Chtěla bych poprosit o názor.
Mám 25 letou kobylku s artrozou, na které se už 3 roky nejezdí a je 24/7 ve výběhu. Už mi nechce dva měsíce dát na vyčištění pravou přední nohu (nenechá si ji tudíž ani vystrouhat) a pozoruji, že se jí na ní dělají boule u kloubu.
Nějaké větší kulhání jsem nezaznamenala, za koňmi popoběhne v pohodě. Kloubní výživu už dostává celoročně.
Řešili byste to nějak, nebo ji mám prostě nechat v klidu dožít a až bude hodně kulhat, nechat ji uspat...
Veterináři nohu stejně nedá a připadá mi to spíš jako zbytečný stres navíc.
Boule budou předpokládám důsledek artrózy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucka.c
napsal(a):
Chtěla bych poprosit o názor.
Mám 25 letou kobylku s artrozou, na které se už 3 roky nejezdí a je 24/7 ve výběhu. Už mi nechce dva měsíce dát na vyčištění pravou přední nohu (nenechá si ji tudíž ani vystrouhat) a pozoruji, že se jí na ní dělají boule u kloubu.
Nějaké větší kulhání jsem nezaznamenala, za koňmi popoběhne v pohodě. Kloubní výživu už dostává celoročně.
Řešili byste to nějak, nebo ji mám prostě nechat v klidu dožít a až bude hodně kulhat, nechat ji uspat...
Veterináři nohu stejně nedá a připadá mi to spíš jako zbytečný stres navíc.
Boule budou předpokládám důsledek artrózy.
Má strmé spěnky nebo se mi to jenom zdá? A to kopyto na PP... Možná špatné foto.
Zkuste jí naučit dát nohu jinak. Bez ohnutí karpu. Můj valach má artrózu hlezna. Nejdřív se o něj opřu, ať šoupne váhu na tu druhou. Pak nohu po zemi odšoupnu dozadu a vyklopím pouze kopyto v spěnkovém kloubu. Hned jak jí chce pustit, nechám ho přešlápnout a pak znova. Nohu lze vysunout i dopředu s rovným karpem / hleznem a kopyto vyčistit
nebo obrousit zespoda. Naučte jí to nejdřív s tou, kterou podá, aby věděla, co se chce, že karp se nebude ohýbat.
Lépe to jde na rozhýbaném koni, ne ráno po chladné noci.
Zkoušela jsem i equipalazon před strouháním, bez efektu, když je kloub i mechanicky neohebný.
Některé koně se rádi o něco opírají, zeď, člověk.
V záloze mám ještě naučit na povel lehnout a kopyta dělat v leže.
Podle obrázku to vypadá na synoviální tekutinu. U jedinců s artrózou se někdy vytváří nadměrné množství synoviální tekutiny, aby kompenzovala to bolestivé tření (doufám, že to píši správně). Je to to, čemu se lidově říká "voda v koleni". Boule jsou měkké a nebolestivé.
Pokud je to synoviální tekutina, nic se s tím nedá dělat, resp. vet to může vytáhnout, ale utvoří se to znovu, navíc je to spojeno s rizikem infekce.
Ale je to jen kosmetický problém, ty boule samy koně rozhodně nebolí. Bolí ho ta artróza. A to by rozhodně řešit chtělo - equipalazone, bonharen? Probrat s vetem - za mě to na utracení není, ale řešit bolest je nutné.
Dotaz
napsal(a):
Když vám nechce dát PP, tak bych zvážila i problém v LP, na kterou se možná nechce celou vahou postavit? Jinak má artrosu, nebo artritidu?
Nene, v tomhle případě je to opravdu ta PP. Na otázku jestli má artrozu mi vet před dvěma lety (to kobyla hodně kulhala) odpověděla, že ano (nijak ji nevysetrovala) a nasadila léčbu Bonharenem. Kulhání ale vyřešila spíš změna prostředí až půl roku na to.

Lucka.c
napsal(a):
Nene, v tomhle případě je to opravdu ta PP. Na otázku jestli má artrozu mi vet před dvěma lety (to kobyla hodně kulhala) odpověděla, že ano (nijak ji nevysetrovala) a nasadila léčbu Bonharenem. Kulhání ale vyřešila spíš změna prostředí až půl roku na to.
Diagnostikovat artrózu bez vyšetření... S tím bych se nespokojila. Viz Arbora - zainvestovat do veterináře, ideálně ortopeda.
deauville
napsal(a):
Podle obrázku to vypadá na synoviální tekutinu. U jedinců s artrózou se někdy vytváří nadměrné množství synoviální tekutiny, aby kompenzovala to bolestivé tření (doufám, že to píši správně). Je to to, čemu se lidově říká "voda v koleni". Boule jsou měkké a nebolestivé.
Pokud je to synoviální tekutina, nic se s tím nedá dělat, resp. vet to může vytáhnout, ale utvoří se to znovu, navíc je to spojeno s rizikem infekce.
Ale je to jen kosmetický problém, ty boule samy koně rozhodně nebolí. Bolí ho ta artróza. A to by rozhodně řešit chtělo - equipalazone, bonharen? Probrat s vetem - za mě to na utracení není, ale řešit bolest je nutné.
To je dost možné, jednu z boulí už má na té noze snad 10 let, jen kosmetická záležitost.
Další léčbu Bonharenem si moc nedovedu představit 😒 Kobyla je hrozně hodná, ale co se týče injekce, dezinfekce, masti...to je vážně hrůza. Nemůžete se k ní ani přiblížit. Nedávno si roztrhla hubu, takže antibiotika, ale ani namazat se mi to nepodařilo. A následně mě úplně nenávidí. Takže by to bylo vážně spíš trápení.
Moc všem děkuji za rady 🙂

Lucka.c
napsal(a):
Jak myslíte strmé spěnky? Kopyta už bohužel vtáčí dovnitř, do písmene A.
Strmá spěnka = úhel větší než 45-50 stupňů. Kopyta vtáčí dovnitř (do písmene A - to zase neznám já) - co na to kovář? Možná by pomohlo ortopedické podkování.

Lucka.c
napsal(a):
To je dost možné, jednu z boulí už má na té noze snad 10 let, jen kosmetická záležitost.
Další léčbu Bonharenem si moc nedovedu představit 😒 Kobyla je hrozně hodná, ale co se týče injekce, dezinfekce, masti...to je vážně hrůza. Nemůžete se k ní ani přiblížit. Nedávno si roztrhla hubu, takže antibiotika, ale ani namazat se mi to nepodařilo. A následně mě úplně nenávidí. Takže by to bylo vážně spíš trápení.
Moc všem děkuji za rady 🙂
A jak ji teda budete eventuálně utrácet? Když je tak nebezpečná? A jak chcete řešit přerostlá kopyta?
napsal(a):
A jak ji teda budete eventuálně utrácet? Když je tak nebezpečná? A jak chcete řešit přerostlá kopyta?
Není nebezpečná, ale nenechá si na sebe sáhnout, hned vycítí že je to třeba dezinfekce atd. V jejím pojetí je to jako kdybych ji týrala.
Děkuji za komentáře co pomohou, takovéhle slyšet nepotřebuji, díky.
Pokud jsou ty boule tvrdé, může jít o osteoartrozu, kdy už je vnitřní výstelka kloubu poškozená tak hodně, že se o sebe vnitřní plochy třou a kloub na to reaguje kostnatěním. Tím se snižuje hybnost kloubu. U starých koní je to celkem častá záležitost. Můžete si udělat RTG, abyste věděla jak velký je rozsah. Bývaly doby, kdy veti nebyli jen čtenáři přístrojů, ale uměli udělat kompletní diagnostiku, z pohybu, z ohybovek, ze stavu kloubů a kopyt, takže člověk věděl kde je největší problém, a na kterou nohu kůň pajdá z kompenzace, ale už jsem dlouho veta, který by vám koně komplet vyšetřil nepotkala. Léčit to nejde - ale určitě bych tlumila bolest a zpomalovala zhoršování. Lehký pohyb na pastvině je fajn (s podobně starými koňmi, tyhle starý koně mladým nestíhají, a bývají šikanovaný, takže musí občas utíkat a vyhýbat se, občas je někdo nakopne a to pro ně znamená druh pohybu a přetěžování, který jim také moc neprospívá)
Kobylu sledujte, tyhle koně mají problém s leháním a vstáváním, a hlavně až budete mít pocit že kobyla špatně lehá a vstává, smiřte se s tím, že přišel její čas, není nic horšího než uspávat starého koně, který v noci někde upadl na pastvině nebo v boxu, celou noc se snažil vstát, domlátil se do krve, polámal si srůsty v kloubech a už se nechce o vstávání ani pokoušet.
dsj
napsal(a):
Pokud jsou ty boule tvrdé, může jít o osteoartrozu, kdy už je vnitřní výstelka kloubu poškozená tak hodně, že se o sebe vnitřní plochy třou a kloub na to reaguje kostnatěním. Tím se snižuje hybnost kloubu. U starých koní je to celkem častá záležitost. Můžete si udělat RTG, abyste věděla jak velký je rozsah. Bývaly doby, kdy veti nebyli jen čtenáři přístrojů, ale uměli udělat kompletní diagnostiku, z pohybu, z ohybovek, ze stavu kloubů a kopyt, takže člověk věděl kde je největší problém, a na kterou nohu kůň pajdá z kompenzace, ale už jsem dlouho veta, který by vám koně komplet vyšetřil nepotkala. Léčit to nejde - ale určitě bych tlumila bolest a zpomalovala zhoršování. Lehký pohyb na pastvině je fajn (s podobně starými koňmi, tyhle starý koně mladým nestíhají, a bývají šikanovaný, takže musí občas utíkat a vyhýbat se, občas je někdo nakopne a to pro ně znamená druh pohybu a přetěžování, který jim také moc neprospívá)
Kobylu sledujte, tyhle koně mají problém s leháním a vstáváním, a hlavně až budete mít pocit že kobyla špatně lehá a vstává, smiřte se s tím, že přišel její čas, není nic horšího než uspávat starého koně, který v noci někde upadl na pastvině nebo v boxu, celou noc se snažil vstát, domlátil se do krve, polámal si srůsty v kloubech a už se nechce o vstávání ani pokoušet.
Moc vám děkuji za užitečnou radu 🙏
Ano, názor veta je občas jen rychlý, jednostranný, chce to slyšet od více lidí. Díky
Jen se ještě zeptám, čím byste tlumila bolest? Míchám jí kloubní preparáty, v podstatě jako Alavis triple Bland.

Lucka.c
napsal(a):
Ano, názor veta je občas jen rychlý, jednostranný, chce to slyšet od více lidí. Díky
Jen se ještě zeptám, čím byste tlumila bolest? Míchám jí kloubní preparáty, v podstatě jako Alavis triple Bland.
Jaké preparáty? Ne všechny tlumí bolest.

dsj
napsal(a):
Ale existují - veti ortopedi. Jenom nejsou na každém rohu, no. Takže jejich návštěva je dražší. Nebo odvézt koně na kliniku.
Lucka.c
napsal(a):
Náš starý artrotik prosperoval na kombinaci ArtiVit Pegas 7+ MSM + 30% CBD olej 4 kapky.
Nezbytná byla i pravidelná úprava kopyt, aby se nemusel převalovat přes přerostlou špici.
Protože mu dlouhé strouhání působilo bolest, strouhalo se s přestávkami a nakonec po 14 dnech, aby byla úprava průběžná a netrvala dlouho.
Lucka.c, já myslela, že máte menežment i léčbu jasnou, pouze kobyla nezvedne nohu na nutnou péči o kopyto.
Krom rovného povrchu a nebuzerujícího stáda je supr věc nastlat slámou kus výběhu, aby si mohla bába lehnout a dobře se vyspat, také, když stojí v měkkém pružném, uleví to kloubům.
Na kloub můžete pořídit Back on track bandáž.
Proti bolesti v teto fázi artrózy bisfosfonáty (Tildren, Osfos, Bonefos), dávají se v jednorázové infuzi, to by kobyla mohla přežít a účinek by měl trvat několik měsíců. Na bonharen (kys. hyaluronovou) je pozdě.
Equipalazone nebo jiné NSPZL - netlumí jen bolest ale i zánět.
Obojí má nežádoucí účinky, ale u starého artrotika je kvalita života důležitější.
Na RTG bude v oblasti kloubu a kolem na 99% "bílá mlhovina", že je to pokročilá artróza asi vetka viděla z 20ti metrů, proto ho nedělala. Ohybovky v tomhle stádiu považuju za nehumánní.
Jestli si kobyla umí zařídit den, stádo jí nebuzeruje, aktuálně nekulhá, za mně to na utrácení není.
Lucka.c
napsal(a):
Není nebezpečná, ale nenechá si na sebe sáhnout, hned vycítí že je to třeba dezinfekce atd. V jejím pojetí je to jako kdybych ji týrala.
Děkuji za komentáře co pomohou, takovéhle slyšet nepotřebuji, díky.
Z vašich príspevkov vyznieva, že potrebujete instantnú radu, dajte tento prášok a kobyla bude ok. Tak to skrátka nefunguje. Kobyla trpí degeneratívnym ochorením, ktoré sa vekom zhoršuje. A vyžaduje si investície. Do režimu, do vyšetrení, do liečiv, ktoré spomalia poškodenie, ktoré uľavia od bolesti. Nespravíte to práškom, ktorý nasypete do krmiva. Potrebujete veterinára, ktorý vám kobylu vyšetrí (obe nohy), ideálne ORTOPÉDA. Poradí vám možnosti, úpravu kopýt, atď. Žiadna skratka neexistuje.

Ještě k výborným radám od Rif du Madon: je šikovné si koně k úpravě kopyt postavit na vyvýšené místo a ošetřující si stoupne pod něj (hromada hnoje, nakládací rampa, pražce, panely, chodník, lze si takové místo vyrobit výkopem) - nohu tak nemusíte ohýbat, jen si ji vytáhnete vedle toho vyvýšeného místa - kůň může tu nohu dát na ošetření přerůstající stěny klidně na stoličku.
A pochopitelně, pokud nohu nedává už dva měsíce, tak bych nechala ošetřit kopyto pod lokální anestezií, aby noha nebolela, samozřejmě s co nejmenším ohýbáním kloubů. Nejde to vyřešit tak, že prostě kopyto ošetřovat nebudu.
Ostatní rady - management, ortoped... - tu padly.

Staroušovi by se šikla nějaká "koza" jako ta, co na ni naskakují hřebci při odběrech, akorát taková, která by mu byla přesně pod hrudník. Mohl by se o ni pěkně hrudníkem opřít a mohl by dávat nohy obě přední najednou
napsal(a):
Staroušovi by se šikla nějaká "koza" jako ta, co na ni naskakují hřebci při odběrech, akorát taková, která by mu byla přesně pod hrudník. Mohl by se o ni pěkně hrudníkem opřít a mohl by dávat nohy obě přední najednou
Aneb "Ergoterapeut Buggyra" :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.223
Lucka.c
napsal(a):
Úprava režimu by byla fajn, hlavně nastlat, ale když koně u někoho máte, tak toho moc prostě nemůžete. Navíc 10km daleko a doma dvě malé děti, které babička obě nepohlídá, je to složité.
Kůň u baráku je úplně něco jiného, když se k němu dostanete každý den.
Ono to ale jde. Jen chtit. Treba vybrat lepsi ustajko byt dal že...
napsal(a):
Přední má ok. Hlezna jsou v pr... Na kobyly skákat mu není třeba připomínat, tím si loni hnul křížem.
Lucka.c
napsal(a):
Úprava režimu by byla fajn, hlavně nastlat, ale když koně u někoho máte, tak toho moc prostě nemůžete. Navíc 10km daleko a doma dvě malé děti, které babička obě nepohlídá, je to složité.
Kůň u baráku je úplně něco jiného, když se k němu dostanete každý den.
Jo to důvěrně znám. Proto jsme koně stěhovali domů. Jinak existují i domovy důchodců pro koně, kde jsou na tohle zařízení. Stáda podle zubatosti a mobility, možnost závěsu, zvedání a strouhání. Podle toho, jak to máte nastavené ohledně toho, co ještě kůň považuje za důstojné.

Rif Du Madon
napsal(a):
Přední má ok. Hlezna jsou v pr... Na kobyly skákat mu není třeba připomínat, tím si loni hnul křížem.
Nějak mi to neseplo s těmi hlezny. No, opírat o břicho se nemůže, takže fakt leda závěs. Nebo ho naučit, ať se právě opře na druhou stranu - třeba o balík sena, to je takové celkem bezpečné :-) Ale vy máte systém, to spíš třeba pro někoho, kdo to čte a chtěl by koni taky nějak ulevit.
A ne, nebyl to návod, jen zamyšlení nahlas.
Skákání na kobyly by mu to nepřipomínalo, však nebudu artrotického koně nutit na něco naskakovat. Myšlenka je, že by to byla lavice, která by se pod koně šoupla, na lavici by se třeba složila deka tak, aby to dosáhlo koni k hrudníku, a poskytlo oporu. Ale šlo by jen o přední nohy. A muselo by se splnit dalších dvěstěmilionů podmínek.
Rif Du Madon
napsal(a):
Jo to důvěrně znám. Proto jsme koně stěhovali domů. Jinak existují i domovy důchodců pro koně, kde jsou na tohle zařízení. Stáda podle zubatosti a mobility, možnost závěsu, zvedání a strouhání. Podle toho, jak to máte nastavené ohledně toho, co ještě kůň považuje za důstojné.
Tak samozřejmě, mít vlastní louku, hned bych ji měla ráda alespoň v dojezdové vzdálenosti s kočárkem.
Přestěhovat ji fakt nemůžu, to by prostě psychicky nedala.
Tušila jsem že to bude boj s dětmi, ale není snadné sehnat něco nepojizdnemu koni. Sehnala jsem, dokonce když se na ní ještě jezdit dalo. Po půl roce jsem ji podvyzivenou odváděla....
Kdo má malé děti, bez možnosti hlídání,opravuje barák atd., koně má docela daleko, určitě to chápe. Nepřijde mi rozumné někoho soudit, kdo se snaží (na rozdíl od spousty dalších případů) v rámci možností zajistit pro zvíře to nejlepší. Tím nemyslím Vás Rif Du Madon 😉
To jsou výmluvy, že s deckama nelze ošetřovat kobylu.
Už máte vybraného veta, abyste mohli nastavit medikamenty a jiné prostředky aby bylo kobyle lépe?
Nebo si nadále bude živořit (a spíš se zhoršovat vzhledem k neupravovaným kopytům), protože jste nenašla nějaký lék při rozjeté artróze?
(PS, jednoduchá situace to není, take mám 2 děcka a když byla kobyla marod, prostě jsem za ní jezdila...prckove se mnou jezdí 80% času ke koním, takže ošetřovat lze i s nimi)

Lucka.c
napsal(a):
Tak k tomuhle už se vyjadřovat fakt nebudu. Děkuji těm, kteří napsali radu/zkušenost.
Promiňte, ale máte za svého koně odpovědnost. Pokud nedokážete zajistit vhodný managment a léčbu, utratit. Moje rada.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.161
Aha takze jinam ji ustajit nemůžete ale mit u baraku louku tak to stehivani zazracne zvládne. Logika hadr.
Dalsi kotrmelec je to ze je udajne na vsecko stara, ustajko nic moc ale resite az ted místo toho abyste vyhovujici prostredi nasla uz davno.
Za me jste sobec. Ja chci kobylu ja jo chci tady blizko ja chci tohle tamto a nechci inveatovat moc protože...
Tak seberte koule i kdyz ste zenska a budto luwa konecne zacnete resit poradne jeji zdravi anebo ji odvezte na jatka nebo uspete doma. Kdyz na to nemate cas, chut ani penize ji z toho dostavat.
Nelibi se vam to? Vas problem. Twn kun si bohuzel sam vybirat nemuze.
Lucka.c
napsal(a):
Tak k tomuhle už se vyjadřovat fakt nebudu. Děkuji těm, kteří napsali radu/zkušenost.
Když se chce ,jde všechno
Vy máte jiné priority.
Kobyla je stará a víc a víc bolavá ,bez budoucnosti.
Byla bych pro uspání.
Nemá cenu to prodlužovat ,lepší nebude.
Jestli se ještě přes léto bude jakž takž někde pohybovat,dejte něco proti bolesti aspoň.
A nejdéle do podzima nastřádejte na kafilerku ,to je taky slušná částka .Nemá cenu aby živořila .V zimě to je nejhorší
koně
napsal(a):
Když se chce ,jde všechno
Vy máte jiné priority.
Kobyla je stará a víc a víc bolavá ,bez budoucnosti.
Byla bych pro uspání.
Nemá cenu to prodlužovat ,lepší nebude.
Jestli se ještě přes léto bude jakž takž někde pohybovat,dejte něco proti bolesti aspoň.
A nejdéle do podzima nastřádejte na kafilerku ,to je taky slušná částka .Nemá cenu aby živořila .V zimě to je nejhorší
Nejsem si úplně jistá, jestli by toto byla pro veta dostatečná diagnoza pro uspání?
Lucko.c, měli jsme starou kobylu se špatnými zády ("vyženila" jsem jí jako někdo vyžení děti, manžel se podílel na jejím životě ještě s bývalkou, které bába patřila). Kobyla se v původním ustájení zalehla v boxe a určitě by se to opakovalo. Vetka ortopedka nám dala pár tipů na ty domovy důchodců pro koně. Krom toho samozřejmě kobylu naládovala lékama. Jasně že jsme se báli, že kobyla nepřežije převoz, změnu kámošů a změnu z boxu na non stop pastevko. Bylo jí nějakých 27, po přestěhování požila do 33. Majitelka by jí klidně koupila modré z nebe, ale už moc nebylo co.
Jak to v domově důchodců chodí:
Není to o tom, že koně někam odložíte. Je to o atmosféře která tam vládne a jak je tam nastavený režim. Stádo se pohybuje jinak než když jsou tam mladé koně, i na sebe čekají. Kůň tam není jednotka, která je na obtíž, protože potřebuje extra výjimky. Je součástí systému a hodně věcí funguje automaticky, co minimalizuje nervy, práci i finance. Nikdo vás nebude odsuzovat, že se málo nebo moc staráte. Majitelé nejsou zazobanci, mají malé děti, málo času a peněz. Dozvíte se, co kterému koni je, co všechno vyzkoušeli, kolik to stálo, jaký to mělo efekt. Půjčíte si mezi sebou bandáže, terapeutické deky. Na návštěvu se nechodí jezdit, ale na pohodu. Donesete pamlsky všem, předem rozdělené pro zubaté a nezubaté. Podrbete, namasírujete, upravíte šouplé deky, masky proti mouchám všem. Když vy nemůžete, jedou ostatní za svým koněm a poskytnou ten servis i té vaši. Umí se koukat na starého koně a hlásí změny a podezřelé nálezy u všech koní. Obvyklé léky pro geronty bývají v zásobě přímo ve stáji, žrádlo, doplňky atd můžete nakupovat hromadně. Dostanete kontakty na vety, kopytáře, homeopaty, čarodejnice, co jsou na staré koně zvyklí. Kopyta se dělají na nohách, které zrovna který kůň zvedne. A když se rozhodnete, že už nemáte na to nervy, peníze, nebo už prostě dál nechcete, vet koně samozřejmě uspí. A když termín posunete jen proto, že hlásí hezké počasí, ať se ještě napase a posluní, tak to všichni pochopí.
Přikládám foto jako tip na to ležení. Prsknete balík slámy přímo na hlínu a hotovo. Máme vyzkoušené, že dešťová voda, čůranky zem vsákne a sláma se rozkládá od spodu a vpíjí do země. Hovna sbíráme když je čas. Když není, tak nesbíráme. Když začne koukat zem, prskneme tam další balík. Starouš je ten bílý, ten si lehá převážně v noci, kobyly hodně dopoledne. Nejmladší a zdravá ta tam chrápe snad většinu dne.

Rif: to zní jako ráj. Kdyby to tak bylo v každém domově koňských důchodců!
Rif Du Madon, já jsem si kobylku také za mlada nekoupila, abych si pojezdila a teď se mi nehodí, jak si tady někteří myslí.
Na kobylce jsem jezdila a před 5 lety jí tragicky zahynul majitel. Kobyla musela do pár dní pryč a mohla také skončit na jatkách. Já měla měsíc před svatbou, bylo jasné že pak budou děti, takže dost blbý čas pořizovat si koně. Nicméně jsem do toho prostě musela jít a rychle jí sehnat někde ustájení. Takže se ve dvaceti letech přestěhovala. Byla celý život sama, najednou stádo koní. Dostala co proto, ale pak dobrý. Po roce jsem samozřejmě otěhotněla a musela jsem jí sehnat něco jiného, protože tam by na ní nikdo nejezdil, nevěnoval se jí a ona pak dělala bordel. Našla jsem paní, která si ji k sobě chtěla vzít, jezdila by na ni, já bych jen přispívala na ustájení. Paní naslibovala hory doly a skutek utek. Přesně v nejdebilnější čas, pár dní po porodu, jsem ji podvyživenou odváděla, opět narychlo. Takže po půl roce další stěhování (vždy po kopytě, do hengru nikdy nenastoupila). Už je 3 a půl roku se dvěma kobylama v ohradě, opravdu se stěhovat nikam nechce. Moc dobře si pamatuje co zažila, většinu života byla sama a teď má u sebe vážně kobylu, kterou miluje a nedá bez ní ani ránu. Na procházku ano, ale jedině když jsou spolu. Ona sama dál než 100m od ohrady nedojde, to se pak chová jak nějaký splašený mladý dostihák :-D A když dlouho nevidí mě, dá mi to pak taky pěkně sežrat :-D Nejdelší doba byla týden a půl kvůli porodu a fakt se mnou nemluvila, nechtěla za mnou přijít a ani moc žrát. Je to prostě osobnost :-D
Dokud jsem měla jedno dítě, jezdila jsem za ní obden, teď už je to horší. Opravdu nemůžu tříleté a půlroční dítě nechat stát u ohrady a jít si pro kobylu, když je ta třetí zlá. Děti se možná dají brát ke koním, ale musí tam na to být podmínky a třeba někdo, kdo na děti koukne.
Uvidím, co mi řekne veterinář, díky téhle diskuzi jsem objednala ten CBD olej, zkusím ho přidávat k Alavisu. Pokusím se přesvědčit majitele, aby jim v ohradě opravdu vždy nechával alespoň zbytky balíků a neuklízel je. Dál uvidíme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
Lucka.c
napsal(a):
Rif Du Madon, já jsem si kobylku také za mlada nekoupila, abych si pojezdila a teď se mi nehodí, jak si tady někteří myslí.
Na kobylce jsem jezdila a před 5 lety jí tragicky zahynul majitel. Kobyla musela do pár dní pryč a mohla také skončit na jatkách. Já měla měsíc před svatbou, bylo jasné že pak budou děti, takže dost blbý čas pořizovat si koně. Nicméně jsem do toho prostě musela jít a rychle jí sehnat někde ustájení. Takže se ve dvaceti letech přestěhovala. Byla celý život sama, najednou stádo koní. Dostala co proto, ale pak dobrý. Po roce jsem samozřejmě otěhotněla a musela jsem jí sehnat něco jiného, protože tam by na ní nikdo nejezdil, nevěnoval se jí a ona pak dělala bordel. Našla jsem paní, která si ji k sobě chtěla vzít, jezdila by na ni, já bych jen přispívala na ustájení. Paní naslibovala hory doly a skutek utek. Přesně v nejdebilnější čas, pár dní po porodu, jsem ji podvyživenou odváděla, opět narychlo. Takže po půl roce další stěhování (vždy po kopytě, do hengru nikdy nenastoupila). Už je 3 a půl roku se dvěma kobylama v ohradě, opravdu se stěhovat nikam nechce. Moc dobře si pamatuje co zažila, většinu života byla sama a teď má u sebe vážně kobylu, kterou miluje a nedá bez ní ani ránu. Na procházku ano, ale jedině když jsou spolu. Ona sama dál než 100m od ohrady nedojde, to se pak chová jak nějaký splašený mladý dostihák :-D A když dlouho nevidí mě, dá mi to pak taky pěkně sežrat :-D Nejdelší doba byla týden a půl kvůli porodu a fakt se mnou nemluvila, nechtěla za mnou přijít a ani moc žrát. Je to prostě osobnost :-D
Dokud jsem měla jedno dítě, jezdila jsem za ní obden, teď už je to horší. Opravdu nemůžu tříleté a půlroční dítě nechat stát u ohrady a jít si pro kobylu, když je ta třetí zlá. Děti se možná dají brát ke koním, ale musí tam na to být podmínky a třeba někdo, kdo na děti koukne.
Uvidím, co mi řekne veterinář, díky téhle diskuzi jsem objednala ten CBD olej, zkusím ho přidávat k Alavisu. Pokusím se přesvědčit majitele, aby jim v ohradě opravdu vždy nechával alespoň zbytky balíků a neuklízel je. Dál uvidíme.
No ve vysledku by pro ni skoro bylo nejjednodušší a pro vas taky ji nechat tehdy odvizt na ty jatka. Jakonporizovat si kone do podminek kdy vim ze to bude průser neni zachrana ale blbost.
Lucka.c
napsal(a):
Vážně myslíte, že to vyřešíte sama nějakýma kapkama do žrádla?
Nechápu, když máte na CBD kapky v dávkování pro koně, že si nezjistite veterinare, co může podat účinné medikamenty - a odhaduji i s větší efektivitou než orálně přijímané CBD.
Ale co, modlitba koně už mnohým nic neříká. Paní se může plácat za záchranu koně. Já budu vždy podporovat znalost veterinárního minima, aby se majitel vůbec v poruchách vyznal a měl představu o prognózách a léčbě při různých stupních potíží.
A podporuji spíš majitele co si nekecaji do kapsy a koníčka v domově uspí, než ho nechávaji trpět bez adekvátní péče dál. A pokud mi kůň nohu nezvedne, asi to prkotina není. A končím s touto diskuzí, zakazují si ji číst. , čím víc tu čtu, tím je mi více blivno.

Lucka.c
napsal(a):
Znovu opakuji, nechte ji utratit. Jak píše evcusik - přečtěte si Modlitbu koně.
Ach jo ,další "zachráněná"
Majitel zemřel ,já nemám peníze,prostory,ani čas,hodlám rodit ,ale MUSÍIIM
Kdyby byla uspána hned,tak by si,podle vašeho popisu ušetřila X stěhování ,včetně pobytu u další děěěsně dobrosrdečné paní a podobných zážitků
Takže z bláta do louže
Přimlouvám se velmi ,nechte jí uspat .Dokud jakž takž stojí na nohách .To bude nejlepší,co pro ní můžete udělat.
Už si užila dost a nevidím důvod ,to ještě dál nechat gradovat .Aby zdechla sama v zimě,kdy už se třeba nezvedne.
Tak když pominu všechny ty nenávistné komentáře, ve kterých se mnozí vyžívají, protože jak známo, sociální sítě a diskuze snesou vše, že?....tak tedy jen fakta... kvalitní CBD olej rozhodně nestojí 500, ale asi 2000 10ml a veterinář ke kobyle samozřejmě přijede. Jen jeho názor není vždy spasitelny, je dobré znát názorů, rad a možností víc. Kdo chce jen člověka urážet, rozhodně nikomu nepomůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.223
Lucka.c
napsal(a):
Tak když pominu všechny ty nenávistné komentáře, ve kterých se mnozí vyžívají, protože jak známo, sociální sítě a diskuze snesou vše, že?....tak tedy jen fakta... kvalitní CBD olej rozhodně nestojí 500, ale asi 2000 10ml a veterinář ke kobyle samozřejmě přijede. Jen jeho názor není vždy spasitelny, je dobré znát názorů, rad a možností víc. Kdo chce jen člověka urážet, rozhodně nikomu nepomůže.
Jenze vy to nechcete resit tak aby bylo dobre kobyle ale vam. Uz jen to ze ste si ji poridila byla totalni kravina
Napíšu jediné, mrkněte na preparát osteoartritis na noze koně (na google). To asi umí říct víc než 1000 slov lidí, co se s těmito pohybovými potížemi setkalo a znají, jaký má být jakýsi algoritmus při řešení a možné metody. A tedy i vysvětlení proč mnohé tyto řešení-nereseni zvedají lidi ze židle(lidí co mají desítky let u koní a jsou to bedny, dokonce vám tu odpovídá i veterinář ...)
Jen by mě zajímalo finančně (dotaz na ostatní) jak je na tom financování CBD aby mělo účinek a aplikace i.v. a do kloubů v tomto stavu.
Tak pokud nejsou peníze problém, pak si zavolejte vetů víc, abyste měla víc názorů.
Nebo kobylu naložte a odvezte na kliniku. Na komplexní vyšetření.
Hledat kompetentní rady k takovémuto zdravotnímu problému na ifauně, kde koně nikdo neviděl a nezná ho, je trošku mimo.
A znova, ty kapky to fakt nespasí.
kallisto
napsal(a):
Tak pokud nejsou peníze problém, pak si zavolejte vetů víc, abyste měla víc názorů.
Nebo kobylu naložte a odvezte na kliniku. Na komplexní vyšetření.
Hledat kompetentní rady k takovémuto zdravotnímu problému na ifauně, kde koně nikdo neviděl a nezná ho, je trošku mimo.
A znova, ty kapky to fakt nespasí.
Zrovna Rif to vzala hezký obšírně - od medikace po managment - minimálně pro představu :)
Ad k mému dotazuk CBD, myslím si, že to musí být min 10x dražší než vet. Medikamenty, ne? (Když pominu mechanismus ucinku). CBD znám spíš u lidí a i tak to byla darda.

Lucka.c
napsal(a):
Chtěla jste rady, tak jste je dostala. Od lidí, kteří jsou majitelé koně (koní) i desítky let. Že se vám nelíbí, je váš problém.

Lucka.c
napsal(a):
Bude to specialista - ortoped? S RTG? A sonem? Aby mohl udělat pořádnou diagnózu a nastínit prognózu. Vy se pak můžete kvalifikovaně rozhodnout.

Lucka.c
napsal(a):
Nedá mi to - nerozeznáte urážky a nenávistné komentáře od konstruktivní kritiky. A snahy pomoci vám a hlavně té kobyle. Ale ta schopnost se vytrácí tak nějak obecně. Jenom povzdech.
Jak říkávaly babičky: "proti věku není léku".
Tohle je pravda kterou se nám nechce přijmout. Já sama mám teprve 20 letou pony kobylu - je dušná a sem tam si pokulhá. Ani za nic se mi nechce zatím přijmout, že ji možná budu muset utratit. Vždyť v mých představách se měla dožít minimálně 33 let. Ale ono to tak nejspíš nebude. Nemá každý kůň to štěstí...pokud se zhorší, tak půjde za duhový most. Opravdu si nezaslouží aby se dusila. Stejně tak si žádný kůň nezaslouží roky trvající bolesti nohou (a s tím spojené extrémní bolesti při lehání a vstávání - já sama mám degenerativní onemocnění kloubů a dokážu si představit jaké bolesti to jsou). Fakt se to špatně přijímá - takové závažné rozhodnutí. Jenže k dospělosti patří i zodpovědnost. A pokud řádná léčba (ne jen střílení na slepo) nemá očekávané výsledky, je smrt milosrdnější řešení. Opravdu je lepší udělat to o něco dříve, než později. (já se vždy přimlouvám za termín na rozhraní podzimu a zimy - jako že si koník užil hojnost pastvy a sluníčka, tak aby nemusel trpět v zimě)
Verte, že s týmto už nič nenarobíte. A to je ešte celkom ok preparát a kobyla dožila do 32 rokov.
Taký artrotik bude mať lepšie a horšie dni, niektorí sú meteosenzitívni, iným je to jedno, vhodný je pohyb, ktorý si sami dávkujú, neprekrmovať, aby neboli zbytočne ťažkí na takú nohu, ale zato kvalitná výživa musí byť, je to geriater a potrebuje ju. Niečo na tlmenie bolesti asi áno, ale nie úplne kvôli nohe, skôr aby narušeným pohybovým vzorcom neboleli iné štruktúry. Rif to popísala skvelo. Povrch, tempo, stádo, to všetko tu už padlo.
Pokiaľ už bude mať iba zlé a horšie dni, tak utratiť, čo iné.