Jaké co nejjemnější udidlo pořídit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2022 21:08
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Vzhledem k tomu, že kůň je opravdu až neuvěřitelný charakter a udidlo má v spíše jen "pro jistotu", než si na sebe "zvykneme", chci mu pořídit udidlo, které pro něj bude co 'nejpohodlnější'. Jaké byste volili vy? Materiál, tlouštka, tip? Hodně jsem udidla před pár lety studovala, nějakou představu mám, ale budu vděčná za tipy či zkušenosti, popravdě v tom mám i tak malinko guláš. Silné je jemné, ale zase toho má kůň v hubě moc (plnokrevník s malou hlavou). Lépe asi dvoulomené, ale jaký střed - pecka, váleček, ...? Kroužek, oliva? Kov, guma, plast? Asi to moc řeším, že?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2022 21:36

turistkaa napsal(a):
Vzhledem k tomu, že kůň je opravdu až neuvěřitelný charakter a udidlo má v spíše jen "pro jistotu", než si na sebe "zvykneme", chci mu pořídit udidlo, které pro něj bude co 'nejpohodlnější'. Jaké byste volili vy? Materiál, tlouštka, tip? Hodně jsem udidla před pár lety studovala, nějakou představu mám, ale budu vděčná za tipy či zkušenosti, popravdě v tom mám i tak malinko guláš. Silné je jemné, ale zase toho má kůň v hubě moc (plnokrevník s malou hlavou). Lépe asi dvoulomené, ale jaký střed - pecka, váleček, ...? Kroužek, oliva? Kov, guma, plast? Asi to moc řeším, že?

Neřešíte, ale těžko na dálku poradit, to chce vidět naživo. Tloušťka prostě přiměřeně. Osobně dávám přednost kovovému, dvoulomenému s peckou a kroužky, ale nikomu to nevnucuji. Proto je tolik možností, aby člověk mohl vybrat to nejlepší.

20.4.2022 21:46
evcusik

XXX.XXX.145.236

To zjistíte pokus-omyl :D

Já si myslela, jak kobyle udělám radost 2x lomeným stihlem s peckou 14-15mm šířkou s argentanem. Dále 2x lomený s gumou, také tenké, 1x lomeným...no a nakonec je nejspokojenější na acavallo sensitive ohebné tyčce, na které jezdí už 3.rok a udidlo krom zelené barvy od trávy jako nové :)

(Klisna je arab)

Takže zkoušet a uvidíte na koníkovi :)

20.4.2022 22:22
koně

XXX.XXX.174.63

turistkaa napsal(a):

A doteď ,co měl v hubě? Mu ponechat ,protože je na něj zvyklý ?
Pokud dosud fungoval bez diskomfortu ,neměnila bych osvědčené.
Citlivému koni můžete změnou udidla ,akorát udělat zmatek v hlavě

21.4.2022 08:18
Arbora

XXX.XXX.80.27

turistkaa napsal(a):

Silné zubadlo je absolútne zbytočné, zubadlo má byť úmerné tomu, aká je veľká huba. Dávať koňovi nasilu do tlamy niečo, čo sa tam nemôže vôjsť, je pravý opak toho, o čo vám ide. Kúpte normálne tenké, jedenkrát lomené s krúžkom, možno z nejakého viac fancy materiálu ako napr. meď. Tipnem si tak 12,5-13 na plňasa, ale to je ozaj iba tip, neriadila by som sa ním.Vezmite to, čo máte a zrovnajte ho s nejakým v jazdeckých potrebách.

Alebo choďte do bezzubadlovky a nemusíte riešiť veľkosť zubadla.

21.4.2022 08:38
turistkaa

XXX.XXX.245.108

DĚKUJI MOC VŠEM

Kometa: máme to úplně stejně, tenkrát mi to z mých studií vyplynulo, ale stejně si říkám, co kdyby...

Koně: co měl doposud v hubě nevím, je ze stáje, kde se na něj hodila výstroj, která byla zrovna volná... Já jej měla pod sedlem zatím jedenkrát s vypůjčeným, co mu bylo velké...

Arbora: právě proto se tu radím, vím, že jemné je zároveň moc železa v hubě. Tu velikost odhadujete dobře A bezudidlo je v plánu, jen chci mít i tu udidlovou variantu, alespoň na těch pár prvních vyjížděk a pak kdyby z nějakého důvodu bylo potřeba...

Evcusik: vzhledem k tomu, ze plánuji jezdit bezudidlově, tak na zkoušení asi nebude moc času Ale samozřejmě moc děkuji za tipy.

21.4.2022 08:54
koně

XXX.XXX.174.63

turistkaa napsal(a):
DĚKUJI MOC VŠEM

Kometa: máme to úplně stejně, tenkrát mi to z mých studií vyplynulo, ale stejně si říkám, co kdyby...

Koně: co měl doposud v hubě nevím, je ze stáje, kde se na něj hodila výstroj, která byla zrovna volná... Já jej měla pod sedlem zatím jedenkrát s vypůjčeným, co mu bylo velké...

Arbora: právě proto se tu radím, vím, že jemné je zároveň moc železa v hubě. Tu velikost odhadujete dobře A bezudidlo je v plánu, jen chci mít i tu udidlovou variantu, alespoň na těch pár prvních vyjížděk a pak kdyby z nějakého důvodu bylo potřeba...

Evcusik: vzhledem k tomu, ze plánuji jezdit bezudidlově, tak na zkoušení asi nebude moc času Ale samozřejmě moc děkuji za tipy.

Aha,to zas tak citlivý nebude .A máte naději,že snese úplně cokoli ,co mu vyberete
Tak bych nevyhazovala zbytečně tisíce za echt novinky a dala osvědčenou klasiku.Nerez ,jednou lomený kroužek ,akorát tlustý

21.4.2022 10:43

já bych si i připlatila u jednou lomeného za "easy control nebo smart system". udidlo se při zatažení celé nezlomí, zůstane rovné. netlačí do patra ani nesvírá čelist.

21.4.2022 11:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Můžu OT?
Kdysi jsem četla doporučení pro citlivého koně na kožené udidlo. Nikdy jsem ho neviděla, nikdy o tom nečetla. Máte někdo zkušenost, nebo poznatek? Je nějak jemné, jak uváděli?

21.4.2022 11:50

To je tohle https://www.cleverhorse.cz/Kozene-udidlo-F-R-A-Tabal-d1596.htm?gclid=EAIaIQobChMIkNLD9e2k9wIVGYbVCh3OTgb7EAQYASABEgLNC_D_BwE nebo může být také bez podpínacího řemínku. Pokud je s podepínacím řemínkem, je možné ho používat zapnuté pouze kolem spodní čelisti - bez uzdečky - bez lícnic.

Dala si ho na koníka známá, v podstatě začátečnice, která koníka nemá přiježděného, a nemá ho v terénu jak brzdit. Prý z toho, co zkoušela (stihlo, déčko, sněhulák, horší snad už nezkoušela) to funguje nejlépe. Má právě to, co používá bez uzdečky. Mám za to, že za úspěchem stojí právě ten efekt, kdy se táhne čistě za spodní čelist (která je celkem slabá a navíc na kloubu) a působení se nerozkládá na čelist + nátylník (případně + nánosník). Navíc efekt takto upnutého udidla se nemění ať kůň mění úhel hlavy jak chce - udidlo pořád působí na dásně a jazyk, zatímco u běžných udidel si kůň může změnou polohy hlavy udidlo nechat působit na koutky.

Jestli je jemné: Nemá se jak opřít do horní čelisti, to je pravda. Nesvírá pákovým ani louskáčkovým efektem spodní čelist, to je pravda. Nevytahuje se k zadním zubům. Tedy mluvím o tom, které je upnuté podpínkou pod spodní čelistí. A samozřejmě je relativně tenké a leží na dásni plochou. Takže jo, označila bych ho za jemné, v obecném slova smyslu.

To, které nemá podpínku, bude mít stejný efekt jako anatomické nelomené udidlo nebo ty zmíněné verun, možná s tím rozdílem, že přeci jen leží na čelisti větší plochou. U toho nepodepnutého bych měla trochu strach, aby ho hravější, nervoznější nebo vyčůranější kůň nepřekousnul/nerozkousal.

21.4.2022 13:10
Arbora

XXX.XXX.80.27

Dotaz napsal(a):
Můžu OT?
Kdysi jsem četla doporučení pro citlivého koně na kožené udidlo. Nikdy jsem ho neviděla, nikdy o tom nečetla. Máte někdo zkušenost, nebo poznatek? Je nějak jemné, jak uváděli?

jazdila som valacha na rovnom zubadle s koženým poťahom, nevidela som extra rozdiel medzi týmto a obyčajným stihlom.

21.4.2022 13:16
koně

XXX.XXX.174.63

Arbora napsal(a):
jazdila som valacha na rovnom zubadle s koženým poťahom, nevidela som extra rozdiel medzi týmto a obyčajným stihlom.

Oni myslí cikánskou smyčku
Dřív se prostě provaz omotal kolem čelisti,když nebylo za co jiného vést.
A teď se to prezentuje jako hit,že chudáček koníček nemá v hubince to ošklivé, studené, tvrdé udidlo,ale kůži
https://www.cleverhorse.cz/Kozene-udidlo-F-R-A-Tabal-d1596.htm?gclid=EAIaIQobChMIqJjPsYSl9wIViY1oCR3-iA_cEAQYASABEgKyNPD_BwE

21.4.2022 21:02
21.4.2022 21:26
jesie

XXX.XXX.215.38

Udidlo působí vždycky tak,jak jemná je ruka jezdce…bez ohledu na tloušťku,tvar,počet direk a lomení 😊….Tak mě poučila jezdkyně,co je ji dnes 63 let a cely život obsedala mladé koně do sportu…

21.4.2022 22:30
lenacia

XXX.XXX.168.148

též sem to chtěla napsat...
člověk se ale do toho prostě musí vyjezdit, aby zjistil. Toť můj názor z vlastní zkušenosti

22.4.2022 07:37

jesie napsal(a):
Udidlo působí vždycky tak,jak jemná je ruka jezdce…bez ohledu na tloušťku,tvar,počet direk a lomení 😊….Tak mě poučila jezdkyně,co je ji dnes 63 let a cely život obsedala mladé koně do sportu…

jo. Jenže pokud na asilního arábka narvete 2 cm tyčku, můžete si ruku třeba uříznout, a to udidlo prostě bude vadit. Nebo korekční půlkilová páka s pořádným obloučkem na udítku, která koriguje naprosto bez jakéhokoli zásahu jezdce.

"Ostrost" udidel porovnávám pochopitelně za předpokladu identického působení rukou. Takže ano, umím si představit, že některá udidla budou koni nepříjemnější a některá příjemnější.

23.4.2022 07:42
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jo. Jenže pokud na asilního arábka narvete 2 cm tyčku, můžete si ruku třeba uříznout, a to udidlo prostě bude vadit. Nebo korekční půlkilová páka s pořádným obloučkem na udítku, která koriguje naprosto bez jakéhokoli zásahu jezdce.

"Ostrost" udidel porovnávám pochopitelně za předpokladu identického působení rukou. Takže ano, umím si představit, že některá udidla budou koni nepříjemnější a některá příjemnější.

Přesně tak jsem to myslela. Asi měl název diskuze znít "Jaké co NEJPOHODLNĚJŠÍ udidlo". Jde mi o udidlo, které bude koni co nejvíce příjemné v hubě po dobu, kdy půjde na volných otěžích (což je asi i víc než 95% vyjížďky). A zároveň pro něj nebude extra nepříjemné/bolestivé, pokud bude otěž použita, ať už jako jemná korekce, nebo při extrémních situacích.

23.4.2022 08:47
evcusik

XXX.XXX.33.102

turistkaa napsal(a):
Přesně tak jsem to myslela. Asi měl název diskuze znít "Jaké co NEJPOHODLNĚJŠÍ udidlo". Jde mi o udidlo, které bude koni co nejvíce příjemné v hubě po dobu, kdy půjde na volných otěžích (což je asi i víc než 95% vyjížďky). A zároveň pro něj nebude extra nepříjemné/bolestivé, pokud bude otěž použita, ať už jako jemná korekce, nebo při extrémních situacích.

Rozumně široké udidlo (na plnase, kór s menší hubou max 16mm), stihlo/oliva, 2x lomené - zda se mi že se lépe poskládá v hubě. :)

Stejně je to o 90% o rukách, i kdybyste jezdila na páce :)

Hezké lesojezdeni:)

25.4.2022 09:13

makki napsal(a):
Já mám lano a naprosto super.
https://www.horseandme.eu/udidlo-jumpe-alupro-fiber-acavallo--dark-grey--charcoal/?variantId=417797&gclid=Cj0KCQjwpImTBhCmARIsAKr58cwhEB3nD9NJWtMEye6ukIsS8JspirjSexkfJNH1MTi9cQdNJVxQP_4aAjukEALw_wcB

šmarjá, jak se to udržuje?
Vždyť mezi těmi vlákny musí zůstávat sliny, nečistoty, bakterie, plísně... notvl, ani domýšlet nechci.

Perete udidlo nějak mezi ježděním? Vezmete to jednou za čas savem nebo něco?

25.4.2022 10:58
etnies86

XXX.XXX.245.26

každému koníkovi bude příjemné něco jiného. určitě aby nebylo moc silné ani slabé.
kobylce co jezdím sedlo dvoulomené udidlo

25.4.2022 12:35
makki

XXX.XXX.0.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
šmarjá, jak se to udržuje?
Vždyť mezi těmi vlákny musí zůstávat sliny, nečistoty, bakterie, plísně... notvl, ani domýšlet nechci.

Perete udidlo nějak mezi ježděním? Vezmete to jednou za čas savem nebo něco?

Tak jasně, propláchnout se to musí.

25.4.2022 13:05
turistkaa

XXX.XXX.245.108

Co toto? Rozměrově i tím prostředním článkem mi přijde fajn Prodávající uvádí, že je měděné, ale není to spíš mosaz? Mám pocit, že barevné kovy jsou pro koně 'chutnější', nepletu se?

25.4.2022 14:59
lenacia

XXX.XXX.173.255

turistkaa napsal(a):
Co toto? Rozměrově i tím prostředním článkem mi přijde fajn Prodávající uvádí, že je měděné, ale není to spíš mosaz? Mám pocit, že barevné kovy jsou pro koně 'chutnější', nepletu se?

Tohle sou takové ty aurigan, argetan slitiny mědi a mosazi....
Moje kobyla na mosazném udidle funguje nejlépe, tím že jí chutná a hlavně už si navykla po letech...
Ale někteří mají naopak se sladkým kovem špatné zkušenosti, že se kůň pak nesoustředí.
Takže jedině vyzkoušet

25.4.2022 15:19
turistkaa

XXX.XXX.245.108

lenacia napsal(a):
Tohle sou takové ty aurigan, argetan slitiny mědi a mosazi....
Moje kobyla na mosazném udidle funguje nejlépe, tím že jí chutná a hlavně už si navykla po letech...
Ale někteří mají naopak se sladkým kovem špatné zkušenosti, že se kůň pak nesoustředí.
Takže jedině vyzkoušet

Tak to jste mě potěšila, že chutná😊 Já po něm tolik soustředění nepotřebuju, jen aby v pohodě odťapal vyjížďku

25.4.2022 16:49
lenacia

XXX.XXX.173.255

turistkaa napsal(a):
Tak to jste mě potěšila, že chutná😊 Já po něm tolik soustředění nepotřebuju, jen aby v pohodě odťapal vyjížďku

No jenže když ho to rozptyluje a není soustředěný tak to znamená že není v pohodě a že mu udidlo naopak nevyhovuje tím že je sladké.

Přidejte reakci

Přidat smajlík