Prosím o radu máme hřebce velkého osla a tahal na normálním lomeném udidle. Teď dospěl a začal si prosazovat svou jako nezahnu, nezastavím. Do udidla se zakousne a jde přes mrtvoli. Rádi by jsme ho zapřahali dál, ale nedá se ovládat. Moc těm udidlům nerozumím a vždy jsme si vystačily s tím obyč lomeným. Teď ale potřebuji nějaké ostřejší aby zas začal poslouchat. Má ohromnou hlavu jako chlaďas, prostě se zapře a jde. Můžete mi poradit jaké udidlo vybrat do tahu.
Jdete na to ze špatného konce. Ostřejší udidlo se dá, ale oslík jen bude muset přijít na to jak se jinak zakousnout... A budete tam kde jste dnes.
Prostě jste oslíka špatně naučili tahat. Nejdůležitější cvik je tam totiž Prrr - to prostě musí zastavit, kdyby se mu vzdalovala říjná kobyla. Po zastavení naučit klidně stát. A potom teprve vše ostatní.
A musí být opravdu hřebec? Je to plemeník? Včasná kastrace je pro ovladatelnost výhodou (v pozdějším věku už to není jisté). No a každé zvíře ani není v tahu spolehlivé... (mám poníka co spolehlivě vše splní jen na opratích, pokud se zapřáhne, chvilku to jde, snaží se a tahá - ale strašně snadno se lekne a to tak že rovnou panikaří - je v ten okamžik naprosto neovladatelný, slije se potem a uklidnění trvá déle než půl hodiny - prostě pro tah nevhodný, snad v páře s druhým silnějším kliďasem, ale to nebudu už radši riskovat, dva splašení jsou na mě fakt moc)
Pipilota
napsal(a):
Jdete na to ze špatného konce. Ostřejší udidlo se dá, ale oslík jen bude muset přijít na to jak se jinak zakousnout... A budete tam kde jste dnes.
Prostě jste oslíka špatně naučili tahat. Nejdůležitější cvik je tam totiž Prrr - to prostě musí zastavit, kdyby se mu vzdalovala říjná kobyla. Po zastavení naučit klidně stát. A potom teprve vše ostatní.
A musí být opravdu hřebec? Je to plemeník? Včasná kastrace je pro ovladatelnost výhodou (v pozdějším věku už to není jisté). No a každé zvíře ani není v tahu spolehlivé... (mám poníka co spolehlivě vše splní jen na opratích, pokud se zapřáhne, chvilku to jde, snaží se a tahá - ale strašně snadno se lekne a to tak že rovnou panikaří - je v ten okamžik naprosto neovladatelný, slije se potem a uklidnění trvá déle než půl hodiny - prostě pro tah nevhodný, snad v páře s druhým silnějším kliďasem, ale to nebudu už radši riskovat, dva splašení jsou na mě fakt moc)
Ale on chodil spolehlivě a
krásně tahal. Teď dospěl a prosazuje si svou. Zajímavé je že na vodění je 100% i jen na ohlávce.Někdy jde pěkně a tahá v klidu ale pak si vzpomene že už ho to nebaví a jde kam chce. Hřebec je protože ho kupoval manžel a jak všici chlapi to řešit nechce
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pluto Re-Jan
napsal(a):
krásně tahal. Teď dospěl a prosazuje si svou. Zajímavé je že na vodění je 100% i jen na ohlávce.Někdy jde pěkně a tahá v klidu ale pak si vzpomene že už ho to nebaví a jde kam chce. Hřebec je protože ho kupoval manžel a jak všici chlapi to řešit nechce
Viz Pipilota. Ostřejší udidlo není řešení.
Pluto Re-Jan
napsal(a):
No počítejte s tím, že osel je děsně chytré zvíře. Už mu to párkrát prošlo a tak se to bude opakovat a nejspíš bude oslík stupňovat odpor...
Že poslouchá na ruce vůbec neznamená, že bude automaticky poslušný i ve voze (jak už jsem psala, jsou zvířata na které je práce ve voze moc - "nedají to s nervama" - je to proti jejich přirozenosti že mají za zadkem něco co divně zvučí když najedete na jiný povrch atd.)
No a kastrace - to jste měli mít jasno už při koupi. U koní se říká dobrý hřebec, ještě lepší valach. Co budete dělat až se oslík probije z ohrady a připustí něčí kobylu, víte? Co až si začnou stěžovat sousedé na jeho říjové projevy? atd. (ono to po čertech často končí smrtí oslíka, nebo jeho putováním od jednoho nevhodného majitele k dalšímu majiteli neználkovi a končí to špatně - než by stihlo do dvou let vykastrovat vše co nemá super chovatelskou hodnotu...)
On totiž hřebec je vždy vzrušivější. Zajímá ho všechno. A nyní je vzduch cítit říjí kobyl (to on vnímá na kilometry - má pak svoje starosti a na tahání vozíku se může...) Stejně tak ale vnímá i spoustu dalších věcí. Touhle dobou fouká, víte že se spousta zvířat plaší proto, že ve větru špatně slyší?
Je možné jezdit ve voze na bezpečné jízdárně, než se zase oslíkovi srovnají návyky? A taky bych zkusila ty rolky na udidle proti zakusování.
Pluto Re-Jan
napsal(a):
Prosím o radu máme hřebce velkého osla a tahal na normálním lomeném udidle. Teď dospěl a začal si prosazovat svou jako nezahnu, nezastavím. Do udidla se zakousne a jde přes mrtvoli. Rádi by jsme ho zapřahali dál, ale nedá se ovládat. Moc těm udidlům nerozumím a vždy jsme si vystačily s tím obyč lomeným. Teď ale potřebuji nějaké ostřejší aby zas začal poslouchat. Má ohromnou hlavu jako chlaďas, prostě se zapře a jde. Můžete mi poradit jaké udidlo vybrat do tahu.
Nejdřív vykastrovat .Pak se postupně podá všecko ostatní .
Kastraci přece můžete objednat vy ,je to pro dobro zvířete.
Ego manžela by tím utrpět nemělo,on o nic nepřijde
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čemu říkáte "dospěl"? Kolik tomu zvířeti je? Kolik těch oslů máte, máte s ním i kobyly nebo jen hřebce? Dělá potíže jen na určitých místech nebo v určitých situacích?
Já bych naprosto pominula kastraci, ačkoli je to rozhodně krok správným směrem, jsem pro kastraci všeho, co není pro chov, ale to stranou.
Zaměřila bych se na výcvik. Povolejte zkušeného vozataje, jeďte se podívat na semináře (skupina na fejsbůku Minidriving - pan Jirgala, Národní pony společnost - pan Jelínek, páč máme poníky, tak vím o těchto, ale viděla jsem i cosi od zemědělské univerzity nebo něco pro chlaďase), ptejte se, a začněte oslíka vzdělávat v reflexivních reakcích na pomůcky. Naučte oslíka zatáčet a vykračovat a zastavovat na hlasovou pomůcku a opratě používejte pouze jako upozornění, pokud nedoteče povel do hlavičky včas. Na hlasové pomůcce nemá proti čemu se oslík zakusovat a opírat.
Buďte chytřejší než oslík. Upravte situaci tak, aby mu nezbylo, než vykonat správné řešení, ostatní možnosti prostě eliminujte. Jezděte po takových trasách, kde nehrozí problémy. Pokud víte, že budou na onom místě problémy, předem ať oslíka jde někdo vést u huby (ale tím se nedá řešit vzniklý problém, to lze použít jako prevenci - nechcete se přetahovat s oslíkem i na vodítku, že).
A za správně provedené požadavky se naučte chválit.
Máme koně naučené ve voze zastavit na povel a čekat na kokino. Velice užitečná věc, zastaví v jakékoli situaci, i když se něco děje, vědí z naší dřívější přípravy, že my je "zachráníme", takže pokud v krizové chvíli padne pokyn pro zastavení, stojí jako sochy. Ouška dopředu a čekají klidně, kdy doneseme baštu. Je jim jasné, že nám to taky může chvilku trvat, protože jsme je připravili na to, že to může chvilku trvat (třeba než jednomu vyndáme nohu z postraňků).
Také si nechte zkontrolovat, zda oslíkovi sedí postroje. Oslík říkáte dospěl, oslíci mohutní dlouho, tak jestli mu pořád sedí jako za mlada. Nepadnoucí postroje umějí hodně znepříjemnit tahání, taktéž předejdete problémům s udidlem, pokud budete mít správně veliké a správně zapnuté udidlo. Případně zkontrolovat i zdravotně.