Stela111

XXX.XXX.225.229
Ahojda!
Vím, že koupě koně je už stokrát řešené téma, ale stejně se chci vyzpovídat a moc bych ocenila další názory či rady :)
Je mi šestnáct a už od malička miluju koně. Moje přání, aby mi jednoho koupili, se od rodičů pochopitelně vždycky setkalo s absolutním zamítnutím, takže jsem to nechala být a nakonec našla kompromis v hodině jízdy jednou týdně.
Nedávno jsem se ale zeptala znovu a dostalo se mi mnohem pozitivnější odpovědi, než kdy dřív, takže jsem znovu dostala naději.
Co se finanční stránky týče, jsme na tom s penězi dobře, můžeme si to dovolit. Samozřejmě vím, že je to velký finanční závazek i dlouho do budoucna, nebo by se koník mohl zranit, či onemocnět, ale případné náklady by neměly být problém. Spíše tu jde o princip, ale myslím, že na to doma najdeme řešení, například v podobě brigád, či jiné výpomoci.
Času mám asi tolik jako každý středoškolák: ne až tolik, ale když se chce, tak se najde.
Nejvíc jsem si asi nejistá mými schopnostmi. Zkušenosti mám, ale není jich až tak moc. Tři koňské tábory, dva týdny u koní od rána do večera a poslední tři čtyři roky hodina ježdění týdně. Což ve výsledku není moc, talent vyloženě nemám, koně zvládnu ovládat v kroku a vcelku si poradím s klusem. Cválat jsem ještě ani nezkoušela, ale nevadí mi dát si na čas. Jinak umím takové ty základy - čištění, sedlání, úklid boxu. Na jednu stranu si myslím, že by to nemusel byl až takový problém, dál se učit můžu učit zkrátka na svém koni, místo toho půjčeného, určitě bychom kupovali koně už "hotového" ne hříbě a jelikož s mou trenérkou máme přátelský vztah, určitě by ji nevadilo mě nechat nějaký ten týden vypomáhat, abych se naučila to co ještě neumím. Ale zkušenej koňák profík prostě nejsem :).
Takže mě zajímalo, co si o mojí situaci myslí ostatní, určitě bych nechtěla nějakému nebohému koníkovi zničit život, jenom protože jsem nedočkavá, takže uvítám i každou radu, třeba i jaké plemeno, by ste doporučili. Ale spíš něco většího, abych mohla vesele dál přibírat ;)
Ahoj... Za mě... Během střední školy na to prď... Po střední se rozhodneš co chceš dělat dál a dle toho uvidíš jestli si vlastního koně pořídíš nebo ne. Já udělala maturitu. Zjistila, že na vysokou prostě nemám ambice. Sebrala všechny prachy co sem našetřila, sehnala si zaměstnání a koupila Kobylu natajňačku
Vlastního koně bych druhému doporučila, až opravdu zná ošetřování a manipulaci s koněm (nejen se školními=hodnými koňmi), veterinární minimum a zvládá koně ve všech chodech včetně udržení se na trošku veselejším.
Ikdyž budete mít trenérku ve stáji, nebude mít čas vám furt stát za zadkem. A vlastní kůň je něco jiného než "chodit do stáje jezdit"
V tenhle okamžik bych začala spíš domluvit se s trenérkou nad "polovičním pronájmem" koně, abyste si v praxi mohla naučit dovednosti, seznámila se s veselejším koníkem apod. I si vyzkoušela, že prostě do stáje musím "ikdyž se to nehodí".
Jak si představujete pořízení koně (co by měl umět, finanční možnosti) a jeho držení?
Asi jsem možná moc drsná v nárocích na vlastnictví, ale často to pak konci úrazem a nemocemi u lidí nebo koní...(zrovna teď nedávna osobní zkušenost, nový majitel neočekával že se kůň v jiném prostředí může chovat zbrkle a skončilo to frakturou )
Při střední škole bych si koně nepořizovala .
Zatím se učte,sbírejte zkušenosti ve všech koňských směrech.Máte na čem jezdit,máte trenérku,chodíte někam do stáje
Můžete zkusit jezdit i jinde ,a bedlivě pozorovat co a jak kde dělají,jak mají vedený systém ustájení,krmení atd atd
Čím víc různých stájí projdete ,velmi vám pomůže si utvořit názor.Jakého koně byste vy chtěla,a jaký režim by mu vyhovoval .Co by tak všecko potřeboval ,a co byste očekávala od něj vy .
Až budete kupovat ,abyste byla sama v obraze a nemohl vám kdekdo ,kdeco ,nakukat
Rodiče ,když jsou vstřícní ,mohou vám třeba zatím peníze ukládat.
Až budete mít v životě tak nějak jasněji ,aspoň maturitu ,práci,bydlení a ještě stále budete chtít svého koně,pak bych už do toho šla.
Stela111

XXX.XXX.225.229
Je to málo, přála bych si víc, takhle se posouvám hrozně pomalu a času u koní strávím málo. Jenomže hodina stojí 400 Kč, takže jsem upřímně vděčná za to málo co mám. Nejde o to, že by peníze nebyly, našim jde spíše o princip a mě přijde prostě moc, chtít po nich platit za ani ne tři hodiny na koni týdně dvanáct set. Vyšlo by to vlastně podobně jak vlastní kůň, ale u toho bych alespoň mohla být dýl 😂. Samozřejmě jsem zkoušela i jiné stáje, v jednu dobu jsem neplatila a místo toho pět hodin pracovala abych si pak na hodinku sedla na koně, jenomže jsem měla problém s přístupem od trenéra, cítila jsem se tam hrozně. Tahle stáj je první, kde jsem narazila na milé lidí, jinak to byl poděs. A víc možností už v naší blízkosti prostě není.
Stela111
napsal(a):
Je to málo, přála bych si víc, takhle se posouvám hrozně pomalu a času u koní strávím málo. Jenomže hodina stojí 400 Kč, takže jsem upřímně vděčná za to málo co mám. Nejde o to, že by peníze nebyly, našim jde spíše o princip a mě přijde prostě moc, chtít po nich platit za ani ne tři hodiny na koni týdně dvanáct set. Vyšlo by to vlastně podobně jak vlastní kůň, ale u toho bych alespoň mohla být dýl 😂. Samozřejmě jsem zkoušela i jiné stáje, v jednu dobu jsem neplatila a místo toho pět hodin pracovala abych si pak na hodinku sedla na koně, jenomže jsem měla problém s přístupem od trenéra, cítila jsem se tam hrozně. Tahle stáj je první, kde jsem narazila na milé lidí, jinak to byl poděs. A víc možností už v naší blízkosti prostě není.
Nemůžete dneska čekat,že vás někdo bude cokoli učit ,zadarmo .
Když nehodláte investovat do vlastního vzdělání,hodláte zvolit cestu pokus omyl s vlastním koněm ?
Stela111
napsal(a):
Zapomínáte na to, že ty hodiny jízdy budete muset platit i s vlastním koněm.
Stela111

XXX.XXX.225.229
Od koníka bych vyžadovala, jenom základní výcvik, aby to nebylo na mě a já ho hned nezkazila, jinak spíš hodnou a klidnou povahu.
Jinak moc děkuju za odpovědi, upřímně s nimi souhlasím. I když si myslím, že se k tomu stejně během střední nedostanu, zatím se mi podařilo získat jenom něco o trošku lepšího než "nepřipadá v úvahu" 😂
Určitě by bylo lepší si počkat, až budu mít vlastní práci, a jistější budoucnost, ale vypadá to, že na vysokou prostě budu muset, a řekla bych, že to budu ráda, když zvládnu nájem.
Učitě bych si koně nepořizovala hned, vím že to není lehká věc. Mám v plánu si koupit nějakou tu lekci i někde jinde a dál, abych zkusila něco trochu jiného. V mojí stáji totiž trenérka vlastní pouze dva koně a s jedním závodí, ostatní jsou tam jen ustájení, takže poloviční pronájem mi asi neprojde 😅. Kobylka má plný rozvrh.
Každopádně moc děkuju za rady, uvidím jak to půjde dál 😁.
Pokud je pro vás moc 400 Kč za hodinu ježdění, vlastní kůň je mnohem, mnohem dražší. Výdaje nejsou jen na ustájení, je to kovář, veterinář, vybavení, různé doplňky (minimálně vitamíny a minerály, nebo i krmné směsi). A do toho potřebujete stejně i toho trenéra - bez něj i ten nejhodnější kůň dlouhodobě chodit pod začátečníkem nebude. A ten trenér bude pravděpodobně stát na hodinu stejně, jako teď, když si koně půjčujete.
Stela111

XXX.XXX.225.229
turistkaa
napsal(a):
Zapomínáte na to, že ty hodiny jízdy budete muset platit i s vlastním koněm.
Samozřejmě, ale upřímně je to pořád to samé dokola, všechno co je mi řečeno už umím nazpaměť 😅. Jenom si to potřebuju trénovat víc, což bohužel jednou týdně opravdu nestačí. Často se i stává, že mě tam trenérka nechá samotnou a třeba jenom kontroluje jestli je vše v pořádku. Myslím, že chodit po jízdárně už zvládnu sama, stejně jako klus v kruhu, spíše to potřebuju dělat častěji.
Stela111

XXX.XXX.225.229
koně
napsal(a):
Nemůžete dneska čekat,že vás někdo bude cokoli učit ,zadarmo .
Když nehodláte investovat do vlastního vzdělání,hodláte zvolit cestu pokus omyl s vlastním koněm ?
To ani nečekám a samozřejmě nechci dělat něco tak nezodpovědného. Ale pořád to všechno platí moji rodiče a já sama si to nebudu moct dovolit ještě pěkně dlouho. Nechci, aby za mě museli dávat tolik peněz. Ale to je problém, který vyřeším nějak se svými rodiči. Vlastního koně, nechci kvůli penězům, možná jsem se vyjádřila špatně a vyznělo to, že si myslím, že to bude levnější 😅.
Chtěla bych si s ním vytvořit pořádný vztah, zlepšovat se společně a mít z něj dobrýho parťáka, trávit s ním můj volný čas. Což bohužel tady moc nejde, o kobylku na které jezdím, se dělím minimálně s dalšími sedmi lidmi.
Stela111
napsal(a):
To ani nečekám a samozřejmě nechci dělat něco tak nezodpovědného. Ale pořád to všechno platí moji rodiče a já sama si to nebudu moct dovolit ještě pěkně dlouho. Nechci, aby za mě museli dávat tolik peněz. Ale to je problém, který vyřeším nějak se svými rodiči. Vlastního koně, nechci kvůli penězům, možná jsem se vyjádřila špatně a vyznělo to, že si myslím, že to bude levnější 😅.
Chtěla bych si s ním vytvořit pořádný vztah, zlepšovat se společně a mít z něj dobrýho parťáka, trávit s ním můj volný čas. Což bohužel tady moc nejde, o kobylku na které jezdím, se dělím minimálně s dalšími sedmi lidmi.
Raději si dejte čajík s trenérkou, ať vás zasvětí co je potřeba při vlastnictví koně.
400 týdne se vám zdá drahé. Mě týdenní provoz koně zhruba vychází na 1500-2000 (bez započtení tréninku, to je pak 700/lekce včetně cestaku). A to v případě že je zdravý.
Pořizovací cena prijezdeno koně pro začátečníka je také nezanedbatelná, počítala bych min 150tis.
Abych si uměla tvořit vztah s koněm, musím mít nějaké zaklády. Vědět jak se takový kůň vychovává (jak jo podpořit, že něco dělá dobře a jak mu sdělit že se chová nezaoducim či nebezpečným způsobem). To stejné i s ježděním.
Máte šanci se teď spoustu přiučit, aniž byste byla v riziku, že se vám kůň poraní a nejezdite. Máte trenérku, může vám spousty informaci předat, ukázat...
Stela111

XXX.XXX.225.229
evcusik
napsal(a):
Raději si dejte čajík s trenérkou, ať vás zasvětí co je potřeba při vlastnictví koně.
400 týdne se vám zdá drahé. Mě týdenní provoz koně zhruba vychází na 1500-2000 (bez započtení tréninku, to je pak 700/lekce včetně cestaku). A to v případě že je zdravý.
Pořizovací cena prijezdeno koně pro začátečníka je také nezanedbatelná, počítala bych min 150tis.
Abych si uměla tvořit vztah s koněm, musím mít nějaké zaklády. Vědět jak se takový kůň vychovává (jak jo podpořit, že něco dělá dobře a jak mu sdělit že se chová nezaoducim či nebezpečným způsobem). To stejné i s ježděním.
Máte šanci se teď spoustu přiučit, aniž byste byla v riziku, že se vám kůň poraní a nejezdite. Máte trenérku, může vám spousty informaci předat, ukázat...
400 týdně je to teď, pokud bych chtěla jezdit třikrát je to 1200. A to že bych si všechno co jste zmiňovala (omlouvám se, pokud jsem netrefila pohlaví 😅) je naprostá samozřejmost, i kdybych nakonec dostala souhlas a nějak dokázala, aby to všechno fungovalo, tak do toho rozhodně nehodlám jít naslepo a nepřipravená. Nejsem blázen. Všechno co zatím mám, je malá naděje, že to možná půjde a jestli to někdy dopadne bude to zázrak. Tohle je jenom moje snaha zjistit problémy co mohou nastat, poptat se ostatních na jejich zkušenosti, zjistit co zlepšit, abych se k tomu cíli přiblížila. To že je vlastnictví koně sakra drahé vím.
Pokud chcete mít svůj sen blíž, zauvazujte nad polovičním pronájmem (to vás naučí to okolo koně, co zajistit, co vědět aj) i nad častějším tréninkem - budete se posouvat mnohem rychleji. (Myšleno trénink, kdy se vám trenér intenzivně věnuje, ne že si jezdíte okolo a trenérova pozornost je u něčeho jiného...)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zatím to na mě dělá dojem, že chodíte ke koním jednou týdně se jen povozit. Zkuste si schválně půl roku chodit k těm koním obden. Ještě lépe denně. Choďte tam zametat, mýt záchody a žlaby, ometat pavučiny, uklízet v sedlovně, mazat zájemcům cajky, pomáhat třeba ošetřovatelce. Za prvé se toho strašně moc naučíte. I když se budete jen dívat a poslouchat. Za druhé si ověříte, jaké to je, být v takovém zápřahu denně (pro případ "mám nemocného/specifického koně a musím za ním denně"). Za třetí když vás tam někdo uvidí pilně pracovat a slušně se chovat (zdravit, nabídnout pomoc, poklidit, odvézt plné kolečko, poděkovat), dost možná vám za odměnu nějaký ten kontakt s koněm umožní. Zejména pokud se zalíbíte majitelce stáje nebo ošetřovatelce (nejlépe oběma), za chvíli budete vodit koně do výběhu, čistit majitelce před ježděním, naučíte se pořádně sedlat, možná vás vezme s sebou majitelka na závody jako ošku, budete asistovat veterináři, kováři, a tady někde teprve začne "umím se postarat o koně".
Stela111

XXX.XXX.71.121
Dobře, děkuji :)

Stela111
napsal(a):
Vám připadá hodně platit třeba 1 200 týdně? To je za měsíc 4 800. A víte, kolik stojí ustájení? Kovář, veterinář, trenér? Bez kterého se s vašimi (ne)zkušenostmi neobejdete. Psala jsem ve vedlejším vlákně - s vlastním koněm budete začínat na cca 12 000 měsíčně.
Z pohledu rodiče můžu říct, že kdybych také nejezdila a neměla o koně zájem, jen dcerce bych ho nekupovala a hledala jiné možnosti. A i ze své poměrně krátké zkušenosti musím říct, že rodiče, kteří s koníkama nějakým způsobem nežijí, nemají vůbec představu, co to všechno obnáší. Máme koníka v bezva stáji a stejně je to spousta času, který tam trávíme. Nebo je tu možnost si za tu péči připlatit, ale to by opravdu člověk musel mít peněz, že by nevěděl, kam s nimi. A dojíždění za vlastním koněm jednou týdně je pro mě nesmyslné. Chci mít s tím zvířetem stálý kontakt, chci, aby se dcera naučila, že je potřeba se zajímat, chodit na procházky, nebo jen vyčistit, podrbat, ošetřit ...
Prikláňam sa k názoru, že počas strednej by som to asi ešte nechala byť. Môže ti to skomplikovať výber VŠ, čo potom s koňom, alebo ak na VŠ nepôjdeš tak ten režim sa ti úplne zmení. Možno si nájdeš prácu ktorá si zo začiatku bude vyžadovať veľa času, alebo cestovanie. Popri VŠ zas možno naozaj nebudeš stíhať sa o koňa starať. Je to veľký rozdiel mať vlastného a niekam dochádzať si povoziť zadok. Samozrejme aj tu ale platí, že keď sa chce, všetko sa dá..
Čo ma však trocha zarazilo je, že chodíš jazdiť už 3-4 roky, aj keď len raz týždenne, ale to si naozaj ešte necválala?? Učím jazdiť už dosť dlho, ale to čo popisuješ že ovládaš pri pravideľnom jazdení 1x týždenne by si mala ovládať menej ako za rok. Na tvojom mieste by som skúsila pridať tu, možno si nájsť jazdenie aj niekde inde aby si to mohla porovnať a pridať ešte aspoň hodinu. Aj tu bude niekde chyba.

Chyba bude v trenérce a nebo v tom, co s trenérkou nasmlouvali rodiče. Protože pokud trenérka považuje člověka, který ještě necválá, za samostatného natolik, aby mu nemusela věnovat pozornost, a nechala ho se plácat na koni po jízdárně samostatně (a nic dalšího ho neučila? ), tak tam bude někde zádrhel. Ale třeba fakt mají s rodiči nasmlouváno vožení a nikoli výuku ježdění, pak by to bylo relativně v pořádku (tedy mimo to ponechání bez dozoru).
Nakonec mně střídat se na koni 7 lidí, tak jsem ráda, že aspoň jednomu z nich nevadí se vozit v kroku a občas zaklusat a víc po mně a koni nechce. Kůň to má jako a. o. a já relativně snadno vydělané prachy.
Radšej by som hľadala miesto, kde sa naozaj naučíš jazdiť a hlavne, starať sa o kone. Možno časom nejaký prenájom.
Vlastníctvo koňa je tak 10 % o jazdení, zvyšok je všetko ostatné, bežná starostlivosť, vet. starostlivosť, welfare, výchova a výcvik. A v neposlednej rade, fakt oveľa viac peňazí, než tie 400 týždenne. Je fajn, že peniaze asi problém nebudú, ale máš naozaj istotu? Prejdi si tu v histórii diskusie témy nákladov na koňa a znovu to preber s rodičmi. A to nie sú ešte aktuálne ceny, ktoré budú stúpať. Nie je to tak dávno, čo niekoho prekvapila suma 100.000 ročne. Úplne bez problémov. Pri náklade 5.000 Kč mesačne je to tak priemerná cena ustajnenia, plus starostlivosť typu základé vet. úkony, kováč, nejaká tá výbava a ďalšie serepetičky. Kde je nacenená tá osoba, ktorá naučí jazdiť teba a bude koňa pravidelne jazdiť, aby nebol deb*l...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ano, překvapilo mne to hodně, protože žiju v jiné dimenzi. A kdybych měla dát 100 ročně za koně, nemohla bych jich mít 12. Proto ten údiv.
3x týdně po 400,- je 4800,- za měsíc. V podstatě cena za ustájení koně, a bez dalších starostí a nákladů. Takže na střední škole myslím nejlepší řešení, když peníze nejsou problém. Ten čas by časem problém mohl být. Osobně bych se zeptala ve stáji, kam docházíš, jestli je možné přijít víckrát v týdnu zadarmo, jen tak, bez ježdění. Vyčistit koně, zamést stáj, poklidit ve výběhu, vymístovat boxy/přístřešek, atd. Nebo třeba jen koukat jak jezdí někdo jiný, a poslouchat, co se jak při ježdění má. Nebo když má přijet kovář, veterinář, přijet se kouknout podržet koně.... Když ti toto umožní, další dlouhý čas docházet takto. Ty zjistíš, jestli na docházení za koněm máš vůbec dostatek času, přiučíš se potřebné věci, a ušetří to Tobě i Tvým rodičům hodně peněz, času, a zklamání, i tomu potencionálnímu koni. Protože za mně je v téhle době - na střední - čas ta největší investice. Svému vlastnímu koni musíš věnovat ten čas téměř veškerý, zvlášté jestli rodiče nejsou koňomilci. Za rok můžeš zjistit, že čas nemáš, nebo jej nechceš mít, chceš mít i jiné aktivity, než přilítnout ze školy, mazat za koněm a večer se ještě učit. Takhle, s investicí, jak jsem psala na začátku, cca 5000,- měsíčně, můžeš v klidu a s čistou hlavou zjišťovat, jestli ano nebo ne. Za vlasního koně bys tuto sumu zaplatila tak jako tak, plus dobrý kůň je drahý, trenér je drahý, sehnat kvalitního kováře, veterináře je v dnešní době umění. Takže by to bylo mnohokrát více, zjistila bys, že za svým vlastním koněm se stejně víckrát jak 3x týdně nedostaneš, a vyjde vás to celou rodinu mnohem hůř. A pak budete řešit, co s koněm, a to nepíšu o jakémsi "citu" pro to zvíře. Zkus se nad tím zamyslet takhle a zeptat se rodičů, jestli by byli ochotni místo koupě koně zatím investovat do častější docházky, dnes jsou i jiné kroužky a aktivity sakra drahé.
Já jsem měla koně od 16ti. Měli jsme ho 'doma', tedy na svém, ale 7 km od místa, kde jsme bydleli, já to jezdila 2x denně na kole. Kromě taťky, kterej byl ochotnej se taky postarat, co se krmení a poklízení týká, jsem se o něj musela starat sama. Ano, platili vše rodiče, což bylo jejich pozemek, vybudování zázemí, krmení veterina. Seno jsme si dělali sami.Kopyta jsem strouhala taky sama, tenkrát to ještě bylo možné. Náklady byly minimální. Takže já s koněm za krkem strávila mládí, dala mu vše, co šlo, byla jsem s ním denně, víkendy v kuse. Neříkám, že jsem nemohla jet na výlet, jít do kina. Ale nebýt taťky, kterej koně základně obstaral a sám ho chtěl mít, tak ho nemám, takhle brzy. Sen mít vlastního koně je krásný. Ale víc je dnes potreba zapojit hlava, než srdce.

Naprostý souhlas s Coudas.