Jaké ustájení zvolit? Box nebo pastevní?

Starokladrubský vraník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2022 11:38
frantisekpospisil

XXX.XXX.27.178

Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky, pisu z mobilu. Kazdopadne jsem cerstvym majitelem sveho prvniho kone (kladrubak 12 let), ktery zatim zustava v miste koupe, a hledam ustajeni. Jezdim rok, ale denne, kun je skolni. Vzdy jsem byl za to, aby byl kun co nejvice venku, ze mu pastviny prospivaji. Kun je tedy na pastvinu zvykly. V me lokalite je takovy typ ustajeni dal. Ve vedlejsi vesnici jsem ale nasel staj, ktera je boxova a vlastne s emi libi, kone jsou co nejvice venku, nicmene se bojim, aby kun zavrenim do boxu nestradal. Zase bych za nim ale mohl casteji a venovat se mu, casteji ho pohybovat...obecne by to proste asi bylo pohodlnejsi pro mne nez pro kone, pokud ho dam dal na pastvinu, bude zase spoko kun, ale ja se tam dostanu max 3x tydne. Velmi zvazuji a nevim, jaka varianta je pro meho kone lepsi.
Mohu se zeptat, jak to tedy je?

21.4.2022 11:54
kallisto

XXX.XXX.217.242

Zahrňte do rozhodování další aspekty.

Chcete s koněm nějak systematicky pracovat? Jaké podmínky stáje nabízejí? Je tam jízdárna, kruhovka, trenér? Probíhají tam nějaké pravidelné kroužky či hodiny, které vás budou na využití jízdárny omezovat?

Jak je řešeno období zimy? Kam a jak často chodí koně ven? Jak často jsou koně krmeni? Jsou ve výběhu přístřešky? Krmelce na seno i přes den?

Chcete-li se jen potulovat po okolí, jaké jsou tam terény?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2022 12:04

Na tohle se budete muset zeptat svého koně.

Asi celkem podstatné bude, zda ten kůň někdy zažil dlouhodobě boxové ustájení. Jestli ano, nečeká vás žádné velké přemýšlení, můžete si podle svých preferencí vybrat podle svého, kůň se přizpůsobí. Samozřejmě pokud by měl nějaké zásadní potíže (sterotypie, zavalování, koně toho umějí vymyslet), musel byste pak ještě přehodnotit.

Pokud kůň nikdy boxové ustájení nezažil, bude pro něj samozřejmě jednodušší zůstat i nadále v pastevním. Na druhou stranu to neznamená, že by se "starý kůň novým kouskům nenaučil" A pokud si koně pořizujete jako svého mazlíka, asi by bylo dobré moci s ním trávit maximum času a za ty prachy si ho taky pořádně užít (můj osobní komerční pohled). Stejně může nastat situace, kdy byste musel přehodnotit :-)

Koňovi to nejspíš bude jedno, zda za ním přijdete 3x nebo 5x týdně. Leda by měl nějaké potřeby, které by ustajovatel nemohl řešit, a musel byste vy.

I na pastevku to pro něj nemusí být ideál, nemusí si sednout stádo, nemusí mu vyhovovat režim. Víte, že pastevko funguje uspokojivě i v zimě? Že deset koní nestáhnou na nějaký plácek čtvrt hektaru, kde brouzdají bahnem a postávají kolem balíku s přístupem do přístřešku pro pět vyvolených? A jak je to v tom boxovém, co koně chodí ven co nejvíc můžou. Chodí na travnatou plochu nebo do nějakých vydupaných padoků? Mají možnost se popásat? A co v zimě, nestojí jen čtyři hodiny pod dekou v oplůtkách bez vody a sena? Ono je "venku" a "venku"....

21.4.2022 12:08
frantisekpospisil

XXX.XXX.27.178

V pastevnim ustajeni je plocha otevrena, neomezena. Jinak proc by melo byt spatne, ze je stahnou na maly zimni vybeh?
V boxovem chodi do zimniho, ktery se pry nerozmaci a je bez pastvy, ale dokrmuje se pres den.

21.4.2022 12:24
koně

XXX.XXX.174.63

frantisekpospisil napsal(a):
Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky, pisu z mobilu. Kazdopadne jsem cerstvym majitelem sveho prvniho kone (kladrubak 12 let), ktery zatim zustava v miste koupe, a hledam ustajeni. Jezdim rok, ale denne, kun je skolni. Vzdy jsem byl za to, aby byl kun co nejvice venku, ze mu pastviny prospivaji. Kun je tedy na pastvinu zvykly. V me lokalite je takovy typ ustajeni dal. Ve vedlejsi vesnici jsem ale nasel staj, ktera je boxova a vlastne s emi libi, kone jsou co nejvice venku, nicmene se bojim, aby kun zavrenim do boxu nestradal. Zase bych za nim ale mohl casteji a venovat se mu, casteji ho pohybovat...obecne by to proste asi bylo pohodlnejsi pro mne nez pro kone, pokud ho dam dal na pastvinu, bude zase spoko kun, ale ja se tam dostanu max 3x tydne. Velmi zvazuji a nevim, jaka varianta je pro meho kone lepsi.
Mohu se zeptat, jak to tedy je?

A teď kde stojí, má jaký režim?
Vyhovuje mu to ? Je spokojen ,funguje ,nestrádá ani fyzicky ani psychicky?
Stěhování samo může být pro koně docela šok.Koně jsou více méně autisti ,a velmi stereotypní zvířata . Tak bych se snažila co nejvíc najet stejně ,či aspoň hodně podobně,na co byl doteď zvyklý.
I když jsou i tací,kteří stoupnou v klidu ke žlabu jedno kde
Za mě je nejlepší ustájení,na noc box,přes den výběh nebo pastva.Mám koně,kterým to též vyhovuje.V boxu na noc se v klidu nažerou ,v klidu lehnou,mají své jisté .Pokud tedy to není chlívek bez ničeho.
Kolikrát za ním budete chodit vy ,nebude pro něj až tak podstatné .Když bude v režimu ,který mu bude vyhovovat .

21.4.2022 13:40

V pastevnim ustajeni je plocha otevrena, neomezena. Jinak proc by melo byt spatne, ze je stahnou na maly zimni vybeh?
V boxovem chodi do zimniho, ktery se pry nerozmaci a je bez pastvy, ale dokrmuje se pres den.

Nemusí být špatné, že stáhnou koně na malý zimní výběh. Pokud je ten zimní výběh pro koně komfortní.
Negativa malého prostoru jsem přeci vyjmenovala zhruba už v té větě, na kterou reagujete. Ale jinak to může být ještě spousta dalších věcí, které na takovém zimním výběhu nemusejí být pro jedince vyhovující. Přístup k píci například. Nevhodný způsob zpevnění povrchu / absence zpevnění povrchu. Nedostatek místa pro odpočinek stranou od ostatních koní. Málo příležitostí schovat se před povětrnostními vlivy. Atp. Na větším prostoru se tyhle věci řeší lépe, koně se mohou vyhnout bahnu, je prostor pro více přístřešků, krmišť, kůň si může dojít stranou od ostatních kdy mu libo.

V boxovém můžou nastat úplně stejné problémy přes den na společném výběhu. Ale na druhou stranu v noci si kůň prostě ve svém boxe odpočine a dožere se, i kdyby se přes den k píci třeba nedostal.

21.4.2022 13:45
frantisekpospisil

XXX.XXX.27.178

Ja mam asi nejvetsi strach z toho, ze v zime bude kun stat zavreny 12 - 14hodin v boxe bez okenka s vyhledem:(
Jinak je ta staj cista, zimni vybeh ma odhadem ctvrt hektaru, ale povrch je dobry.

Ted je na pastevnim. Nevim, jetsli nekdy zazil box, nevi to ani majitel byvaly, u nej byl venku a kupoval ho z venkovniho.

21.4.2022 13:50
Slon Indický

XXX.XXX.245.184

Okénko s výhledem kůň neocení, zvlášť když tam stojí v noci. Důležité je, že má box řádně nastlaný, dostatek sena, a pak je kůň spokojený. Zvlášť v zimě to může být pro stárnoucího školního koně komfortnější, než se někde prát v bahništi o kousek suchého místa k lehnutí.

21.4.2022 14:59
frantisekpospisil

XXX.XXX.27.178

Takze rikate ze box neni takove zlo a pastevni kun si na nej muze v klidu zvyknout a byt stastny?

21.4.2022 15:11
kallisto

XXX.XXX.217.242

Takze rikate ze box neni takove zlo a pastevni kun si na nej muze v klidu zvyknout a byt stastny?

Určitě ano, ale je to opravdu individuální. Jsou koně co to preferují, že mají svůj klid na žrádlo a spaní. Jsou koně, kterým je to šumák a jsou koně, kteří v boxe jsou nešťastní.

Který případ bude ten váš, uvidíte až ho tam nastěhujete.

Jak říkám, zvažte další pro a proti, co se týče prostředí, režimu, péče a služeb.

Co příkrm na pastevku, bude dostávat? Co dekování, bude tam někdo, kdo ho případně předekuje, pokud promokne? Kolik je tam koní na jeden krmelec sena? Jak vypadá v zimě povrch? Mají nastlaný dostatečně velký přístřešek, aby se tam vešli všichni koně?

21.4.2022 15:45

Asi jak píše Kallisto a i jiní. Hlavně bych se podívala na kvalitu managementu v jednotlivých stájích. Ve vašem případě (při poznámce o výhledu) bych si k tomu posuzování vzala zkušeného koňáka, jehož názory vám přijdou rozumné, a šla bych si obě ta ustájení osobně prohlédnout, promluvila s ustajovatelem, majiteli koní, kteří tam koně mají, podívala se, jak po zimě vypadají výběhy, ohrady, výživová kondice koní, deky, venkovní prostory okolo zázemí atd.

Pokud v boxovém ustájení bude o koně pečlivě postaráno s individuálním přístupem a snahou vyjít vstříct individualitě, rozhodně bych tam dala koně raději než někam, kde onoho koně prostě zahodí na louku a starej se jak umíš. Na druhou stranu do toho má pořád ještě co kecat ten kůň a i když vyzkoušíte podle vašich měřítek lepší variantu, můžete záhy přijít na to, že druhá volba bude právě koňovi vyhovovat lépe. Aneb i kdyby mříže byly v boxe pozlacené a asistentka koňovi k dispozici 24/7, tak pokud kůň bude vytrvale v boxe klkat nebo drnčet o mříže tak, že si poškodí zuby, bude i pastevko "zahodíme, dělej jak umíš" lepší. Aneb i kdyby v pastevku bylo báječné stádo, květnatá louka, květnaté seno, zurčící potůčky a ohrady jako nové, pokud mi tam kůň bude hubnout, bude mít nějaký zdravotní problém (letní vyrážka, alergie na postřiky na řepku), atd., stejně ho šoupnu radši do boxu, kde ho mám blíž (nebo mimo řepková pole), i kdyby to znamenalo, že pro nedostatek služeb a neochotu ustajovatele si budu k tomu koni muset denně dojíždět.

Nedá se to rozseknout prostě jen tak od stolu.

Obecně je samozřejmě pro koně lepší pastevní ustájení, je to pro něj přirozenější, může se volně pohybovat, socializovat se, atd. JENŽE to je ideální pohled na věc, kdy uvažujeme pouze benefity. A realita je od ideálu často vzdálená.

21.4.2022 18:44
koně

XXX.XXX.174.63

Box ,dostatečně velký,bezpečný ,nastlaný a se senem ,vůbec není zlo
Na ostatní koně uvidí ,může si v klidu klimbat ,žrát i ležet a neřešit co ostatní .Za mě není problém.
Pokud bude přes den se stádem venku ,plus k píšete,že každý den jezdíte ,zkusila bych to .
Kdyby to kůň nesnesl a šílel a nevím co by se dělo,tak ho můžete vždycky strčit zpět na pastevko.

21.4.2022 20:17

koně napsal(a):
Box ,dostatečně velký,bezpečný ,nastlaný a se senem ,vůbec není zlo
Na ostatní koně uvidí ,může si v klidu klimbat ,žrát i ležet a neřešit co ostatní .Za mě není problém.
Pokud bude přes den se stádem venku ,plus k píšete,že každý den jezdíte ,zkusila bych to .
Kdyby to kůň nesnesl a šílel a nevím co by se dělo,tak ho můžete vždycky strčit zpět na pastevko.

Asi tak. Dokud nezkusíte, nezjistíte.

21.4.2022 20:31

Vy jste husté psycho ... teď jste si i změnila pohlaví???

Tady už mám jen tři písmena: WTF.

Nevím, jak jste stará nebo jaké máte zkušenosti s koňmi, ale neuvěřitelně vše hrotíte. Fakt neuvěřitelně. On si člověk ty problémy občas i přivolá sám. Být vámi dám si koně do menší stáje, kde bude trochu individuálnější přístup, ať vám s tím trochu pomůžou a trochu vás usměrní. Ale žádnému ustajovateli, kterého znám, vás teda nepřeju.

21.4.2022 20:47
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy jste husté psycho ... teď jste si i změnila pohlaví???

Tady už mám jen tři písmena: WTF.

Nevím, jak jste stará nebo jaké máte zkušenosti s koňmi, ale neuvěřitelně vše hrotíte. Fakt neuvěřitelně. On si člověk ty problémy občas i přivolá sám. Být vámi dám si koně do menší stáje, kde bude trochu individuálnější přístup, ať vám s tím trochu pomůžou a trochu vás usměrní. Ale žádnému ustajovateli, kterého znám, vás teda nepřeju.

Jéje
A není to nakonec nějaký avatar ,který má jen rozproudit umírající diskuzi?

21.4.2022 20:52

koně napsal(a):
Jéje
A není to nakonec nějaký avatar ,který má jen rozproudit umírající diskuzi?

Tak ty otázky nejsou špatné a diskutovalo se kolem nich hodně. V podstatě to ale vždy skončilo tím, že zadavatelka nebyla s žádnou odpovědí moc spokojená :)

21.4.2022 21:10
koně

XXX.XXX.174.63

Tak ty otázky nejsou špatné a diskutovalo se kolem nich hodně. V podstatě to ale vždy skončilo tím, že zadavatelka nebyla s žádnou odpovědí moc spokojená :)

Kdyby byl ,byla ,bylo spokojeno ,zas by umřela diskuze
Takhle frčí stále

Coudas

22.4.2022 06:34
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nedávno jsem paní chiro říkala, že nechápu, jak jsme před 25 lety mohli chovat koně a že to chudáci vlastně přežili.

22.4.2022 07:17
evcusik

XXX.XXX.145.236

Coudas napsal(a):
Nedávno jsem paní chiro říkala, že nechápu, jak jsme před 25 lety mohli chovat koně a že to chudáci vlastně přežili.

To mě taky zrovna napadlo s Horsany příspěvkem o schvácení ze sena....když si vzpomenu ještě navíc k tomu kýble ovsa :D

22.4.2022 07:29

evcusik napsal(a):
To mě taky zrovna napadlo s Horsany příspěvkem o schvácení ze sena....když si vzpomenu ještě navíc k tomu kýble ovsa :D

Jenže taky k tomu byla kupa práce.

Coudas

22.4.2022 08:41
Coudas

XXX.XXX.87.254

Myslím, že můj kůň kupu práce neměl, ježdění max 2 hodiny 2x, 3x týdně a mezitím sem tam nějaký šolíchání není práce, byl na přídělu sena ráno večer (jaká tragédie) v zimě, v létě se kosila tráva také ráno večer, nebobse jen pás, cca litr ovsa denně, v zimě nejaký Mikrob minvit, až pak začli Gelapony a pod, tak i to. A ještě byl chudák 12 let sám na dvorečku. Nejutýranější kůň ve střední Evropě. Byl to perfektní parťák.

22.4.2022 09:01

reagovala jsem na "navíc k tomu kýble ovsa"

Litřík ovsa pro velkého teplase je spíš na chuť :-)

22.4.2022 09:17
evcusik

XXX.XXX.145.236

reagovala jsem na "navíc k tomu kýble ovsa"

Litřík ovsa pro velkého teplase je spíš na chuť :-)

Jojo, pochopila jsem, že to myslíte na hory ovsa :)

Ale jako fakt, mě přijde že koně co nezvládají být na chudší pastvině nebo senu, že jsou už fakt trošku adepti na Darwinovu cenu. (Nemyslím v případě akutních potíží). Ale celoživotně muset mít ten managment skoro laboratorně v cajku...to je prostě moc :)

Čím to? Chovatelé měli větší rozum, selektovali? Je to internetem, že člověk se doví o takových koní nebo čímto?

22.4.2022 09:23
canka

XXX.XXX.246.187

Jako je pravda,že dřív se nic takového neřešilo..a nepamatuji se za celou dobu,co jsem u koní,že bych se setkala s nějakým schváceným koněm...koně se futrovali žrádlem,byli celodenně na pastvinách,práce minimální..

Možná si ty citlivky vychováváme sami Řečeno samozřejmě s nadsázkou

Coudas

22.4.2022 09:30
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já zas reagovala na množství práce. Také si myslím, že je to internetem.

22.4.2022 09:34

Dřív tu ale nebyla plemena koní, která byla vyšlechtěna v úplně jiném prostředí a pro jiné prostředí mají fungující metabolismus. Např. prakoně na stepích, americká plemena v podstatě taky na stepích a pláních se stařinou atd. Ta výživná tráva, co tu máme, pro ně prostě není přirozená.

22.4.2022 10:16

Je to tak. Dřív tu byli koně pracovní, buď chladnokrevníci, kteří na schvácení celkem trpěli, pokud se nechali stát na pracovní krmné dávce nebo se přetížili - no a ti šupajdili na jatka. A nikdo o tom nevěděl. Chladnokrevníka nikdo neživil u chlalupy jako darmožrouta, maximálně na dožití dostali chlapi nějaké vysloužilé miláčky, aby to nepřišlo zabít. Jinak ty koně, které dostávali lesáci na práci přidělené, spíš nekrmili... Dostali to nakrmené od lesního podniku, vyždímali to do mrtě, a pak když to netahalo, šli žebrat o nového koně.

No a pak tu byli plnokrevníci na dostihy. Z kobyl padala hříbata, plemeníci plemenili a to ostatní běhalo dokud to k něčemu bylo, když nebylo, nechalo se to jako pracovní parťák pro hříbata a chodilo to normální práci (u nás) nebo to šupajdilo na jatka nebo si to vzaly TJ JO pro děcka na hopsání. Nebo z toho Pecháček vykřesal mistrák.

No a pak tu bylo pár teplokrevníků. Dokud fungovalo jezdectvo ve vojsku, byl chov v zájmu, tak opět slušné kobyly sypaly hříbata, slušní hřebci plemenili, všechno ostatní trajdalo pod lidma, vysloužilci hopsali v TJ JO nebo jatka.

Dobré koně nám tu naši východní dobrodinci nenechávali, aby nedošlo k mýlce. To se buď odvezlo k nim nebo to šlo na vývoz za valuty.

Když to kulhalo, nechalo se to měsíc stát, žádná diagnostika se nekonala. Kdo by to platil. Naložit koně z TJ JO do avie a podniknout strastiplnou cestu na jedinou kliniku kvůli diagnostice byl podnik na týden.

22.4.2022 10:37
Arbora

XXX.XXX.229.164

Jenže taky k tomu byla kupa práce.

Ale koľkokrát aj 24/7 v boxe, lebo pršalo/snežilo/bolo bahno a dávky ovsa v kilách nezmenené.

Coudas

22.4.2022 10:44
Coudas

XXX.XXX.87.254

Viděla a četla jsem za poslední roky dost, abych si udělala názor. Ale nejsem vzdělaná natolik, aby byl dostatečně relevantní.

22.4.2022 11:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Každý druhý ťažák bol schvátený, pretože ich kŕmili ako prasatá, šrot, zemiaky, odpadky z kuchyne, pečivo. Stáli v stuchnutých chlievoch spolu s kravami, prasatami, v smrade a s utesnenými oknami a dverami, hlavou sa dotýkali stropu, keď bola robota, tak makali, keď nebola, tak stáli a žrali zemiaky..
Na schvátené kopyto sa nabila obrátene podkova, prípadne sa chodidlo chránilo starým kobercom, alebo sa nabilo linoleum.
Čo už nemohlo pracovať, išlo na mäso, čo sa nedalo vyliečiť ľudovými metódami a priniesli to s týždňovou obstipačkou polomŕtve, brala miestna ZOO, vtedy si tam kone normálne porážali.
Tak končilo klinické vyšetrenie a vyslovenie prognózy. Pohľad na hodinky a veta "Ešte stíhate ZOO".

Hucule ktoré boli, makali ako šróby, nielen pod sedlom, bežne vyvážali hnoj, kadejaké vrecia s obilím, seno, proste čo bolo treba, o nejakom výbehu s trávou mohli snívať, stáli na štondoch, alebo niekde bokom, boli to "len" hucule, veľkí jazdci sa na nich dívali ako na odpad, čo zaberá miesto, dodnes koluje historka, ako v zime, keď bolo stádečko huculov nechané tak nejak na pospas osudu jedna stará kobyla šla porodiť do hnojiska, lebo tam bolo teplo, že aká múdra bola, to bolo jediné uznanie, ktoré som kedy od parkúrových jazdcov na margo huculov počula.

Jeden z týchto legendárnych huculov, ťažký astmatik dožil u mňa, po stretnutí s týmto koňom som vedela, že moje srdce bude biť pre hucule, navždy.
Druhá kobyla, artrotická, dožila u mojej kamarátky, dopriali sme im taký luxusný život, ako satisfakciu za to, čo všetko si museli v oddiely vytrpieť, obaja presiahli vek 30 rokov, na schvátenie netrpeli, ale tak tie kone boli tvrdé a prežili to, čo by iné asi nezvládli.

22.4.2022 11:33
evcusik

XXX.XXX.145.236

...neměla jsem na mysli, tyto extrémy

Já sice můžu pamatovat jen 15-20roku nazad, ale bavím se o podobným podmínkách (krmení, managment ustájení, plemena ) tehdá i teď.

I konrketne ty huculiky

22.4.2022 12:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

evcusik napsal(a):
...neměla jsem na mysli, tyto extrémy

Já sice můžu pamatovat jen 15-20roku nazad, ale bavím se o podobným podmínkách (krmení, managment ustájení, plemena ) tehdá i teď.

I konrketne ty huculiky

To nie sú extrémy, tak to proste bolo.

Výbehy neboli, max sa kone pustili do haly, alebo niekde na jazdiareň, pásli sa iba kobyly so žriebätami, ak bolo kde, ak nebolo, tak chodili na hoďku na jazdiareň a s matkami do terénu jazdiť.

Na nejakú dobrú trávu by hucule nikto nepustil, to bolo pre matky a občas nejakého VIP koňa.
Neexistovalo, že sa kone pásli niekde na X hektároch, tu v okolí to pred 25 rokmi proste nikto nemal, teda, okrem školského majetku, kde kone doslova vyhladila divoká privatizácia. Tak tam výbehy boli, okolo mesta nie a kone stáli na štondoch.

22.4.2022 12:55
evcusik

XXX.XXX.145.236

Horsana napsal(a):
To nie sú extrémy, tak to proste bolo.

Výbehy neboli, max sa kone pustili do haly, alebo niekde na jazdiareň, pásli sa iba kobyly so žriebätami, ak bolo kde, ak nebolo, tak chodili na hoďku na jazdiareň a s matkami do terénu jazdiť.

Na nejakú dobrú trávu by hucule nikto nepustil, to bolo pre matky a občas nejakého VIP koňa.
Neexistovalo, že sa kone pásli niekde na X hektároch, tu v okolí to pred 25 rokmi proste nikto nemal, teda, okrem školského majetku, kde kone doslova vyhladila divoká privatizácia. Tak tam výbehy boli, okolo mesta nie a kone stáli na štondoch.

Mě vzpomínky jsou šťastnější (15-20), především ty "huhulici" na velkých, spíše chudších pastvinách. Co znám v okolí stáje, tak také s velkými pozemky. Jen se dřív určitě víc preferoval 12/12 systém - a řekla bych spíše, že "se to tak dělalo".

Určitě však souhlasím s efe, že to byly převážně ČT, MT a ty huculové. "Importní plemena" tady zaznamenávám až posledních 7-10let.

22.4.2022 13:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Moje spomienky sú pomerne šťastné v tom, že keď sa konečne nejaký chudák vyradil a nešiel na jatky, ale na školu, tak mal zaručený dlhý a pomerne exkluzívny život, v drevných dobách sme proste s tými koňmi žili intenzívne a hrali sme s kartami, čo sme dostali, na drahé ustajnenie sme nemali, človek improvizoval, ako sa dalo. Kone na škole poslúžili a potom, konečne mohli ísť preč a žiť normálne. A veruže požili, skoro každý dožil cez 30 rokov, aj teplokrvníky.

Ale, tie kone mávali v pôvode furiosov a trakénov, v podstate všetky Alarma, som presvedčená, že to im poskytlo tú tvrdosť, že to všetko vôbec prežili a zvládli nielen fyzicky, ale aj psychicky (ako tak).

12/12 tuná nikto nepraktizoval, 8 hodín pod sedlom denne v jazdeckej škole bola v tých časoch normálka.
Kone boli proste v móde, pred tými 20 rokmi a ľudia platili a jazdili vo veľkom.
Keď už toho kôň mal plné kecky a dal najavo nejaký nesúhlas, tak sa brutálne zbil, vyviazal a šiel makať ďalej, prípadne sa mu ešte pridala práca, aby nevymýšľal.

Kone trpia potichu, veľa vecí sa neriešilo, pretože sme nemali prístup k informáciám, ako máme teraz, ľudia robili čo videli u starších, alebo čo nakázal tréner, nejaká autorita proste.
Ak to bol človek osvietený, kone sa mali v rámci možností dobre, ak to bol agresívny psychopat, nuž smola.

22.4.2022 13:37
Arbora

XXX.XXX.229.164

evcusik napsal(a):
Mě vzpomínky jsou šťastnější (15-20), především ty "huhulici" na velkých, spíše chudších pastvinách. Co znám v okolí stáje, tak také s velkými pozemky. Jen se dřív určitě víc preferoval 12/12 systém - a řekla bych spíše, že "se to tak dělalo".

Určitě však souhlasím s efe, že to byly převážně ČT, MT a ty huculové. "Importní plemena" tady zaznamenávám až posledních 7-10let.

Ja som vyrastala v žrebčíne, kde sa chovali ako športové, tak dostihové kone a akonáhle sa dostali do výcviku, videli výbeh tak 1-2x za týždeň. Pritom mali kde, len sa to skrátka nenosilo.

A teda, bývam kúsok do Prahy, vyrástla u nás nová stajňa a 12/12 vyzerá tak, že kone idú o deviatej von a o tretej-štvrtej domov, stoja väčšinou na hline, alebo vypasenej tráve, bez sena. A to samozrejme, iba keď neprší, nefúka, alebo nie je iné zlé počasie.

Coudas

22.4.2022 13:45
Coudas

XXX.XXX.87.254

evcusik napsal(a):

Chodila jsem k soukromníkovi, co pastviny měl, jen 24/7 byly koně jen v létě, a ještě když bylo hezky. Vcelku u nás kolem byly koně na pastvině. Američani u nás byli už dříve, jezdili jsme na mistrovství WR, a tam už ti největší zapálenci kvotry měli, v 97' jsem byla na Parellim v Písku, a taky už kvotry, painti, apaluzy byly. Jen nebyli tak rozšířený, kupovali si je jen fanatici ( myšleno ti co prostě kvotra potřebovali a přes to nejel vlak), a chov nebyl u nás rozšířenej, takže si ho nemoh koupit každej ... Já se zas třeba s komerčním ustájením setkala až s příchodem internetu s desetiletým spožděním. Do té doby koně prostě měl jen ten, kdo ho potřeboval a nebo na něj měl prostor a mohl udělat seno. A učit jsme se chodili k nim. O kvalitě mluvit nebudu. Dneska mi přijde je to opačně. Můžu si koupit koně, protože za prachy ho mám kam strčit, všechno nakoupím, na netu si přečtu co mám dělat, a můžu klidně bydlet v paneláku. Co se dělalo 40 let je teď vše špatně a musíme to úplbě překopat, jatka jsou sprosté slovo, a dát koni oves znamená z něj udělat vypatlanýho blázna. Můj pohled.

22.4.2022 14:09
evcusik

XXX.XXX.145.236

Coudas: myslela jsem, jako že jsme neměla v blízkém okolí importy :D jinak samozřejmě z Jezdectví jsem je zaznamenala.

Já jsem rada, že mě ještě vychovali "stáří konaci" - nejen že nakazovali, co se jak má dělat, ale hlavně proč. Člověk si musel své odmakat, než se dostal do sedla. Ale právě to okolo mě formovalo, abych pečovala o koně hlavou a ne "takhle se to dělá/dělalo". Seno vlastní, takže si na tom dával majitel záležet - ne jako dnes, kde se mnohde mávne nad půlkou zhnileho plesniveho balíku. A i nyní, jsem ve stáji, kde se dělá seno vlastní - to beru jako velký bonus ustájka ;)

Prostě všechno je potřeba aspoň trošku dělat hlavou, než vědět prdlacku, pustit se do toho po hlavě a po mě potopa. A prachů může být miliony, ale.kdyz není pod čepicí, tak prostě není. Jen škoda, že na to nedojizdi majitele sami, ale jejich svěřenci :(

Coudas

22.4.2022 16:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já zas štěstí neměla, aby mi někdo něco vysvětloval. Prostě se řeklo "tak se to dělá" a tak se to tak dělalo. Já už to tu jednou psala, příklad obsedání. V JK - obsedá se ve 2 letech, hotovo tečka. Za 2 roky jinde, obsedá se ve 2, pozdnější koně ze 2,5. Za 5 let právě v Písku - ve 3 letech ukážu sedlo a základ a na rok koně pustím na pastviny, a po 4 začnu pracovat. Tak asi prostě záleží, kam se člověk dostane a jaký lidi má kolem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík