Přehnané reakce ve stresových situacích

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sara234

21.4.2022 15:09
Sara234

XXX.XXX.239.228

Ahojte. Mám problém s 3 ročným koníkom írskeho coba. Posledných pár mesiacov je pripravovaný na obsadanie. Všetko prebiehalo hladko, koník bol nadmieru šikovný ale potom prišiel ten deň. Vo výbehu sa splašil, pneumatika sa mu zasekla do nohy, preskočil el. ohradnik a utekal od koní preč. Nikdy to nespravil. V stresových situáciách reaguje veľmi prehnane, nevie o sebe a nevníma okolie. Plachtu, bubaky, premávku zvláda, vôbec sa nebojí. Ale má takéto nárazové splašenia, ktoré sú vždy nebezpečné. Vedeli by ste poradiť? Trénera budeme zháňať na prijazďovanie. Bojím sa, že to bude robiť aj s jazdcom na chrbte.

21.4.2022 15:16
kallisto

XXX.XXX.217.242

S tím musíte počítat. Je to mladý kůň, mimino. Jedině zvykat na prostředí.

A hlavní je předvídat, co se může stát a čeho se může leknout a zachovat klid. Od toho tam jste.
Můžete si pomoct druhým klidným koněm, který bude poblíž a dodá mladému klid. Veškerá práce by měla probíhat co nejvíc bez stresu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2022 15:28

Je ten kůň zdravý? Co PSSM?

21.4.2022 15:50

Taky mě napadlo zdraví. Oči, uši, neuro, hormony, KS.... Pokud vyloučíte tyto důvody (bolí / bojím, nevím, co se děje -> zdrhnu), postup viz kallisto.

21.4.2022 16:17

Sara234 napsal(a):
Ahojte. Mám problém s 3 ročným koníkom írskeho coba. Posledných pár mesiacov je pripravovaný na obsadanie. Všetko prebiehalo hladko, koník bol nadmieru šikovný ale potom prišiel ten deň. Vo výbehu sa splašil, pneumatika sa mu zasekla do nohy, preskočil el. ohradnik a utekal od koní preč. Nikdy to nespravil. V stresových situáciách reaguje veľmi prehnane, nevie o sebe a nevníma okolie. Plachtu, bubaky, premávku zvláda, vôbec sa nebojí. Ale má takéto nárazové splašenia, ktoré sú vždy nebezpečné. Vedeli by ste poradiť? Trénera budeme zháňať na prijazďovanie. Bojím sa, že to bude robiť aj s jazdcom na chrbte.

No, ono obecně je kůň zvíře lekavé a útěkové. V přírodě mu to zachraňuje život. A mladý kůň se vyleká snáz.. A ano, může to dělat i s jezdcem na hřbetě. Proto je na mladého koně lepší zkušený jezdec, který si poradí, hned tak nezpanikaří a nespadne. Vy asi moc zkušeností nemáte?

Sara234

21.4.2022 17:33
Sara234

XXX.XXX.227.66

Mám skúsenosti s obsadaním koní, nie prijazďovaním. Preto si chcem volať trénera. Viem, že je mladý a mal na to právo, len prekvapilo ma, že utekal preč od koní smerom k premávke. Budem s ním musieť iba trénovať v kruhovke, ktorá bude za chvíľu postavená. Zatiaľ trénujeme iba vo výbehu. Zdravotné problémy nemá žiadne.

21.4.2022 18:48
koně

XXX.XXX.174.63

Sara234 napsal(a):

Jak se může zaseknout pneumatika koni do nohy?
Vy se sním pohybujete výhradně někde v uzavřeném ,koni známém,prostoru .A když vydrží plachtu přes sebe ,nebo jak,tak jste usoudila ,že už vydrží všude a všecko ?

Sara234

21.4.2022 18:57
Sara234

XXX.XXX.227.66

Nie. Bolo to vo výbehu. Majú tam pneumatiky na ohraničenie miest kam nemôžu chodiť. Zasekla sa mu tam noha, buchla mu do nohy a ešte pár krokov ju nevedel striasť. Potom dostal šok, preskočil ohradu s elektrinou a utekal na cestu.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2022 19:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246

Sara234 napsal(a):
Nie. Bolo to vo výbehu. Majú tam pneumatiky na ohraničenie miest kam nemôžu chodiť. Zasekla sa mu tam noha, buchla mu do nohy a ešte pár krokov ju nevedel striasť. Potom dostal šok, preskočil ohradu s elektrinou a utekal na cestu.

A kdo mel tak velmi chytrej nápad? To jako nekdo to takhle fakt dela??? Boha jeho.

21.4.2022 20:15

Sara234 napsal(a):
Mám skúsenosti s obsadaním koní, nie prijazďovaním. Preto si chcem volať trénera. Viem, že je mladý a mal na to právo, len prekvapilo ma, že utekal preč od koní smerom k premávke. Budem s ním musieť iba trénovať v kruhovke, ktorá bude za chvíľu postavená. Zatiaľ trénujeme iba vo výbehu. Zdravotné problémy nemá žiadne.

Tak to zase úplně nezkušený jezdec nejste. Z toho původního příspěvku to nevyznělo. Kůň v panice utíká kamkoliv, prostě pryč od predátora (pneumatiky).

21.4.2022 20:51
koně

XXX.XXX.174.63

Sara234 napsal(a):

To je skutečně zcela dementní postup ,pneumatiky na na ohraničení,Předpokládám,že položené naplacato a navolno
Proti velkým traktorovým nastojato ,zapuštěným do země bych nic nenamítala.
Se ani nedivím ,že ho to vzalo a utekl.
Jedině byste to v ohradě začala trénovat.Místo plachty třeba.Postupně dávat nohy do pneumatik a zvykat,že jí má normálně vyndat,nikoli panikařit
Něco jako když učíte koně držet nohy v kýblích s vodou

Sara234

21.4.2022 21:02
Sara234

XXX.XXX.227.66

Áno budeme to musieť trénovať. S tými pneumatikami to nebol môj nápad, musím ich vyzbierať.

22.4.2022 07:41

No ale samozřejmě místo nich na ohraničení toho prostoru dejte něco jiného. Co takhle...nevím, nejsem odborník.... ohradu?

22.4.2022 09:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

S ohranice

22.4.2022 10:02
Arbora

XXX.XXX.229.164

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je ten kůň zdravý? Co PSSM?

Presne to mi napadlo prvé. Zvlásť u plemena, ktoré na PSSM trpí.

22.4.2022 18:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pipilota napsal(a):
S ohranice

zlobil mě mobil

S ohraničením menších ploch v ohradě mám poslední dobou taky potíže. Co jsou na to plastové kolíky s železnou špičkou, tak ty hrozně křehnou a lámou se. Půda je poslední dobou hodně suchá a tvrdá. Nedá se do ní nijak snadno zatloukat jako dříve. A malé balení nevodivých ohradníkových tyčí ze sklolaminátu (či co to přesně je - požívá se u krav, ale křehne to v zimě) jsem taky nenašla.
Zkouším ze tří kolíků svázaných nahoře takovou přenosnou pyramidu a na to dát pásku.
No jen tak pneumatiky by mě nenapadly - naši koně by je přeskočili.

Jinak reakce koně byla naprosto přiměřená. Pokud na pneumatiku kůň šlápne tak nešťastně, že se zvedne a vlastně se mu obuje na kopyto... To by hned tak každý kůň neustál (a že znám takové co ve složité situaci znehybní - tažák co si zamotal nohu do sítě). Opravdu je to přirozená reakce koně. Spíš lidi zapomněli jak velkou má to zvíře sílu, jak to při splašení vypadá, když projde ohradou atd. Je to o prevenci. A v tuhle chvíli je lepší vrátit se ve výcviku o 2 až 3 kroky zpět a znovu získat důvěru koně.

25.4.2022 10:41

Já měla za to, že jde o ohrazení nějaké plochy, kam koně trvale nesmějí - jako skruž, odložený stroj, hromada bordelu - a tam bych potom volila prostě pevnou ohradu. Zatlouct do země železné sloupky nebo vyvrtat díry a do nich ohradní sloupky, na to tyčovinu nebo prkna, prostě evidentně neprostupnou záležitost, trvalé oplocení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík