Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dsedl

23.5.2022 08:56
dsedl

XXX.XXX.130.5

Dobrý den, pořizuji sedlo. Nechci na míru, mám vybrané. Lze měnit komory. Jak sedlo dobře napasovat? Je nutnost zvát sedláře? Kolik to popřípadě stojí?:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2022 11:27

Pokud máte vybrané, tak asi víte, jakou má sedlo kostru.....od toho se odvíjí možná i nemožná úprava sedla, cena cca okolo 2 tisíc, pokud to nebude equiservis.Jak sedlo "napasovat" ? to zní jako by jste ho chtěla na koně narazit a přišroubovat, pasování znamená, jestli sedí nebo nesedí, když nesedí . tak se upraví(komora, polštáře docpou odecpou) pokud to nejde skrz komoru(nelze s ní hýbat) máte smolíka a hledáte dál, sedláře si určitě pozvěte, ale takového, který sedla opravdu pasuje, ne jen opravuje.
Edit: na internetu je plno příspěvků o pasování sedel.

23.5.2022 12:00
Arbora

XXX.XXX.149.42

V ideálnom prípade vyberiete sedlo, ktoré na koňa pasuje od výroby. Aby neboli nutné žiadne ďalšie úpravy. Sú veci, ktoré neupravíte nijako - ako šírka kanálu, tvar vakúšov, atď...Ak kupujete nové sedlo, tak si len vyberiete vhodnú šírku.

23.5.2022 12:53

Vzhledem k tomu, že zmiňujete výměnné komory, předpokládám, že v tuhle chvíli ještě nevíte, která bude vašemu koni odpovídat. Pokud nevíte ani toto, zřejmě jste tvar sedla s tvarem hřbetu vašeho koně nesrovnávala. A tady bych viděla problém. Pokud moje premisy odpovídají, potom jste dost možná vybrala sedlo, které vašemu koni prostě nebude možné přizpůsobit ani při nejlepší snaze.

Nehledě na to, že většina sedel s výměnnými komorami jsou economy sedla, která mají výplně, resp. k jejich výrobě jsou použité technologie, při kterých dále jakkoli upravovat nelze.

Doporučila bych vám konzultovat s člověkem, který má hřbety a sedla trochu nakoukané. Sedlář, zkušenější fyzioterapeut (který se vyzná trochu i v sedlech), známější prodejce bazarových sedel, který bude umět posoudit tvar hřbetu. Někteří vám budou umět poradit již podle dobře pořízených fotografií. Ale nespoléhala bych na to, a spíše si pozvala někoho na místo. Pokud to tedy chcete udělat rovnou správně a ne jako já metodou pokus-omyl (bohužel když jsem si pozvala na pasování sedláře, tak mi prodal a "napasoval" sedlo typově naprosto pro mého koně nevhodné - i varianta, že mistr tesař se utne/chce za každou cenu prodat - může nastat, s tím je třeba trochu počítat)...

Základní sazba u sedlářů za posouzení sedla se pohybuje okolo 1-2000,- co jsem tak koukala. K tomu připočíst kilometrovné za dojezd. Úpravy potom umí nacenit sedlář odhadem na místě. Fyzioterapeut si za ošetření může vzít dle mých zkušeností od 700,- do 1500,- a v rámci toho či za drobný příplatek vám může posoudit vhodnost sedla. Opět plus kilometrovné za dojezd. Kolik si za e-mailovou konzultaci řekne paní Dohnalová nebo jiný bazarista třeba, to nemám ponětí, co se týče návštěvy ve stáji, předpokládám, že si počítá kilometrovné a případně nějakou základní sazbu za návštěvu (nevím kolik, čekala bych 500,--1000,-, třeba má někdo zkušenost, třeba při následném prodeji nic nechce).

23.5.2022 18:05
lenacia

XXX.XXX.168.148

proč vůbec děláme tolik různých bot tolika různých tvarů a typů? proč jako máme vysoké boty pro úzkou holeň, normální holeň, širokou holeň, krátkou holeň.... proč vůbec máme terapeutické boty? proč tyjo někdy musíme šít boty na míru...
Když je to tak jednoduché... boty s vyměnitelnou stélkou....

23.5.2022 19:32

dsedl napsal(a):
Dobrý den, pořizuji sedlo. Nechci na míru, mám vybrané. Lze měnit komory. Jak sedlo dobře napasovat? Je nutnost zvát sedláře? Kolik to popřípadě stojí?:)

Ano, je nutno zvát odborníka. A zrovna tady bych nešetřila. Padnoucí sedlo je důležité pro zdraví koně. Potažmo moje - nepadnoucí sedlo může taky znamenat, že se mnou bude kůň prchat nebo mě shazovat.

24.5.2022 06:44
turistkaa

XXX.XXX.245.44

dsedl napsal(a):

A můžu vědět, podle jakých parametrů jste sedlo vybírala? Byla jsem ve stejné situaci: mám nového koně a potřebovala jsem sedlo. Jsem naprostý laik v tomto směru, prostudovala jsem na internetu spoustu článků i videí a výsledkem bylo to, že teoreticky všechny aspekty ovládám, ale stejně jsem neměla představu, od čeho bych se odpíchla, jednoduše jsem si nedokázala představit, jak vyberu sedlo. Mám kolem sebe lidi, kteří koním opravdu rozumí, ale lidí, kteří se vyznají v pasování sedel, je jako šafránu. Je fakt spousta aspektů, které určují padnoucí sedlo, a šířka komory je jen jedním z nich (jak tu ostatní psali o botách - taky Vám nepadnou každé, které mají stejnou délku stélky, takže vyměnitelné komory jsou na houby). Rozhoduje tvar kostry, tvar polštářů, délka sedla, ... A taky to sedlo musí sednout Vám - musí Vám umožnit se dobře usadit, aby netlačila zadní rozsocha, sedací kosti byly na správném místě, nesmí Vám 'házet' nohy dopředu, ...
Měla jsem štěstí: dostala jsem kontakt na úžasného pana sedláře a opravdu odborníka, který navíc spolupracuje s prodejkyní bazarových sedel, takže postup výběru toho pravého spočívá v tom, že jim pošlefe fotky hřbetu koně a své požadavky na sedlo, pan sedlář přijel, vyskládal z auta asi 15 vytipovaných sedel a začal zkoušet jedno po druhém. Některé vyloučil zrovna, jiné prošly do 'druhého kola'. To spočívá v tom, že se sedlo dalo na barel a majitel do něho sedl, aby se vědělo, jak sedí jemu. Tím se vyloučilo dalších několik sedel a zbyli tři favoriti. Ty znovu vyzkoušel a vybral vítěze. Ale pozor, to ještě nebylo celé - ačkoliv vítěz seděl, i on měl své mouchy - bylo nutné docpat polštáře koni na míru. Potom se sedlo nasedlalo a majitel s ním vyjel na 15 minut ven, poté se znovu zkontrolovalo... A po hodině a půl bylo hotovo.
A proč to nepíšu v 1. osobě? Protože já jsem měla jeden specifický požadavek: měla jsem sedlo po své staré kobyle, které jsem milovala, ale nesedělo - bylo moc dlouhé. Naštěstí má pan sedlář zlaté ruce a super nápady (plus tvarově sedlo jinak odpovídalo), takže dokázal sedlo předělat tak, že nakonec padlo. To teda nedělal na místě, ale sedlo si odvezl na dílnu. Pak už jen přijel a na místě docpal polštáře na míru.
Já se tímto hodně naučila, ale stejně, pokud bych potřebovala nové sedlo, jsem v háji a znovu volám.
Snad toto pomůže aspoň několika lidem pochopit, že najít padnoucí sedlo je sakra složité a vyžaduje odborníka. A že vyměnitelné komory rozhodně vše nevyřeší - taky jsme jedno takové zkoušeli a bylo absolutně nevhodné.
A nakonec jméno Pana sedláre: JIŘÍ OTAVA, sedlářství OtavaJ
A paní Dohnalová, a-sedla.cz - skvělé jednání a vstřícnost, velký výběr sedel

24.5.2022 07:31

Topek: líbí se mi vaše zkušenost, asi je kontaktuji :-) OtavaJ sleduji na FB a dělá i edukativní příspěvky, nesyslí si své vědomosti pro sebe, to je mi sympatické

24.5.2022 11:05
turistkaa

XXX.XXX.245.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Topek: líbí se mi vaše zkušenost, asi je kontaktuji :-) OtavaJ sleduji na FB a dělá i edukativní příspěvky, nesyslí si své vědomosti pro sebe, to je mi sympatické

Rozhodně kontaktujte, pan Otava sedlům fakt rozumí a vysvětlí a ukáže Vám úplně vše a velmi rád. Po dvou jeho návštěvách už sedlům rozumím zase o něco líp, a tentokrát i prakticky😊 Je to velice fajn člověk. Dříve pracoval v Kentauru, nyní už dělá i prototypy svých sedel, kde se snaží vychytat všechny nedostatky, právě díky jeho zkušenostem s pasováním. Dokáže i nemožné - viz moje sedlo (Kentaur Odysseus - dlouhé lyžiny přecpal tak, aby plocha, která je s koněm v kontaktu, nepřesahovala poslední žebro. Za mě naprosto bezchybný a ukázkový servis, mám sedlo, o kterém vím, že koni fakt sedí.
Jen teď bude mít čas až v druhé půlce června, jelikož se žení😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík