Uživatel s deaktivovaným účtem

Pěkný den všem,
inspirovala mě zdejší diskuse o pronájmu koně, kde se sešlo spousta různých názorů a zkušeností. Tak otevřu své téma, třeba mi pomůžete pohnout se dál, podívat se na věc novýma očima...
Už víc než rok se učím jezdit (idividuální hodina 2x týdně) a pokrok je velmi pomalý, poslední dobou spíš stagnace, proto momentálně zvažuju kam dál ve svém jezdeckém (i obecně koňském :) vzdělávání.
V blízkém okolí se mi nedaří najít nic jiného. Pro děti je nabídek celkem dost. Ale stáje v okolí, do kterých bych mohla dojíždět víckrát týdně, se většinou výukou dospělých jezdců nezabývají, nemají volnou kapacitu, koně... A já navíc podle všeho potřebuju trenéra který má pedagogický talent a trpělivost s dospělými a nenadanými jezdci, dokáže je povzbudit ;).
Jak tedy dál?
Jsem na úrovni kdy hodného a vstřícného koně ovládám v kroku a klusu, a ve cvalu z něj nespadnu :). Zároveň dělám hromadu chyb a mám už i nějaké zlozvyky, bohužel.
Určitě plánuju dál jezdit na "koňské dovolené", různé intenzivní víkendové a dovolenkové kurzy a výjižďky. Na to už pár tipů mám, i odsud, a něco domluveného. Jenže myslím že bez pravidelného tréningu se stejně moc nehnu.
Zvažuju tedy hledat trenéra v širším okolí. Za dobrým trenérem jsem ochotná jezdit i dál, ale v tom případě bych mohla max 1x týdně, možná jen 1x za 14 dní. Má to smysl?
Lépe trenér co mi sedne 1x týdně či 1x za 14 dní, nebo častější docházka někam blíž, kde to ale nebude tak dobré?
Má cenu toho vzdálenějšího trenéra kombinovat se stávajícím? Kdyby mě pomohl překonat problémy na kterých jsem se nějak zasekala, mohlo by se to v "domovské stáji" zase rozjet...?
Anebo zkusit zkombinovat toho vzdáleného trenéra s něčím blíž, abych se do sedla dostala častěji, ale bez toho že bych střídala trenéry - např. výjižďky s doprovodem, nebo půjčení koně na samostatnou hodinu někde na jízdárně, kde si budu zkoušet a opakovat věci sama?
Jak poznat dobrého trenéra? Např. na webu ČJF je spoustu licencovaných instruktorů jezdectví v širším okolí, jen málo z nich ale veřejně nabízí hodiny. Je mi jasné že si v první řadě musíme sednout i osobně, ale než bych je všechny vyzkoušela tak jsem v důchodu. Jak ten výběr zúžit?
Má cenu kontaktovat stáje a trenéry v mém okolí, kteří výuku či ježdění nenabízejí?
Někdy možná člověk bez licencí naučí víc než člověk s licencí?
Jsem z Vysočiny, ten vzdálenější trenér, když bude stát za to, by mohl být i z Prahy nebo Brna, podmínkou dostupnost MHD. Přesněji svoje bydliště zveřejňovat nechci, ale můžu napsat do soukr. zprávy ;)
Díky za jakékoli podněty, názory, navedení....!
Určitě vyzkoušejte víc trenérů či stylů. To že vám to někde nejde, nemusí být nutně jen čistě vaše chyba či neumění.
I pár lekcí, kvalitních, dál od bydliště, ale na dobrém koni pod dobrým vedením udělá zázraky a posunete se dál.
Kombinovat trenéry můžete, ne každému se ale musí líbit že vás trénuje ještě někdo jiný, a jinak.
Nechte se zhodnotit ještě dalšími trenéry. Klidně si pak choďte jezdit na vyjížďky, ono taky mít jen dril na jízdárně není úplně dobře.
Jaký styl či směr jezdectví?

Díky za povzbuzení :).
Myslím že mé trenérce by to nevadilo, kdybych chodila i jinam.
Styl směr - v domovské stáji jezdím anglii, příležitostně vyjížďky jinde cokoli co se naskytne. Anglie mi přišla lepší protože je častější, jsou širší možnosti (?). V téhle chvíli je mi styl vlastně jedno, mám dojem že v každém stylu se dá jezdit dobře i špatně. Nejprve chci získat základy (řekněme na úroveň ZZVJ?) a pak se uvidí. Momentální cíl = ovládnout sebe, koně tak abych mohla bezpečně samostatně jezdit a koni nevadila, neubližovala.
Lákají mě vyjížďky, vandry, líbí se mi vytrvalost, myslím že by mě bavila i práce ze země a budování vztahu s nějakým konkrétním koníkem... vyloženě sportovní ambice nemám, možná budu naprosto spokojená i jako lesojezdec :).
Ono bohužel stagnace je v tomhle stadiu výuky jízdy na koni docela běžná - v té fázi, že člověk umí vysedat v klusu, a udrží se ve cvalu, totiž hromada lidí opuští hodiny jezdectví, protože má dojem, že už "umí jezdit" a víc se učit nechce.
Většina instruktorů v "běžných ' jezdeckých školách, kteří vlastně nemá zažito, co s žáky dělat dál, a část školních koní není přiježděno na vyšší úrovni.
Zároveň jezdci, kteří se chtějí vzdělávat i po tom, co opadne euforie z toho, že "umí cválat" a nepadají, jsou schopni si uvědomit, kolik toho ještě neumějí, a z toho pramení stagnace a frustrace.
Pokud změnu trenéra, zkusila bych lekce zaměřené na skoky a drezuru u někoho, kdo sám závodí, ne v klasické jezdecké škole. Do toho klidně ty klasické vyjížďky a občasné "udržovací" lekce u vaší dosavadní trenérky. A zapamatovat si, že postup už prostě pomalý bude - neučíte se nic úplně nového, ale pilujete dosavadní základy, a to trvá dýl.

Ještě vám tam chybí jedna, pro mě dost podstatná možnost - dojíždění kvalitního trenéra za vámi :-)
Nabízí to dnes čím dál víc trenérů.
Poohlédněte se ve skupině koňáků ze svého okolí, koho doporučují - tak poznáte toho dobrého, který se zavděčil největšímu množství lidí (jezdecky teoreticky vzdělaných, lidí s vlastním koněm, kteří poznají, že trenér toho koně neštve, lidí, kteří sami potřebují lepší pedagogické vedení, prostě širého pléna). U nás na skupině Liberečtí koňáci tohle doporučování hojně funguje, a lidé umějí i dodat kontakty na kvalitní trenéry z okolí, kteří jsou ochotní dojíždět. Určitě jako Slon vřele doporučuji vyzkoušet víc jedinců a pokračovat s tím, který vám nejvíc sedne. Až budete mít základy vyřešené, bude možné se obrátit i na takového, který vám tolik nesedne, ale bude mít třeba přidanou hodnotu.
No a k tomu budete potřebovat již jen nějakého toho koně - pokud vaší trenérce nevadí, kdyby vás vzal pod křídla i jiný trenér, třeba by ve vaší domovské stáji nevadilo, že byste si od nich na to půjčovala i koně (a prostory, samozřejmě - jízdárnu)? Zkuste probrat. A jinak vám samozřejmě na to půjčí koně a zázemí i v těch stájích, kde učí ty děti (prachy jsou prachy). A rozhodně při tom jezděte i tam, kde jezdíte, pokud máte možnost (nebo jinde). Můžete si tam vyzkoušet, jak to funguje, a nebo se prostě udržovat "při věci" (ehm... rozhýbaná, tělo nešokované jednoměsíční zátěží, pocvičené reflexy při manipulaci s koněm :-)
Já bych se na rozdíl od Slona klidně nechala trénovat i člověkem, co sám nezávodí, máte se ještě co učit, myslím si, že na ovládání koně ve cvalu je dooost co trénovat. A ovládání přechodů. Nehledě na odbourávání těch zlozvyků. Bude stačit člověk s jiným pohledem na věc, a budete mít zábavu na další rok zajištěnou Samozřejmě někdo, kdo má jistou výkonnost potvrzenou zvnějšku, je určitá záruka, o tom žádná.

Slon Indický:
Myslím že mě trochu přeceňujete, ke skokům i drezuře mám ještě hooodně daleko. Do fáze "jé už to umím" jsem ještě nedospěla :). Čekala jsem že to bude pomalé, ale takhle... Cejtím se jak kdysi v autoškole kdy jsem nechápala jak je možný zároveň kroutit volantem, řadit dvojku (kde je dvojka?), šlapat na spojku, přidávat a pouštět plyn, dávat blinkr a ještě přemýšlet kdo má přednost :). Zkrátka nedokážu se soustředit na víc částí těla naráz, chybí mi ta automatizace :(. Když se soustředím na levou holeň zapomenu na pravou, o rukou nemluvě. Ale jasně, máte pravdu, chce to nelámat nad sebou hůl, přijmout svoje tempo a zkoušet i jinde.
Bugyrra:
Díky, tahle varianta - dojíždí trenér - mě nenapadla. V tuhle chvíli to moc asi v úvahu nepřipadá, protože nedostatkovými zbožím jsou i ti "houpací koně" co na nich můžu jezdit. Zároveň ráda přičichnu i k tomu jak to chodí jinde... ale časem, až se mi rozšíří jezdecký možnosti, se to může hodit :).