Lawi

XXX.XXX.80.58
Ahoj, moje zvíře bohužel velmi špatně nastupuje do přepravníku. Nemám závodní ambice a neplánuji kobylu převážet po akcích, ale z bezpečnostních důvodú, kdyby bylo třeba někdy nutné odvézt ji rychle na kliniku, nebo prostě potřeba změnit ustájení, bych byla ráda, aby to zvládala lépe. Přepravník v současné stáji nemáme. Ráda bych sehnala někoho, kdo by zapůjčil přepravník třeba na týden, ať můžeme trénovat postupně. A ideálně nám k tomu dal i nějaké zaříkávačské rady a pomoc. Google mi nic moc neporadil. Zvažuji si prostě na týden pronajmout samotný hengr, kobyla za mnou po delším čase a pomalém postupu za několik tréninků snad vleze, ale kdyby k tomu někdo měl tip i na ppučeného rádce, budu ráda. Díky.
Upřímně... Pokud si budete půjčovat hengr na učení nastupování, volte nějakou "profipůjčovnu" s pojištěním - tedy řešte, co se stane, pokud vlek poničíte. Nepůjčujte si vlek od kámosů, protože s nimi budete opravdu špatně řešit problémy typu "prokoplá laminátová bočnice". Takovéhle situace vyústí buď ve ztrátu kamarádů, nebo nákup nového vleku. Riziko poškození při učení je mnohem vyšší, než při pravidelném používání. A rozhodně, když už ho budete mít, připojte si ho k autu - není nic lepšího než převržený přepravník při nastupování.
Lawi

XXX.XXX.80.58
Díky, máte pravdu. Ještě jsem případě nenapsala lokalitu Praha Západ.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ještě bych specifikovala metodu, kterou chcete postupovat. Je více možností, jak to koně naučit. Včera jsem zkoukla video o nakladání, a krom kladných ohlasů mělo i dost špatných ohlasů, tedy lajků a nelajků, abych byla přesnější. Z toho vyvozuji, že ne každá metoda je přípustná pro určitý okruh lidí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já vlek k nácviku nastupování půjčuji, ale po špatných (hrůzných) zkušenostech už u nácviku neasistuji a vůbec si nedovolím dávat nějaké zaříkávačské rady (jakože na místě). Taky ho půjčuji na smlouvu, ve které je veškerá odpovědnost za škody na vleku (a na koni!) hozená na nájemce, výslovně. Je mi jasné, že bych toho mnoho nevymohla, ale aspoň finanční podíl na opravě/nákupu...
Při nácviku nastupování už mi utrhli rampu z pantů, jindy ohnuli závoru...
Jsem od Liberce, takže zapůjčení vám nepřipadá v úvahu, jen přistavení vleku by stálo víc než celé půjčovné To spíš jen pro info.
Kurzy bezpečné manipulace s koněm, nastupování a bezpečné přepravy nabízí pan Pavel Čechovský, ten k tomu předpokládám doveze i hengr. Kurzy samotného nastupování nabízí pan Tomáš Pešek, jsou na něj rozporuplné ohlasy (na pana Č. jsem zatím neviděla jedinou kritiku), a mám za to, že hengr s sebou nepřiveze (lepší se zeptat nebo juknout na jeho nabídku, někde na netu asi visí).
napsal(a):
Já vlek k nácviku nastupování půjčuji, ale po špatných (hrůzných) zkušenostech už u nácviku neasistuji a vůbec si nedovolím dávat nějaké zaříkávačské rady (jakože na místě). Taky ho půjčuji na smlouvu, ve které je veškerá odpovědnost za škody na vleku (a na koni!) hozená na nájemce, výslovně. Je mi jasné, že bych toho mnoho nevymohla, ale aspoň finanční podíl na opravě/nákupu...
Při nácviku nastupování už mi utrhli rampu z pantů, jindy ohnuli závoru...
Jsem od Liberce, takže zapůjčení vám nepřipadá v úvahu, jen přistavení vleku by stálo víc než celé půjčovné To spíš jen pro info.
Kurzy bezpečné manipulace s koněm, nastupování a bezpečné přepravy nabízí pan Pavel Čechovský, ten k tomu předpokládám doveze i hengr. Kurzy samotného nastupování nabízí pan Tomáš Pešek, jsou na něj rozporuplné ohlasy (na pana Č. jsem zatím neviděla jedinou kritiku), a mám za to, že hengr s sebou nepřiveze (lepší se zeptat nebo juknout na jeho nabídku, někde na netu asi visí).
No myslím že pan Pešek je ten s těmi rozporuplnými videi.
Mě samotné se to nelíbí, ale neodvažuji se hodnotit.
Poptejte pana Čechovského, pokud nebude mít řešení pro vás, tak třeba poradí na koho se obrátit.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Za sebe můžu k "čarování" napsat jen toto. Když koně naučíte "dojít kam ho pošlete", měl by být nácvik nakládání jednodušší. Pozitivkáři vám poradí jak nenásilně. Já můžu říct jen negativosticky násilně, a k tomu ve své podstatě v začátku nepotřebujete ani vlek. Ale měla bych také tisíce mračících se smajlíků, tak to nebudu rozebírat.
Nevím, co je na tom rozporuném videu pana Peška tak dramatického, ale chápu, že kdo má zásadu vše pizitivně to vidí negativně.
Já bych spíš popřemýšlela nad vozíkem, do kterého koně nakládate a sehnala bych si pro začátek vozík pro 1,5 koně. Někteří koně jsou víc klaustrofobní a vadí jim moc úzké prostory. Do 1,5 koňáku se leze jako do boxu na kolečkách a ještě jsem nezažila koně, co by s takovým hengrem měl problém - včetně těch bojácnějších co do dvoukoňáků nenastoupí.
Tak u klasického vozíku stačí vyndat prostřední přepážku a je tam místa dost. Vymýšlet 1,5 koňák je IMHO naprosto zbytečné.
Jinak, já jsem v tomhle trošku extrémista, takže podle mne je ideální mít přepravník vlastní - už jen pro mimořádné případy (nevím jak se shání přepravník ve tři ráno pro cestu na kliniku?). Nehledě k tomu, že nikdo si toho svého koně neodveze s takovou láskou a péčí, jako majitel. Samozřejmě není nutné kupovat vlek nový, na trhu je docela slušný výběr starých do sto tisíc - ty když jsou v pořádku a dáte je pod střechu, tak přežijí dalších padesát let.
Kobyla mi při nakládání upadla - v novém přívěsu se mi nelogicky provlíklo vodítko, které se zaseklo ve škvíře, panika, uklouznutí a pak bok/záda. Dneska ji naložím sama, jen ukázáním do do hengru. Podepisuju se za 1,5koňák, kobyla v něm jezdí raději než ve 2k (žere, chrupká, není tak ostražitá). Což si myslím, že i pro ni je příjemné posilování toho, že přívěs je cajk a nežere koníky. Určitě pomohlo, že jsem si koupila vlastní přívěs, který "smrdí" domovem a je furt stejný. Minimálně v začátcích, kdy jsem si potřebovala znovu získat důvěru v cestování. (A pro mě jistota, že znám každý bod hengru a nestane se mi průser jako tehdá)
Neméně souhlas s jbb - veterinářů je furt míň a míň, takže se mi mnohem lepe i spí, když vím, že v prřípadě průseru můžu naložit a jet.
Hodně mi pomohly videa p. Čechovského jak na to :)

jbb: To se shání tak, že mi ten člověk zavolá a já sednu do auta, zapřáhnu a jedu. Ráno pošlu do zaměstnání zprávu, že přijdu později....
Se zbytečností jedenapůlkoňky souhlas. Ale potkala jsem už i přívěsy, které neměly přepážku snadno vyndavací. Na to je tedy dobré pamatovat při sjednávání výpůjčky.
Pokud už mám podezření, že budu mít koně problematika, tak je lepší půjčit přepravák s přední rampou, kterou je možné na nácvik otevřít.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nejlíp koně nastupovaly do dodávky.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jestli bych mohla poprosit, jestli někdo ví, video nakládání metodou pozitivní -klikr. Děkuji.
jbb
napsal(a):
Tak u klasického vozíku stačí vyndat prostřední přepážku a je tam místa dost. Vymýšlet 1,5 koňák je IMHO naprosto zbytečné.
Jinak, já jsem v tomhle trošku extrémista, takže podle mne je ideální mít přepravník vlastní - už jen pro mimořádné případy (nevím jak se shání přepravník ve tři ráno pro cestu na kliniku?). Nehledě k tomu, že nikdo si toho svého koně neodveze s takovou láskou a péčí, jako majitel. Samozřejmě není nutné kupovat vlek nový, na trhu je docela slušný výběr starých do sto tisíc - ty když jsou v pořádku a dáte je pod střechu, tak přežijí dalších padesát let.
Já teda nevím, možná že už jsem delší dobu dvoukoňák zevnitř nezkoumala, ale pokud mě paměť neklame, tak když vyhodíte středovou přepážku, příjdete o přední/zadní štrajcpány, protože ty se upevňují právě na středovou přepážku = vozík je pro přepravu nepoužitelný protože jet kamkoli bez štrajcpánů je brutálně o tlamu, pokud tedy nechcete testovat jestli se vám kůň při prudkém brzdění díky pádu vleze nebo nevleze do předních dvířek přepravníku a věřte, že ty ho samy o sobě určitě uvnitř neudrží.A nakládat bojácného koně do dvoukoňáku s nabok odsunutou přepážkou, kterou pak připevníte zpět na místo je koledování si o to, aby se z tama vymlátil jak se to kolem něho sevře.
Jeden z mých koní vozíky nesnášel. Od té doby co cestuje v 1,5 koňáku jsem schopná ho naložit sama i když kolem lítají na volno utečení koně a to je to plemeník v první sezóně... a hoví si tam jako doma v boxu. V Tlumačově díky tomu dost čuměli, když jsme odcházeli z insem.odběrů ve chvíli kdy jim tam od kolotoče pozdrhalo několik koní.

To je fakt, zapomínám - já si nechala obě celovozíkové závory prostě vyrobit v zámečnictví :-) Ale dobrá připomínka, někdo je prostě nemá.
Na druhou stranu na ten nácvik nastupování a vystupování nejsou zásadně potřeba, pokud chci koni zezačátku jen ulehčit situaci a zvyknout ho, že v přepraváku je "fajn", tak ho můžu nakládat do prázdného dvoukoňáku, a až tam bude běhat sám a nechá se tam na pohodu zavřít třeba vodítkem, tak zase zvykat na půlku dvoukoňáku :-)

K našemu hengru (Ifor Williams) tedy máme i štrajcpány přes celou šířku pro případ, že se vyndá přepážka.

Když jedu na závody jen s jedním koněm, tak normálně mám příčku hozenou u jedné stěny (nikoli šikmo, ale přivázanou celou délkou ke stěně) a kůň si jede v tom vleku sám. Na závodech ho pak odcvaknu od vazáku, on se otočí a čumí z vleku - čímž celkem spolehlivě vyděsí veškeré osazenstvo parkoviště
efe: Ifor upřímně závidím...