Koupě koně co mě čeká?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2022 08:09
katerinic

XXX.XXX.155.203

Zdravím chci si koupit koně celý život jsem měla jsem pronájmy od majitelů koníků.
A teď se chci rozhoupat a pořídit si svého vlastního hříbátko.

Co vše je potřeba udělat?
Převoz mám
Stáj už mám vybranou
Veterináře taktéž vybraného i kováře

Jaký je postup nejlépe v bodech? Kde co jak
Vůbec netuším

1 odvoz hříběte před odvozem něco zařídit?
2 vyřízení nějakých papíru přepis z původního majitele na mě?
3 ustájení? Něco doložit?
4 přihlášení ? Kde koník je?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2022 09:12

katerinic napsal(a):
Zdravím chci si koupit koně celý život jsem měla jsem pronájmy od majitelů koníků.

Převoz mám
Stáj už mám vybranou

Vůbec netuším

Nepíšete, jak je kůň starý, ale obecně.

1) Pro převoz mimo okres jsou třeba krve. Veterinář odebere a pošle na SVÚ.
2) Přepis uděláte po prodeji.
3) V ustájení budou chtít (měli by chtít, je li kvalitní) vidět výsledky krve, potvrzení o očkování, někdy i odčervení - vše by mělo být v průkazu koně a potvrzeno veterinářem.
4) Přihlášení nového přírůstku je povinností majitele stáje.

Určitě mě ještě další doplní.

A hlavně se připravte, že kůň stojí spoustu peněz (a času). Zvláště v dnešní době, kdy jdou ceny všeho dost nahoru. Já bych už do toho znovu nešla.

18.4.2022 11:56
ancovicka

XXX.XXX.41.217

No....jak píše kometa, je to OT, ale opravdu si tu koupi koně rozmyslete, pokud nemáte nadstandardní příjmy a tak nějak jistotu, že svou práci za své peníze budete mít dalších několik let.
Také bych koně znovu nekupovala, doba je turbulentní a nevíme, kolik bude stát provoz vlastní osoby na konci roku, natož ustájení.

19.4.2022 08:43

Dobrou písemnou smlouvu na koupi koně si zařiďte.

A v novém ustájení si zařiďte ochotného zkušeného koňáka, jehož koně fungují dle vašich představ, který vám pomůže v nečekaných situacích s výchovou, základní veterinou, posouzením práce podkováře, kvalitou managementu ustájení, atd. Nespoléhejte se jen na sebe nebo slovo ustajovatele, který nebude přeci jen nestranný.

22.4.2022 21:25
fríský

XXX.XXX.7.134

Co do hříběte nastrkáte za ustájení a ostatní náklady, můžete mít za čas už dospělého koně, který je minimálně obsedlý nebo si koupit neobsedlého a s dobrým trenérem si ho obsednout a přijezdit.
Roční náklady za koně jsou cca 60 tis a výše dle nákladů. Pokud koně člověk nepronajímá aby mu částečně finančně vypomohl. Člověk může prvního koně trochu zkazit a potom se to hůře napravuje. Při výchovy hříběte je důležité být trpělivý,důsledný a nic neuspěchat hlavně nechat koně vyzrát na obsedání. Do doby než obsedáte koně je dobrého zvykat na různé zvyku, učit i na injekční stříkačku, přepravník ( pokud nebude mít hned špatnou zkušenost s nakládáním,takže vybrat dobrého přepravce),tak učit i na sprej, chodit na procházky,základní manipulaci. Je také dobré mít pojištění škody občana kvůli koni když by někomu udělal škodu. Koně jako takového se nevyplácí pojišťovat.

24.4.2022 09:19

fríský napsal(a):
Co do hříběte nastrkáte za ustájení a ostatní náklady, můžete mít za čas už dospělého koně, který je minimálně obsedlý nebo si koupit neobsedlého a s dobrým trenérem si ho obsednout a přijezdit.
Roční náklady za koně jsou cca 60 tis a výše dle nákladů. Pokud koně člověk nepronajímá aby mu částečně finančně vypomohl. Člověk může prvního koně trochu zkazit a potom se to hůře napravuje. Při výchovy hříběte je důležité být trpělivý,důsledný a nic neuspěchat hlavně nechat koně vyzrát na obsedání. Do doby než obsedáte koně je dobrého zvykat na různé zvyku, učit i na injekční stříkačku, přepravník ( pokud nebude mít hned špatnou zkušenost s nakládáním,takže vybrat dobrého přepravce),tak učit i na sprej, chodit na procházky,základní manipulaci. Je také dobré mít pojištění škody občana kvůli koni když by někomu udělal škodu. Koně jako takového se nevyplácí pojišťovat.

No nevím, myslím, že v odhadu 60 000 ročně jste hodně nízko. Co vidím kolem sebe v poslední době (všechno zdražuje), tak kvalitní ustájení s profesionálním přístupem začíná na 100 000. A to jsou jižní Čechy, ne Praha. S ostatním souhlasím. Vrazím do hříběte spoustu peněz a času, pak se něco nedej bože stane a ani si nezajezdím. Ale to je riziko podnikání, jako ve všem.

Coudas

24.4.2022 11:32
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No nevím, myslím, že v odhadu 60 000 ročně jste hodně nízko. Co vidím kolem sebe v poslední době (všechno zdražuje), tak kvalitní ustájení s profesionálním přístupem začíná na 100 000. A to jsou jižní Čechy, ne Praha. S ostatním souhlasím. Vrazím do hříběte spoustu peněz a času, pak se něco nedej bože stane a ani si nezajezdím. Ale to je riziko podnikání, jako ve všem.

😱 100 tisíc ročně jeden kůň? Milionářu blbé, oběsila sa ti koza. Tak to mám po vešketých úsporách, a nebo nemám kvalitní ustájení.

24.4.2022 12:30
Nezzie

XXX.XXX.236.124

Zrovna včera jsem se dohadovala s chlapem jestli je kůň v domácím držení drahy nebo ne. Já mu tvrdím, že jo protože nikdy nevíte kdy se co po... On že to není tak hrozný . Celé to vzniklo tím, že se mě cca 12leta slečna ptala na to kolik ten kůň měsíčně stojí ( ráda by si pořídila vlastního ). Mou odpovědi -ano je to drahé, mi to hatil muj chlap odpovědi - není to tak hrozný . Řekl , že děti stejně nemají představu co co stojí. Ve 12letech už si myslím, že má představu aspoň malou . Samozřejmě jsem vysvětlila, že kůň nemůže být sám a tě je lepší mít jen v ustájení atd
Ale ve výsledku co říct dítěti? Aby nežilo v bludu.

Coudas

24.4.2022 12:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

Říct možná to, že když nemám vůbec nic vlastního, tak ano, je to pekelně drahý, protože se o toho koně vlastmě musí kompletně starat někdo jiný.

24.4.2022 12:55

Coudas napsal(a):
😱 100 tisíc ročně jeden kůň? Milionářu blbé, oběsila sa ti koza. Tak to mám po vešketých úsporách, a nebo nemám kvalitní ustájení.

Psala jsem o nájemním ustájení, ne vlastním.

24.4.2022 12:59
canka

XXX.XXX.215.25

100 000,- kč ročně??? Já mám teda koně na vlastním,takže nemohu porovnat s ustájením,ale pominu-li náklady na koupi pozemku a výstavbu zázemí a ohrad,což je prostě počáteční investice...tak za mě už jsou pak náklady tedy relativně ,,nízké,,

Ale u mě je výhoda vody zadarmo a to,že nemáme na pozemku elektřinu,takže jedeme na solar a autobaterie..ale jsou to aspoň ušetřené peníze Jednou ročně investice do sena na zimu+sláma.Jednou ročně komplet nové ohradníky. 2x do roka odčervení,očkování. Každých 6 týdnů kovář. Každý měsíc pytel müsli,vitamíny apod. Pokud to zprůměruji,počítám kolem 50 000,- kč ročně...

Neregistrovaný uživatel

24.4.2022 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

canka napsal(a):
100 000,- kč ročně??? Já mám teda koně na vlastním,takže nemohu porovnat s ustájením,ale pominu-li náklady na koupi pozemku a výstavbu zázemí a ohrad,což je prostě počáteční investice...tak za mě už jsou pak náklady tedy relativně ,,nízké,,

Ale u mě je výhoda vody zadarmo a to,že nemáme na pozemku elektřinu,takže jedeme na solar a autobaterie..ale jsou to aspoň ušetřené peníze Jednou ročně investice do sena na zimu+sláma.Jednou ročně komplet nové ohradníky. 2x do roka odčervení,očkování. Každých 6 týdnů kovář. Každý měsíc pytel müsli,vitamíny apod. Pokud to zprůměruji,počítám kolem 50 000,- kč ročně...

Jenze niki narovinu. Mas ponicky co pribiraj ze vzduchu. Vyzijiu na pastevku. Predstav si ze bys na tom pozemku kde je mas mela mit treba tu moji byvalou achalu. Ver ze pak bys za jedinou kobylu byla i na svym na dvojnasobku jen to lupne a to to este podceňuju. Nebo i jen tu starsi kinskou. To byly zvirata s neskutecnou spotrebou aby nejak vypadaly.... (kinska na objem achala na složení)

24.4.2022 13:42

canka napsal(a):

No, ale to je ono. Máte zadarmo vodu a elektřinu. A nepočítáte si do toho svou vlastní práci. Tohle všechno musí majitel v nájemním (komerčním) ustájení platit. V tom kvalitním. Samozřejmě dá se sehnat tzv. pastevko za menší peníz. Ale tam pak musí člověk každý den dojet, aby se přesvědčil, že má kůň krmení, vodu a všechny čtyři nohy.

Coudas

24.4.2022 13:45
Coudas

XXX.XXX.87.254

Chápu. Žiju v úplně jiný dimenzi.

24.4.2022 16:23
evcusik

XXX.XXX.145.236

Já mám koníky u známých, kterým pomáhám, takže mám vlastně srandovní cenu za ustájení arab+poník a dostanu se jen v ustájení na 60 tis (tedy voda, seno, práce, "fond oprav", užívání jízdárny atd).

To ostatní odmítám spočítat dohromady, ať se nezvrátim :D ale je jasny že pod 60tis nejdu :D

24.4.2022 18:53

Nezzie napsal(a):
Zrovna včera jsem se dohadovala s chlapem jestli je kůň v domácím držení drahy nebo ne. Já mu tvrdím, že jo protože nikdy nevíte kdy se co po... On že to není tak hrozný . Celé to vzniklo tím, že se mě cca 12leta slečna ptala na to kolik ten kůň měsíčně stojí ( ráda by si pořídila vlastního ). Mou odpovědi -ano je to drahé, mi to hatil muj chlap odpovědi - není to tak hrozný . Řekl , že děti stejně nemají představu co co stojí. Ve 12letech už si myslím, že má představu aspoň malou . Samozřejmě jsem vysvětlila, že kůň nemůže být sám a tě je lepší mít jen v ustájení atd
Ale ve výsledku co říct dítěti? Aby nežilo v bludu.

Viz výše.

24.4.2022 19:08
koně

XXX.XXX.174.63

katerinic napsal(a):

Převoz mám
Stáj už mám vybranou

Vůbec netuším

Věci ohledně povinností pro úředního šimla už vám tu ženy vypsaly .Taky vyčíslily náklady ,které cca můžete očekávat.
Za mě se vůbec nedá ani popsat,co všecko si můžete užít ,nebo taky "vyžrat" máte li outěžek v podobě koně
Poznáte spousty nových lidí.Pravděpodobně ve více ustájeních. Vyslechnete X názorů ,miliony žádaných a nevyžádaných rad,ze kterých budete filtrovat ,a na míru pro sebe a svého koně ,pracně vybírat .
Až si budete myslet,že víte a znáte ,tak padnete na hubu ,naučí vás to pokoře, na chvíli zas budete v nebi, ale opět časem špinavá,ale i šťastná a nadšená , taky někdy bolavá ,bez peněz ,ale i si utvoříte vlastní názor.Taková houpačka ....
Budete stále přizpůsobovat rytmus života ,veškeré soukromí,volný čas,tomu potrhlému býložravci .Vaši známí a rodina budou muset respektovat, a více méně taky podlehnout .
Pokud jste ta správně zapálená ,budou vás koně provázet celý život, a vy vydržíte už v podstatě všecko

24.4.2022 19:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

koně napsal(a):
Věci ohledně povinností pro úředního šimla už vám tu ženy vypsaly .Taky vyčíslily náklady ,které cca můžete očekávat.
Za mě se vůbec nedá ani popsat,co všecko si můžete užít ,nebo taky "vyžrat" máte li outěžek v podobě koně
Poznáte spousty nových lidí.Pravděpodobně ve více ustájeních. Vyslechnete X názorů ,miliony žádaných a nevyžádaných rad,ze kterých budete filtrovat ,a na míru pro sebe a svého koně ,pracně vybírat .
Až si budete myslet,že víte a znáte ,tak padnete na hubu ,naučí vás to pokoře, na chvíli zas budete v nebi, ale opět časem špinavá,ale i šťastná a nadšená , taky někdy bolavá ,bez peněz ,ale i si utvoříte vlastní názor.Taková houpačka ....
Budete stále přizpůsobovat rytmus života ,veškeré soukromí,volný čas,tomu potrhlému býložravci .Vaši známí a rodina budou muset respektovat, a více méně taky podlehnout .
Pokud jste ta správně zapálená ,budou vás koně provázet celý život, a vy vydržíte už v podstatě všecko

Niečo podobné som sa chystala napísať.

Skrátená verzia znie: očakávajte neočakávané :D

24.4.2022 20:02
evcusik

XXX.XXX.145.236

Koně: překrásně napsané! citlivě a přesto realistické :)

24.4.2022 23:03
canka

XXX.XXX.215.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, ale to je ono. Máte zadarmo vodu a elektřinu. A nepočítáte si do toho svou vlastní práci. Tohle všechno musí majitel v nájemním (komerčním) ustájení platit. V tom kvalitním. Samozřejmě dá se sehnat tzv. pastevko za menší peníz. Ale tam pak musí člověk každý den dojet, aby se přesvědčil, že má kůň krmení, vodu a všechny čtyři nohy.

Jojo,to já nerozporuji,proto jsem psala,že elektřinu a vodu nemusím řešit...

Ale reálně mě zajímá,jestli je to opravdu nyní tak,že by někdo dával za zdravého koně ročně 100 000,-kč?Mě to prostě přijde šílená částka...samozřejmě v případě starého nebo nemocného koně to chápu,to se náklady vyšplhají,ale u zdravého jedince v ustájení?

Vezmu příklad od nás z okolí.Kamarádka má v ustájení ČT kobylu..ustájko je super,byla jsem se tam i podívat a moc se mi to líbilo..má to soukromník na horách,jen 5 koní,velké pastviny,malá jízdárnička..a opravdu se stará..cena 4500,- kč měsíčně + kovář a odčervení a očkování..nedávno jsme se bavili a říkala mi,že právě s přítelem zvažovali koupi druhého koně a dát si koně k baráku..a řešili jsme,co je levnější...počítala to a ona dá za tu kobču(znovu podotýkám zdravá a snadno krmitelná kobyla) ročně prý cca 65000,- kč,když do toho započítá i takový to zakoupení nový ohlávky nebo uzdečky apod. Čili 54000,- je čistě za ustájení(kde je ale samozřejmě vše kromě kováře a veta zahrnuto).A chtěla vědět tu finanční báročnost,pokud budou koně doma..my jsme taky začínali od nuly,takže proto se na mě obrátila..upozornila jsem ji,že počáteční investice je veliká(mají malý pozemek,pro dva koně budou muset ještě přikoupit),ale až budou mít vybudováno,dá se na tom opravdu ušetřit..ale tedy samozřejmě jen finančně..o času jsem raději nemluvila

Coudas

25.4.2022 06:48
Coudas

XXX.XXX.87.254

Canko, a chcete to vypočítat se vstupním nákladem nákupu všeho, nebo už pak jen ten "životní" provoz koně? Finančně to nevyčíslím, protože už neznám ceny, ale dá se to asi jednotlivě rozpoložkovat.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2022 07:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246

canka napsal(a):

Ale reálně mě zajímá,jestli je to opravdu nyní tak,že by někdo dával za zdravého koně ročně 100 000,-kč?Mě to prostě přijde šílená částka...samozřejmě v případě starého nebo nemocného koně to chápu,to se náklady vyšplhají,ale u zdravého jedince v ustájení?

Vezmu příklad od nás z okolí.Kamarádka má v ustájení ČT kobylu..ustájko je super,byla jsem se tam i podívat a moc se mi to líbilo..má to soukromník na horách,jen 5 koní,velké pastviny,malá jízdárnička..a opravdu se stará..cena 4500,- kč měsíčně + kovář a odčervení a očkování..nedávno jsme se bavili a říkala mi,že právě s přítelem zvažovali koupi druhého koně a dát si koně k baráku..a řešili jsme,co je levnější...počítala to a ona dá za tu kobču(znovu podotýkám zdravá a snadno krmitelná kobyla) ročně prý cca 65000,- kč,když do toho započítá i takový to zakoupení nový ohlávky nebo uzdečky apod. Čili 54000,- je čistě za ustájení(kde je ale samozřejmě vše kromě kováře a veta zahrnuto).A chtěla vědět tu finanční báročnost,pokud budou koně doma..my jsme taky začínali od nuly,takže proto se na mě obrátila..upozornila jsem ji,že počáteční investice je veliká(mají malý pozemek,pro dva koně budou muset ještě přikoupit),ale až budou mít vybudováno,dá se na tom opravdu ušetřit..ale tedy samozřejmě jen finančně..o času jsem raději nemluvila

No ale to ma kone co mu stačí seno a odmerka fujky granuli nebo jineho ne moc prikrmu co tam davaj v cene. Jakmile chces cokolov nad. At krmeni dekovani apod lezes hore. A to furt mas normalni zdravy zvire jen holt ne s naroky prezranyho hucula.

25.4.2022 09:04
Arbora

XXX.XXX.149.42

100.000 ročne, to je mesačne cca. 8.300. Ak zarátame bežné ustajnenie okolo 6.000, znamená to extra výdaje cca 2.300 navyše. Aj u bežného špacíráka, keď by dostával iba základné strúhanie, bežné vet. úkony ako očkovanie, odčervenie, nejaký ten vitmin, to je bez problémov takých 7.000-7500 mesačne.

Všetko sa to odvíja od ceny ustajnenia.

25.4.2022 09:08

Těch sto tisíc vidím naprosto reálně.
Do péče o koně je třeba zahrnout i dojíždění za ním. Málokdo má štěstí, aby měl ustájení u domu nebo u zaměstnání. Tam ty koruny pak naskáčou jako prd.

25.4.2022 16:11

canka napsal(a):

Já ano.

25.4.2022 19:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Arbora napsal(a):
100.000 ročne, to je mesačne cca. 8.300. Ak zarátame bežné ustajnenie okolo 6.000, znamená to extra výdaje cca 2.300 navyše. Aj u bežného špacíráka, keď by dostával iba základné strúhanie, bežné vet. úkony ako očkovanie, odčervenie, nejaký ten vitmin, to je bez problémov takých 7.000-7500 mesačne.

Všetko sa to odvíja od ceny ustajnenia.

Tak nějak jsem to chtěla pro Canku rozpočítat.

Se to nezdá.
Ale jak říká známá - "Co já dám za koně, to už jsem 3x mohla jet kolem světa."
Je to prostě "postižení". (alkoholik taky nepočítá kolik už ho to stálo )

25.4.2022 20:31
canka

XXX.XXX.215.25

V tom případě jsem ráda,že mám koně na svém a že mám takový nenáročný prakoně

Díky všem za rozbory

Coudas

26.4.2022 06:18
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak to jsem taky ráda, že to mám jak to mám, i když nemám prakoně, ač jsou jakkoliv nenáročný. Protože platit 100 ročně za jednoho, to mám 1.200 000 a to snad ani nevydělám. Asi někde nělám velkou chybu, a nebo mám obrovské štěstí. Každopándě jsem aspoň pochopila, proč byl tak velký zájem se dozvědět, z čehobten můj "útulek" žije.

25.5.2023 22:47
viky22

XXX.XXX.132.224

100tis je ještě málo 🥲 (pokud mate koně někde ustajeneho)

Přidejte reakci

Přidat smajlík