Poník si nenechá píchnout jehlu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2022 17:30
Pashmenna

XXX.XXX.192.68

Dobrý den, potřebovala bych radu. Mám kobylu Pony 5let. Měli se jí dělat zuby. Ale vůbec se jí nepodařilo nasedovat. Dostala oblbovák aj do svalu a přesto nic. Skákala, couvala, pak už aj zadkem se snažila bránit. Problémy má i s očkováním. Máte nějaké rady jak ji naučit aby nebyla taková hysterka.

27.5.2022 18:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zajeďte si na pár kurzů pozitivní motivace...

Není to koněm, ale člověkem co mu nedokáže vysvětlit co po něm chce. ( a ano mám doma poníka co umí ve stresu propadnout do paniky, vím o čem píšu)

28.5.2022 20:50
fríský

XXX.XXX.33.143

Pashmenna napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych radu. Mám kobylu Pony 5let. Měli se jí dělat zuby. Ale vůbec se jí nepodařilo nasedovat. Dostala oblbovák aj do svalu a přesto nic. Skákala, couvala, pak už aj zadkem se snažila bránit. Problémy má i s očkováním. Máte nějaké rady jak ji naučit aby nebyla taková hysterka.

Mám vzatý trik z knihy, který jsem ozkoušela na vlastním koni. Je to trik injekční stříkačky (bez jehly) s gumou ( tenčí) Zkoušela jsem i tlusčí ze začátku. Na hrot stříkačky se nasune gumička poté stříkačka se položí se na vybrané místo těla (krk, zadek) gumička se natáhne a pustí ( gumička štípne). Důležité je když aby to probíhalo pokud možno co nejvíce v klidu a nasledoval po štípnutí pamlsek. Toto jsem opakovala to 2-3x za sebou při každé návštěvě u koně. Ze začátku bude asi dělat hysterku, ale mělo by se to časem srovnat. Pokud dělá bordel couvá, ustupuje, tak na koně klidně křiknout. Můj koník se potom těšil na odměnu a tento nácvik proběhl v pořádku,tak až bude se očkovat, tak aby byl na to připravený a zbytečně se "nevztekal". Je toto důležité trénovat koně už v mladí, aby se to naučil. Možná i je nějaký jiný trik jak to koně naučit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2022 21:01

Jj, každý rok si říkám, že to natrénuju....pak přijde akce "jehla", kobyla je rozmazlená "kráva" a jde na zadní.(prostě s ní manipuluju jen já a jak přijde cizí chlap a šahá na ní , nedej bože se s něčím blíží, je vymalováno.) Takže fajfka a je to bez komplikací a estrád, teď jsme jí ale s vetem přečůrali, já jí vedla z výběhu, vet si jí převzal na vodítku, párkrát pohladil po krku a povodil a pak místo pohlazení jí píchnul...trochu zaprotestovala-přisedla(když se vzteká, dělá pěkné levády ) , ale v klidu.... a já zase vymýšlím, kdy jí to naučím.

30.5.2022 10:02

Řešili jsem letos u kamarádky koníka, přišel loni to už měl po očkování a my tedy řešili poprvé. Kamarádka z toho byla úplně na nervy, jako na potvoru když měla dojet vetka, tak měla nemocné děti, takže jsme museli vypomoct. Koník má panickou hrůzu z jehel, a prý umí zatnout svaly tak, že jehly láme . Naše paní veterinářka očkuje ve stádě což pro panikáře se mi zdá jako dobrá strategie, protože v bezpečí stáda. Hoďku před příjezdem vetky jsem zašla do jeho skupiny jsou spolu 3 valášci, měla jsem sebou čištění, abych je trochu zkulturnila a v kapse pamlsky – normálně v ohradě nerozdávám, takže mega svátek – počistila jsem a z kapsy vytahoval pamlsky. No a paní vetka to pak udělal stejně akorát, že místo pamlsků z kapsy vytahovala jehly na stříkačky – už měla připraveno – no a koně se k ní hned sběhli, že jako zas budou ty pamlsky, paní vetka koníka 2x pohladila potřetí ďobla a on jen vykulil oči, co že to bylo vždyť ani jehlu neviděl , dostal pamlsek a byl spokojený. Tohle samozřejmě proběhlo na voďáku, ale pořád kousek od něj stáli jeho kámoši a tak vlastně nebylo čeho se bát.
Jinak určitě doporučuju si v lékárně koupit stříkačku a začít ho na ní zvykat, přikládat na tělo, aby neprchal jen jak ji zmerčí. No a až si zvykne, tak bych určitě zkusila to s tou gumičkou, jak radí Fríský, to mi přijde jako super nápad. Hodně zdaru

30.5.2022 11:28

Mno mám bohužel stejnou hysterku. Blbý je, že já to natrénovat můžu, ale jakmile přijde někdo cizí, jsme zase na začátku. Posledně jsme sedovali (zuby) na fajce.

30.5.2022 12:47
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Znám koně co panikaří z veterináře - jako z každého veterináře. Asi z nich něco cítí (desinfekci, nebo jiná zvířata ve stresu?). Nevím, ale výsledek je ten, že vet nepíchne, ošetřovatel bez problémů (tedy když vet odejde z dohledu). To se ale velký problém u píchání do žíly.

30.5.2022 13:12
Arbora

XXX.XXX.149.42

Občas pomôže vymeniť osobu pri hlave za niekoho nezaujatého.
Občas zaberie taká blbosť, ako pichať do druhej strany. Kôň to nečaká, tak nerobí hysterku už vopred.

30.5.2022 13:27

Tak do svalu si píchám sama, ale do žíly si netroufnu.

31.5.2022 00:03

Doktor zubař to chtěl zkusit bez fajfky....já mu to říkala, že jí , kobylu, akorát naštveme....jehlu zapíchl, ale pak už se nepřiblížil, nemyslím, že to kobylu bolí, jen je to prostě cizí chlap, s holkama doktorkama nemá až takový problém, třeba při fyzio. Na strouhače byla zvyklá, ten se jí líbil, toho vždycky očuchávala, ale vyměnily jsme ho za trimerku bosých kopyt, už se na ty kopyta nedalo koukat.
S koněm nemá cenu fyzicky bojovat , 600kg nepřeperu a pokazit si "vztah" mi za to nestojí, houknout můžu, ale efekt není dostačující....fajfka a do pěti minut je vše za námi, bez zbytečného bojování a s minimálním stresem.
Edit: u zubů hned hlásím vetovi, že kobylu minule musel připichovat, tak ať rovnou dá víc než míň...

31.5.2022 09:32
bassrock

XXX.XXX.251.2

A to jsem si myslela, že mám primadonu

Moje kobyla se sice nenechá ve výběhu chytit od nikoho kromě mě (vyjímku tvoří dvě kamarádky), ale jakmile jsem u ní, tak zvládne snad všechno. Je pravda, že obě preferujeme veterinářky, fyzio i strouhačky ženského pohlaví, ale pokud jsem u ní, tak zatím nebyl s ničím problém (ťukám) Zuby, kopyta, fyzio, očkování, vyšetření při kolice, veškeré ošetřování i bolavých ran - vše zatím na pohodu. Jak jí přes hmyzí sezonu mažu, tak je zvyklá si nechat sáhnout všude a udělat ledasco. Ode mě. Špatně dopadla aktivní stájová kolegyně, co mi chtěla pomoci a než jsem stačila říct To není dobrý nápad, jala se mi pomoci v mazání. Kvík, frk a noha ve vzduchu, vyvalené oko, rozšířená nozdra ...

Pokud tam nejsem, problém taky nevzniká, pač se k ní nikdo nepřiblíží na délku natažené ruky

31.5.2022 13:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

bassrock napsal(a):
A to jsem si myslela, že mám primadonu

Moje kobyla se sice nenechá ve výběhu chytit od nikoho kromě mě (vyjímku tvoří dvě kamarádky), ale jakmile jsem u ní, tak zvládne snad všechno. Je pravda, že obě preferujeme veterinářky, fyzio i strouhačky ženského pohlaví, ale pokud jsem u ní, tak zatím nebyl s ničím problém (ťukám) Zuby, kopyta, fyzio, očkování, vyšetření při kolice, veškeré ošetřování i bolavých ran - vše zatím na pohodu. Jak jí přes hmyzí sezonu mažu, tak je zvyklá si nechat sáhnout všude a udělat ledasco. Ode mě. Špatně dopadla aktivní stájová kolegyně, co mi chtěla pomoci a než jsem stačila říct To není dobrý nápad, jala se mi pomoci v mazání. Kvík, frk a noha ve vzduchu, vyvalené oko, rozšířená nozdra ...

Pokud tam nejsem, problém taky nevzniká, pač se k ní nikdo nepřiblíží na délku natažené ruky

Hm, toto inak robia, alebo robili aj moje kone, snáď okrem Lini, ktorú po jej životných skúsenostiach nejaká ihla nemôže rozhádzať.

U Flóry strach vyvolal jeden vet, ešte nebola moja, jeho sa väčšina koní bála, ako neskôr vysvitlo, bol často pod vplyvom a nie iba alkoholu. Dokázal vybzíkať aj úplných flegmatikov a to iba vošiel do boxu, z toho ma mrazilo.
Keď som ju kúpila, ustajňovateľka chcela vyšetrenie, len také všeobecné, tak že vetka zmeria teplotu, no, nezmerala a chránila si holý život.
Keď som prišla, dosť som sa divila, popľula som teplomer a strčila jej ho do zadku, vtip bol v tom, že kobylu nikto nedržal a bolo to vo výbehu, teda, myslím si, že to bolo v tom, že mala možnosť odísť, povedať nie a nikto jej nemusel visieť na ohlávke a podobne. Už to mi malo napovedať, že som si nekúpila zviera, ktoré som poznala, ale psychickú trosku, njn, to sa časom na dobré obrátilo.

Ihiel sa bojí, ale už ich znáša, no s tou teplotou raz keď bola na klinike dosť potrápila študentov,, ktorí to mali vykonať a ktorí všade chodili po traja, pre istotu, tak tých nechala vojsť do boxu a postavila sa diagonálne a mala ich v hrsti, do toho ešte výhražne mávala nožičkou a robila ľudožravé ksichty. Keď som ich o pol hodinu išla hľadať, našla som ich, ako sa cez napájačku snažia preliezť kamsi do bezpečia, kobyline ksichty boli také, že som úprimne vyprskla smiechom a kobylka sa zrazu premenila na anjelika a vôbec nechápala, ako sa to tým ľuďom mohlo stať :D

Garon napríklad mal strašne rád moju kolegyňu a jej sa nechal nastriekať aj repelentom, v tej dobe, odo mňa odchádzal. A jej sa dala aj Flóra, mne stále odišla, prípadne už len keď zacítila jeh smrad, tak sa pratala.
Inak teda som netušila, že dokáže byť až taký hysterický psycho, ako predviedol včera, keď si nebol istý novým koňom, ale s manipuláciou neviem, dlh s ním manipulujem iba ja, predtým sa bál iba podkúvača a to sa nedal chytiť, iba mne, njn.

15.6.2022 10:10

Tak včera se morgáněti brala krev - já u toho nebyla, byla jiná doktor, než minule a prý v pohodě, jen trochu valila oko. Tak já tomu nerozumím
Před měsícem, když se dělaly zuby, tak předváděla neskutečný kina a musela nakonec na fajku, abysme jí byli schopní vůbec sedovat.

15.6.2022 10:35

Arbora napsal(a):
https://equichannel.cz/clanky/vycvik-kone-a-jezdce/strasak-jmenem-injekce

Jj, včera jsem četla

Bohužel já u většiny těch zákroků být nemůžu, protože jsem v práci, takže nemůžu vysledovat, co je spouštěč a blbě se mi to pak samozřejmě řeší.

16.6.2022 15:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

V tom článku sa akože predvádza aplikácia injekcií do svalu, hm, cez hrivu, no, ok...
Väčšina koní im injekcie zvláda, ktorý má niečo zle naučené, dá sa prekvapiť injekciou do pŕs, alebo do hempstringov..

Pri aplikácii do žily je to podľa mňa o zlej skúsenosti, kedy buď niečo vytieklo paravenózne, nejaký dráždivý roztok (sú skoro všetky, ktoré idú iv, preto musia ísť iv), alebo sa niečo nepodarilo na prvý krát, alebo boli komplikácie, zápal žily atď.

Veľa koňom vadí to rýchle nabodnutie žily, ja ho tiež robím, on to človek má tendenciu robiť hlavne keď vie, že kôň je nepostojný, na Sihle sa huculom, ktoré majú žily stratené v tuku môžem pomaličky vŕtať dlhšie, alebo nejakému ťažákovi, ak je kľudný.

Včera som bola pri kobyle, x chladnokrvník a to je známa obrpizda, ktorá si tvrdo chráni holý život, bez fajky nula bodov, pri pokuse o nasadenie fajky včera vyniesla majiteľku von dverami do noci, to bolo veľmi výživné sledovať. Keď ju už mala, tak som to s trochou šťastia do nej bodla, iba raz sa postavila na zadné a neskočila mojim smerom, ako bolo vždy jej dobrým zvykom, na tej strane nemá oko, chvalabohu za to :D

Musela som tam ihlou trošku štelovať, lebo ako sa vzopäla, tak to nebolo v žile, to jej ale už nevadilo, vadí jej prerazenie kože.

A tak to, že jeden vet ok a druhý vet dráma môže záležať aj od techniky toho nabodávania a prípadne strany, kone údajne menej reagujú pri využití pravej strany krku, to je ale pre väčšinu pravákov menej praktické.

16.6.2022 15:37
Arbora

XXX.XXX.80.20

Tak tie fotky sú trochu vedľa, ale beriem ich ako ilustračné a väčšina koní reaguje skôr na to, čo tomu samotnému pichaniu predchádza. Mne je práve sympatické, že sa o tom hovorí, že sú veci, ktoré sa dajú ostrániť nácvikom. Niekomu to možno príde ako fakt, že sa s tým nič robiť nedá. Ak to aspoň nejakým jedincom pomôže (a tým myslím skôr tých doktorov, ktorí si to odserú v teréne), má to zmysel.

Tiež som to tu už niekedy písala, u hysterky vľavo fakt zabralo pichanie doprava. Ale až tak, že z fajky sa pichá vo voľnosti. Jej sestra sa pichá zo sedla do zadku, brat na dvoch fajkách... Asi to nebude náhoda, mimochodom, celá rodina trpí aj klaustrofóbiou a neznášanlivosťou s ostatnými konskými druhmi (a pritom vyrastali vo veľkom stáde).

16.6.2022 15:46

Kdyz dávám fajfku, chvilku počkám, než nastane takový ten analgetický efekt, kobyla mi jednou skoro usnula a šla k zemi , měla fajfku při rektálním vyšetření a klistýru...

16.6.2022 15:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kdyz dávám fajfku, chvilku počkám, než nastane takový ten analgetický efekt, kobyla mi jednou skoro usnula a šla k zemi , měla fajfku při rektálním vyšetření a klistýru...

Ona nemá analgetický efekt, dráždi nervus vagus a spôsobuje vagovú bradykardiu, teda spomaľuje srdcový tep.

16.6.2022 16:05
Arbora

XXX.XXX.80.20

V takýchto prípadoch mi príde sedácia absolútne na mieste.

16.6.2022 16:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Tak tie fotky sú trochu vedľa, ale beriem ich ako ilustračné a väčšina koní reaguje skôr na to, čo tomu samotnému pichaniu predchádza. Mne je práve sympatické, že sa o tom hovorí, že sú veci, ktoré sa dajú ostrániť nácvikom. Niekomu to možno príde ako fakt, že sa s tým nič robiť nedá. Ak to aspoň nejakým jedincom pomôže (a tým myslím skôr tých doktorov, ktorí si to odserú v teréne), má to zmysel.

Tiež som to tu už niekedy písala, u hysterky vľavo fakt zabralo pichanie doprava. Ale až tak, že z fajky sa pichá vo voľnosti. Jej sestra sa pichá zo sedla do zadku, brat na dvoch fajkách... Asi to nebude náhoda, mimochodom, celá rodina trpí aj klaustrofóbiou a neznášanlivosťou s ostatnými konskými druhmi (a pritom vyrastali vo veľkom stáde).

To o tej pravej strane, o tom vyprával Bořánek a to je jedna z dvoch vecí, ktoré som si z jeho semináru zapamätala, že z rôznych dôvodov kone na manipuláciu z pravej strany reagujú menej emočne.

Inak ten typ článku ja nedokážem vstrebať - veď tam sa nič nepíše, či len neviem hľadať?

Mne sa podarilo za asi dva mesiace naučiť jednu takú kobylu naučiť na iv injekcie iba chválením a odmenami, teraz stačí chválenie a je už ok a už ju pichne každý.
A tiež na nej netrebalo veľmi visieť, čo samozrejme hneď robili, lebo "zle sa pichá".

Poznám kone, čo sa vakcinujú tak, že človek stojí v chodbičke a do koňa to džobne zatiaľ čo sa ten vedie po nej, ale toto je len na malé objemy a vodnaté roztoky, hoci práve vakcináciu si ako problém nedokážem predstaviť, lebo môže byť aj tenučká ihlička a fakt malý objem, to nie je 20 ml Norocillin, hustý ako fras a ešte nemá ísť viac, ako 10 ml na jedno miesto, heh.

16.6.2022 16:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
V takýchto prípadoch mi príde sedácia absolútne na mieste.

To ako kedy.
Nie je to vždy výhoda, ani to nie je bezpečné, väčšinou stačí zdvihnutie prednej nohy, vždy ľavej, pokiaľ ide vyšetrujúci dnu pravou rukou a naopak.
Celkovo kôň, čo ide k zemi a niekto v ňom má ruku je celé zle.

Nepoznám koňa, ktorý by nemiloval klystýr, chápem, že to znie divne, ale kone veľmi dobre tolerujú teplé rektálne nálevy, dokonca čím teplejšia voda, tým lepšie, zrejme tlmí spazmy.

22.3.2023 12:37
kallisto

XXX.XXX.217.242

Obnovím trošku vlákno.
Chystáme se na zuby, budu trénovat metodou gumičky, klikru a odměn.
Očkování bývá taková rychlovka ďobnutí že to nebývá problém, ale sedace je cirkus. Po bodnutí jehly bývá problém aby k sobě pak veta pustila napíchnout jehlu na stříkačku.
Kdysi jsme začínali nějakou oblbovačkou do zadku, aby se pak dala píchnout do žíly.
Je lepší dát třeba pastu, co někteří dávají třeba na kování nebo cestování?
V záloze počítám s fajfkou, ale ráda bych natrénovala.
Trik s pravou stranou může taky pomoct, uvidím co paní vet zubařka zvolí na místě.

Máte někdo další rady, nebo povedlo se někomu natrénovat bodnutí jehly do žíly?

22.3.2023 12:43

Mi teda zubařka/vetka ďobla rovnou naměřenou dávku jako při očkování. Takže nemusela ke koni dvakrát.

22.3.2023 13:06
kallisto

XXX.XXX.217.242

Mi teda zubařka/vetka ďobla rovnou naměřenou dávku jako při očkování. Takže nemusela ke koni dvakrát.

Do svalu? Tak na to se poptám...

22.3.2023 13:27

kallisto napsal(a):
Do svalu? Tak na to se poptám...

Nene, do žíly. Ale měla prostě nabraný ten objem do kompletní injekce, takové maličké, heboučké, koně ani nevěděli. A napíchla si žílu, jen si zkontrolovala natažením zpět, jestli je tam, a rovnou to tam foukla, bylo toho maličko, musí to být neskutečně účinné sedativum, bylo toho tam jako špička malíčku. Přiblbávala mi ty koně jen lehýnce, říkala, že připíchnout se dá vždycky, to bylo příjemné. A asi byla i šikovná, i tlusťochy napíchla na první dobrou

22.3.2023 14:37

Nene, do žíly. Ale měla prostě nabraný ten objem do kompletní injekce, takové maličké, heboučké, koně ani nevěděli. A napíchla si žílu, jen si zkontrolovala natažením zpět, jestli je tam, a rovnou to tam foukla, bylo toho maličko, musí to být neskutečně účinné sedativum, bylo toho tam jako špička malíčku. Přiblbávala mi ty koně jen lehýnce, říkala, že připíchnout se dá vždycky, to bylo příjemné. A asi byla i šikovná, i tlusťochy napíchla na první dobrou

Domosedan se dá i do svalu....

22.3.2023 14:39

Domosedan se dá i do svalu....

no tak paráda

22.3.2023 19:37

kallisto napsal(a):
Obnovím trošku vlákno.
Chystáme se na zuby, budu trénovat metodou gumičky, klikru a odměn.
Očkování bývá taková rychlovka ďobnutí že to nebývá problém, ale sedace je cirkus. Po bodnutí jehly bývá problém aby k sobě pak veta pustila napíchnout jehlu na stříkačku.
Kdysi jsme začínali nějakou oblbovačkou do zadku, aby se pak dala píchnout do žíly.
Je lepší dát třeba pastu, co někteří dávají třeba na kování nebo cestování?
V záloze počítám s fajfkou, ale ráda bych natrénovala.
Trik s pravou stranou může taky pomoct, uvidím co paní vet zubařka zvolí na místě.

Máte někdo další rady, nebo povedlo se někomu natrénovat bodnutí jehly do žíly?

Mám taky senzitivní kobylu , dávám rovnou fajfku, vetce řeknu, že je potřeba rovnou víc( připichovala se, takhle nemusí ) a i s fajfkou se cukne, přisedne a zablejská okem, ale je to bez cirkusu kolem, ze kterého je pak kůň ještě víc vystreslej. .. záležitost i s namotáním fajfky na pět minut-ani ne...a i s "uspávačkou pro slona" , ,jak říká vetka, je kobyla furt trochu ve střehu, prej u senzitivních koní běžné. a pochvala od doktorky za rychlý přístup bez zkoušení, jestli se nechá přemluvit....jestli to má nacvičené...

22.3.2023 20:03
kallisto

XXX.XXX.61.218

Mám taky senzitivní kobylu , dávám rovnou fajfku, vetce řeknu, že je potřeba rovnou víc( připichovala se, takhle nemusí ) a i s fajfkou se cukne, přisedne a zablejská okem, ale je to bez cirkusu kolem, ze kterého je pak kůň ještě víc vystreslej. .. záležitost i s namotáním fajfky na pět minut-ani ne...a i s "uspávačkou pro slona" , ,jak říká vetka, je kobyla furt trochu ve střehu, prej u senzitivních koní běžné. a pochvala od doktorky za rychlý přístup bez zkoušení, jestli se nechá přemluvit....jestli to má nacvičené...

Rozumím. S fajfkou nemám problém.

23.3.2023 11:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Podarilo sa mi natrénovať na mrkvu a pochvalu kobylu, ktorej kedysi niekto aplikoval niečo mimo žilu, ono to strašne štípe a dráždi, kobyla je taká citlivejšia slečinka, ale veľkosti skriňovej Avie.

Stavala sa na zadné už pri komprimácii žily, po nabodnutí žily sa váľala na ihlu a stavala sa a zadné, občas sa vytrhla, ako, nebolo to úplne pekné.

Začala som komprimáciou žily, za odmenu, až do chvále, než stála kľudne, ona bežne nie je pamlskovaná (a ani veľmi chválená), takže tá mrkvy mala fakt u nej cenu, pochopila deal.

Potom som nacvičovala akože bodnutie tou plastovou krytkou na ihlu, tiež až do pokojního státia a potom som ďobla ihlu, potom ihla ľ striekačka a trošku fyzáku.

Celé to trvalo asi 20 minút a bolo to rozložené do 3 dní, myslím, išlo to veľmi rýchlo, výhoda bola v tom, že som kobylu poznala dlhšie, nebola som cudzí človek.

Pokiaľ vet potrebuje sedovať problematického koňa, mal by voliť cedatíva, ktoré majú vo výslednej dávke malý objem, teda najmenej vhodný je xylazín, ktorého je treba minimálne 10 ml, kým napr. kombo Butomidor+Domosedan má objem iba 1,5 ml a samotný myslím domosedan má ešte menší objem, sedovala som ním na korektúry mamutoidné, hnusné žriebätá, nenaučené na nič, akurát si dali dať ohlávku, tam mal človek iba jeden pokus, potom to chodilo po zadných, to bolo výborné, že boli také hlúpe tie mamuty, že na nápich ihlou iba tak spýtavo reagovali :D Ale keď sa im pospájali obvody, tak reagovali silným odporom.

Domo sa dá dať aj do svalu, účinkuje, ale kôň musí mať po podaní kľud a pokoj a je treba rátať s dlhším nástupom účinku, ja som si takto sedovaného koňa potom ešte pichla do žily. Rovnako xylazín.

S pastou je to tak, že sa bežne dáva POD jazyk, kôň ju nesmie prehltnúť a nástup účinku je až 45 minút a potrebné je naozaj tiché prostredie, pokiaľ chcete max skutočne využiteľný účinok.

23.3.2023 12:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

Fajka - áno, pokiaľ ju kôň znáša, použite ju, je to prevencia paravenózneho podania a aj napichutia artérie.

Pokiaľ sa artéria iba napichne a nič sa do nej neaplikuje, tak ok, natečie tam do podkožia trocha krvi (no, niekedy viac, ale nie je to problém) po patlámo sa to vstrebe ok, ale pokiaľ je do artérie aplikovaná sedácia, to nechete zažiť, NIKDY.

Inak včera som bola pri kolike u hucula, ktorý mal tiež zlú skúsenosť, 21 ročný matador a ten m išiel zožrať iba pri pokuse o zmeranie pulzu, tam by som i neškrtla (svetlo iba vo forme reflektorov áut a mobilov) s ničím, vôbec, ono človek si myslí, že je to nebezpečné pre ľudí, to je, to nepopieram, ale hlavne je také zviera nebezpečné vlastne samo sebe.

Tak ale terén nie je klinika, treba sa vynájsť a tak som prvý krát vyskúšala metamizol (Novasul) do huby, ako mi radila už dávnejšie kolegyňa, (podala majiteľka s kamarátkou, ja som musela odísť za roh, lebo kôň reagoval úplne nepríčetne iba ma videl) a ono to fakt funguje!

Za nejakých 20 minút bol hucul ako nový, prestal potiť aj ľahať, dal si zmerať pulz, popočúvať peristaltiku pozrieť sliznice, už bol priateľský aj ku mne, vypil cca 15 litrov nápoja z otrúb a šiel späť ku koňom.

Ja pri každej kolike robím rektálku a dávam sondu, ale niekedy to proste nejde, hlavne kvôli bezpečnosti, včera som mala samozrejme šťastie, že to nebolo nič vážnejšie, hoci kolika trvala už dva dni vraj, popísali mi to veľmi chaoticky a kôň bol okrem toho, že polehával a nechcel žrať aj 3 hodiny v teréne...do toho menili krmivo, lebo schudol (fakt starašne chudý hucul, to som už dlho nevidela) a dali mu nejaké musli z Decathlonu a ešte kadejaké iné dobroty...

Teším sa na storku, keď mu kolega pôjde robiť zuby :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík