Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2022 17:21
Delinami

XXX.XXX.29.68

Prosím o radu. Mám haflinga 18 let dosud bez problémů. Pošetřený, jen vyjížďky do lesa. Když jsme naposledy vyjeli napadal v klusu hodně na pravou přední nohu. Nevím kde a kdy, by přišel k nějakému úrazu. Viditelného nebylo nic. Týden před tím okutý na předky. Koně jsem nechala na pastvě, kulhání se zlepšilo, ale pořád kulhá. Pan veterinář sundal podkovy, použil termokameru a vše bylo v pořádku. Vysvětlil mi, že kulhá na levou přední nohu. Pouze chodíme ven v kroku. Kůň má elán, ale když zkusím naklusat, přejde do kroku nebo nacválá. Teď jsem zjistila, že se na kruhu nechce ohýbat na pravou ruku a dává to dost najevo. Kontrola veterinářem je v plánu, ale nesetkali jste se někdo s tím? Děkuji Zdeňka

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.6.2022 18:04

Delinami napsal(a):
Prosím o radu. Mám haflinga 18 let dosud bez problémů. Pošetřený, jen vyjížďky do lesa. Když jsme naposledy vyjeli napadal v klusu hodně na pravou přední nohu. Nevím kde a kdy, by přišel k nějakému úrazu. Viditelného nebylo nic. Týden před tím okutý na předky. Koně jsem nechala na pastvě, kulhání se zlepšilo, ale pořád kulhá. Pan veterinář sundal podkovy, použil termokameru a vše bylo v pořádku. Vysvětlil mi, že kulhá na levou přední nohu. Pouze chodíme ven v kroku. Kůň má elán, ale když zkusím naklusat, přejde do kroku nebo nacválá. Teď jsem zjistila, že se na kruhu nechce ohýbat na pravou ruku a dává to dost najevo. Kontrola veterinářem je v plánu, ale nesetkali jste se někdo s tím? Děkuji Zdeňka

Použil termokameru? To je nějaká nová metoda? Vše bylo v pořádku, ale vysvětlil, že kulhá na levou přední. Tomu se říká oxymoron. Neudělal ohybovky, RTG ani sono? Nerozumím - když zkusím naklusat, přejde do kroku nebo nacválá. Z jakého chodu to zkoušíte? Nějak mi z toho žádný nevychází. Kromě zastavení.

5.6.2022 18:53
evcusik

XXX.XXX.145.236

Moment, kouknu se do křišťálové koule....mno, chtělo by to opravdové vyšetření od veta. Jak píše kometa výše, aspoň ty ohebovky a najít zdroj potíží. Následně i ty přístroje jako sono nebo rtg dle klinického vyšetření není špatné podcenit.

Pokud je kůň až takto neochotný a bolavý, tak nechat bez práce do příjezdu slušného veterináře. A dále dle jeho pokynů. Z jeho vyšetření byste měla vědět co a kde je přesně za problém a jaký režim máte pro koně mít (což se řeší dle příčiny kulhání). Pokud jsou vyšetření nejednoznačná, mělo by se šetřit dál (a dalšími metodami), kde je potíž.

Takře se ptejte především veta, ne lidí na ifauně, kteří koně v reálu nevidí. Ani z vašeho popisu nejde vůbec identifikovat nic.

5.6.2022 20:42
koně

XXX.XXX.174.63

Delinami napsal(a):

A on je poprvé kovaný? A doktor,když termokamerou zjistil,že kopyto nehřeje ,mu sundané podkovy vrátil?
Může mít problém i od zad ,když se nechce ohýbat .Mohl ofouknut,někde uklouznout ,hnout si s nohou a následně ještě s něčím .....
Je XY možností proč kůň nejde čistě a identifikaci bych nechala na veterináři.
Vy mu můžete pomoci jedině napozorovanými údaji .Co a jak bylo jinak ,než obvykle .Než začal kulhat

5.6.2022 21:44

Byl někdy zchvácený?

6.6.2022 10:59

koně napsal(a):
A on je poprvé kovaný? A doktor,když termokamerou zjistil,že kopyto nehřeje ,mu sundané podkovy vrátil?
Může mít problém i od zad ,když se nechce ohýbat .Mohl ofouknut,někde uklouznout ,hnout si s nohou a následně ještě s něčím .....
Je XY možností proč kůň nejde čistě a identifikaci bych nechala na veterináři.
Vy mu můžete pomoci jedině napozorovanými údaji .Co a jak bylo jinak ,než obvykle .Než začal kulhat

Na akutně schvácené kopyto nepotřebuji termokameru, to poznám ručně. I jako laik - kopyto hřeje a je výrazná pulzace kopytních artérií ve spěnce.

6.6.2022 12:14

Proč byl okovaný...už kulhal? neb chodil bolavě? nebo běžné překování, kován na předky dlouhodobě?
spíš udělat RTG, jestli co se v kopytě něco děje, pokud nic, co se děje na kostech vejš- klouby a pak se zaměřit na šlachy a maso na noze...kulhání ve fázi podpěru nebo kmihu...

6.6.2022 12:16
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na akutně schvácené kopyto nepotřebuji termokameru, to poznám ručně. I jako laik - kopyto hřeje a je výrazná pulzace kopytních artérií ve spěnce.

Jak vidíte,technika je na postupu
Dřív si člověk musel vystačit pohmatem,dnes mají i na to techniku .Pokrok nezastavíme

Přidejte reakci

Přidat smajlík