Můj shetland si včera odřel čumák od náhubku. Odřenou má šňupku- tedy to co naléhá na gumu s otvorem v náhubku. Náhubek měl včera 5 hodin a to ani nebylo nějaké vedro, aby se zapařil, den před tím měl náhubekj 3 hodiny. Nevím co s tím, chtěla jsem alespoň takto mu dát možnost trávit čas s ostatníma.
Nezdá se mně, že by šlo o špatnou velikost. Máte někdo podobný zkušenosti? Jaký používáte náhubek? přikládám obrázek toho našeho.
Pokud se kůň odírá tak buď má špatnou velikost náhubku,nebo špatně nastavený nebo s nim ještě neumí žrát a jak s tím bojuje. …mame každý rok zanáhubkováno cca 10 koni,od dubna do listopadu nonstop. Sundavaj se jen na jezdeni. Takže je mají nonstop. Jako nějaké olamani chlupů ,nebo ze tým mají lysinky to je hold běžný,to neřeším. Ale odrenou kůži by mít nemeli…nemate fotku koně s nahubkem?ze všech stran?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Huskyjanina
napsal(a):
Mám na koňoucha stejnej náhubek, jako zadavatelka, ale koník si ho začal sundávat. Co s tím? Koupit jinej typ?
buď, a nebo lépe zafixovat - třeba ještě k ohlávce
vattunka
napsal(a):
Oni jsou tyhle dost nešťastně řešeny a právě ze je dost často koně sundavaji. Dělají přímo i náhubky co se pridelaji na klasickou stajovku. Mám všechny možný,každý kun preferuje jiný typ. Ale ty na ohlavku mi nesundavaj.
A máte nějaký typy co se přidělaj na tu ohlávku? Já měla i vyhlídlej šitej na míru od pastevní náhubky. Ale zase dát za něj 2000 a aby ho taky sundával..... Navíc paní ted nestíhá šít, takže má stop objednávek. A jinak mi to právě vyhodilo odkaz na ten co máme. Koník je ted teda na vypasenym s ustajovatelovo kobčou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Normálně bych ořezala ty popruhy ze stávajícího náhubku, přidělala na něj 4 sucháče, a už by byl na ohlávce :-)
Dobře, pro ponechání nejistoty bych zkusila nejprve teda přidělat náhubkovou část na ohlávku bez odstranění dalších popruhů, ty třeba koňovi nechat volnější na hlavě, aby náhubková část musela opravdu držet na tom ohlávkovém nánosníku. Umím si i představit, že ten košík u náhubku s integrovanou "ohlávkou" bude vyšší, a tak přidělaný na standardní ohlávku bude třeba plandat, a standardní ohlávku zase nejde tolik zkrátit, aby nedřela o lícní kosti, to je jasné.
děkuji za všechny reakce. Pokusím přiložit foto jak odřeného čumáku tak náhubku na poníkovi, podhrdelník je volnější, ale jinak se mně zdá, že sedí .
Nejsem zkuseny nahubkovac, ale podle meho je maly. A kdyz je maly, tak se ponicek pri snaze nazrat odrbava. Ja kupovala neco takovehleho: https://sedlovna.cz/pastevni-nahubky/pastevni-nahubek-cerny/ (teoreticky mozna i z tohohle eshopu, je to 5 let zpet) a na koni mi nesedi jak pr*el na hrnec, ale je volne pohyblivy. I pri nasiti beranku na ruzna mista (odrena srst, nic horsiho nikdy) bych mezi kone a nahubek dala urcite 2 prsty na kazde strane.
Huskyjanina
napsal(a):
Mám na koňoucha stejnej náhubek, jako zadavatelka, ale koník si ho začal sundávat. Co s tím? Koupit jinej typ?
Musí být správně nastavený. Delší lícnice a podhrdelník zaháknout až za žuchvy. Asi jako na přiložené fotce. Tam je vyobrazen náhubek proti kousání, to jako ne, ale je správně nastavený. Tak, jak to je na fotkách v eshopech, je to k prdu, spadne hned. Druhá fotka. Navíc je koni náhubek malý a nemá otvory pro nozdry. Ve větším horku se musí kůň cítit hnusně.
Prosím o radu, nikdy dříve jsem neměla potřebu používat, ale nyní jsem nucena pořídit pro velmi žravou a tlustou shagyu. Necháváte nějaké navykací období, nebo rovnou nasadíte a necháte ať se s tím koník popere ? Není to šleha i pro zažívací trakt, když se radikálně sníží příjem objemu ? Napadá mne nandavat jen přes noc, přes den jsou zalezlí v přístřešku a žerou minimálně, ale trochu se bojím že se kobča bude dožírat, když přes den sundám. Necháváte tedy někdo i nonstop ? Mám objednaný tento https://www.ketris.cz/pastevni-nahubek-s-berankem-full?gclid=EAIaIQobChMIv4_8z5fm-AIVwoTVCh3GlwQREAQYASABEgKKuvD_BwE. Za veškeré reakce předem velmi děkuji !
bona11
napsal(a):
Prosím o radu, nikdy dříve jsem neměla potřebu používat, ale nyní jsem nucena pořídit pro velmi žravou a tlustou shagyu. Necháváte nějaké navykací období, nebo rovnou nasadíte a necháte ať se s tím koník popere ? Není to šleha i pro zažívací trakt, když se radikálně sníží příjem objemu ? Napadá mne nandavat jen přes noc, přes den jsou zalezlí v přístřešku a žerou minimálně, ale trochu se bojím že se kobča bude dožírat, když přes den sundám. Necháváte tedy někdo i nonstop ? Mám objednaný tento https://www.ketris.cz/pastevni-nahubek-s-berankem-full?gclid=EAIaIQobChMIv4_8z5fm-AIVwoTVCh3GlwQREAQYASABEgKKuvD_BwE. Za veškeré reakce předem velmi děkuji !
Náhubek, co jste objednala je sice hezký, ale já bych ho svému koni nikdy nekoupila. Nemá otvory na nozdry a po prvním dešti a vyválení bude z kožešinek hnusný slepenec, který po zaschnutí vaši kobylku odře.
Na fotce jsou tři prakoně s náhubky. Měli je pořád. Ty byly kupované před léty. Takže stejné. Nyní máte možnost objednávky na míru.
Pokud vám ještě nedošel, zrušte a objednejte zde:
https://www.pastevninahubky.cz/navody-ke-zvykani-na-nahubek-mereni-apod/
bona11
napsal(a):
Sisi - velice děkuji za reakci, určitě změním objednávku. S tím kožíškem mě to nedošlo - když se tu řešili odřeniny byla to první volba.
Tomu rozumím.
Ten kožíšek je pro použití na omezenou dobu. Nikoli na 24/7 či 12/12.
Pokud nebudete chtít přímo na míru, tak určitě s otvory na nozdry a o číslo větší, aby kůň mohl otevřít hubu. Vattunka to má pěkně nafocené v předchozím příspěvku.
Kožíšek může být,ale sundavaci. V případě odreniny nandat kde potrebuju to podložit a pečlivě udržují. Když je to dobrý sundam. Upřímně ten biotanovy či co to je na míru se mi nelíbí. Vynalezavejsi kun bude zrát bokem a akorat si zablokuje krk☹️Díry na nozdry se daji výstřihnout i do těch co je nemají,ale jinak vyhovují. 😉
Pro Sisi uplne mimo. Omlouvám se ze jsem neodepsala,deku již nevyuzijeme,koník uz ji nebude potrebovat😢děkuji moc.