Kolik si říct za částečný pronájem koně - kolik byste byli ochotní platit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2022 09:58
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Zvažuji částečný pronájem svého koně a přemýšlím, kolik si stanovit cenu. Jedna se o valacha naprosto bezproblémové povahy, v terénu spolehlivý a plně ovladatelný a i pokročilým začátečníkem. Pouze vyjížďky (nemáme jízdárnu). Ježdění 2x v týdnu a 1x o víkendu, délku vyjížďky víceméně neomezuji (pokud to nebude více jak 3 hodiny). Za ustájení nyní platím 4 500 plus 1000-1500 příkrm, samozřejmě odčervení, kopyta (zatím nekutý, uvidíme, jestli bude třeba při častějším ježděním), veterina. Dobré zázemí pro jezdce. Je přehnané chtít 3000?

31.3.2022 10:03
evcusik

XXX.XXX.145.236

Velmi záleží na lokaci. Ale řekla bych že 3000 jen za možné vyjížďky nebude moc lidí ochotno dát, ani v Praze. Mimo velká města je to utopie úplně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2022 10:27

Já myslím, že 3000,- je ta horní hranice za takovou nabídku. Třikrát týdně je to 250,-/návštěvu, to si dotyčný může zaplatit nějaký oddíl a nebo v levnějším kraji i lekce na jízdárně. Psychologicky daleko lépe bude působit 2500,- a zase takový rozdíl to pro vás není (větší rozdíl by byl, zda někoho vůbec seženete a nebo další rok budete vše platit sama). Nejlepší máte juknout do nějaké skupiny u vás a nebo na FB "Hledám ježdění na koni" si vyhledat něco z vašeho okolí, a porovnat.

A rozhodně pomůže, pokud třeba máte nějakou sportovní stáj na dojezd, a bylo by pro nájemce možné si tam domluvit lekce na jízdárně. To určitě uveďte v nabídce, protože to zvýší atraktivnost, i kdyby toho nikdo nevyužil.

Je také dobré si uvědomit, jaká je u vás dopravní dostupnost, pokud se k vám musí 10 km dojíždět hromadnou dopravou, tak prostě ten člověk bude kalkulovat i s výdaji za dopravu, pak by třeba stálo za to tu finanční nabídku ještě snížit....

Paganniny

31.3.2022 10:37
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Jak již bylo uvedeno, záleží na lokalitě.

Nicméně za předpokladu, že se opravdu jedná o poloviční využití koně (čili 3x dotyčný, 3x Vy a jeden den volna), tak mi přijde fér půlka ustájení a půlka kováře. Prostě to jsou nutné výdaje na koně, bez kterých se neobejde. všechno ostatní navíc už je Vás boj.

A pokud bych opravdu brala průměrné měsíční náklady půl napůl, tak bych nebyl tak striktní v pravidelnosti docházky, ale předpokládala bych trochu přizpůsobení se časovým možnostem protějšku.

31.3.2022 10:39
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Velmi děkuji za reakce, super postřehy 'z druhé strany'. Jedná se o stáj ve Zlínském kraji, 'na konci světa', takže vyjížďky jsou tu nádherné.

Rozhodně je zajímavý váš pohled na využití koně, já jsem celoživotní lesojezdec, takže jsem to brala ze svého pohledu, že jízdárna a trenér netřeba. Je otázkou, kolik lidí by to mělo nastavené tak, jako já, prostě jen sednout, zahodit otěže a čistit si hlavu. Na druhou stranu si myslím, že 250,- za vícehodinovou vyjížďku tady nikdo nenabídne. Určitě se poptám i jinde, nehoří to.

31.3.2022 10:43
evcusik

XXX.XXX.145.236

turistkaa napsal(a):
Velmi děkuji za reakce, super postřehy 'z druhé strany'. Jedná se o stáj ve Zlínském kraji, 'na konci světa', takže vyjížďky jsou tu nádherné.

Rozhodně je zajímavý váš pohled na využití koně, já jsem celoživotní lesojezdec, takže jsem to brala ze svého pohledu, že jízdárna a trenér netřeba. Je otázkou, kolik lidí by to mělo nastavené tak, jako já, prostě jen sednout, zahodit otěže a čistit si hlavu. Na druhou stranu si myslím, že 250,- za vícehodinovou vyjížďku tady nikdo nenabídne. Určitě se poptám i jinde, nehoří to.

Držím palečky, já jsem taky "v prdelce na konci světa", ikdyž se super autobusovým spojením. Nabízela jsem zdravého koně na závody (s mým přispěním), jizdárnou, hengr ve stáji, vyjíždky v našem CHKO jsou taky nádherný. A zoufalost :D Radši ať si kobyla spokojeně žere a se*e a já se po mateřský zase víc dostanu do sedla :D (možná). A chtěla jsem jen litra na krmení :D

31.3.2022 11:07
koně

XXX.XXX.174.63

Uvidíte jestli se vůbec někdo ozve.
Kamarádka má u nás ,v pr... na konci světa kobylu .Je sem nutná vlastní doprava,celých 25km od Plzně. Nebo 2km dojít na občasník ,který jezdí vedle ve vsi.
Kobyla ,stará provozačka ,je schopna ve všech chodech dát v terénu přiměřenou vyjížďku.I s pytlem na zádech .Na rekre vyjížďky je to tady skutečná paráda,fakt ještě příroda.
Na obdélník majtelka logicky nechce,aby se na ní někdo harcoval,užila si toho holka dost.
Jediný požadavek byl ,aby osoba byla rozumná a empatická ke staršímu koni.Případně kobyle zaplatila nějaký ten Alavis či Hyalgel,nebo očkování ,či odčervení.
Žádné konkrétní měsíční sumy,žádná omezení,kromě ohledů na zdraví kobyly .
A nezájem

31.3.2022 11:23

Paganniny: polovinu měsíčních nákladů za poloviční využití koně bych brala, kdyby to bylo plnohodnotné, tj. mohla bych si koně vzít na puťák, odvézt na kurz, neměla omezenou délku vyjížďky nebo dny, kdy mohu chodit (prostě na dohodě), měla spolurozhodovací právo na tom, kdo a kdy a jak ošetřuje kopyta, odčervuje a očkuje... ale to je jen můj osobní pohled na věc samozřejmě.

31.3.2022 11:29
bongani

XXX.XXX.22.108

koně napsal(a):
Uvidíte jestli se vůbec někdo ozve.
Kamarádka má u nás ,v pr... na konci světa kobylu .Je sem nutná vlastní doprava,celých 25km od Plzně. Nebo 2km dojít na občasník ,který jezdí vedle ve vsi.
Kobyla ,stará provozačka ,je schopna ve všech chodech dát v terénu přiměřenou vyjížďku.I s pytlem na zádech .Na rekre vyjížďky je to tady skutečná paráda,fakt ještě příroda.
Na obdélník majtelka logicky nechce,aby se na ní někdo harcoval,užila si toho holka dost.
Jediný požadavek byl ,aby osoba byla rozumná a empatická ke staršímu koni.Případně kobyle zaplatila nějaký ten Alavis či Hyalgel,nebo očkování ,či odčervení.
Žádné konkrétní měsíční sumy,žádná omezení,kromě ohledů na zdraví kobyly .
A nezájem

Vidíte, zrovna něco takového bych si dovedla představit, až ten můj dědek už nebude k ježdění. Příroda, couračky, klidně jenom krokem, na pohodu. A za to bych klidně i zaplatila. Nabídka od Topek by se mi taky moc líbila, ale holt hlavně tu přírodu prostě v Praze nemáme. :-(

31.3.2022 11:40

Já osobně bych o takové nabídce určitě uvažovala :) . Ale těch 3 tis by bylo pro mě silně na hraně, a kdoví co letos ještě přijde. Mít to za bukem, na takovýhle inzerát bych odpověděla a zkusila to ukecat na míň, těch 2-2500 by mi přišlo adekvátní :).

Koně: přesně to bych potřebovala! A zase nedostupné... jak se takový nabídky hledají? Sleduju inzerci už rok a nic....

Každý má nějaké představy a (finanční i jezdecké) možnosti, pro někoho to může být ideální nabídka a peníze třeba tak neřeší. Jestli vás netlačí čas můžete koneckonců zkusit inzerovat za ty 3 a případně jít s cenou dolů.

31.3.2022 11:59
turistkaa

XXX.XXX.245.108

No, tak to jsem tedy zvědavá, jestli najdu, třeba i za těch 2500,- ... Člověk by řekl, že za takové nabídky, jako tu padly, mu lidi ruce urvou. Co bych za to v dřívější etapě života dala...

Buggyra: Ono záleží na tom, co vše do té poloviny měsíčních nákladů zahrnete, pokud půjdete půl na půl se vším všudy (kopyta, odčervení, veškerá veterinární péče, vybavení) pak ano. Ale tady se bavíme jen o polovičních nákladech za ustájení a příkrm. Pořád máte tu jistotu, že když se kůň zraní, platí majitel, stane se něco s vybavením, platí majitel, přestane být pojízdný, doživotně se stará majitel, ... Kdežto Vy platíte paušál, za který máte celkem dost dobrý servis a jistotu, že si 3x týdně svobodně zajezdíte...

Paganniny

31.3.2022 12:53
Paganniny

XXX.XXX.27.178

Víte, ono tuhle částku pochopí víc lidé, kteří svého koně někdy měli....a pokud si to takto mohou dovolit, tak to rádi dají, jelikož rozumí.

Problém je, že volní B jezdci jsou často z řad náctiletých (to by Vám nevadilo?) nebo maminky na mateřské - a pro ty je kolikrát tato částka moc.

31.3.2022 13:01
etnies86

XXX.XXX.245.26

ta cena je adekvátní, ale myslím si že ne moc lidí to bude ochotna zaplatit. zkušený jezdec sežene v dnešní době koně pod zadek zadarmo, možná mu ještě za to zaplatí.
nezkušeného asi chtít nebude, ale pro nezletilé by to bylo moc a pro šikovnou maminku na mateřské taky

ta doba se uplně obrátila mi přijde, dneska spíš nemůžou lidi sehnat šikovného jezdce ani zadarmo. já jezdila koníka a ještě mi majitelka děkovala a nosila dobroty, že má konečně spolehlivého jezdce.

pokud vám jde hlavně o cenu nechte ji nebo dejte 2500 (vypadá to líp jak tu někdo psal) a pokud spíš o pohybování koně nechala bych to dohodou

31.3.2022 13:19

Přesně, já si někdy říkám, proč strkám takové peníze do koní, když jinde by mi ručičky utrhali, kdybych jim na těch koních zadáčo trajdala a stálo by mě to jen dojíždění, nulovou péči okolo, žádné zařizování.... No a pak si vzpomenu, že bych zase do ničeho nemohla kecat, a pokud bych do toho chtěla kecat, musela bych do toho strkat peníze, starat se, zařizovat... no a byla bych tam, kde jsem Takže jo, pro aktivní jezdce je toho v nabídce dost, i zadarmo...

31.3.2022 13:30
manitschka

XXX.XXX.93.217

Spolujezdila mi kamarádka roky, spolehlivého, hodného, zdravého, ochotného, příjemného 😇 valacha. Stáje v okolí Prahy, vždy na dojezdu MHD či vlakem, v podstatě volná ruka stran volby práce, dělala s ním i ze země, jízdárnu, převážně ale jezdila do terénu, nicméně kdyby chtěla, mohla klidně i trénovat a závodit. Cca 3x týdně, když měla čas, ale bylo to na domluvě. Maximum co platila bylo 1500 měsíčně, když jsme byly už v dražších ustájeních (5000 a víc jen za ustájení). Posledních pár let už nestíhá, ale nikoho nehledám, radši nechám koně flákat, když já nemám čas.
Jako majitel chápu vaši cenovou představu, nicméně za sebe bych tolik na cizího koně platila jen za podmínek, které výše popsala Buggyra.

31.3.2022 13:31
Slon Indický

XXX.XXX.122.26

Nabídka je to fajn, i férová, jen prostě ta kapacita lidí není neomezená. Pro matky na mateřské, studentky atd jsou 3.000 Kč měsíčně už dost, a pracující člověk sice může ocenit "neomezenou" délku vyjížďky, ale reálně ji využije v ten jeden víkendový den, protože ve všední dny a s jinými povinnostmi se ten čas na víc hodin u koní blbě hledá.

31.3.2022 14:10
kallisto

XXX.XXX.217.242

Za lesokoně mi to přijde dost. Když si vezmu že tam bude ještě někdo dojíždět.
Trojku ten člověk může dát za koně s jízdárnou, halou, kruhovkou, kde se bude moct i někam posunovat nebo jinak s koněm blbnout, trénovat.

Zase pravda, že dát dvěstěpáďo za vcelku neomezený pobyt v sedle, ne jen hodina, není špatné.

Možná to zkuste nabídnout za 250,- s docházkou minimálně 2x týdně a když vám to bude vyhovovat a jezdkyně bude nadšená, začne chodit častěji a vy budete mít své tři tisíce doma.

Jestli je to moc zjistíte, až to nabídnete, jaká bude poptávka.
On se může najít někdo, kdo to dá, ale zas vám nebude vyhovovat jezdecky/lidsky.

Jana48

31.3.2022 14:20
Jana48

XXX.XXX.168.34

Já budu asi výjimka ale mě cena tedy přijde v pořádku.
Pro příklad jak je to u nás. Koně vyloženě nepronajímáme, nikdy ne bez dozoru ale za docházku k našim koním (3x týdně i více ale to už pouze třeba práce ze země) chceme tři tisíce, teď se vzhledem ke zdražování všeho zdražovalo i u nás. Koně mají veškerou péči, kvalitní vybavení, lidi mohou jak do terénu, tak pracovat na jízdárně, kde je majitel lehce směruje, poradí, což je zase oproti vaší nabídce samozřejmě bonus, ovšem zase se nedělají delší vyjížďky než hodina. Nabízíme i fajn zázemí, vytápěnou sedlovnu, klubovnu, kuchyň, sociální zařízení, jízdárnu a krásné terény. Doprava je nutná vlastní, autobusem to chce pevné nervy a celý den času.
Za méně už bychom nenabízeli, hezky to selektuje příchozí a většinou pokud jsme někomu vyšli vstříc (maminka na mateřské, studentka), nikdo si toho nevážil a nakonec jsme museli spolupráci stejně ukončit.

31.3.2022 14:21

Jana48: jenže Vy tam máte v tom ten Váš čas - jak píšete, u koně a najímatele vždy někdo je - a to se platí.

Jana48

31.3.2022 14:40
Jana48

XXX.XXX.168.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jana48: jenže Vy tam máte v tom ten Váš čas - jak píšete, u koně a najímatele vždy někdo je - a to se platí.

To samozřejmě, jenže mnoho lidí mi přijde že má raději pokud je nikdo ‘nebuzeruje’ a můžou si s koněm nakládat skoro po svém. U nás jde čistě spíš o opatrnost vůči koním.

31.3.2022 14:53
koně

XXX.XXX.174.63

bongani napsal(a):
Vidíte, zrovna něco takového bych si dovedla představit, až ten můj dědek už nebude k ježdění. Příroda, couračky, klidně jenom krokem, na pohodu. A za to bych klidně i zaplatila. Nabídka od Topek by se mi taky moc líbila, ale holt hlavně tu přírodu prostě v Praze nemáme. :-(

Mě se to taky zdálo slušné.
Kdybych bydlela ve městě, neměla koně doma a ani čas ,nebo chuť si držet svého koně v ustájení ,pravděpodobně bych za nějakou nabídku tohoto typu byla ráda Dojela bych jak by se mi chtělo a čas dovolil ,vyvenčila se pěkně a zcela nezávazně.
Ale dneska bych řekla,že jsou nejvíc frekventovaní koně v dosahu MHD .A to jakékoli hajtry ,v jakkoli děsném prostředí

31.3.2022 14:55
koně

XXX.XXX.174.63

Já osobně bych o takové nabídce určitě uvažovala :) . Ale těch 3 tis by bylo pro mě silně na hraně, a kdoví co letos ještě přijde. Mít to za bukem, na takovýhle inzerát bych odpověděla a zkusila to ukecat na míň, těch 2-2500 by mi přišlo adekvátní :).

Koně: přesně to bych potřebovala! A zase nedostupné... jak se takový nabídky hledají? Sleduju inzerci už rok a nic....

Každý má nějaké představy a (finanční i jezdecké) možnosti, pro někoho to může být ideální nabídka a peníze třeba tak neřeší. Jestli vás netlačí čas můžete koneckonců zkusit inzerovat za ty 3 a případně jít s cenou dolů.

Je zajímavé,že to co nabízíme ,vždycky hledají lidé na opačném konci republiky .A naopak. Všimla jste se toho někdy ?

31.3.2022 15:06
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Díky za tuto diskuzi, rozhodně je zajímavé, jak odlišné požadavky a pohled na nájem koně mají. Až nazraje čas, zkusím ty 3000 a slevit můžu vždycky, když se nikdo neozve Zázemí je tu dobré, vytápěná sedlovna s klubovnou s možností uvařit si čaj/kafe. Plus velká pevná kruhovka. Já kupříkladu oceňuji to, že pokud nemáte zájem družit se, je to tu celkem anonymní, jinak jsou tu ale lidé fajn. Jsem samorost a u koní jsem právě ráda, že mi do toho nikdo nemluví, to pro toho platícího jezdce je dle mě velké plus. Na druhou stranu ustajovatelka je super ženská, co ráda poradí, když se zeptáte, má i trenérskou licenci (ale pravidelnému trénování se věnovat nechce).

Kallisto: docela paradox, to co píšete s tím lesokoněm - když jsem sháněla 'blbuvzdorné" zdravé zvíře do terénu, psali mi tu lidi, že to je obrovský problém sehnat, jelikož to by chtěl každý. Já teď takové zvíře nabízím k celkem širokému použití a najednou ty jeho vlastnosti ubírají hodnotu. Jelikož to je kůň, kterého může jezdit i uvědomělý začátečník. Nepíši to ve zlém

31.3.2022 16:01

Obecně je obrovský problém někoho spolehlivého, kdo umí trochu jezdit, nebude koně huntovat a kazit, bude chodit pravidelně a zároveň se spokojí s lesoježděním, vůbec sehnat. Až takový, že někteří nabízejí ježdění zadarmo nebo za symbolický poplatek. Je velká řada majitelů rekreačních koní, kteří své koně nejsou schopni adekvátně odjezdit (hodina denně pod sedlem průměrně) a pak řeší všechny ty z toho plynoucí problémy, z nichž nejrozšířenější je obezita, která je pro koně velmi nebezpečná. (Nebezpečná je pro ně i obezita majitelů, ale to už je jiný příběh )

Z toho důvodů a z mých osobních zkušeností si myslím, že vámi požadovaná cena je úplně mimo - ale samozřejmě můžete mít štěstí a narazíte na někoho rozumného, kdo chápe, že kůň nežije ze vzduchu a tato částka pro něj nebude problém...

31.3.2022 18:49
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Obecně je obrovský problém někoho spolehlivého, kdo umí trochu jezdit, nebude koně huntovat a kazit, bude chodit pravidelně a zároveň se spokojí s lesoježděním, vůbec sehnat. Až takový, že někteří nabízejí ježdění zadarmo nebo za symbolický poplatek. Je velká řada majitelů rekreačních koní, kteří své koně nejsou schopni adekvátně odjezdit (hodina denně pod sedlem průměrně) a pak řeší všechny ty z toho plynoucí problémy, z nichž nejrozšířenější je obezita, která je pro koně velmi nebezpečná. (Nebezpečná je pro ně i obezita majitelů, ale to už je jiný příběh )

Z toho důvodů a z mých osobních zkušeností si myslím, že vámi požadovaná cena je úplně mimo - ale samozřejmě můžete mít štěstí a narazíte na někoho rozumného, kdo chápe, že kůň nežije ze vzduchu a tato částka pro něj nebude problém...

Je to smutný paradox, za to, za co bych já v mládí vraždila (mít k dispozici koně, a to by mi stačilo jen čistit a vodit na špagátku), by dnes majitelé koní měli platit. Na druhou stranu myslím, ze je spousta lesojezdců, u nás ve stáji je nás takových 12, včetně ustajovatelky.

Jinak upřímně, já chci jezdce čistě z finančních důvodů, zastávám názor, že kůň ježdění k životu nepotřebuje, nejšťastnější bude, když se bude flákat po výběhu se svým stádem a nic po něm nebudu chtít. Samozřejmě s tím, že heho tělesná kondice bude korigována

31.3.2022 19:21

turistkaa napsal(a):
Je to smutný paradox, za to, za co bych já v mládí vraždila (mít k dispozici koně, a to by mi stačilo jen čistit a vodit na špagátku), by dnes majitelé koní měli platit. Na druhou stranu myslím, ze je spousta lesojezdců, u nás ve stáji je nás takových 12, včetně ustajovatelky.

Jinak upřímně, já chci jezdce čistě z finančních důvodů, zastávám názor, že kůň ježdění k životu nepotřebuje, nejšťastnější bude, když se bude flákat po výběhu se svým stádem a nic po něm nebudu chtít. Samozřejmě s tím, že heho tělesná kondice bude korigována

Zkuste dát inzerát a uvidíte... Cena by dle mého měla být ustájení děleno počtem dní ... Když platíte 5000 Kč za měsíc a kůň realisticky může chodit 5x týdně, řekla bych si 1000 Kč za ježdění jednou za týden, 2000 Kč za dvakrát atd. Zda se někdo ochotný zaplatit najde, když ne, tak to máte vyřešené.

Kielle

1.4.2022 00:33
Kielle

XXX.XXX.29.75

Zdravím, dost zalezi také na tom, jakého jezdce hledáte. Spolujizdu většinou hledají mladé holky, co mají dost času, ale většinou méně financí. U starších je to zas naopak 🙂
Přidám pohled z mojí strany jakožto dlouholetého spolujezdce. Jsem dávno dospělá ženská, co miluje pohodové kochací vyjizdky do terénu na hodnem koni. A můžu si opravdu vybírat, a ano, většina těch nabídek je zadarmo. Majitelé jsou rádi že kůň jde ven s rozumným člověkem, na kterého je spoleh.
Mam ale dost náročnou práci a málo času, takže na koně se někdy dostanu 2x týdne a jindy třeba 3 týdny ne. Takže v tomto případě by pro mě nějaký paušál a určené dny byl docela problém.
Jak už psal někdo výše, co zkusit jednotlivě placené jízdy, třeba 300/vyjizdka je myslím rozumná částka pro obě strany 🙂
Hodně štěstí s hledáním 🙂

1.4.2022 09:17
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Kielle napsal(a):
Zdravím, dost zalezi také na tom, jakého jezdce hledáte. Spolujizdu většinou hledají mladé holky, co mají dost času, ale většinou méně financí. U starších je to zas naopak 🙂
Přidám pohled z mojí strany jakožto dlouholetého spolujezdce. Jsem dávno dospělá ženská, co miluje pohodové kochací vyjizdky do terénu na hodnem koni. A můžu si opravdu vybírat, a ano, většina těch nabídek je zadarmo. Majitelé jsou rádi že kůň jde ven s rozumným člověkem, na kterého je spoleh.
Mam ale dost náročnou práci a málo času, takže na koně se někdy dostanu 2x týdne a jindy třeba 3 týdny ne. Takže v tomto případě by pro mě nějaký paušál a určené dny byl docela problém.
Jak už psal někdo výše, co zkusit jednotlivě placené jízdy, třeba 300/vyjizdka je myslím rozumná částka pro obě strany 🙂
Hodně štěstí s hledáním 🙂

Já jsem v současnosti taky takový starší spolujezdec na kochací vyjížďky na klidném koni. Z Prahy. Platím 1500 Kč měsíčně, paušál mi nevadí. Když jedu někdy pryč, beru to tak, že to je můj problém, že jízdy nevyužiju. Když mám čas, můžu jít i 3x týdně, ale většinou jdu 2x.
3000 Kč bych byla ochotná platit za nějakého naprosto ideálního oře, co by byl zdravý, pohodlný, přiježděný na myšlenku, hodný a já nevím co všechno. Obávám se, že takový poklad by mi pro změnu nesvěřil majitel...

Neregistrovaný uživatel

1.4.2022 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.236

Je hezky ze to potrebujete kvuli financim ale poxitejte s tim ze ten kdo nakonec bude jezdit vam kone muze i dost slusne kazit nwbo s nim delat prasarny co nechcete. Ale kdyz vam to nevadi...

1.4.2022 11:38
liva

XXX.XXX.72.233

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je hezky ze to potrebujete kvuli financim ale poxitejte s tim ze ten kdo nakonec bude jezdit vam kone muze i dost slusne kazit nwbo s nim delat prasarny co nechcete. Ale kdyz vam to nevadi...

Přesně.
Zkušenosti z okolí:
Platím, můžu vše…
Pokud se “hračka” porazila, odcházím, nefunguje to, neplatím…
Kdysi jsem hledala jezdce na druhého koně. ZDARMA
Nabízela jsem docházku dle libosti, nechtěla jsem pomáhat s ničím, jenom aby to zvíře vzal někdo pod sedlo a ulevil mi časově..
Stáj 20km od Brna, IDS každou hodinu, zastávka kousek od stáje.
Nenašla jsem, pro všechny to bylo moc daleko…

1.4.2022 12:10

Platím, můžu vše…

Na druhou stranu, tohle je běžné tržní prostředí, a prostě otázka poptávky a nabídky. Lidé, kteří k nám chodili, sháněli koně, na kterém si budou vozit sedínku, a nikoli koně, na kterého se budou za peníze koukat nebo ho vodit na procházky. Ano, je to zvíře (jakože si k němu někdo může udělat citovou vazbu), ale nikoli jejich zvíře, a tedy nikoli jejich odpovědnost. Platím majiteli koně a majitel koně mi za to má dodat službu, když nedodá, proč bych platila. Úplně normální.

V případě situace, v jaké jsem třeba já, tj. plnohodnotné obstarávání koně, je to prostě tak, že je kůň jako můj, a pokud chci, aby byl zdráv, musím se taky starat, a pokud se rozbije, budu se podílet na jeho léčení, to je ovšem něco jiného než půjčování koně za peníze. Koně mám vlastně v nájmu v místě ustájení...

Všechno nakonec závisí na tom, jak postavíte dohodu, a skutečně vřele doporučuji to podložit písemně, aby každý věděl, na čem je.

1.4.2022 13:09
lyllith

XXX.XXX.203.222

turistkaa napsal(a):

Tak v tomhle případě můžu říct že já osobně bych tolik nedala.. a to jsem ve zlínském kraji též.. ono je to asi i věc názoru... a každý si cení své vydělané peníze jinak.. celkově to je ve zlínském kraji bída.. nesehnala k sobě jezdce ani za 200 na celý den :D Mám jen 2 slečny které si musim naučit aspon pro případ, kdyby se mi něco stalo..
hodně štěstí :)

Martina40

3.4.2022 10:41
Martina40

XXX.XXX.247.250

Dobrý den, přidám vlastní zkušenost a trošku si "zapláču".
Vloni jsem dceři pronajala za 3 000,- pony kobylku 147. Dcera 17 let 160cm/55kg. Složená ZZVJ.
Dle dohody jsme chodily 5x týdně. 4x týdně ježdění (skákání zakázáno, dodržovaly jsme), 1x týdně cca 20 minut lonž, procházka na ruce, puštění v hale - trošku "hrají si jakože horsmanship", 2x týdně volno.
Kobylka ustájená 24/7 ve výběhu, po ježdění malá svačinka - odměrka granulí (kupovala majitelka stáje, měla množstevní slevu).
Nikdy po nás nezůstal nějaký nezametený bordel, do výběhu a pak do sedlovny jsme se přezouvaly z holin, abysme tam nenatahaly hroudy bláta. Cajky vyčištěný, vypraný.
Kobylce jsme koupily odpocku, bederku + bederku na hmyzáky na vyjížďky, čabraku, mastičku na podlom, šampón + sprej na hmyzáky, ohlávku + třásně na léto od manmatu, aby nebyla odřená, kamašky, podsedlovku, nové sedlo - přijel sedlář napasovat, protože z toho, co měla ji bolela záda (viditelně, měla je i oteklé, hned jsme přestaly jezdit a jen měsíc vodily na procházku na ruce a 3 000,- samozřejmě zacvakaly, i když byla ne naší vinou "nepojízdná" - skvěle se okoukala a na vyjížďkách byla fantastická.)
Když byl vhodný podklad, hned jsme šly na vyjížďku, aby se kobylka nemotala jen dokola na jízdárně a vyčistila si venku hlavu.
Když jsme začínaly, byl problém ji ve výběhu chytit a nakonec za námi přišla na zavolání. Špatně dávala nohy, pak při čištění kopyt i spala. Kovář taky moc chválil.
Všichni ve stáji nám řekli, že se ta kobyla nikdy neměla líp, viděla nás trenérka, která tam jezdila trénovat jiné a říkala, že takhle pěkně nikdy nechodila a nikdy se nenosila, že jí nepoznává.
Nakonec nás máma majitelky seřvala, že je dcera nevychovaná a majitelka nám řekla, že nás tam teda už nechce. No, na rozdíl od jejich dětí naše dcera dospělé zdraví jako první, jejich "haranti" na pozdrav od dospělé osoby ani neodpoví :-(. Je jasné, že to byl jen zástupný důvod, jak nás vyštvat. Kobyla jen stojí a čumí ve výběhu. Ale opravdu nevíme proč? Takže to skončilo téměř přesně za rok a den.
Takže teď přijedeme do stáje, obstaráme, odjezdíme, obstaráme, zaplatíme a tradá dom.
Na takové jakože naznačování, že by někdo chtěl na svojeho "Bubíka nebo Fifinku" hodnou tetu a pomocníčka, že by si občas mohl teda za práci i sednout, se jen "nechápavě" usmíváme, přikývneme a valíme dom. Zkušenost bohatě stačila.
Vím, že to bylo dlouhé čtení, ale opravdu by si někteří "hledači" a "nabízeči" měli taky sáhnout do svědomí. Čest výjimkám, samozřejmě.

3.4.2022 16:14
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Kamarádka platí za vyjížďku cca 1,5 hod. 600 Kč. Stáj na konci velkého města. MHD asi 3 linky přímo u stáje. Terén jen dosti podmáčené louky. Chodí se pořád ten stejný okruh. Kobyla není až tak spolehlivá. Kluše se cca 10 minut. Kdo zvládne kousek se i zacválá. Změna trasy terénu nehrozí, jelikož by byla kobyla nejistá a je dost učuměná. Já osobně bych tyto peníze nedala.

Martina40

3.4.2022 18:56
Martina40

XXX.XXX.247.250

liva napsal(a):
Přesně.
Zkušenosti z okolí:
Platím, můžu vše…
Kdysi jsem hledala jezdce na druhého koně. ZDARMA
Nabízela jsem docházku dle libosti, nechtěla jsem pomáhat s ničím, jenom aby to zvíře vzal někdo pod sedlo a ulevil mi časově..
Stáj 20km od Brna, IDS každou hodinu, zastávka kousek od stáje.
Nenašla jsem, pro všechny to bylo moc daleko…

Škoda, že jsme od Kutné hory.
Hned bysme byly Vaše .
Dceru vozím přes hoďku autem (na podzim bude mít řidičák - hurá, občas ji pošlu samotnou ), pak čekám a tak trochu pomáhám, abych jen tak nestála. Přivedu/odvedu z výběhu, vyčistím, nasedlám/odsedlám, dám po ježdění svačinku.
Zaplatím 1 000,-, ale za naprosto individuální trénink (skákání nebo drezůra), majitelka stáje se k nám chová slušně a my k ní, jednou týdně vyjížďka i se cváláním - asi 4 různé trasy.
Je to sice skoro 20 000,- měsíčně, ale je tam pohoda a klid, nikdo na nás neřve, nikdo se nepředvádí, takže to "svému děťátku" i sobě ráda dopřeju.
Je to pravda, že je to nabídka/poptávka, ale já prostě nic lepšího a taky příjemnějšího nenašla.
Taky jsem zažila trenérku, která řvala, že ji nezajímá, že je dcera nemocná, že má horečku, že jestli má koně opravdu ráda a má opravdový zájem, tak by přišla a ještě nějaké jiné podobně pitomé kecy a zážitky.
Nebo taky nabídka na B-ridera. Spočívalo to v tom, že dcera nachystala kobylu, páníček si zajezdil a pak že ji může 10 minut vykrokovat. A nebo radši vlastně ne, jemu už je zima a chce si jít zakouřit a ona je nezletilá a tak ať na ní bez dozoru neleze, ale jen ji vodí na ruce, ale to teda 20 minut. Pak obstarat a může domů .
Jo jo chtěla bych někdy potkat "chudáčky" udřený majitele (pardon bez urážky, vím, že kůň není věc a žádná nezodpovědná legrace), kteří zoufale touží po tom, jak zadarmo (nebo za rozumný peníz) budou rádi za spolehlivého B-ridera na svého hodného koníčka .
Ale taky jsem zažila, že si B-riderka dělala co chtěla a přesně to, co měla zakázané. A nebo si odjela na vyjížďku, tam na ni čekala "kamarádka" a té dala koně za peníze k povožení. Nebo na něm drandily obě dvě spolu a nevadilo jim, že je to poník.
Není to občas lehké. Opravdu není.

3.4.2022 21:20

Martina40 napsal(a):
Škoda, že jsme od Kutné hory.
Hned bysme byly Vaše .
Dceru vozím přes hoďku autem (na podzim bude mít řidičák - hurá, občas ji pošlu samotnou ), pak čekám a tak trochu pomáhám, abych jen tak nestála. Přivedu/odvedu z výběhu, vyčistím, nasedlám/odsedlám, dám po ježdění svačinku.
Zaplatím 1 000,-, ale za naprosto individuální trénink (skákání nebo drezůra), majitelka stáje se k nám chová slušně a my k ní, jednou týdně vyjížďka i se cváláním - asi 4 různé trasy.
Je to sice skoro 20 000,- měsíčně, ale je tam pohoda a klid, nikdo na nás neřve, nikdo se nepředvádí, takže to "svému děťátku" i sobě ráda dopřeju.
Je to pravda, že je to nabídka/poptávka, ale já prostě nic lepšího a taky příjemnějšího nenašla.
Taky jsem zažila trenérku, která řvala, že ji nezajímá, že je dcera nemocná, že má horečku, že jestli má koně opravdu ráda a má opravdový zájem, tak by přišla a ještě nějaké jiné podobně pitomé kecy a zážitky.
Nebo taky nabídka na B-ridera. Spočívalo to v tom, že dcera nachystala kobylu, páníček si zajezdil a pak že ji může 10 minut vykrokovat. A nebo radši vlastně ne, jemu už je zima a chce si jít zakouřit a ona je nezletilá a tak ať na ní bez dozoru neleze, ale jen ji vodí na ruce, ale to teda 20 minut. Pak obstarat a může domů .
Jo jo chtěla bych někdy potkat "chudáčky" udřený majitele (pardon bez urážky, vím, že kůň není věc a žádná nezodpovědná legrace), kteří zoufale touží po tom, jak zadarmo (nebo za rozumný peníz) budou rádi za spolehlivého B-ridera na svého hodného koníčka .
Ale taky jsem zažila, že si B-riderka dělala co chtěla a přesně to, co měla zakázané. A nebo si odjela na vyjížďku, tam na ni čekala "kamarádka" a té dala koně za peníze k povožení. Nebo na něm drandily obě dvě spolu a nevadilo jim, že je to poník.
Není to občas lehké. Opravdu není.

20 000 měsíčně? Opravdu? To už můžete mít pomalu vlastního koně i s trenérem. Nic proti majitelce.

Martina40

3.4.2022 22:08
Martina40

XXX.XXX.247.250

No, nevím, ale když si koupíme koně, tak si trenérka bude pořád říkat za hodinu tréninku stejně a k tomu budeme ještě platit očkování, kování, krmení, ustájení, cajky, nedej bože nemoc nebo úraz.
A když budu platit trenéra + pronájem koně, tak to bude taky dražší o ten pronájem.
Pořád mi to takhle vychází levněji? Nebo se pletu?

3.4.2022 22:21
etnies86

XXX.XXX.245.26

jako fakt 20 tisic měsíčně za 1000,-, a s hodinovým dojížděním ? to bude hodně nóbl :) mě to přijde šílené, ale jsem běžný občan s průměrným příjmem

3.4.2022 22:31

Trenér, který trénuje na vlastním koni musí za tu hodinu zaplatit sebe i koně, trenér, který trénuje na cizím (vašem) koni, by si měl říct jen za zaplacení vlastní práce.

4.4.2022 08:29
koně

XXX.XXX.174.63

Martina40 napsal(a):
No, nevím, ale když si koupíme koně, tak si trenérka bude pořád říkat za hodinu tréninku stejně a k tomu budeme ještě platit očkování, kování, krmení, ustájení, cajky, nedej bože nemoc nebo úraz.
A když budu platit trenéra + pronájem koně, tak to bude taky dražší o ten pronájem.

Samozřejmě vstupní částka ,kterou jednorázově investujete bude velká.Ale jestli dceru ježdění už dlouho drží a vypadá ,že se jí bude držet dál,je to podle mě ,rozumná věc.
Než pořád jezdit někam jinam ,dodržovat pokyny někoho jiného,cpát peníze do cizího zvířete ,oblíbit si ho ,a pak být vyhnaná jak škodná?
Když vynajdete ustájení do 10ti se vším potřebným a blíž ,budete platit akorát toho trenéra.A do slušných stájí dojíždějí,nebo se tam angažují normálně
Samozřejmě nutné částky jako kovář,odčervení a očkování ,ale nejsou úplně každý měsíc .
Cajky taky není nutné dokupovat pořád nové a jiné. Ani extra krmení,většinou.
Jediné nepředvídatelné ale,je zdraví koně ,a tím platby za veterináře.Pokud vyberete dobře jedince a kvalitní ustájení,mělo by se i tohle aspoň eliminovat.
A kdyby náhodou tedy se situace nějak radikálně změnila,slušného koně vždycky prodáte.

Martina40

4.4.2022 19:53
Martina40

XXX.XXX.247.250

koně napsal(a):
Samozřejmě vstupní částka ,kterou jednorázově investujete bude velká.Ale jestli dceru ježdění už dlouho drží a vypadá ,že se jí bude držet dál,je to podle mě ,rozumná věc.
Než pořád jezdit někam jinam ,dodržovat pokyny někoho jiného,cpát peníze do cizího zvířete ,oblíbit si ho ,a pak být vyhnaná jak škodná?
Když vynajdete ustájení do 10ti se vším potřebným a blíž ,budete platit akorát toho trenéra.A do slušných stájí dojíždějí,nebo se tam angažují normálně
Samozřejmě nutné částky jako kovář,odčervení a očkování ,ale nejsou úplně každý měsíc .
Cajky taky není nutné dokupovat pořád nové a jiné. Ani extra krmení,většinou.
Jediné nepředvídatelné ale,je zdraví koně ,a tím platby za veterináře.Pokud vyberete dobře jedince a kvalitní ustájení,mělo by se i tohle aspoň eliminovat.
A kdyby náhodou tedy se situace nějak radikálně změnila,slušného koně vždycky prodáte.

Dobrý den,
děkuji za velmi rozumnou úvahu hodnou určitě vhodnou k zamyšlení. Ráda vyslechnu zkušenosti jiných.

5.4.2022 10:32
grex

XXX.XXX.55.14

Dobrý den,

pokud jste z Kutné Hory, tak zkuste stáj JK Marco Doubek - možná byste to měli blíž i na dojíždění (aspoň o 15 min - KH-Doubek píšou mapy.cz cca 45 min) a ceny za trénink možná menší (viz https://jkmarko.wbs.cz/Jezdecky-vycvik.html). Ke koním se zde chovají hezky a trenérka je také OK.

5.4.2022 11:35

Martina40 napsal(a):

To jo. Ale 20 000 měsíčně za cizího koně mi prostě připadá hodně.

Martina40

5.4.2022 16:45
Martina40

XXX.XXX.247.250

grex napsal(a):
Dobrý den,

pokud jste z Kutné Hory, tak zkuste stáj JK Marco Doubek - možná byste to měli blíž i na dojíždění (aspoň o 15 min - KH-Doubek píšou mapy.cz cca 45 min) a ceny za trénink možná menší (viz https://jkmarko.wbs.cz/Jezdecky-vycvik.html). Ke koním se zde chovají hezky a trenérka je také OK.

Děkuji, podívám se.

5.4.2022 17:33
Caty

XXX.XXX.51.50

Martina40 napsal(a):

Z pohledu matky, která za 20 let vyzkoušela asi vše - vlastní koně doma, pronájem koní, vlastní koně v ustájení - pokud vám to oběma takhle vyhovuje, jste tam spokojené, zůstaňte u toho.
Neřešíš koupi a jednou i následný prodej koně, neřešíš, jestli kůň dostává dost sena a je dost venku, neřešíš žádné nemoci, neřešíš vztahy ve stáji a nestane se vám, že Vám zůstane nepojízdný kůň. Kvalitní individuální trénink pod 500 neseženeš a ten zbytek za ustájení a veterinu dáš stejně.
S koupí koně si kupuješ i neuvěřitelné množství starostí.

Martina40

5.4.2022 18:51
Martina40

XXX.XXX.247.250

Taky děkuji za názor. Hezký den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík