Sandrička

XXX.XXX.227.113
Dobrý deň.
Na krku sa koníkovi urobili štipance. Niečo ho postipalo. Sam sa neškrabe, ale štekli ho to. Čo by som mu na to mohla dat, aby sa to čím skôr vyliečilo? Vyzerá to presne ako na foto.
(foto nie je moje, je z internetu)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co krmíte? co je v seně, co napase....jaké kytky.

Obrázek je stažený z webu....to aby tady zase řeč nestála, by mě jen zajímalo, jestli na to "redakce" někoho má nebo to dělají lidi sami od sebe...
https://equichannel.cz/kdyz-maji-kone-alergii-na-hmyz
.....vrtaly mi zelené stromy v dálce....

Sandrička
napsal(a):
Dobrý deň.
Na krku sa koníkovi urobili štipance. Niečo ho postipalo. Sam sa neškrabe, ale štekli ho to. Čo by som mu na to mohla dat, aby sa to čím skôr vyliečilo? Vyzerá to presne ako na foto.
Alergie. Veterinář.
napsal(a):
Obrázek je stažený z webu....to aby tady zase řeč nestála, by mě jen zajímalo, jestli na to "redakce" někoho má nebo to dělají lidi sami od sebe...
https://equichannel.cz/kdyz-maji-kone-alergii-na-hmyz
.....vrtaly mi zelené stromy v dálce....
A v čem je problém? Však to tam psala od samého začátku, že fotka je z netu.
Sandrička
napsal(a):
Dobrý deň.
Určite volajte veta, pravdepodobne pichne kortikoidy, ale koňovi sa uľaví. Pokiaľ nezasiahne vet, môže sa nepekne rozkšrabať do krvi.
Sandrička

XXX.XXX.228.88
Dobrý deň. Dnes som bola pozrieť koníka a už mu to zmizlo, ani ho to neškrabe.

Sandrička
napsal(a):
Dobrý deň. Dnes som bola pozrieť koníka a už mu to zmizlo, ani ho to neškrabe.
Ale stejně by mně vrtala v hlavě příčina. Aby se to třeba neopakovalo. A v horší formě. Ale třeba to byla jednorázová záležitost.

Arbora
napsal(a):
Mám skúsenosť, že sa to opakovalo, 2x ročne.
Tak, dokud se kůň "jenom" opupínkuje... Anafylaktický šok je horší.
To je urtikária, alebo koprivka, kopřivka.
Tieto pupence sa rýchlo objavia a väčšinou rýchlo zmiznú, príčinou je najčastejšie alergia na hmyzie bodnutie, alebo uhryznutie, objavujú sa aj po vakcinácii, po aplikácii niektorých liekov (napr. Rometar, alebo ATB Borgal do žily), ako prejav kontakného podráždenia kože (kôň sa vyváľa napr. v koprivách- z toho aj samotný názov), ale aj pri prítomnosti rôznych iných alergénov a polutantov v krmive a prostredí, ako predzvesť plesňového ochorenia kože, alebo pri vaskulitíde.
Asi najhoršie som to zažila u valacha, ktorému sa to s každou epizódou horšilo a raz šiel k zemi, ale tak hneď dostal kortikoid do žily, rozchodil to, spúšťač sme nenašli.