Heljar

XXX.XXX.245.44
Uvazuju poridit svemu valachovi masku proti moucham. Nema zadne problemy, jen si rikam, ze bych mu tim ulehcila zivot. Nemuze to mit ale opacny efekt, ze bez masky pak bude citlivejsi, kdyz bude zvykly mit od much pokoj? A muze ji mit i v noci? Pripadne je lepsi s usima nebo bez?
Citlivější si myslíte že bude kdy? Trochu to nechápu.
Já nandavám s prvními mouchami a hlavně muchničkami - takové ty pičurky, co koušou do uší. Masku sundavám na ježdění, ale to zase jezdíme s náušáky. No a pak až v pozdní podzim, když hmyz zaleze či zemře.
Kobyla je v masce i přes noc, nemá s tím žáden problém a je spokojená.
Masku určitě s ušima, právě kvůli těm pičurkám, kvalitní a hlavně takovou, která bude danému koni sedět, nepoleze mu do očí a nebude se pod ní pařit.
Myslím, že vám kůň poděkuje
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak samozřejmě, že se koně na stáletrvající stresor postupně habituují, takže si na nějakou "hladinu" otravování mouchama s nastupující sezonou "zvyknou", a pak řeší až ještě větší otravování. A samozřejmě pokud zabráníte působení toho stresoru, tak se práh citlivosti zase sníží, tj. pokud toho koně, zvyklého, že ho nic nekouše, vystavíte znovu útoku gnusu, tak bude reagovat prudčeji, než když je na gnus zvyklý.
My nedáváme koním masky z lenosti. Ale vsadím se, že kdyby si koně mohli vybrat, tak by v nich chodili (nebo si s nimi spíš krátili dlouhou chvíli...).
Pokud chcete ulehčit koni život a nevadí vám se zabývat maskami, tak mu ji dejte :-) Uvidíte, co on na to. To "zcitlivění" na hmyz není trvalé, je to jako s otužováním. Když se otužujete, nevadí vám chladnější voda. Když s tím přestanete, opět vám začne vadit. Ale neznamená, že se nikdy už nebudete moct začít znovu otužovat
Heljar

XXX.XXX.245.44
Dekuju za odpovedi. Asi mu ten tezky zivot ulehcim Jinakjestli jsem to pochopila dobre, je lepsi s usima? Nedre a nesvedi ho to na nich? Pripadne mate tip na nejakou osvedcenou?
Chce to vyzkouset (ano, bude to stat spoustu penez:-). Ja zacinala s Bucas (asi Buzz-off, stribrna), dostala ji kobyla do vybavy. Nebavilo me ji neustale hledat - na koni vydrzela cca pul dne. Pak jsem nekde zahledla masky z "plavkoviny", ktere jsem vyhodnotila, ze kobyla nesunda. Koupila jsem jednu (sedela, byla super, ale tenka sitka), koupila jsem dalsi (lepsi sitka, ale kobylu tahla pres celo), takze jsem koupila kde co, postupne vyrazovala trhle a za me uz 4. sezonu jedine Busse Bucler. Ted je nova rada Bucler II (ma Equiservis), ale tam neverim sitce pres usi. Jsem rada, ze jsem ze starych doprodeju jeste dopredu koupila tu puvodni. A stejne jako prispevek prede mnou - nasazuji, jen co vylezou picurky, na pastve ji ma furt, na jezdeni davam usi (+ trasne na celenku), sundavam na podzim. Mam vetsinou 2-3 masky v provozu a peru podle toho, jak je kobyla zprasi. A je vyrazne spokojenejsi, nez kdyz jsem ji nechavala prirode s predstavou "mouchy a hmyz u koni byly vzdycky". Takze u nas bez masky ani ranu.
Už třetí rok používám masku Cashel Crusader.
Zkoušela jsem jednou tu z "plavkoviny" a kobyla se pod ní brutálně zapařila mezi ušima a léčila jsem to 14 dní.
Ale dlužno dodat, že Madam je lehká muchařka a má citlivou pleť. Ta samá maska soudružce ze stáda neuděla nic.
Takže zkoušet, co sedí danému koni.
A také mám na sezonu 2-3 masky jako Gerlinda a peru v ruce dle potřeby.
bassrock
napsal(a):
Už třetí rok používám masku Cashel Crusader.
Zkoušela jsem jednou tu z "plavkoviny" a kobyla se pod ní brutálně zapařila mezi ušima a léčila jsem to 14 dní.
Ale dlužno dodat, že Madam je lehká muchařka a má citlivou pleť. Ta samá maska soudružce ze stáda neuděla nic.
Takže zkoušet, co sedí danému koni.
A také mám na sezonu 2-3 masky jako Gerlinda a peru v ruce dle potřeby.
To moc ráda čtu,že je pro citlivky - pokukávala jsem po ní :) Můžu se zeptat, jak je dělaný vnitřek? Zajímá mě, jestli tam není nikde beran.
evcusik
napsal(a):
To moc ráda čtu,že je pro citlivky - pokukávala jsem po ní :) Můžu se zeptat, jak je dělaný vnitřek? Zajímá mě, jestli tam není nikde beran.
Beran tam není, uši a to okolo je z děrované lehké látky, síťka je pevnější poplastovaná a kraje jsou lemovány flísem.
Mě jí doporučila paní ze Spokojeného koně a od té doby jí používám bez zapařenin či odřenin. Nově jí začali prodávat i v Equiservisu.
Madam tedy preferuje růžové uši, ale to už je otázka vkusu
bassrock
napsal(a):
Beran tam není, uši a to okolo je z děrované lehké látky, síťka je pevnější poplastovaná a kraje jsou lemovány flísem.
Mě jí doporučila paní ze Spokojeného koně a od té doby jí používám bez zapařenin či odřenin. Nově jí začali prodávat i v Equiservisu.
Madam tedy preferuje růžové uši, ale to už je otázka vkusu
děkuju :)
evcusik
napsal(a):
Ja hlasim, ze u me propagovene plavkovinove Bucler je umely beranek v lemu, tam kde by byla celenka na uzdecce. Me se nastesti kobyla nezaparuje (a to ji ma fakt nonstop), neodira a jako bonus sitka fakt vydrzi (male direcky, neproleze ani picurka, ani bodlak - dalsi duvod, proc jsem ji kupovala). Osobni pozorovani - ty, ktere maji sitku "pogumovanou" maji tendenci po case praskat tam, kde se sitka ohyba (zabrani na svy, kolem oci), nektere po mesici, nektere v puli sezony, nektere po zimnim skladovani. Chvili jsem je latala... a pak jsem prestala byt trpeliva a ekologicka:-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.225
Top a jediné top Cashel Crusader a pak pokud chcete jen na den, ne na 24/7, tak obyc stříbrná od Bucas.
Lehce to schoulostivy kone, jelikož většina je rada přijme, nese*ou je mouchy. Ale ne nijak extra, abyste se musela hroutit. Většina koni je proste nosí ráda. Pokud jim člověk nedá nějaký shit nebo něco co nesedí.
Masku určitě doporučuju, ty mouchy kolem očí mě děsí.
Ad osvědčená maska - u nás ve stáji je maska povinné vybavení, takže máme široké spektrum od levných po drahé, a každý majitel bude přísahat na něco jiného. Záleží fakt na koni, na tvaru hlavy, na tom, jak často se válí (při důkladném válení jdou masky dolů), zda maska neslouží jako hračka pro ostatní koně (někteří si ji navzájem rádi sundavají) atd.
Máte-li možnost si půjčit a zkusit, doporučuji.
BTW - maska bez uší je dobrá pro koně, kteří nesnášejí zakryté uši (ano, i takoví existují
deauville
napsal(a):
Masku určitě doporučuju, ty mouchy kolem očí mě děsí.
Ad osvědčená maska - u nás ve stáji je maska povinné vybavení, takže máme široké spektrum od levných po drahé, a každý majitel bude přísahat na něco jiného. Záleží fakt na koni, na tvaru hlavy, na tom, jak často se válí (při důkladném válení jdou masky dolů), zda maska neslouží jako hračka pro ostatní koně (někteří si ji navzájem rádi sundavají) atd.
Máte-li možnost si půjčit a zkusit, doporučuji.
BTW - maska bez uší je dobrá pro koně, kteří nesnášejí zakryté uši (ano, i takoví existují
Když jsme u toho důkladného válení - máte nějaké typy? :D kobyla se doslova ráda drbe na celicku (mám tedy podezření, jestli nemůže být za drbanim spíš svědění od masky)
evcusik
napsal(a):
Když jsme u toho důkladného válení - máte nějaké typy? :D kobyla se doslova ráda drbe na celicku (mám tedy podezření, jestli nemůže být za drbanim spíš svědění od masky)
Bohužel nemám Ty, které odolávají válení (tzn. tak snadno je kůň při válení nesundá), jsou např. Horseware Rambo (a možná jejich levnější napodobeniny), ale jakmile je jednou kůň poškodí (např. proto, že si s nimi jiní koně rádi hrají), jsou k ničemu (a nejsou levné).
Takže mám ráda Bucas Buzz off, ty se při válení sundavají snadno, ale zase když se poškodí, dají se zašít
Prostě za mě univerzální doporučení není, strašně záleží na konkrétním koni.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Asi třetím rokem kupuji tuto https://www.kamir.cz/maska-na-usi-premier-equine-buster-stribrna?atr=70911, stříbrná proto, že ji na pastvině lépe najdu.