Měsíční náklady na koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

N

15.5.2022 08:18
N

XXX.XXX.120.160

Dobrý den , už moc dlouho chci koně.Zajímalo by mě kolik dám za ustájení skokového koně za měsíc i s kovářem, veterinářem a td.

Děkuji za Vaše odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2022 08:38

N napsal(a):
Dobrý den , už moc dlouho chci koně.Zajímalo by mě kolik dám za ustájení skokového koně za měsíc i s kovářem, veterinářem a td.

Děkuji za Vaše odpovědi

Kolik je vám let? Odhaduji, že rozhodně ne tolik, abyste si na něj vydělala. Moje odpověď - spodní hranice 12 000. Jo a zapomněla jste na peníze za trenéra a případné závody.

15.5.2022 09:15
koně

XXX.XXX.174.63

N napsal(a):

Děkuji za Vaše odpovědi

Tak se nejdřív někde učte jezdit .K tomu ,a při tom ,zkuste pochytit základy veteriny,podkovařiny,zootechniky,krmivářství a takové normální provozní věci .Abyste o koních věděla aspoň základ .Čímž možná trochu pochopíte jejich potřeby.
Měla byste přijít na to,že každý kůň je individualita ,a hlavně živá bytost.
Každý má jiné nároky. Kromě základu ,objemová krmiva ,voda a prostor ,to potřebují všichni.
Tudíž nikdo nedokáže přesně předpovědět náklady,které na něj vydá. Za den ,za měsíc,za život.
Vrhněte se někde do praxe ,a pak už vás nenapadne se takhle ptát

15.5.2022 15:01
šimlík

XXX.XXX.215.18

Optejte se ve stáji, kam ho ustájíte.

9.7.2022 13:03
SarahOtte

XXX.XXX.168.136

Rozumím tomu, že dívka chce vědět kolik tak může stát ustájení koně s jeho základní péčí na měsíc. Možná to napsala trochu nešťastně a vyznělo to nezkušeně, ale myslím že se jen chtěla zeptat na vaše zkušenosti (ti co mají sportovní koně, kolik tak platí za průměrný měsíc včetně kováře a nějakého přiměřeného jádra).

Záleží na tom v jaké stáji a kde ho ustájíš. V centru Prahy ustajko pod 10 tis asi neseženeš, v lesích uprostřed Šumavy není stáj za 2 a půl měsíčně problém. Kovář záleží na tom zda bude kůň nosit podkovy a jaké. A pak také, co všechno a jak kvalitní krmivo bude kůň (ještě k tomu tedy sportovní) žrát. V tomto ohledu bych se pokud nemám dost zkušeností otočila na někoho zaučeného. Je třeba ale opět počítat s několika tisíci, které se ti měsíčně jen za krmivo připočtou.

Ti, kdo máte koně někde v ustájení, můžete napsat jak to sami máte - na kolik vás to tak měsíčně vyjde, taky v závislosti na místě ustájení a ostatních věcí. Myslím, že tohle tazatelce pomůže nejvíce

9.7.2022 14:14
evcusik

XXX.XXX.35.122

24/7 pastevni 4500 (Liberecký kraj),
vet 600-1200 očkování (očkuji tetanus, chřipku, EHV),
kovář(6-8t) korektury za 600 (vc. Sdíleného cestaku), podkovy do závodů 3500 (nové podkovy),
krmení cca 1000-1500/měsíčně

Něco stojí pořízení, oprava, údržba cajků.

Treninky 1000/lekce

Tož asi tak :)
(Ustajko mám levnější než je řádná cena)

10.7.2022 07:14
lyllith

XXX.XXX.203.222

mám svého koně v podstatě u domu( u soukromníka ale už tam budu 5tým rokem docházet, kobylu jsemkoupila letos na jaře). jde o rekre koníka
Cenu za ustájení mám dohodnutou s majitelem objektu
seno máme ze svého takže pouze náklady na posečení, obrácení, zabalíkování. Balíky si svážíme a ukládáme sami. Každý rok je cen jiná ale když budu počítat roky co tam chodím tak se cena pohybovala od 6tis -12tis za průměrných 20-23balíků( dle aktuálních cen všeho kolem)
- veterinární výdaje za měsíc nespočítám ale 1x ročně 600 za očkování( tetanus, chřipka) + 600 za odčervení 1x ročně( lepší je 2x ideálně udělat nejdříve kopro a dle toho odčervit)
- kopyta strouháme co 3max 4 měsíce a vyjde to i s cestou na cca 550-600kč/koně
- krmení je dost individuální.. každý krmí něčím jiným, v jiných dávkách a dává různé doplnky. takže tam se cena může pohybovat od 500 - klidně 5tis za měsíc.. jak si to člověk nastaví tak to má.. a hodně záleží na koni
- cajky, čištění, ohlávky, vodítka, masky, deky a podobné se nedá určit.. Já můžu mít ohlávku na 2 roky a z toho mi během tádne zničí 3 :D Na zimu nedekuju takže mám o starost méně..
- tréninky - u nás jeto většinou 500 za lekci.. a bud dojede trenér k nám ( takže + cestovné k nám) anebo dojedu já k trenérovi( na jeho koně a cestovné platím sama sobě :D ). četnost tréninků je taky individuální
- pak má asi každý konák ze začátku takové ty výdaje ala.. tohle hrozně moc chci i když to nepitřebuju.. tohl je hrozně hezký chci to... tohle mají všichni tak to musím mít taky... a pak člověk neví jak se toho zbavit :D

vše je hrozně individuální už skrz koně, daného člověka, lokalitu....

10.7.2022 09:09

lylith: - kopyta strouháme co 3max 4 měsíce a vyjde to i s cestou na cca 550-600kč/koně

z toho bych si obecný přáklad nebrala, obecně se strouhá co měsíc a půl - dva , v některých případech i dříve.

10.7.2022 09:17
lyllith

XXX.XXX.203.222

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
lylith: - kopyta strouháme co 3max 4 měsíce a vyjde to i s cestou na cca 550-600kč/koně

z toho bych si obecný přáklad nebrala, obecně se strouhá co měsíc a půl - dva , v některých případech i dříve.

taky záleží na daném koni.. U nás se kopyta přirozeně ostrouhají samy a dle naší kopytářky ty 3 max 4 měsíce jsou adekvátní. Po měsíci by neměla velice co strouhat..
Podkovy se taky nemění co měsíc a půl co vím.. většina lidí strouhá co 8 týdnů... ale je to věc názoru.. je třeba vše přizpůsobit danému koni, situaci a podobně...

10.7.2022 09:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

lyllith napsal(a):
taky záleží na daném koni.. U nás se kopyta přirozeně ostrouhají samy a dle naší kopytářky ty 3 max 4 měsíce jsou adekvátní. Po měsíci by neměla velice co strouhat..
Podkovy se taky nemění co měsíc a půl co vím.. většina lidí strouhá co 8 týdnů... ale je to věc názoru.. je třeba vše přizpůsobit danému koni, situaci a podobně...

No tak to pozor na tu většinu lidí u koní co a jak dělají - stav je už cca 10 let takový, že většina to dělá špatně! (a vím co říkám, nejen roky praxe mám, ale jsem vzděláním zemědělský inženýr)

Podkovy se mění co 6 až 8 týdnů - těch 8 týdnů je horní hranice ( a ano většina lidí ji dnes ještě i přetáhne o pár dnů). Strouhání co 3 až 4 měsíce jsem třeba zažila ve větších stádech u chovných kobyl a v pořádku to moc nebylo, šířila se rakovina kopyt. A tak stejně se vytypované kusy dělali častěji. ALE pozor to byly chovné kobyly, co nechodily pod sedlo ani do zápřahu - tedy rozhodně koně pracovní měli výrazně častější péči o kopyta.

10.7.2022 12:46

pipilota: No tak to pozor na tu většinu lidí u koní co a jak dělají - stav je už cca 10 let takový, že většina to dělá špatně! (a vím co říkám, nejen roky praxe mám, ale jsem vzděláním zemědělský inženýr)

pravda, momentálně jsem za exota ve stáji já, po létech u jednoho podkováře jsem si přitáhla jiného, ještě ke všemu slečnu, platím jako mouratá- za trim a cestu 11 stováků, cca po 5-6 týdnech ,ale i když je kobyla týden citlivá, boty nedávám-časem to přejde, pokrok je vidět (např. našlapování od patek, nerozšiřující se praskliny, lepší tvar kopyta) ..jsem taky zemědělská inža,... živočišná produkce.

10.7.2022 19:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

pipilota: No tak to pozor na tu většinu lidí u koní co a jak dělají - stav je už cca 10 let takový, že většina to dělá špatně! (a vím co říkám, nejen roky praxe mám, ale jsem vzděláním zemědělský inženýr)

pravda, momentálně jsem za exota ve stáji já, po létech u jednoho podkováře jsem si přitáhla jiného, ještě ke všemu slečnu, platím jako mouratá- za trim a cestu 11 stováků, cca po 5-6 týdnech ,ale i když je kobyla týden citlivá, boty nedávám-časem to přejde, pokrok je vidět (např. našlapování od patek, nerozšiřující se praskliny, lepší tvar kopyta) ..jsem taky zemědělská inža,... živočišná produkce.

Měla jsem asi 4 roky schváceného "fjorda". Na něm jsem se se strouháním kopyt hodně naučila. Už ho nemám.
Proč to píšu. Zarazilo mě vaše "ale i když je kobyla týden citlivá, boty nedávám-časem to přejde".
Taky jsem měla Lokiho po strouhání citlivého, bez bot nešel. Shodou okolností jsem se seznámila s paní, která se z nouze vrhla na kopytařinu. Nenašla kováře pro svou kobylku, tak si udělala asi milion kurzů, nastudovala anatomii a vše kolem kopyt. A šla do toho.
Ale když začínala, zkoušela naučené na mých koních. Linda má kopyta jako mustang. Tam měla vzor, jak mají kopyta vypadat a na Lokim se učila schvácená kopyta. S RTG jsme dospěli do stavu, že se jeden den vystrouhal a druhý den šel bez bot do terénu. Jasně, jako schvácený nemohl na makadam, ale na běžných površích nebylo poznat, že se dříve víc ploužil, než chodil.
Navíc je i fyzio, takže ví, jak špatná korektura ovlivní celého koně. A naopak. To ona mi spravila Lindu, když mi kulhala a vet nevěděl.
Nedám na ni dopustit. A teď je na tom tak, že musí zájemce odmítat. Jsem ráda, že ji máme.
Takže to, že máte kobču citlivou a týden!, mi nepřijde dobré.

11.7.2022 21:29

sisi :Takže to, že máte kobču citlivou a týden!, mi nepřijde dobré.

kobyla měla praskliny a sukně ve čtvrtích, proto tam má sestrouhanou stěnu nad chodidlo (to předchozí podkovář vůbec neřešil) a pravděpodobně je proto citlivá po trimu na tvrdém povrchu. Jelikož máme pískové jízdárny a v kroku na výběhu jí to taky tak nevadí neřeším to botama, ale jen třeba nějakou tou krokovou jako prací. Ven zatím nejezdíme...fyzio jí viděla- zakulhala si , na kopyta řekla, že slušný(přestavuje se mi celý kůň)...tak asi tak
Edit: taky píšete že jste do toho stavu-vystrouhat a vyjížďka museli dospět, taky to očekávám. o RTG uvažuju. optám se na ceńu a uvidíme, nějak musím řešit i psovou-pohybový aparátek, ne jen koně.
PS: a kdo se postará o mě?

12.7.2022 07:16

Čtvrtě by neměly být problém, tam se dělá normálně laterální oblouček, není to primárně nosná část kopyta (proto to tam taky tak pěkně roste). Kvůli nim by neměla být citlivá... Do chodidla jí kovář nesahá? Nebere moc rozpěrky třeba? Ale může být, pokud pomalu přestavujete úhly kopyta/končetiny, že není citlivá na kopyta, ale bolí svaly, struktury kolem šlach a tak - ostatně z čeho je ten týden citlivá, to by vám měl říct ten kovář primárně. Ten tam musí dělat nějaké změny nad rámec, které to působí.

O nás se nepostará nikdo. Jsem to tu nedávno psala. Už zase má problém kůň a já koukám, jak vyhodit peníze za něj, a na sebe z vysoka kašlu. Záda jsou teď bez bolesti, takže proč se tím zabývat Vzpomenu si zase až si je vyhodím...

12.7.2022 07:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi :Takže to, že máte kobču citlivou a týden!, mi nepřijde dobré.

kobyla měla praskliny a sukně ve čtvrtích, proto tam má sestrouhanou stěnu nad chodidlo (to předchozí podkovář vůbec neřešil) a pravděpodobně je proto citlivá po trimu na tvrdém povrchu. Jelikož máme pískové jízdárny a v kroku na výběhu jí to taky tak nevadí neřeším to botama, ale jen třeba nějakou tou krokovou jako prací. Ven zatím nejezdíme...fyzio jí viděla- zakulhala si , na kopyta řekla, že slušný(přestavuje se mi celý kůň)...tak asi tak
Edit: taky píšete že jste do toho stavu-vystrouhat a vyjížďka museli dospět, taky to očekávám. o RTG uvažuju. optám se na ceńu a uvidíme, nějak musím řešit i psovou-pohybový aparátek, ne jen koně.
PS: a kdo se postará o mě?

Buggyra to napsala přesně.
Kdysi bylo zvykem s koněm před kovářem klusat po asfaltu. Totéž po úpravách na kopytech. Kůň musel jít čistě.
Pokud byl ovšem nutný větší zásah do kopyt, není to běžné ošetření, pak je to asi jinak.
Ale i tak. Změny, které kopytář dělá, by mohly být na pohybu koně chvíli patrné, než si kůň zvykne.
Nikoli týden. To je moc. Jedině, že by vám nějak zdůvodnila tu citlivost.

12.7.2022 11:25

nebyla zvyklá chodit až tak po chodidle, měna neustále přerostlou stěnu...kopyto jako talíř, nic na víc nebere, chodidlo nestrouhá..kopyta jsou vyfocení v jiné diskusi...

JanaJanaJanaJana

12.7.2022 12:43
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Čtvrtě by neměly být problém, tam se dělá normálně laterální oblouček, není to primárně nosná část kopyta (proto to tam taky tak pěkně roste). Kvůli nim by neměla být citlivá... Do chodidla jí kovář nesahá? Nebere moc rozpěrky třeba? Ale může být, pokud pomalu přestavujete úhly kopyta/končetiny, že není citlivá na kopyta, ale bolí svaly, struktury kolem šlach a tak - ostatně z čeho je ten týden citlivá, to by vám měl říct ten kovář primárně. Ten tam musí dělat nějaké změny nad rámec, které to působí.

O nás se nepostará nikdo. Jsem to tu nedávno psala. Už zase má problém kůň a já koukám, jak vyhodit peníze za něj, a na sebe z vysoka kašlu. Záda jsou teď bez bolesti, takže proč se tím zabývat Vzpomenu si zase až si je vyhodím...

Hlavně si Bugyrro hlídejte zuby, ty budou nejdražší :D

12.7.2022 13:03

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Hlavně si Bugyrro hlídejte zuby, ty budou nejdražší :D

Plánuji implantáty, takže jak stisknu grešli, jdu vsadit Sportku.

12.7.2022 15:40
Pipilota

XXX.XXX.32.72

No takhle můj bratr žertuje, že má v puse narvané peníze jak za nové auto

12.7.2022 17:07
canka

XXX.XXX.215.25

Ve Sportce je málo,vsaďte Eurojackpot..na co troškařit
Je tam teď přes 2 miliardy..já mám vsazeno...a v práci jsem řekla,že už zítra nepřijdu

12.7.2022 20:44

canka napsal(a):
Ve Sportce je málo,vsaďte Eurojackpot..na co troškařit
Je tam teď přes 2 miliardy..já mám vsazeno...a v práci jsem řekla,že už zítra nepřijdu

Taky miluju Andreho...chtěla bych jen vlastní jezdecký areál....halu , jízdárnu.... pastvinu...

12.7.2022 22:46
canka

XXX.XXX.215.25

Taky miluju Andreho...chtěla bych jen vlastní jezdecký areál....halu , jízdárnu.... pastvinu...

Jojo,líbil by se mi jeho život Ale protože to nikdo nevyhrál a jackpot se zvýšil na 2,5 miliardy,vsadím i na pátek

Já bych chtěla dřevěný srub na samotě s několika hektarovým pozemkem oploceným krásnou dřevěnou ohradou,s rybníčky a brouzdališti,lesem jak listnatým,tak jehličnatým....traktor s komplet příslušenstvím.....a zažít ten pocit,když snídám na verandě a kolem mě se prohání stádo íhaháků Tak třeba v příštím životě

13.7.2022 09:56

Tak já vsadím taky eurojackpot a rozdělíme si výhru na třetinky s mojí máti, jo? Ona má taky vsazeno.

My chceme vybudovat domov důchodců, čiže velice bohulibý záměr. Taky bioplynku a pak ten jezdecký areál - ale my chceme dráhu pro všestrannost a pro vozatajské soutěže (maraton) a uprostřed malé letiště pro lehká letadla. Jo a provinční dostihové závodiště. No, co vám budu povídat, potřebujeme těch Eurojackpotů vyhrát několik

Rozhodně se nám nestane, že bychom vyhrály a uchlastaly se k smrti, jak se to stalo některým výhercům, co se z toho pomátli. Mám dojem, že ty peníze by byly rozfofrované ještě než by přistály na účtě

13.7.2022 14:20
Pipilota

XXX.XXX.32.72

Tak já vsadím taky eurojackpot a rozdělíme si výhru na třetinky s mojí máti, jo? Ona má taky vsazeno.

My chceme vybudovat domov důchodců, čiže velice bohulibý záměr. Taky bioplynku a pak ten jezdecký areál - ale my chceme dráhu pro všestrannost a pro vozatajské soutěže (maraton) a uprostřed malé letiště pro lehká letadla. Jo a provinční dostihové závodiště. No, co vám budu povídat, potřebujeme těch Eurojackpotů vyhrát několik

Rozhodně se nám nestane, že bychom vyhrály a uchlastaly se k smrti, jak se to stalo některým výhercům, co se z toho pomátli. Mám dojem, že ty peníze by byly rozfofrované ještě než by přistály na účtě

Problémek je, že velké výhry se vyplácí postupně... ( nesázíme)

13.7.2022 15:14

To není problémek. Úvěr mi dají HNED
A ostatně projekty budu také platit postupně, pěkně podle doložené odvedené práce. Nejsem včerejší :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík