Irský Cob

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2022 19:35
ekofarmar

XXX.XXX.74.64

Dobrý den,
dlouhé roky, krom koní chovám většinu zvířat na farmě, ale kůň mě vždy lákal, sena i pastvy mám dost.
Vyhovoval by mi rozhodně Irský Cob, ale jsem poměrně kus chlapa, skoro 2 metry a 115 kilo, uveze mě???
Díky za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2022 20:43

ekofarmar napsal(a):
Dobrý den,
dlouhé roky, krom koní chovám většinu zvířat na farmě, ale kůň mě vždy lákal, sena i pastvy mám dost.
Vyhovoval by mi rozhodně Irský Cob, ale jsem poměrně kus chlapa, skoro 2 metry a 115 kilo, uveze mě???
Díky za odpovědi

Koně minimálně dva. Pokud bude zdravý, nasvalený a pravidelně ježděný a vy na hřbetě nepřekážející, tak ano. Padnoucí výstroj považuji za samozřejmost.

24.4.2022 21:48
koně

XXX.XXX.174.63

ekofarmar napsal(a):
Dobrý den,
Díky za odpovědi

Zrovna v irských cobech budete muset hodně hledat a vybírat .
U nás jsou většinou jedinci hodně mizerní,Podražení ,tudíž drobní a malí .Se spoustou nemocí a neduhů.
Zkuste hledat mezi noriky,ideálně slezskými .Nebo i belgik by se dal.Vzhledem k vaší výšce se spíše srovnáte s těžištěm na koni aspoň 160 a výš.

25.4.2022 08:23

Úplně nejdřív ze všeho si pořiďte někoho, kdo koním rozumí. S takovým člověkem, který má u koňáků po okolí dobrou pověst, má koně pěkné, spokojené, ochotně spolupracující s člověkem, s takovým si potom dejte kafe, proberte svoje představy, on vám nastíní, jak vypadá realita. Pokud to budete i nadále považovat za dobrý nápad, s pomocí takového člověka připravte zázemí a poté vyberte (minimálně dva) koně. A rovnou i trenéra jezdectví, který vás naučí s koněm zacházet a následně i jezdit tak, abyste si to mohl skutečně užít a kůň aby u toho nestrádal.

Chov pracovního koně (jezdeckého nebo i pro jiný druh práce) se diametrálně odlišuje od chovu pastevních zvířat na produkci.

25.4.2022 08:43

...který má u koňáků po okolí dobrou pověst, má koně pěkné, spokojené, ochotně spolupracující s člověkem...

Tohle ale začátečník, podle mě, nemá šanci poznat.

25.4.2022 09:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...který má u koňáků po okolí dobrou pověst, má koně pěkné, spokojené, ochotně spolupracující s člověkem...

Tohle ale začátečník, podle mě, nemá šanci poznat.

Ale může si o tom zjistit informace, názory. Pokud se přihlásí na fejsbůkovou skupinu a najde tam na dotyčného koňáka reakce převažující spíše negativní, tak bych určitě takového koňáka neoslovila. Naopak pokud se podívá na Sixtovy nebo paní Čížkovou, uvidí jen samé oslavné a pochvalné reakce, koně oceněné na akcích... Jak jinak se má ten člověk dobrat uspokojivého výsledku? Kdo mu má říct, který koňák si zaslouží, aby mu tazatel důvěřoval? Bohužel mu nic jiného nezbývá. Recenze na koňáky si může vyžádat i u veterináře nebo kováře, ti mají celkem přehled.

A zda kůň ochotně spolupracuje s člověkem - ve výběhu před člověkem nezdrhá, při sedlání nevykopává a nešklebí se, kůň nekouše, neútočí na lidi, kůň není při každé příležitosti bitý, to snad dotyčný pozná. To jsou pravda takové jen velice hrubé kontury, ale je to určitě alespoň základní vytřídění toho, aby tazatel neposlouchal rady někoho, kdo se ke koním chová nevhodně.

Není to na to, aby si člověk našel nějakého světového koňského guru, ale na to, aby vůbec věděl, na co se má při výběru poradce dívat. Aby vytřídil tu nejhorší svoloč.

25.4.2022 09:10

Trvám na svém prohlášení. Začátečník nepozná, neví kam, kde, kdy a jak se podívat, poptat. Nedělají to ani lidi, kteří už u koní pár let jsou a měli by základní znalosti mít a netuší, co chtít vědět a vidět při koupi koně. Velmi nedávná zkušenost z mého okolí. Je to smutné, ale je to tak.

25.4.2022 09:17
evcusik

XXX.XXX.145.236

Trvám na svém prohlášení. Začátečník nepozná, neví kam, kde, kdy a jak se podívat, poptat. Nedělají to ani lidi, kteří už u koní pár let jsou a měli by základní znalosti mít a netuší, co chtít vědět a vidět při koupi koně. Velmi nedávná zkušenost z mého okolí. Je to smutné, ale je to tak.

Souhlas - taky to aktuálně vidím ve svém ustájení. Dokonce stejné plemeno. A oči neotevře ani veterinární průšvihy ani zdravotní u majitele, že by to chtělo trošku odbornosti.

25.4.2022 09:17

Tak nakonec ctím váš názor, určitě je platný, v pořádku.
Poraďte prosím pánovi, jak to má udělat, aby to tedy bylo správně. Nemá se spoléhat na rady nějakého dalšího člověka? (co třeba naše...) Nebo máte jiný způsob, jak určit, aby ten dotyčný člověk byl co k čemu? Třeba jsem na něco zapomněla, třeba mě něco nenapadlo. Určitě to tazateli pomůže, i pohled z jiné strany

25.4.2022 09:22
evcusik

XXX.XXX.145.236

Poraďte prosím pánovi, jak to má udělat, aby to tedy bylo správně. Nemá se spoléhat na rady nějakého dalšího člověka? (co třeba naše...) Nebo máte jiný způsob, jak určit, aby ten dotyčný člověk byl co k čemu? Třeba jsem na něco zapomněla, třeba mě něco nenapadlo. Určitě to tazateli pomůže, i pohled z jiné strany

Jako všichni - teorie (knihy), někam docházet/obrátit se na větší chovatele. Tam ty šance budou trošku vyšší. Popřípadě i koňští veterináři budou vědět, na koho "slušného" se v okolí obrátit.

Ale kůň prostě není pes, nejde ho koupit a za pochodu řešit co v ustájení jak potřebuje, veterinární minimum + jeho výchova. To chce mít trošku už vědomostně připraveno, než si takové koně přivedu domů. A to myslím u dospělých vychovaných koních. 3x bych to ještě podtrhla u mladých. Nevím, jestli finančně vychovaný (relativně) zdravý starší cobík bude finančně dostupný, natož ve dvojím vydání.

25.4.2022 09:22

Můj názor je v tomto bohužel dost radikální a sice, že takový člověk by vlastního koně vůbec neměl mít a pokud ano, tak v kvalitním ustájení - které ale zase nemá šanci identifikovat. Trošku začarovaný kruh. Pokud chce pán mít koně na ježdění, pak navrhuji docházku do jezdeckého klubu, kde ho vše potřebné naučí. Vyjde ho to dokonce na daleko míň peněz. Pak se může rozhodnout, zda vlastního koně opravdu chce. Navíc, dle zadání, jde o typického člověka, co si chce pořídit jednoho samotného koně k baráku, což je týrání.

25.4.2022 09:23
koně

XXX.XXX.174.63

Možná kdyby vynechal irčany a zkusil kolem sebe ,někde v dojezdu ,chovatele těžkých koní.
Mezi těmi se ještě dají najít celkem kompetentní lidé.Co jsou v realitě.Nekomplikovaní a pochopitelní hospodáři ,se zachovaným selským rozumem .U kterých by se mohl zadavatel opravdu něčemu přiučit,něco smysluplného okoukat

25.4.2022 10:00

Děkuji děvčata za rozšíření možností pro tazatele :-) Rozhodně je lepší, když se sejde víc pohledů na věc!

25.4.2022 11:04

Myslím, že tu bylo řečeno mnohé. Postrádám ale jednu důležitou informaci. Vyjádření k váze. Hmotnost jezdce 115 kg není vhodná pro žádného koně, žádného plemene.

Navyklý kůň to unese. Některé koně to poškodí hned, jiné až při dlouhodobém ježdění. V případě začátečníka ale výjimka u koní není. Začátečníci působí negativně nejen na záda koně. A to i když váží třetinu toho, co zadavatel diskuze. Koně pro začátečníky to odnáší, můžeme jim jen poděkovat. Začátečník o váze 115 kg bude ale devastující. I pro ty koně, kteří by jinak s vypětím sil tuto hmotnost s dobrým jezdcem krátkodobě zvládli.

25.4.2022 11:37

Ale může zapřahat

25.4.2022 11:39
evcusik

XXX.XXX.145.236

Ale může zapřahat

Může, z hlediska váhy je to naopak vhodné - ale zvládne to celkově dobře uchopit začátečník?

25.4.2022 11:51

Začátečník potřebuje vedení, to je jasné. Neříkám nic jiného. Říkám "pořiďte si zkušenou osobu/trenéra" a kladu to na první místo v žebříčku důležitosti.

Člověk, co si pořídí auto, a o autech nic neví, taky nikam nedojede. Musí se naučit auto ovládat, a aspoň minimálně vědět hlavní pro provoz zásadní kontrolky, a že pneumatiky by měly být nahuštěné a že by se měl pásat a taky není od věci znát pravidla silničního provozu.

U koně totéž. Prostě než si vyjedu bez dozoru, potřebuji někoho, kdo mi vysvětlí, co je spojka, brzda, plyn, a co dělat, když se něco pokazí, ozkoušet si to v provozu, případně vědět jakého odborníka potřebuji na kterou závadu.

25.4.2022 12:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pánovi žiadneho koňa netreba a ak si nejakého zoženie, skončí to katastrofou, ako vo väčšine týchto prípadov.
A ešte s cobom...

25.4.2022 14:15
ekofarmar

XXX.XXX.161.160

Možná jsme se úplně s některými nepochopili, ale mám lesnické i zemědělské vyšší vzdělání, mám záchranou stanici zvirat a s veterinářem jsem pořád v kontaktu, zvládám otelit krávu, tuberkulizaci byka, i operovat srnčeti usekly spánek a k mé velikosti jen to, že nejsem tlustý, spíš osvaleny z posilování a práce a díky výšce 196cm a těžším kostem mám kolisavou váhu 107-113kg chudší být prostě nemohu. Nejsem tedy úplně jelito a mám dobrou představu co péče o koně obnáší, a co je stáj a co nevím tak se doucim, ale chci vědět zda mě kůň uveze a od jaké výšky, zda je lepší hřebec mladý nebo starší kobyla, zda je jednou týdně projížďka dostatečná pokud má několika ha pastvu a zda je možné k němu dát i třeba jalovici nebo telata aby nebyl sám, protože nejsem zase miliardář abych měl stádo koni, svého trenéra osobního na pracovní úvazek a ještě stajnika. Jsem normální člověk co miluje zvířata a přírodu a má sen jezdit na svém koni. Jsem od Zlína a neumím si představit že jezdim od zvirat přes celou republiku na kafička ke konakum abych po čase zjistil jak se chovají ke zvířatům nehledě na omezenost výběru, protože velkých Cobu jak psal pisatel výše je v ČR patrně málo, což degraduje možnost výběru. Mám prostě sen a rád bych si ho splnil pokud to jde, znam i mnohem téžsi jezdce a jezdi a rady typu, ať chovám slony, nepotrebuji. Děkuji moc

25.4.2022 14:22

Právě že jsme se pochopili naprosto přesně...

Coudas

25.4.2022 14:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Neptejte se tady. Uspokojivou odpověď pro Vás nedostanete.

25.4.2022 14:50
ancovicka

XXX.XXX.58.254

Bohužel jste, milý příteli, nepochopil nic.

Co je Vám ku cti je láska ke zvířatům a znalost zodpovědnosti, jakou je vlastnictví velkého zvířete.

O specificích chovu koní nevíte zbla, bohužel tato specifika potřebujete znát, pokud chcete zvíře jako pracovní (rozumějte jezdecké, zápřah) - i když je to na hobby úrovni, potřebujete na něj mít už "vyssi uživatelskou znalost", ne jen ro, aby stál, ustupoval a dával nohy. Využitelnosti koně předchází speciální výcvik, pokud toto neznáte, dost pravděpodobně Vám vycvičený kůň fungovat nebude. Není to auto. Zároveň kůň není kráva...a pokud nemáte praktickou zkušenost, Vaše školy jsou Vám celkem k ničemu.

Na tohle by se daly vést dlouhé debaty....ja Vám řeknu jen zásadní:
1) kůň je stádové zvíře a na to, aby prosperoval potřebuje především společníka svého druhu, ideálně stádo. Možná byste se divil, ale než hektarove pastviny o samotě udělá z koně vyrovnaného jedince stádo byť na menším prostoru. Kůň v samotě = řada problémů ve vztahu k člověku. Je hrstka koní, kteří se v samotě zdají v klidu-ale to je odevzdanost. Zkazil je člověk. Obecně ale kůň bez koně trpí a pokud jste opravdu takový milovník, jak vykládáte, tak toto určitě dopustíte velmi nerad.
2) v MS kraji a zlínském kraji je řada chovatelů chladbokrevníků, se kterými by člověk Vašeho řazení mohl najít o společnou řeč. Nevím, proč byste měl jezdit přes celou republiku někam a platit trenéra, nejsou lidí ke zvířatům, myslím, že dost lidí Vás naučí výměnou za výpomoc...jenze ja mam trochu pocit, že jste si prostě usmyslel, že budete mít koně teď a tady a zvládnete to s prstem v nose-nechť je libo.
3) jak bylo uvedeno. Váha je velice relativní. Obecně je pro koně důležité, aby jezdec seděl tak zvaně "na pr.deli". Prostě aby ve všech chodech neplatil zadkem do sedla, byl stabilní. V takovém případě by kůň kratsiho ramce se silnou zádí, min 150 cm a na silné noze a se širokými bedry mohl připadat v úvahu. Jenže Vy nejste rajťák. S úctou k zádům svého budoucího koně byste se měl nejdřív naučit jezdit....a ten klidný sed mít. Ale kdyby Vás naaaahoudou zajímal skromný názor....clovek přes 100 kg by žádnému koni na hřbet lézt neměl, jelikož sedlo také něco váží. Bohužel soudnych je málo....sobectví často vyhraje. Ale jak bylo řečeno, ještě je tu možnost zapřahání, ale opět, to také není jako dojit krávu, to už chce mít fištróna.
4) opět specifikum koní-zrovna kob není plemeno vhodné na hektary zelených pastvin. Je velká mýlka, že všem koním je dobře jen a pouze na takovém místě. Přečtěte si například něco o laminitis, pochopíte víc. A těch specifik je vic.

Nic není nemožné ale...chtelo by to víc pokory z Vaší strany.

25.4.2022 15:09
rennie1

XXX.XXX.43.190

ekofarmar napsal(a):
Možná jsme se úplně s některými nepochopili, ale mám lesnické i zemědělské vyšší vzdělání, mám záchranou stanici zvirat a s veterinářem jsem pořád v kontaktu, zvládám otelit krávu, tuberkulizaci byka, i operovat srnčeti usekly spánek a k mé velikosti jen to, že nejsem tlustý, spíš osvaleny z posilování a práce a díky výšce 196cm a těžším kostem mám kolisavou váhu 107-113kg chudší být prostě nemohu. Nejsem tedy úplně jelito a mám dobrou představu co péče o koně obnáší, a co je stáj a co nevím tak se doucim, ale chci vědět zda mě kůň uveze a od jaké výšky, zda je lepší hřebec mladý nebo starší kobyla, zda je jednou týdně projížďka dostatečná pokud má několika ha pastvu a zda je možné k němu dát i třeba jalovici nebo telata aby nebyl sám, protože nejsem zase miliardář abych měl stádo koni, svého trenéra osobního na pracovní úvazek a ještě stajnika. Jsem normální člověk co miluje zvířata a přírodu a má sen jezdit na svém koni. Jsem od Zlína a neumím si představit že jezdim od zvirat přes celou republiku na kafička ke konakum abych po čase zjistil jak se chovají ke zvířatům nehledě na omezenost výběru, protože velkých Cobu jak psal pisatel výše je v ČR patrně málo, což degraduje možnost výběru. Mám prostě sen a rád bych si ho splnil pokud to jde, znam i mnohem téžsi jezdce a jezdi a rady typu, ať chovám slony, nepotrebuji. Děkuji moc

Mám kobylu coba 162 cm - čo je na coba už dosť, čiže veľkého. Chodieva ku mne jazdiť chalan ktorý má 190 cm a tiež okolo 95 - 100 kg a môžem Vám povedať, že ho na túto kobylu nedávam, pretože aj keby ho uviezla, vyzerá to hrozne a kobyla sa pod ním ako pod začiatočníkom cíti úplne nekomfortne. Takže jazdí na 180 cm mohutnej teplokrvníčke a tam je to úplne v poriadku. Cobica je úžasná pre deti, pre mňa čo mám 160cm/50kg, ale pre veľkého chlapa fakt nie. Cítili by ste sa na cobovi ako na poníkovi aj keby bol veľký. Na vašom mieste by som sa popozerala po okolitých stajniach, alebo po súkromníkoch keď už nechcete komerčné stajne, čo to poskúšala, naučila sa aspoň základy a potom už budete sám vedieť do čoho chcete ísť. S vašou výškou by som ale koňa pod 170 cm ani nehľadala a musí to byť zviera s pevnou kostrou, dobre osvalené a na poriadnej holeni. Niekto tu radil chladnokrvníka, ale tam by som bola opatrná, oni zrovna nie sú na jazdenie úplne vhodné, keď už tak skôr mohutnejšieho teplokrvníka, alebo lipicana.

A čo sa týka toho ustajnenia doma, každý sme nejako začínali, ale aspoň základné znalosti treba mať. Základom je stádo, čiže kone aspoň dva a nie, jalovica ani koza ani ovca koňovi nenahradí parťáka s ktorým sa môže hrať a hryzkať. Tiež pastevné ustajnenie je super, ale hlavne u plemien ako cob, hafling, rôzne poníkoidné a poloťažké plemená príde ľahko ku schváteniu a tiež obezite. Takže to naozaj nie je len o tom vypustiť koňa medzi kravy na pastvinu.

25.4.2022 15:55
ekofarmar

XXX.XXX.164.160

rennie1 napsal(a):
Mám kobylu coba 162 cm - čo je na coba už dosť, čiže veľkého. Chodieva ku mne jazdiť chalan ktorý má 190 cm a tiež okolo 95 - 100 kg a môžem Vám povedať, že ho na túto kobylu nedávam, pretože aj keby ho uviezla, vyzerá to hrozne a kobyla sa pod ním ako pod začiatočníkom cíti úplne nekomfortne. Takže jazdí na 180 cm mohutnej teplokrvníčke a tam je to úplne v poriadku. Cobica je úžasná pre deti, pre mňa čo mám 160cm/50kg, ale pre veľkého chlapa fakt nie. Cítili by ste sa na cobovi ako na poníkovi aj keby bol veľký. Na vašom mieste by som sa popozerala po okolitých stajniach, alebo po súkromníkoch keď už nechcete komerčné stajne, čo to poskúšala, naučila sa aspoň základy a potom už budete sám vedieť do čoho chcete ísť. S vašou výškou by som ale koňa pod 170 cm ani nehľadala a musí to byť zviera s pevnou kostrou, dobre osvalené a na poriadnej holeni. Niekto tu radil chladnokrvníka, ale tam by som bola opatrná, oni zrovna nie sú na jazdenie úplne vhodné, keď už tak skôr mohutnejšieho teplokrvníka, alebo lipicana.

A čo sa týka toho ustajnenia doma, každý sme nejako začínali, ale aspoň základné znalosti treba mať. Základom je stádo, čiže kone aspoň dva a nie, jalovica ani koza ani ovca koňovi nenahradí parťáka s ktorým sa môže hrať a hryzkať. Tiež pastevné ustajnenie je super, ale hlavne u plemien ako cob, hafling, rôzne poníkoidné a poloťažké plemená príde ľahko ku schváteniu a tiež obezite. Takže to naozaj nie je len o tom vypustiť koňa medzi kravy na pastvinu.

Děkuji, píšu zde o radu, a tohle mi pomáhá, nechci zvíře trápit, to raději nic.

25.4.2022 22:02

Zajeďte se když tak podívat do Vítkova u Opavy. Mají tam chov slezského norika. Pořádají i vozatajské soutěže. Určitě se tam můžete dost dozvědět

25.4.2022 23:17
makki

XXX.XXX.0.41

ekofarmar napsal(a):

Radši pevnější ČT. IC a chladnokrevníci obecně mají měkčí hřbeta, zaděláte si na problém.

20.7.2022 17:42
touty007@seznam.cz

XXX.XXX.11.58

Jednoduchý, kašlete na koně,bylo by to pro vás nejspíš zklamání vzhledem k ježdění a žádné zkušenosti a pro koníka jen stres 🤷

Přidejte reakci

Přidat smajlík