Fredicka5

XXX.XXX.65.224
Zdravím, chtěla bych se Vás zeptat na Vaše zkušenosti. Mé kobči bohužel dost pomalu roste kopytní rohovina, je kutá na všechny 4 ( ze zdrav. duvodu) a teďkom si strhla při vyjížďce podkovu. Začala hrozně kulhat, naše veterinářka ji udělala rtg a zjistila, že má jen jen pár bídných mm kopytní rohoviny, proto tak kulhá. Kobči jsme daly boty a s něma je to lepší, teď potřebuje čas. Proto jsem se chtěla zeptat, jaké přípravky Vám pomohly na růst kopyt? Máte s tímto některá zkušenosti? Moc děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fredicka5
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych se Vás zeptat na Vaše zkušenosti. Mé kobči bohužel dost pomalu roste kopytní rohovina, je kutá na všechny 4 ( ze zdrav. duvodu) a teďkom si strhla při vyjížďce podkovu. Začala hrozně kulhat, naše veterinářka ji udělala rtg a zjistila, že má jen jen pár bídných mm kopytní rohoviny, proto tak kulhá. Kobči jsme daly boty a s něma je to lepší, teď potřebuje čas. Proto jsem se chtěla zeptat, jaké přípravky Vám pomohly na růst kopyt? Máte s tímto některá zkušenosti? Moc děkuji
Kerabol.

Biotin ve formě humátů

Musíte přijít na to, co kobyle chybí. Vyzkoušejte více přípravků a zůstaňte u toho, který se osvědčí. V každém je jiné spektrum účinných látek (samozřejmě pokud koupím Biotin od Alavisu, nebude fungovat, tak asi nebudu kupovat Biotin od Dromy, protože samotný biotin prostě asi nechybí - snad víte, jak to myslím).
Co může chybět:
biotin - to je v podstatě součást enzymu, který umožňuje přeměnu živin na kopytní rohovinu. Nebývá ho nedostatek, ale jeho suplementace může navýšit v těle přirozeně nižší hladinu tohoto enzymu a podpořit růst.
zinek, měď, molybden, mangan, selén - taktéž součásti různých enzymů, které se účastní na látkové výměně a mohou podpořit lepší růst rohoviny (srsti, střevní sliznice, lepší metabolismus živin atd.)
síra - stavební kámen - pokud chybí organická síra (zdrojem je lysin, methionin, MSM, kolagen, kolagenní peptidy), nevytvoří se dostatek rohoviny a nebo je rohovina drobivá, lámavá
vitamin A, C, řady B (patří mezi ně i biotin) - většinou opět pomocné látky pro tvorbu různých tkání a živinový metabolismus
Tady můžete juknout na nějaké poznatky https://www.mustang-trim.cz/l/kopyta-a-vyziva/
Většinou efekt jednoho přípravku budete moci sledovat tak tři měsíce po nasazení na nově narůstající rohovině pod korunkou. Celé kopyto vám odroste po půl roce až roce indivindy podle koně. Takže není kam spěchat, a určitě není dobré prohlásit přípravek na neefektivní třeba po měsíci užívání.
Osobně mám dobré zkušenosti též s Mustang Trace, jen u jednoho koně. Použito vlastně pouze k urychlení růstu rohoviny při častějších úpravách kvůli nápravě zanedbaných kopyt.

Jedna věc je růst kopytní rohoviny, druhá je tenké chodidlo. Ani kůň s pomalu rostoucí rohovinou nemusí mít tenké chodidlo. A i kůň s rychle rostoucí rohovinou může mít chodidlo jen pár milimetrů. Pokud jste vyloučily s veterinářkou schvácení, je tenké chodidlo s velkou pravděpodobností způsobené kovářem. Nemusí to být aktuálním kovářem, hlavně pokud strouhá krátce.
Spousta kovářů chodidlo dlabe, tím ho ztenčuje. Je to podobné, jako kdybyste si zastřihovala nehet až k lůžku (dlabala chodidlo), místo stříhání jen té bílé částí (stěny kopyta).
PS: samo kování snižuje rychlost růstu rohoviny ovlivněním prokrvení kopyta.

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/1912/bez-kopyt-neni-kone-2-cast/
Určitě bych si pročetla
Než nakoupíte přípravky za tisíce, nechte nabrat krev a udělat aspoň mineralogram, jestli koni vůbec něco chybí.
Šutrík už napsala ty hlavní příčiny tenkého chodidla. Já doplním, že schvácení může být i mechanické, chronické a kopytní kost nemusí ujet pouze vzhledem k přední stěně kopytního pouzdra. Zadejte do googlu "sinking of the coffin bone" nebo distorsion of the hoof capsule a na rtg pátrejte, jestli je kopytní kost zavěšená tam, kde má být.
K tomu aby u kovaného koně došlo k poklesu kopytní kosti, stačí že se překovává po dlouhých intervalech, výsledlem je tenké chodidlo i když ho kovář nebude moc brát.
Boty jste zvolila supr. Narostlou rohovinu lze chránit před nadměrným ochozením hlavně v mokru Keratex hoof hardenerem (zázrak se dostavuje, protože je tam formaldehyd). Na kombinaci boty-vložky-rašple-formaldehyd , mé dostihandě narostla rohovina, po které chodí bosa.
Držím palec.

já jsem zmatena...
..., článek od "cirila" formaldehyd a dehet nedoporučuje, pak je tam dovětek , že trochu ano .....já na hnilobu jenom dehet, teď do rozpěrek kubatol pix spray...
OT: kopytářka doporučila obyč. peroxid (cena/ výkon)
a boty jsou taky někdy na škodu....
napsal(a):
já jsem zmatena...
..., článek od "cirila" formaldehyd a dehet nedoporučuje, pak je tam dovětek , že trochu ano .....já na hnilobu jenom dehet, teď do rozpěrek kubatol pix spray...
OT: kopytářka doporučila obyč. peroxid (cena/ výkon)
a boty jsou taky někdy na škodu....
Zadavatelka má koně s parametry: kovaný+ tenké chodidlo. Jestli nemá supr měkký výběh, po sundání podkov jsou boty prevence otlaků, abscesů, atd
Po pár týdnech v bačkorách chodidlo naroste, ale jsou koně co by ho po zutí ojeli za několik hodin, proto formaldehyd. Ne kvůli dezinfekci, ale jako tvrdidlo.
Jinak na anaeroby je peroxid jasná volba.
Fredicka5

XXX.XXX.65.224
Moc Vám děkuji za reakce, ty články jsou super, moc pěkně vysvětlené. Kobča mi už chodí lépe, tak uvidíme, má jí přijet zkontrolovat kovář, tak uvidím, co mi na to řekne.