Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dsedla

7.6.2022 20:36
dsedla

XXX.XXX.130.5

Ahoj, chtěla bych Vás požádat o radu. Věnuji se koník už nějakou dobu a přemýšlím nad svým budoucím povoláním, nyní studuji gymnázium a chtěla už bych to někam směřovat.
Ohledně koní mě napadl třeba fyzio- kolik by ten mohl brát? Veterinář být nechci. Nenapadá Vás něco, čím se slušně uživit v oboru koní, nemyslím stájníka, ale něco s vysokou školou:) Třeba i hipoterapeut.
Děkuji za Všechny názory a rady.

7.6.2022 20:55
kallisto

XXX.XXX.63.104

Koňský zubař? Fyzio a chiro?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2022 21:13

dsedla napsal(a):
Ahoj, chtěla bych Vás požádat o radu. Věnuji se koník už nějakou dobu a přemýšlím nad svým budoucím povoláním, nyní studuji gymnázium a chtěla už bych to někam směřovat.
Ohledně koní mě napadl třeba fyzio- kolik by ten mohl brát? Veterinář být nechci. Nenapadá Vás něco, čím se slušně uživit v oboru koní, nemyslím stájníka, ale něco s vysokou školou:) Třeba i hipoterapeut.
Děkuji za Všechny názory a rady.

Slušně uživit se u koní jde. Jako trenér - VŠ není. Je fajn mít trenérskou licenci = být dost dobrá v teorii i praxi a mít vlastní výsledky coby jezdec. Jako fyzio koňský terapeut - nepozvala bych si někoho, kdo nemá VŠV. Hipoterapeut, VŠ není, finančně to moc lukrativně nevidím. Ještě můžete být výživářský poradce, na to by mohla stačit VŠZ.
Můj názor.

7.6.2022 21:14

kallisto napsal(a):
Koňský zubař? Fyzio a chiro?

Ale to asi bez studia VŠV úplně nepůjde. Já tedy neznám zubaře, fyzio ani chiro bez titulu MVDr.

7.6.2022 22:21
jana.jenickova

XXX.XXX.92.70

Fyzioterapie je momentálně jediná v ČR na zvířata a to na VOŠ a SŠ Boskovice (obor přímo Fyzioterapie zvířat), kde sama studuji, budu ve 3., posledním ročníku. Kdyby tě něco zajímalo napiš do SZ.

Nicméně z hlediska uživení asi fajn, ale sama po přednáškách s lidmi od koní na škole (ortoped MVDr. Šterc, chiropraktička MVDr. Dolníčková), jsem si koně dost rozmyslela. Každý den, bez ohledu na počasí, což vnímám negativně hlavně v zimě, ale ono ani v létě to asi nebude úplně žádný med. Plus problém lidí a koní - jezdec výrazně ovlivňuje koně nejen ze sedla, ale i ze země + ještě samotné sedlo.. U psů ne, že by toho bylo málo, ale přijde mi to mnohem lépe zvladatelné. A ještě hledisko toho, že člověk pořád jezdí za lidmi a koňmi. Opět bez ohledu na počasí. A já zas tak nadšený řidič nejsem..

Ale teď jsme se zrovna bavili ve škole, že v zahraniční existují "saddle fitters" - u nás chybí. Což je škoda, protože padnoucích sedel je velmi málo a lidi jsou ochotní do toho investovat. Ale to by znamenalo jít od zahraničí, u nás nic takového není.

dsedla

7.6.2022 22:44
dsedla

XXX.XXX.130.5

Děkuji za reakci, co je prosím VŠV?:)

7.6.2022 23:08

Jdete studovat zubaře pro lidi, budete mít kšeftů haba kuk a budete si moct dovolit i svého koně v kvalitním ustájení + trenér + B reiter,
Á nébó, co takhle vystudovat po gymplu učňák (+ další samostudium + třeba cesta za hranice) a být strouhačem(trimerem) pro úpravu bosých kopyt ...těch je také jako šafránu.

7.6.2022 23:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale to asi bez studia VŠV úplně nepůjde. Já tedy neznám zubaře, fyzio ani chiro bez titulu MVDr.

OT: a co paní M. Plachá?

8.6.2022 07:03
kallisto

XXX.XXX.217.242

dsedla napsal(a):
Děkuji za reakci, co je prosím VŠV?:)

Vysoká škola veterinární

8.6.2022 07:06
Arkarian

XXX.XXX.177.16

Jenom přidám poznámku k té hipoterapii, v současné době se dělá specializační kurz, požadavky na vzdělání najdete zde: https://hiporehabilitace-cr.com/hiporehabilitace/pro-odborniky/pozadavky-na-vzdelani-terapeutu-a-instruktoru/ Nicméně chce to velké nadšení nejen pro práci s koňmi, ale i se specifickou skupinou lidí...

8.6.2022 07:27

Já bych byla pro sedláře-saddle fitter. Klidně si k tomu vystudujte i vejšku, ale samozřejmě nepotřebujete. Zkušenosti ze zahraničí se ale hodí, a nějaké studium tam rozhodně také. Nakonec se třeba rozhodnete tam zůstat a budeme mít stejně po ptákách Ale takový saddle fitter, pokud si bude umět dobře nastavit podnikatelský režim, bude vydělávat hodně pěkně - jak řekla paní nade mnou, lidi jsou ochotní do toho investovat.

8.6.2022 08:19
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pozrite sa po VŠ v zahraničí, ak trváte na "konskom" odbore, študovať sa dá v podstate čokoľvek.

Dopyt bude istotne po zubároch (to myslím jedine v zahraničí, v ČR iba v rámci štúdia veteriny), inseminátoroch a fyzioterapeutoch. Tieto profesie nemusí nutne vykonávať veterinár, trebárs na zemědelskej univerzite sa určite v rámci štúdia za výhodnú cenu dá spraviť kurz inseminácie. Viem o fyzioterepeutoch, ktorí majú k VŠ (často veterina) ešte nejaký dvojročný kurz z Británie, to tiež môže byť cesta.

8.6.2022 08:42
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já jsem se na kurz snažila dostat cca 3 roky zpátky, ale byl beznadějně obsazen "predvyberem". Tak jsem z toho usoudila, že asi berou lidí co už s tím nějakou zkušenost mají.

8.6.2022 10:36

Arbora: jste si jistá, že zubař nemusí být veterinář, když používá sedaci?

8.6.2022 10:56
jesie

XXX.XXX.224.171

Podle zákona musí být veterinář,pokud používá veterinární přípravky a ještě navíc do žíly...Bohužel,praxe je taková,že si sedaci dělá pomalu i kovář,protože mají pocit,že se to naučí a je to bez problémů....To,že na krku se mohou trefit i jinam a koně zabít,to už nikoho moc nezajímá...

Já bych si ke koním nepustila nikoho,kdo nemá vystudovanou VŠ veterinární - chiropraxe,zubař...a cokoliv speciálního u kování konzlutuji taky s veterinářem

8.6.2022 12:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jesie napsal(a):
Podle zákona musí být veterinář,pokud používá veterinární přípravky a ještě navíc do žíly...Bohužel,praxe je taková,že si sedaci dělá pomalu i kovář,protože mají pocit,že se to naučí a je to bez problémů....To,že na krku se mohou trefit i jinam a koně zabít,to už nikoho moc nezajímá...

Já bych si ke koním nepustila nikoho,kdo nemá vystudovanou VŠ veterinární - chiropraxe,zubař...a cokoliv speciálního u kování konzlutuji taky s veterinářem

Já si ke koni pouštím lidí podle doporučení. První zubní ošetření koně mi dělal člověk bez VŠ vzdělání. A byla jsem mile překvapená, že žádná sedaček nebyla potřeba. Maximální spokojenost na straně koně i majitele. Prostě člověk s talentem a roky praxe (i že zahraničí). No ale nyní je tak vytížený, že už jsme k akutce volali věta a ten prispaval.

Podobně u kováře. Jen tam roky kovajici pán se vším vzděláním co k tomu patří, už tu práci najednou nedal. Nevíme jestli si jen nevzal brýle, nebo to odflakl z únavy. Ale výsledek je že jeho už nikdy více.

A potom si vyberte na základě vzdělaní...

8.6.2022 12:22
jesie

XXX.XXX.224.171

Pipilota napsal(a):
Já si ke koni pouštím lidí podle doporučení. První zubní ošetření koně mi dělal člověk bez VŠ vzdělání. A byla jsem mile překvapená, že žádná sedaček nebyla potřeba. Maximální spokojenost na straně koně i majitele. Prostě člověk s talentem a roky praxe (i že zahraničí). No ale nyní je tak vytížený, že už jsme k akutce volali věta a ten prispaval.

Podobně u kováře. Jen tam roky kovajici pán se vším vzděláním co k tomu patří, už tu práci najednou nedal. Nevíme jestli si jen nevzal brýle, nebo to odflakl z únavy. Ale výsledek je že jeho už nikdy více.

A potom si vyberte na základě vzdělaní...

Bez sedace není technicky možné se koni dostat na zadní stoličky a kvalitně orašplovat....Chápu,že se to všeobecně tvrdí,ale nejde to... Takže chápu radost nad tím,že kůň nedostal sedaci,ale ošetření stoliček nebylo dostatečné...stačí se podívat na anatomii huby.

Může se najít špatná zkušenost mezi lékaři,může i mezi kováři...stane se... Proto by každý majitel koně měl alespoň mít základní vědomosti o jeho anatomii,kopyta apod....aby mohl s odborníkem diskutovat.
Tak to není a nebude.

Každý si může svobodně rozhodnout o welfare svého koně sám...Jen podotýkám,že podle veterinárního ZÁKONA nesmí aplikovat léčivo a už vůbec ne do žíly člověk bez odborného,vysokoškolského vzdělání....

8.6.2022 12:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bože môj, ľudia dobrí, už sa naučte, že bez sedácie stojí zubné vyšetrenie a ošetrenie za houno!

8.6.2022 13:03
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ani človek nemusí byť doktor, aby bol zubárom a pracuje s liekmi. Liečivá môže aplikovať ktokoľvek so stredoškolským vzdelaním vo veterinárnom odbore -na základe pokynov veterinára.

Napr. v Nemecku je možné vyučiť sa za tzv. "Pferdedentistu", bez veterinárneho vzdelania.

Ale samozrejme, osobne preferujem aj fyzioterepeuta s vet vzdelaním, počítam s tým, že ovláda anatómiu o trochu lepšie a nebude mi rozprávať nejaké bludy, ktoré sa naučil na trojdňovom kurze.

8.6.2022 13:04
koně

XXX.XXX.174.63

Já se kdysi pídila po koňském zubaři.V domnění že je to samozřejmě MVDr. ,jen s rozšířenou specializací.
Na netu mi kontakty vylezly.Nějaká paní ,ano jsem zubařka .Že se jako přijede, podívá. Ale nesmí používat sedaci ,jen klasické oblbovací pasty .
Tak jsem poděkovala a zavolala našemu doktorovi
Netváří se sice jako jedinečný odborník na zuby,nicméně,má baterku ,rozvěrač a injekcí do krku se případně trefí.
Takže za mě ,veterinář postačí a to ke všemu
Jiné pseudoodborníky ,s různými záhadnými diplomy a honosnými tituly ,podporovat nehodlám.

8.6.2022 14:18

Arbora: Ani človek nemusí byť doktor, aby bol zubárom

To snad ne...? Vždyť jsou to minimálně MDDr.

8.6.2022 14:31
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ok, zle som sa vyjadrila, zubné lekárstvo nie je všeobecné lekárstvo.

8.6.2022 14:47

S tím souhlas.

8.6.2022 16:58
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):
Bože môj, ľudia dobrí, už sa naučte, že bez sedácie stojí zubné vyšetrenie a ošetrenie za houno!

To nechápu. Při použití rozvěráku se přece v tlamě dostane i dozadu.

8.6.2022 17:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
To nechápu. Při použití rozvěráku se přece v tlamě dostane i dozadu.

A nakoľko je rozverák otvorený, na full?

Ako sa to dá dosiahnuť, bez relaxácie čeľustného kĺbu, to to niekto páči koňovi mechanicky? Staré kone s artrotickými zmenami, kone s THO?

Čo jazyk, ktorý sa bežne pri úprave presúva z miesta na miesto, kvôli prístupu a kontrole, to si nechá kôň bez sedácie manipulovať s jazykom, nezaťahuje ho, nemelie ním, nehýbe, nezavadzia tomu, čo tam v tej hube niečo robí??

A čo bolesť, úzkosť, to fakt, fakt niekto kto má svojho koňa rád mu nechá robiť zuby bez sedácie? Prečo, preboha?
Lebo kôň stojí a neprotestuje? Stojí aj pri nasadenej fajke, že áno, ale tú za úplne fajn nepovažujeme.

Už vôbec nespomínam bezpečnosť toho procesu, voči koňovi aj voči človeku, ten bazmek čo má v hube kebyže mu zlyhá zámok, tak budete brúsičovu ruku zbierať z podlahy v stajni, dostať s tým do tváre je tiež príma..

Je to zbytočné, nebezpečné a kruté.

8.6.2022 17:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):
A nakoľko je rozverák otvorený, na full?

Ako sa to dá dosiahnuť, bez relaxácie čeľustného kĺbu, to to niekto páči koňovi mechanicky? Staré kone s artrotickými zmenami, kone s THO?

Čo jazyk, ktorý sa bežne pri úprave presúva z miesta na miesto, kvôli prístupu a kontrole, to si nechá kôň bez sedácie manipulovať s jazykom, nezaťahuje ho, nemelie ním, nehýbe, nezavadzia tomu, čo tam v tej hube niečo robí??

A čo bolesť, úzkosť, to fakt, fakt niekto kto má svojho koňa rád mu nechá robiť zuby bez sedácie? Prečo, preboha?
Lebo kôň stojí a neprotestuje? Stojí aj pri nasadenej fajke, že áno, ale tú za úplne fajn nepovažujeme.

Už vôbec nespomínam bezpečnosť toho procesu, voči koňovi aj voči človeku, ten bazmek čo má v hube kebyže mu zlyhá zámok, tak budete brúsičovu ruku zbierať z podlahy v stajni, dostať s tým do tváre je tiež príma..

Je to zbytočné, nebezpečné a kruté.

Díky za vysvětlení.
Já jsem viděla klidného koně co opravdu spolupracoval s ošetřujícím i bez sedace (právě, že s veterinářkou už tolik nespolupracoval). A je fakt, že je rozdíl v preventivním ošetřením 15 letého či mladšího koně - oproti tomu starý a bolavý si tu oblbovačku zaslouží...

8.6.2022 18:11
Rif Du Madon

XXX.XXX.100.148

Při výběru povolání berte ohled na svojí konstituci.
A pozor na povolání, kde potřebujete jemnou motoriku rukou. V kombinaci s koňmi je to riziko. Děkuji pár náhodám, že nejsem chirurg ani zubař. Musela bych buď skončit s koňma, nebo s kariérou. I při běžném hobby ježdění a manipulaci s koněm se sem tam rukám něco přihodí a bolí to dlouho.
Jinak lidský zubař má většinu studia stejného rozsahu jako všeobecný lékař + extra zuby. Učím zubařský kruh patologii. Mají základ pro všechno stejně jako všeobecňáci.
Ohledně koňské fyzio. Ta moje není MVDr a nikoho jiného ke koni nepustím. MVDr chiro jsem použila jednou a nikdy víc.
Kdybych se znovu po gymplu rozhodovala kam, asi fyzioterapeut nebo ortopedie.
Sen být pracovním jezdcem dostihových koní si lze splnit, že si člověk koupí koně z dráhy😀a pak si v práci udělá ke snídani kafe s ibuprofenem...

8.6.2022 21:12

Přesně, koukala jsem, že bych si ještě trochu zastudovala, hodil by se mi ten fyzioterapeut, ale při práci nedám ten objem praxe...

8.6.2022 21:15
jesie

XXX.XXX.215.38

Já už jsem to tady kdysi psala,ale neznám jediného člověka,co by si nechal ošetřit zuby od sousedky,co si udělala kurz a má doma na to náčiní….natož že by si nechali k tomu píchnout injekci od neodbornika 🤦‍♀️ do žíly….

Pořad dokola se tu bude tvrdit mezi lidmi,že bez sedace je to ok…To je prostě marný…
Jak psala Horsana - je to vůči koni kruté a nešetrné a nedostatečné.

8.6.2022 22:51
jbb

XXX.XXX.70.103

Rif - zubaři (budoucí MDDr) mají objem teoretické výuky opravdu +- identický s všeobecňáky (MUDr.). Ovšem v klinických předmětech se to už liší více, ostatně MUDr. trvá 6 let a MDDr. "jen" pět. Čímž nechci kolegy MDDr. nijak dehonestovat, taky to nemají jednoduché, stejně jako my.

Já si teda furt myslím, že lepší je živit tak, aby mohl mít našinec koně jako koníčka né jako nutnost - tedy jakoukoliv hodnotnou školu typu práva, humánní medicína, ekonomie, informatika. Ale když už by mne měli koně živit, tak bych taky volil tu MVDr., tam jsou možnosti široké, zatímco bez MVDr. si legálně opravdu veterinární léčiva nepodáte.

Všechna ta fyzia jsou spíše "rovnáky na ohejbáky". To je jako u těch, co vystudovali různé "právní vědy" (čti: "soukromá vysoká škola honosného názvu"), ale nikdy se nemohou věnovat třeba advokacii, protože nevystudovali "opravdovou právnickou fakultu".

8.6.2022 23:11

OT: já to u lidí vnímám tak: fyzioterapeut není masér, masér má kurz, fyzio školu.(nemusí být zrovna akademik)
Já bych chtěla studovat fyzioterapeuta- pro lidi....moje zvířata jako neoficiální vedlejšák?

9.6.2022 05:58
Rif Du Madon

XXX.XXX.100.148

OT: já to u lidí vnímám tak: fyzioterapeut není masér, masér má kurz, fyzio školu.(nemusí být zrovna akademik)
Já bych chtěla studovat fyzioterapeuta- pro lidi....moje zvířata jako neoficiální vedlejšák?

Já je dělím na pomůže / nepomůže😀
Netuším kolik se tím dá vydělat, aby si člověk nezhuntoval vlastní tělo. Považuji to za povolání, které pacientům umí neuvěřitelně zvednout kvalitu života. Také mě to láká, ale sebe nenamasíruji😀, a to potřebuji nejvíc.

9.6.2022 06:12
Rif Du Madon

XXX.XXX.53.109

Jbb, jasně že zubaři mají míň rozsahu gyndy😀 Já jen aby mezi lidma nepanoval názor, že studium zubárny končí na hranici límečku. To že jim zdrcli studium do 5ti let, se pak odrazilo v rozvrhu, běžně končí v 18, pak jsou ráno v 7:30 na patole uplně mrtví.

Coudas

9.6.2022 07:19
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mám jen gympl, přesto jsou koně denní náplní mého života. Každý má jiné nárpky a představy, jak karierní, tak finanční.

9.6.2022 10:00

Rif Du Madon napsal(a):
Já je dělím na pomůže / nepomůže😀
Netuším kolik se tím dá vydělat, aby si člověk nezhuntoval vlastní tělo. Považuji to za povolání, které pacientům umí neuvěřitelně zvednout kvalitu života. Také mě to láká, ale sebe nenamasíruji😀, a to potřebuji nejvíc.

...jasně, mám kolegyni v práci co je masérka, dělá tejpy, masíruje, pedikúruje, prostě kurzová klasika, ty tejpy od ní mi vždy pomohly a to v řádu hodin-úleva, ne uzdravení , ale úleva.(obě ramena najednou, jedno rameno, loket) Kdybych šla na ortopku tak budu chodit na rehabilitace, kterou mi bude vždy dělat někdo jiný a jinak a zabiju tí moře času...jak říkám, vše se zahojí a ať s doktorem nebo bez, trvá to půl roku..člověk to musí vyzkoušet na vlastní tělo, co mu dělá dobře, já si od nikoho nenechám sahat na kříž, od beder nahoru, dolu ne. Potřebovala bych to ale jako prase drbání, jenže ...! znáte to, rozbouří se to tam a já se pak nehnu vůbec...

9.6.2022 10:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Díky za vysvětlení.
Já jsem viděla klidného koně co opravdu spolupracoval s ošetřujícím i bez sedace (právě, že s veterinářkou už tolik nespolupracoval). A je fakt, že je rozdíl v preventivním ošetřením 15 letého či mladšího koně - oproti tomu starý a bolavý si tu oblbovačku zaslouží...

Naša školská norička 10 rokov spolupracovala pri rektálnych vyšetreniach, katetrizáciách močového mechúra, zavádzaní nazogastrickej sondy a aplikácií tisícov injekcíí kam si len človek spomenie.

Považovala to za niečo fajn, na čo sa celé dni tešila? Na niečo, čo jej nespôsobovalo stres a nepohodu, bolesť?
Fakt si nemyslím, že len preto, že odniekiaľ kôň neutečie a niečo znesie, tak že spolupracuje a že mu niečo nevadí.

9.6.2022 11:39
Rif Du Madon

XXX.XXX.53.109

Horsana napsal(a):
Naša školská norička 10 rokov spolupracovala pri rektálnych vyšetreniach, katetrizáciách močového mechúra, zavádzaní nazogastrickej sondy a aplikácií tisícov injekcíí kam si len človek spomenie.

Považovala to za niečo fajn, na čo sa celé dni tešila? Na niečo, čo jej nespôsobovalo stres a nepohodu, bolesť?
Fakt si nemyslím, že len preto, že odniekiaľ kôň neutečie a niečo znesie, tak že spolupracuje a že mu niečo nevadí.

A mali by sa sedovať aj majitelia😀 Lebo ja sa klepem, už keď vidím, že kôň zatne svaly, tepe a rýchlejšie dýcha. Predstava že by som nepríjemný výkon koňovi mala robiť ja ma dostane do stavu neschopnosti asistencie. Vetka mi väčšinou začne vykladať chorobu nejakého cudzieho koňa a to ma trochu vzchopí. Ale klepem sa ešte 20min potom. Najlepšie dať vodítko manželovi, aby ma kôň nevidel ani nepočul cvakať zubami.

9.6.2022 12:47

Rif Du Madon napsal(a):
Jbb, jasně že zubaři mají míň rozsahu gyndy😀 Já jen aby mezi lidma nepanoval názor, že studium zubárny končí na hranici límečku. To že jim zdrcli studium do 5ti let, se pak odrazilo v rozvrhu, běžně končí v 18, pak jsou ráno v 7:30 na patole uplně mrtví.

Můj mladší synovec zubařinu vystudoval. Byla jsem překvapená, jaký rozsah učiva musel zvládnout. Opravdu nekončil na hranici límečku - trefné přirovnání.

9.6.2022 12:47

Tak paráda, vrátila jsem se od koně a jsem někde asi okolo C7 "zablokovan"...o čem / o kom se povídá, daleko nebývá.
zvedala jsem kopyto a bolest ruky, ruka bez síly, ruku dlaní nahoru nepředpažím, bolest zezadu ramene, oblast deltový asi i do tricáku a nahoru do trapézu......nevyškrabu ani z kopyt a nevykartáčuju , prostě ruka dlaní nahoru je nefunkční jdu pojít do houští.

9.6.2022 12:59

No tohle přesně se mi nedávno stalo před odjezdem na závody. Jsem myslela, že se smíchy potrhám. Já jsem zase neudržela nic v sevřené ruce v podstatě v jakékoli poloze. Naštěstí jsem to rozhýbala. Bolelo to jakoby pod lopatkou pod žebry...

9.6.2022 13:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
A mali by sa sedovať aj majitelia😀 Lebo ja sa klepem, už keď vidím, že kôň zatne svaly, tepe a rýchlejšie dýcha. Predstava že by som nepríjemný výkon koňovi mala robiť ja ma dostane do stavu neschopnosti asistencie. Vetka mi väčšinou začne vykladať chorobu nejakého cudzieho koňa a to ma trochu vzchopí. Ale klepem sa ešte 20min potom. Najlepšie dať vodítko manželovi, aby ma kôň nevidel ani nepočul cvakať zubami.

Mali, ja som jeden z nich :D

Zuby ale reku ok, to dávam, potom kolega čosi pošmátral Flóre v hube, niečo si zamrmlal a vytiahol premolár, mal ho na dlani, musela som sa oprieť o box a skoro som sa zviezla na zem.

Od tej doby nikdy viac, už jej robil zuby odvtedy zas a to sa dva ťahali, bola som rada, že som o 200 km ďalej, iba mi to oznámil a že to nebola prechádzka ružovou záhradou, ale to ma neprekvapilo, heh.

Asistencie nie som schopná žiadnej, max tak nejakú ranku ošetriť, inak kolabujem, njn.
Ale nemôžem si dať žiadnu premedikáciu, lebo ak by bolo potrebné zasahovať, tak aby som bola pri zmysloch.

Za tieto milé hysterické návyky môže otrava zo sena ošetreného zrejme desikantami, kedy kone mali opuchy nôh, nadmerný smäd a jeden deň horúčku, tak čo im človek dá?
Metamizol predsa a vtedy som ho hrdinne aplikovala dokonca sama a po chvíli potenia a hyperventilácie šla k zemi kobyla a za ňou aj valach, tretí iba opotil a hyperventiloval, ten samozrejme nebol môj.
Od čírej hrôzy z toho večera ma na druhý deň hospitalizovali a aj operovali, dovtedy som netušila, že mám nejaké gynekologické problémy...

Odvtedy do svojich zvierat nič nepichám a tak vôbec, pri ich ošetrení sa niekde bezpečne opieram o stenu, aby som sa po nej mohla zviezť dolu.

9.6.2022 13:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak paráda, vrátila jsem se od koně a jsem někde asi okolo C7 "zablokovan"...o čem / o kom se povídá, daleko nebývá.
zvedala jsem kopyto a bolest ruky, ruka bez síly, ruku dlaní nahoru nepředpažím, bolest zezadu ramene, oblast deltový asi i do tricáku a nahoru do trapézu......nevyškrabu ani z kopyt a nevykartáčuju , prostě ruka dlaní nahoru je nefunkční jdu pojít do houští.

To znie dosť vážne :(

9.6.2022 13:23

Horsana napsal(a):
Mali, ja som jeden z nich :D

Zuby ale reku ok, to dávam, potom kolega čosi pošmátral Flóre v hube, niečo si zamrmlal a vytiahol premolár, mal ho na dlani, musela som sa oprieť o box a skoro som sa zviezla na zem.

Od tej doby nikdy viac, už jej robil zuby odvtedy zas a to sa dva ťahali, bola som rada, že som o 200 km ďalej, iba mi to oznámil a že to nebola prechádzka ružovou záhradou, ale to ma neprekvapilo, heh.

Asistencie nie som schopná žiadnej, max tak nejakú ranku ošetriť, inak kolabujem, njn.
Ale nemôžem si dať žiadnu premedikáciu, lebo ak by bolo potrebné zasahovať, tak aby som bola pri zmysloch.

Za tieto milé hysterické návyky môže otrava zo sena ošetreného zrejme desikantami, kedy kone mali opuchy nôh, nadmerný smäd a jeden deň horúčku, tak čo im človek dá?
Metamizol predsa a vtedy som ho hrdinne aplikovala dokonca sama a po chvíli potenia a hyperventilácie šla k zemi kobyla a za ňou aj valach, tretí iba opotil a hyperventiloval, ten samozrejme nebol môj.
Od čírej hrôzy z toho večera ma na druhý deň hospitalizovali a aj operovali, dovtedy som netušila, že mám nejaké gynekologické problémy...

Odvtedy do svojich zvierat nič nepichám a tak vôbec, pri ich ošetrení sa niekde bezpečne opieram o stenu, aby som sa po nej mohla zviezť dolu.

No tak to se ti nedivím. A zvládli to?

9.6.2022 13:26

Horsana: ježiš marjá, to jsou zážitky.... ještě že nejsem veterinář a mám odpovědnost jen za papíry a excelové tabulky.... Já mám TAKOVÝ ŠTĚSTÍ, že nikdá našim koním ničehož nic nebylo!!! (ťuk ťuk ťuk)

9.6.2022 13:30

Horsana napsal(a):
To znie dosť vážne :(

zajímavé je, že v předklonu tu ruku horko těžko ohnu dlaní nahoru k hlavě...teď jsem vylezla ze sprchy...a chtěla jsem si osušit vlasy v předklonu...jako by se prostě bolestí ty svalíky zaseknou a nejdou dál. o mytí hlavy jednou rukou mluvit nemusím , žádná síla v ruce, ale zatnout pěst můžu, od loktu dolu dobrý....ono to v předklonu bolí i volně puštěný dolu...to bude zase pátrání po internetu .do práce jdu až v pondělí na noc, snad to nějak půjde, tejpy bych teď v opalovací sezoně nerada, o víkendu mířím na Lipno...

9.6.2022 13:54
Rif Du Madon

XXX.XXX.53.109

zajímavé je, že v předklonu tu ruku horko těžko ohnu dlaní nahoru k hlavě...teď jsem vylezla ze sprchy...a chtěla jsem si osušit vlasy v předklonu...jako by se prostě bolestí ty svalíky zaseknou a nejdou dál. o mytí hlavy jednou rukou mluvit nemusím , žádná síla v ruce, ale zatnout pěst můžu, od loktu dolu dobrý....ono to v předklonu bolí i volně puštěný dolu...to bude zase pátrání po internetu .do práce jdu až v pondělí na noc, snad to nějak půjde, tejpy bych teď v opalovací sezoně nerada, o víkendu mířím na Lipno...

Já bych zamířila na neurologii. Cosi si vybavuji, že nám říkali, že nad brněním a poruchou hybnosti by slunce nemělo zapadnout...

9.6.2022 13:57

Rif Du Madon napsal(a):
Já bych zamířila na neurologii. Cosi si vybavuji, že nám říkali, že nad brněním a poruchou hybnosti by slunce nemělo zapadnout...

Tak tak, já chodila 14 dní s vyhřezlou plotýnkou. Po operaci trval návrat do předchozího stavu půl roku.

9.6.2022 19:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

No tak to se ti nedivím. A zvládli to?

Zvládli, ale mňa na druhý deň odviezla sanitka, heh.

9.6.2022 19:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Hele , už to asi mám, jdu se léčit
https://www.p2sportscare.com/articles/upper-extremity/shoulder-blade-pain/#page-03

Eeehm...say NO to doctor Google!

10.6.2022 07:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):

Poučila jsem se - příště jen se sedací. Byť moje dojmy byli jiné - asi ta potřeba koně potom ještě sledovat... (opravdu dám na fakta víc než na pocitovky)

10.6.2022 08:30

Já tedy příště taky půjdu do sedace, ostatně zubařka mi to minule i doporučila. Jenže bohužel tahle zubařka není vetka, a tak holt budu volat jinou, abych nemusela k tomu volat ještě veta extra. Sice mi tahle nevet zubařka sedaci sama nabídla (inj.), ale jezdí sem i zubaři veti, tak zvolím někoho z nich... Mno jo, kde jsou ty doby, kdy jsem se při zmínce o zubaři pro koně začala smát

10.6.2022 12:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Poučila jsem se - příště jen se sedací. Byť moje dojmy byli jiné - asi ta potřeba koně potom ještě sledovat... (opravdu dám na fakta víc než na pocitovky)

No, sledovať, väčšina koní sa do hodiny zotaví, buď sa im z boxu vyberie všetko, aby si neupchali pažerák, alebo sa dá košík.

Ja vždy po sedácii dávam nápoj, alebo proste nech sa kôň dobre napojí, trošku močeného sena, ako mu ide žutie a dovidenia.

Dobrá úprava sa pozná tak, že kôň po nej žerie lepšie, ale nechcem zovšeobecňovať, ak je nejaký roky neriešený problém, môže byť aj bolesť, zmena anatomických pomerov v hube..

Zažila som nedávno profíka, čo robí vraj hlavne športové kone, tak to ako fakt nie, kone týždeň nevedeli žrať, ten to brúsil elektrickou brúskou hlava nehlava, nenechal žiadne hrany, nič, všetko do hladka...na konci prišla báchorka, že to si musí sadnúť...no, našťastie sa rezervná korunka vysunie, časom, ale bolo to hrozné, má aj endoskop, takže ten masaker bolo krásne vidieť a všetci sa zdali byť spokojní, okrem koní.

Tip pre staré kone/kone s problematickým chrupom - zásahy v hube dávajte robiť krátko pred pastvou - ak tam niekto niečo posérinká, tak to ten mesaic nejako dokŕmite na rezkoch a peletách a cez sezónu sa vypasú a pred zimou sa im to snáď zahojí/nejako sadne.

Robiť toto pred zimou, kedy sú kone odkázané iba na seno je často posledný klinec do rakvy.

10.6.2022 12:28

Děkuji za rady.

12.6.2022 22:21

Horsana napsal(a):
Eeehm...say NO to doctor Google!

Pojmenovala jsem si potíže a našla na netu, jak se potíží zbavit....protažením, cvičením . Pomohlo "zasouvání " brady a klenutí krku...takovej rollkur a nečumět dva dny do noťasu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík