Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gfs

4.4.2022 11:10
Gfs

XXX.XXX.45.2

Zdravím všechny,

Mám otázku a zajímal by mě názor, zkušenosti, postřehy ostatních.
Mám skoro 18ti keteho valacha, který měl ne pěknou minulost od minulých majitelů a díky tomu začal nevěřit lidem. Jednoduše řečeno se šklebi a vyjíždí po lidech. Ne po všech. Osobně můžu říct že mi spolu máme dobrý vztah, je to kůň jednoho pana. Se mnou se mazli, oblizuje mi ruce, vnímá když jdeme spolu ven nebojím se ho na louce pustit z vazaku, chodí vedle mě skoro jak pejsek. Pod sedlem jsme také sehrana dvojka. Baví moc skákat

Problém ale je ze sem tam ve výběhu na někoho vylitne. Osobně si myslím že má jednoduše strach tak je pro jistotu zlý než aby čekal kde zase dostane.

Moje otázka zní existuje nějaká praktika, výchova, krmení trénink, cokoli co by mohlo pomoci?

Má dobrý výživový stav, dostatek sena i vody kovář fyzio vše je ok. Je to čistě psychologický problém.

Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2022 11:30

Kůň si s každým tvorem vytváří unikátní vztah. Takže pokud nechcete, aby váš kůň vyjížděl na konkrétní lidi, budete tyhle lidi muset s tím koněm skamarádit :-)

Pokud se ve výběhu pohybují cizí lidé, kteří tam nemají co dělat, doporučuji označit toho konkrétního koně tak, aby se od něj drželi dál - třeba fotografie s popiskem na ohradě, my jsme měli na ohlávce napsáno bělítkem na tiskopisy "KOUŠE". Ale ta ohlávka byla kvůli krmení přes ohradu, lidé by se neměli ocitnout v takové vzdálenosti od koně, aby ji mohli přečíst, to by spíš fungovala deka s VELIKÝM nápisem na boku.

Bohužel je to tak, že pokud váš kůň někoho zraní, jde to za vámi. Pokud se odvoláte na to, že ustajovatel měl vašeho koně zabezpečit, resp. zamezit vstup lidem, kteří tam nemají co dělat, bude se odpovědnost dělit mezi vás v poměru, který určí soud podle míry zavinění nebo šikovnosti právníků....

Gfs

4.4.2022 12:37
Gfs

XXX.XXX.45.2

Nene cizi lidi tam nechodí. Jde mi spíš o lidi co tam mají taky ustajene koně a jsou spolu ve výběhu ve stade. Aktuálně je sám ve výběhu, kde je spokojený jak prase v zite protože má balík pro sebe. Ale majitelka stáje má v plánu v létě pustit zase všechny koně na pastvinu. A já bych chtěla zamezit dalšímu případnému,, napadení,, zatím ještě nikoho nekousnul, jen jakoby hrozí ale už to se lidem nelíbí

4.4.2022 12:55

Já osobně bohužel lépe poradit neumím, buď nějak fyzicky oddělit do oplůtku a nebo pokud je to stabilní okruh lidí, tak je spolu seznámit. Tj. lidem vysvětlit, co na něj platí, a naopak jemu vysvětlit, že tihle lidé jsou oukej (třeba si dát tu práci a chodit prostě do výběhu s nimi).

Samozřejmě ho můžete i naučit nějaký povel, který bude znamenat "jdi pryč a nebudu tě otravovat", a vysvětlit lidem, jak tento povel správně používat, a co dělat, pokud se situace vyhrotí (opět vhodné chodit do výběhu s těmi lidmi). Ale pokud si kůň třeba cíleně hlídá ostatní koně nebo krmení, bude se těžko přesvědčovat, že když tam nejste, má poslouchat...

Taky bych nechtěla chodit do stáda, kde je takový kůň, který "si pro vás dojde". Bohužel může nastat situace, kdy ho budete muset opravdu nějak oddělit. Jestli je mu samotnému (koně přes pásku) dobře, tak zkuste podebatit s ustajovatelem, zda by to nešlo. Že by byl třeba přes den v nějakém svém výběhu a přes noc by chodil ke koním (stájník ho asi zvládá).

Jestli existuje nějaká "koňonaslouchací" nebo "přirozeněkomunikativní" metoda, jak se s podobnou situací vypořádat, to nevím, snad napíše kdyžtak někdo, kdo se v těhle vodách pohybuje.

4.4.2022 15:38

Moje kobyla bývala podobná. Následující prosím neberte jako návod, co fungovalo u ní, nemusí nutně fungovat u jiných koní. Ona se kdysi naučila, že když bude hodně zlá a hodně vyhrožovat, tak jí lidi dají pokoj. bohužel se to u ní stalo zvykem a jakmile člověk projevil sebemenší strach, šla po něm. I když by asi nikoho nesejmula na tvrdo, tak téměř nikdo neprostál to, když se na něj valilo šest metráků hmoty s cvakajícíma zubama. Poprosila jsem tenkrát o pomoc a stačilo fakt hrozně málo. V kruhovce jí vysvětlit, že já jsem pánem. Když se na mě rozeběhla po žádosti o nacválání na kruhu, tak místo ucouvnutí (instinktivní reakce) jsem houkla a udělala krok dopředu protí ní se zvedlou tušírkou v ruce. A ona se otočila na pětníku, sklapla a byla najednou jak beránek. Toto stačilo zopakovat snad dvakrát, max. třikrát a bylo téměř po problému. Dnes už vím, že to bylo hlavně o tom odhodlání ve mně, než cokoliv jiného, což se ale bohužel špatně vysvětluje dalším lidem. Dále bylo potřeba striktně nastavit a dodržovat mantinely a taky dát kobyle najevo, že u mě má svý jistý. Dneska je to zlato, motají se kolem ní i ty nejmenší děti a já nemám strach, že by něco udělala.
Nebojte se pozvat si nějakého odborníka, třeba dá radu, která by vás ani nenapadla a která jednoduše vyřeší váš problém.

Gfs

5.4.2022 06:49
Gfs

XXX.XXX.45.2

On nevyjíždí po mě. To jsem si vyřešili už dávno podobné jak jste psala vy. Zná hranice které nesmí překročit. Tady je ale problém v tom že si tohle u něj neudělali ostatní a je těžké jim vysvětlit když to řeknu hrubě, že mu stačí dát po hubě a on dá pokoj. Neumí si u koně vyzdobit ten respekt a co si Budem je vidět že i ty jejich koně s nimi zametaji. Jenže to odse*e můj kůň protože je jen zvíře 🤦‍♀️

5.4.2022 09:20

Tak jim s ním udělejte seznamovačku. Naučte je točit před sebou vodítkem, když se k nim přibližuje, naučte je přes něj projít, když hrozí. Nebo ho obejít. Nechávejte u ohrady prut, aby chodili do ohrady s klackem, jestli to pomáhá (pouze pro pocit, když jsme ještě měli koně s méně vychovanými jedinci, tak děti prostě chodily do ohrady s proutkem). Vy musíte znát svého koně nejlépe a poradit těm lidem, jak se mají chránit a nebo jak ho zpracovat. Pochopitelně pokud kůň po špatných zkušenostech útočí na lidi s klackem, tak lidem nedám do ruky klacek.

Co takhle postřikovač s vodou třeba :-) Nebo jiná ptákovina, hrst písku, kterou koňovým směrem hodí, nějaký kus hadru (bunda), kterým na něj zaklepou... Igelitový pytel. A tak :-)

5.4.2022 09:32

Tohle je hrozně těžký. Ti lidi nemají povinnost snášet ohrožování od cizího koně. Mají ustájené za peníze koně své a chtějí k nim mít bezproblémový přístup. Nedivila bych se, kdyby se někdo z nich šprajcnul a prostě chtěl, aby byl problémový kůň oddělen. Vaše jediná naděje je, se s těmi lidmi v klidu domluvit a pokusit se je s koněm naučit fungovat. Samo se to nespraví. Ale počítejte i s tím, co píšu výš. A nemůžete to těm lidem vyčítat.

5.4.2022 10:25
Arbora

XXX.XXX.80.27

S takýmto koňom v komerčnom ustajnení je to veľký problém. Nikdy nezaučíte všetkých s koňom manipulovať (pretože sa ľudia rôzne striedajú, prichádzajú a odchádzajiú), a hlavne, ani nemusia byť ochotní, ako píše efe. Mne by tiež nebolo príjemné, keby som mala koňa v stáde s nejakým predátorom, u ktorého by som si musela dávať pozor na to, aby mi obrazne povedané, neskočil za krk. Možno by som skúsila vyriešiť jedného parťáka s ochotným majiteľom, s ktorým by zdieľal výbeh, kým sa budú ostatní pásť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík