Ustájení pro pokulhávajícího tlouštíka

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2022 10:09
Sramkka

XXX.XXX.87.26

Zdravím,
Mám na vás dotaz. Mám, brzy 18ti letého, valacha ČT. Ustájený přes den venku na noc v boxe. Má sklony k obezitě, takže pupíček má. Poslední rok občas pokulhává, veterinář řekl, že je to spíše už chronické, dostal Bonharen. Bylo to chvíli lepší, ale teď začal opět pokulhávat. Potřeboval by více pohybu, aby zhubl, ale nechci ho tolik trápit vzhledem ke kulhání.
Celý život byl ustájený 24/7 venku, jen poslední 4 roky na noc v boxu.
Myslíte, že by bylo pro něj lepší pastevko? Možnost neustálého pohybu? Za jakékoliv rady budu moc ráda.
Děkuji. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2022 10:37

Možnost neustálého pohybu je vždycky lepší. Ale je otázka, zda máte dostupné pastevko a nebo spíše venkovní ustájení, kde by vám uměli nabídnout vhodné podmínky pro koně se sklony k obezitě. Neomezená pastva od mrazů do mrazů to být nemusí. Na klouby to bude samozřejmě lepší, ohledně pohybu. Ale pochopitelně pokud ten kůň bude nosit 24/7 třeba 100 kg nadváhy, tak to bude mít kumulativně horší efekt... Tato pro a proti musíte prostě zvážit.

Pokud koně v současnosti označujete jako "tlouštíka" (a není to senné břicho, když píšete "pupík"), nemáte možnost ho zhubnout už v tomhle ustájení? Ideálně omezením energetického příjmu.

Ono pokud zhubne 70 kg, tak nebudete muset mít špatný pocit, když na něm 70 kg povozíte na vycházce.

20.4.2022 11:10
koně

XXX.XXX.174.63

Jak dlouho to bylo lepší? Třeba Bonharen nebyl to pravé .
Pokud stav chcete aktivně řešit,chtělo by to vyšetření,od ortopeda.RTG,sona,prostě dopodrobna a konkrétně ,co tedy koni je ? A léčbu zacílit
Pastevko fakt není samospasitelné .A vůbec si nemyslím že "pupíček" by způsoboval pouhý noční pobyt v boxu .
Ano celodenní pohyb,to dejme tomu.Tak bude celodenně pokulhávat po pastevku ,ve výsledku hubenější, kůň? Za mě v tomhle případě už lepší spokojený nakrmený

20.4.2022 12:03
Sramkka

XXX.XXX.40.230

Jeho energeticky příjem je minimální, nedostává skoro nic, minimální množství krmiva, abych mohla přimíchat vitamíny. A i to je určené pro obézní koně. Je to kůň, který tloustne ze vzduchu.

Jeho kulhání není velké, v kroku vůbec nic. V klusu už je viditelné, že si na nohu uleví. Ale když blbne ve výběhu, tak skoro nic.

Přikládat nejaktuálnější fotku. Hruď měl vždycky mohutnější, není je spíše jak březí.

20.4.2022 12:11
koně

XXX.XXX.174.63

Mě se nezdá vůbec obézní .Akorát chlupatý. Ovšem tyhle fotky jsou zcela nic neříkající
Každopádně ,chromého koně nikdy nehoňte na malém kruhu ,nedělá to nijak extra dobře ani zdravým.

20.4.2022 12:16

koně napsal(a):
Mě se nezdá vůbec obézní .Akorát chlupatý. Ovšem tyhle fotky jsou zcela nic neříkající
Každopádně ,chromého koně nikdy nehoňte na malém kruhu ,nedělá to nijak extra dobře ani zdravým.

Já obézního koně taky nevidím.

20.4.2022 12:41

Já teda nevidím nic, ten krček sice vypadá nijak, ale zbytek těla prostě ze siluety neodhadnu.

To, že nedostává vůbec nic do kyblíčku, neznamená, že mu bohatě k nakrmení (překrmení) nestačí seno/pastva. Pokud toho koně potřebujete zhubnout, budete mu muset sáhnout i na energetickou vydatnost objemového krmení.

Zkuste si nechat koně prohlédnout někým nezávislým, třeba výživářem nebo fyzioterapeutem na místě. Nikoli místním všeobecným veterinářem, ti jsou doost tolerantní (jakože dokud napíchnou žílu, tak je ten kůň ještě v normě ). Samozřejmě ortopedické odborné vyšetření by bylo na místě a i takový odborník by se vám k výživové kondici mohl vyjádřit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík