Sedlo na mladého koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Saskaaa

10.4.2022 15:30
Saskaaa

XXX.XXX.38.77

Zdravím, mám dotaz ohledně obsedaní mladého koně a sedla. Procházela jsem zde pár dotazů, četla članky i se trochu poptala, ale pořád si nejsem tak nějak jistá, jaké sedlo zvolit. Vím, že chci rozhodně do anglie a určitě ne bezkostru, ale tím, že koník určitě přesvalí, nechci kupovat žádné extra supr sedlo. No a moje otázka tedy zní, je dobré v tomhle případě pořídit normálně ojeté sedlo někde z druhé ruky nebo bych si vystačila i s úplně novou syntetikou (např. Wintec sedla nebo fouganza)? U syntetiky mi přijde fajn vyměnitelná komora, ale nevím jak na tom je s životností... no a u ojezdeneho sedla mi bylo řečeno, že bude vytahané (nebo zkřivená kostra) na jedné straně a že i 1cm tu hraje roli, ale že sedlář mi tohle neřekne, jelikož to takhle extra nezkoumají.
Na 100% budu mít taky u zkoušení sedla fyzio, protože chci mít jistotu, že koníkovi sedlo sedne jak má.
Jsem z toho všeho celkem jelen a opravdu chci pro koníka to nejlepší.
Děkuju předem za všechny odpovědi

10.4.2022 19:15
kallisto

XXX.XXX.135.83

Nechte si ho napasovat třeba panem Hakrem z Equiservisu, nebo paní Dohnalovou z a-sedla.

Ono i sedlo na mladého koně nekupujete na pár týdnů.

Sandrička

10.4.2022 22:03
Sandrička

XXX.XXX.226.84

Ahoj, ja mám na mladého koňa sedlo Daslo s vymeniteľnou komorou a som spokojná. Už som komoru aj menila, prispôsobí sa každému koni, sedlo je ľahké, nepretáča sa. Po 2 rokoch je ako nové, nemá sa čo na ňom pokaziť. Ľahko sa umýva. Do budúcna keď bude mať okolo 6r mu ale zadovážim už kožené na mieru sedlo. Je určite lepšie kúpiť nové syntetické, ako kúpiť tvrdé, staré sedlo podľa môjho názoru.

11.4.2022 08:33
kallisto

XXX.XXX.217.242

Sandrička napsal(a):
Ahoj, ja mám na mladého koňa sedlo Daslo s vymeniteľnou komorou a som spokojná. Už som komoru aj menila, prispôsobí sa každému koni, sedlo je ľahké, nepretáča sa. Po 2 rokoch je ako nové, nemá sa čo na ňom pokaziť. Ľahko sa umýva. Do budúcna keď bude mať okolo 6r mu ale zadovážim už kožené na mieru sedlo. Je určite lepšie kúpiť nové syntetické, ako kúpiť tvrdé, staré sedlo podľa môjho názoru.

Starší sedlo neznamená jednoznačně tvrdé.
Koupím-li sedlo starší, nechám zkontrolovat a docpat/přecpat sedlářem.
Sedla od paní Dohnalové bývají ve velmi dobrém stavu, s paní Dohnalovou je výborná domluva.

Starší sedla známých značek jsou mňamka. Kůže je kvalitní, měkká, dlouhodobě mazaná, poddajná. U kvalitních značek drží švy. Sedlo je pak lehce prodejné i dál, drží si kvalitu a cenu.

Pro mne není nic horšího, než nové kožené sedlo. Kůže tvrdá, sedlo často pod jezdcem vrže. I po koupi na míru je po čase nutná kontrola a dopasování, jak si výplň časem sedne dle tvaru koňových zad.

11.4.2022 11:12
Sabcula

XXX.XXX.133.197

Brzy mě to taky čeká. Osobně jsem došla k názoru, že nechám napasovat sedlo sedlářem.
Před 2 lety u mě byl pan Libich. Pasoval nového kentaura na 7 letého klusáka. Sedlo sedí perfektně do dnes. Nejspíš nové s tím, že se nechá upravit. Ale mám šlonzáka, takže bude trochu oříšek na ní něco napasovat.

14.4.2022 15:06
rennie1

XXX.XXX.43.190

Tiež som mala na obsadanie mladej cobici drezúrne Daslo s vymeniteľnými komorami. Dávala som pod neho barana a sedelo ku podivu veľmi dobre a bolo aj celkom pohodlné. Teraz po 2 rokoch keď už je "dorobená" tak dostala Prestiga. Samozrjeme to je kvalitou niekde inde, ale tomu Daslu vôbec nič nie je a na účel obsadania poslúžilo výborne. Keby nemalo meniteľné komory musela by som po roku sedlo vymieňať lebo dosvalila ešte o dobré 2 čísla. Ak by bol záujem mám ho aj na predaj aj s dvomi komorami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík