VerčaZangerová

XXX.XXX.95.133
Ahoj,
očkovala jsem koně na chřipku a tetanus ve středu a v neděli jsme koně stěhovali do jiné stáje. koník naprosto v pořádku, pátej den po očkování (již v nové stáji) jsem ho vzala na krkovku s tím že jsme klusali asi 300metrů protže měl spoustu energie tak at se aspon protáhne . 6 den začal být unavený a přestal žrát granule na ktere je zvyklí
Také je duležité že má ted seno nonstop a to dřív neměl
Bohužel B-rider nic neřekl o únavě a že nežere granule a nasledující dny měl koníka na starosti a po týdnu po ockování se naočkoval na herpes . Může být unava a to že nežere kvůli novému prostředí když první dny byl naprosto v pohodě ? nebo je to po krokovce a očkování?
je možné že bude mít ted nejaké problémy po herpesu když před tím nebyl úplně fit ?
děkuji za odpověd
Uživatel s deaktivovaným účtem

VerčaZangerová
napsal(a):
Ahoj,
očkovala jsem koně na chřipku a tetanus ve středu a v neděli jsme koně stěhovali do jiné stáje. koník naprosto v pořádku, pátej den po očkování (již v nové stáji) jsem ho vzala na krkovku s tím že jsme klusali asi 300metrů protže měl spoustu energie tak at se aspon protáhne . 6 den začal být unavený a přestal žrát granule na ktere je zvyklí
Bohužel B-rider nic neřekl o únavě a že nežere granule a nasledující dny měl koníka na starosti a po týdnu po ockování se naočkoval na herpes . Může být unava a to že nežere kvůli novému prostředí když první dny byl naprosto v pohodě ? nebo je to po krokovce a očkování?
je možné že bude mít ted nejaké problémy po herpesu když před tím nebyl úplně fit ?
děkuji za odpověd
Tak tady je špatně víc věcí.
Já bych koně neočkovala v rozsahu jednoho týdne ... měli jste nechat odstup aspoň 14 dní, ale to vám měl říct veterinář.
Taky bych koně po pár dnech v novém ustájení nebrala hned pod sedlo. Pokud se stěhuje často a zná cestování, tak budiž, ale pokud byl několik let ve stálém prostředí a najednou ho přesunete, rozbijete mu tím celý jeho svět. Koně jsou zvířata zvyku a nové věci nemají rádi. Nechala bych mu několik týdnů na rozkoukání a brala ho po okolí na ruce. Někdo naopak dává koni práci hned, aby přišel na jiné myšlenky kromě začlenování se do nového stáda, a tam tedy budiž, ale ne, když do toho ještě dává dvojité očkování.
Pokud krmíte tak hnusné granule, že se kůň radši nažere sena, tak to může být snad jediný důvod proč nežere. Co to je za granule?
Jinak bych vcukuletu koupila koni mash (Pavo Slobber Mash sežere snad každý kůň) a dala mu tam nějaká probiotika (ne do horkého, zalévat jen teplou vodou). Klidně přidat i něco na imunitu, ten teplotní skok je děsivý. Bála bych se spíš koliky z kombinace stresu, změny prostředí a počasí a i z toho oslabení po očkování ... Pokud je to vředař nebo má jinak citlivé zažívání, tak možná proto taky nežere. A tím víc bych se bála té koliky, naložila jste na něj strašně moc.
Očkovanie je záťaž pre organizmus a akýkoľvek následný stres (preprava, práca, atď), len zhoršuje imunitnú reakciu.
Unaveného koňa, ktorý nežerie, by veterinár ani nemal začkovať, s tým by som sa rozlúčila hneď. Teraz vám zostáva len len čakať a dúfať, že kôň sa z toho vyhrabe sám, skúsiť zmeniť krmivo a sledovať ho, či je v poriadku. A hlavne ho nechať aspoň týždeň oddýchnuť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

VerčaZangerová
napsal(a):
Ahoj,
děkuji za odpověd
Viz výše. Moc akcí najednou. Včetně očkování. Týdenní interval vám veterinář schválil?