Anoel

XXX.XXX.5.6
Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu? Mám dva roky kobylku staří 10 let. Letos na jaře, když se oteplilo, začala být velmi citlivá na hmyz. Utíká před ním do boxu, oklepává se, je protivná. Zatím jsem nic takového do této doby nepozorovala, až letos poprvé. Nemá zatím žádné oděrky ani vydařeny ocas a hřívu, ale nevím, jestli to mám očekává. Jedna se o muchaře nebo je pouze protivná na hmyz?
Moc děkuji
To to takhle nikdo nepotvrdí, ani nevyvrátí. Od toho je veterinář, který provede nějaká šetření a na základě nich řekne jak se věci mají.
Jiná věc je, že na jaře se líhnou první velmi hladové mouchy (říkáme jim pičurky, neb je to s nimi na pi**). Problém je, že koně mají ještě z části zimní kožich a tak tyhle mouchy aby mohli sát, tak vyhledávají obzvláště citlivá místa - pupík, vemínko a vnitřek uší. To je velmi nepříjemné. Z toho i plyne snaha koně nějak se tomu vyhnout. Zkuste mu nasadit masku s ušima, případně jen čabraku na uši. A pupek mu postříkat repelentem. Třeba se mu výrazně uleví a celkově se uklidní.
Jinak je fajn, že má možnost schovat se v přístřešku. I k tomu ten přístřešek je, ne jen proti dešti.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Měla jsem koně, ten byl totálně vysazený na ovády tak, že nevylez pres den v létě ze stáje. Vždycky to zkusil, přilítlo ovádo, nestihlo ani zabodnout, na fleku se otočil a pádil zpět. Výrazně pomohla až maska s ušima, je mi záhadou jak, když ovádi útočili na těle. Třeba je to jen přehnaná rozčilená reakce. A také mám kobylu diagnostikovanou na muchařku (laboratorně), a u ní se zatím (hoooodne klepu) nic neprojevuje. Babo raď...