littlehorse

XXX.XXX.31.90
Dobrý den, ahoj. Mám tu jeden dotaz - mám 2 koně. Jeden je úplně v klidu, pod jezdcem chodi v pohode, na vodítku to same, nedela mu problem odejít od stáda. Druhy je ale uplny opak. Na vodítku sice jde, po par metrech se ale vytrhne a utíká zpátky k ohrade, kde jsou ostatní koně. Je schopen jezdce i shodit, aby mohl být se stádem, i to se stalo. Nepomuze ani když jdou ve dvou, i tak se po par metrech otoci a peláší zpátky. Neni to zadny mladý kun, je mu 17 let, nechce chodit ani v kruhovce či jízdárně na lonži - utíká i tak. Nevím si s ním už rady, mate nějaké rady, jak s takovým koněm zacházet? Jsem zkušenější jezdec, u koni se pohybuji od mala, ale s tímhle jsem se nikdy nesetkala, a nevím jak postupovat. Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

littlehorse
napsal(a):
Dobrý den, ahoj. Mám tu jeden dotaz - mám 2 koně. Jeden je úplně v klidu, pod jezdcem chodi v pohode, na vodítku to same, nedela mu problem odejít od stáda. Druhy je ale uplny opak. Na vodítku sice jde, po par metrech se ale vytrhne a utíká zpátky k ohrade, kde jsou ostatní koně. Je schopen jezdce i shodit, aby mohl být se stádem, i to se stalo. Nepomuze ani když jdou ve dvou, i tak se po par metrech otoci a peláší zpátky. Neni to zadny mladý kun, je mu 17 let, nechce chodit ani v kruhovce či jízdárně na lonži - utíká i tak. Nevím si s ním už rady, mate nějaké rady, jak s takovým koněm zacházet? Jsem zkušenější jezdec, u koni se pohybuji od mala, ale s tímhle jsem se nikdy nesetkala, a nevím jak postupovat. Děkuji za odpovědi
Jak dlouho ho máte? Dělá to od začátku? Dalšího zkušeného člověka na místě. Třeba uvidí víc, než vy.
Zkušeného člověka, který ví pracovat se závislým koněm na stádu. Poptejte se lidi, co obsedaji. Berte že ten kůň je v tomhle zelenáč a musí se jako mladoch naučit, že odchod od stáda není nebezpečí, které musí řešit úprkem.
Ale chce to reálně člověka vedle sebe, co vám řekne na co již reagovat a jak.
To že je 17lety neznamená nic. Jeho dosavadní život mohl být takový, že měl vždy koně kolem sebe (skupinové vyjížďky a "stádo šlo s ním")
Pokud ho máte čerstvě. Je to ocekavatelna a měsíc nechávám, at se kůň aklimatizuje. Později už se snažím postupnými kroky toto odbourávat.