějaký ten střih, co nepotřebuje dekování? Třeba ten bryndáček apod. Myslím střih srsti, ne deky. :)

31.3.2022 14:15
evcusik

XXX.XXX.145.236

Vidím to, že zkusim nedekovací střihy a když to bude furt málo, tak prostě střihnu víc a hodím deku :)

Třeba pro jednou budu mít i hezkého poně přes zimu, místo špinavého telete

31.3.2022 21:12
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Měli jsme shetlanda ostříhaného a v dece. V normálním kožichu býval po ježdění i zapřahání mokrý ještě ráno a když bylo tepleji, bála jsem se, že ho klepne. Oholený supr. Nechala jsem mu chlupatý jen krk a břicho, to co mu koukalo z deky, byl 24 venku.
Bucas deku má 110, ta na fotce už nevím co je zač taky 110cm.

31.3.2022 21:37
evcusik

XXX.XXX.13.73

Rif Du Madon napsal(a):
Měli jsme shetlanda ostříhaného a v dece. V normálním kožichu býval po ježdění i zapřahání mokrý ještě ráno a když bylo tepleji, bála jsem se, že ho klepne. Oholený supr. Nechala jsem mu chlupatý jen krk a břicho, to co mu koukalo z deky, byl 24 venku.
Bucas deku má 110, ta na fotce už nevím co je zač taky 110cm.

Jaké všechny gramáže dek jste měli - s čím cca počítat/pořídit?

Zatím to vypadá, že holení převažuje a krom pořízení dek a predekovani nemá žádný negativa ;)

31.3.2022 21:47
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

evcusik napsal(a):
Jaké všechny gramáže dek jste měli - s čím cca počítat/pořídit?

Zatím to vypadá, že holení převažuje a krom pořízení dek a predekovani nemá žádný negativa ;)

Pláštěnku, odpocku, ta modrá s koníky je 200gr a jednu bazošovou bucas 150g jako zálohu, kdyby se něco stalo s koníkovou. Pláštěnku lze při nejhorším kombinovat s odpockou (jako nepromokavá flíska). Do zápřeží když bylo mega hnusně nosil přes záda bederku půjčenou od velkáčů zaplou o náhřbetník. Oholené koně se tolik neválejí v bahně, jak je nesvědí spocené chlupy a nemají asi potřebu se chladit. Jako bonus se nezapařoval a přestal se drbat.

31.3.2022 22:37
evcusik

XXX.XXX.13.73

Rif Du Madon napsal(a):
Pláštěnku, odpocku, ta modrá s koníky je 200gr a jednu bazošovou bucas 150g jako zálohu, kdyby se něco stalo s koníkovou. Pláštěnku lze při nejhorším kombinovat s odpockou (jako nepromokavá flíska). Do zápřeží když bylo mega hnusně nosil přes záda bederku půjčenou od velkáčů zaplou o náhřbetník. Oholené koně se tolik neválejí v bahně, jak je nesvědí spocené chlupy a nemají asi potřebu se chladit. Jako bonus se nezapařoval a přestal se drbat.

Děkuju :) pláštěnka - je myšleno asi s fleece 0g?
( Není to čistá pláštěnka bez podšívky, bez ničeho? - jen ať rozumím termínu pláštěnka)

Dekuju svého druhého koníka, ale ten to trošku víc hrotí, aby byl v komfortu. Tak sbiram inspiraci jak to může vypadat u holenych zdravých a jevi se to jednodušeji ;D

1.4.2022 05:47
Rif Du Madon

XXX.XXX.19.224

Pláštěnka bucas, je jen s tenkou látkou uvnitř bez flísu.

9.4.2022 11:21
evcusik

XXX.XXX.145.236

Ať nezakládam další topic. Jaké jsou vaše oblíbené shopy pro minisky? České i zahraniční?

Přidejte reakci

Přidat smajlík