Kůň/poník a uzeniny

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2022 20:42

Milí koňáci, chtěla bych se zeptat, setkali jste se někdy s tím, že by koně žrali uzeniny a psí/kočičí granule? Co se takovému koni může stát z dlouhodobého hlediska? V životě jsem se s něčím podobným nesetkala.
A druhý dotaz, kolik max. může poník s kvh 100 cm utáhnout? Těžké sáně pro více jak dva koně? A opět, co se přetěžovanému koni může stát?
Děkuji všem za normální odpovědi. 😉

10.6.2022 21:04
lenacia

XXX.XXX.168.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Milí koňáci, chtěla bych se zeptat, setkali jste se někdy s tím, že by koně žrali uzeniny a psí/kočičí granule? Co se takovému koni může stát z dlouhodobého hlediska? V životě jsem se s něčím podobným nesetkala.
A druhý dotaz, kolik max. může poník s kvh 100 cm utáhnout? Těžké sáně pro více jak dva koně? A opět, co se přetěžovanému koni může stát?

předpokládám že ho tím nekrmíte po kilech ale že si někde sem tam zobnul... v tom případě se obvykle nestává nic.
Dávka dělá jed

10.6.2022 21:19

lenacia napsal(a):
předpokládám že ho tím nekrmíte po kilech ale že si někde sem tam zobnul... v tom případě se obvykle nestává nic.
Dávka dělá jed

Ne, já ho nekrmím. Todle by mě ani v životě nenapadlo! Mám výhlédlého poníka a tyhle dvě věci mi dělají vrásky. Nechtěla bych si koupit zhuntovaného koně.

11.6.2022 08:06

Můj první kůň se pokaždé při cestě domů zastavil u misky s kočičími granulemi a pár jich sezobnul. A pamatuji, jak před pár lety tady někdo psal, že se jim kůň vloupal do garáže, kde visela jelita a jitrnice. A docela si na nich pochutnal. Ale samozřejmě není to běžná KD.

100 cm KVH...Důležité je, kolik váží (může být štíhlý nebo robustní, to je rozdíl) a v jaké je kondici. A na povrchu a terénu, na kterém tahá.

A co se stane přetěžovanému koni je jasné. Zničíte ho. Fyzicky i psychicky.

Coudas

11.6.2022 09:50
Coudas

XXX.XXX.87.254

Kafe, šampus a nanuk taky není běžná KD, ale pochoutka jednou Za 10 let .

13.6.2022 07:35

Standardní marketové granule pro psy/kočky jsou v podstatě obilí (otruby), luštěniny a příchuť masa (většinou zajištěná kvasnicemi). Téměř ideální krmení pro koně. Nějaká ta masokostní moučka ve stopovém množství (deklarovaná 4 % masa) z dlouhodobého hlediska neudělá nic, živočišné tuky kůň odbourává stejně jako rostlinné, takže taky bez problému.

S uzeninami je to jiná, tam je obsah masa vyšší, v závislosti na jakosti. Při podstatném (ale kdo řekne, co je podstatné?) zastoupení uzenin nebo masných výrobků v koňské krmné dávce to má vliv na složení střevního mikrobiomu a kyselost tráveniny. Ve střevě můžou začít převažovat hnilobné procesy nad fermentací, a protože kůň pro to nemá obranu, zvýší se propustnost střeva a toxické látky z rozkladu živočišné hmoty mohou pronikat do krevního řečiště a působit škody v dalších orgánech (játra, kopyta, ledviny...) (podobný proces se děje při některých kolikách). Pokud ten poník žije, není schvácený, krevní biochemka vychází ok, tak bych se tím netrápila, protože mu toho masa nedávají tolik, aby se to projevilo - dietetické nesrovnalosti se totiž u koně projeví akutně, trávicí systém má velkou schopnost regenerace, takže pokud se poník jeví zdravý a začne se u vás stravovat jako poník, žádné vrásky si s tím nedělejte. Jestli to jeho životnost zkrátilo dlouhodobě o dva roky, stejně nezjistíte.

Taky mi kůň sežral chleba i s párkem a s hořčicí. A toho hmyzu, co požerou koně v posekaném seně nebo v trávě. Docela jsem mám dojem zaregistrovala kdysi nějakou studii, kde říkali, že pár kilo za rok.

S tím taháním saní - jak píše kometa.

13.6.2022 08:56

Standardní marketové granule pro psy/kočky jsou v podstatě obilí (otruby), luštěniny a příchuť masa (většinou zajištěná kvasnicemi). Téměř ideální krmení pro koně. Nějaká ta masokostní moučka ve stopovém množství (deklarovaná 4 % masa) z dlouhodobého hlediska neudělá nic, živočišné tuky kůň odbourává stejně jako rostlinné, takže taky bez problému.

S uzeninami je to jiná, tam je obsah masa vyšší, v závislosti na jakosti. Při podstatném (ale kdo řekne, co je podstatné?) zastoupení uzenin nebo masných výrobků v koňské krmné dávce to má vliv na složení střevního mikrobiomu a kyselost tráveniny. Ve střevě můžou začít převažovat hnilobné procesy nad fermentací, a protože kůň pro to nemá obranu, zvýší se propustnost střeva a toxické látky z rozkladu živočišné hmoty mohou pronikat do krevního řečiště a působit škody v dalších orgánech (játra, kopyta, ledviny...) (podobný proces se děje při některých kolikách). Pokud ten poník žije, není schvácený, krevní biochemka vychází ok, tak bych se tím netrápila, protože mu toho masa nedávají tolik, aby se to projevilo - dietetické nesrovnalosti se totiž u koně projeví akutně, trávicí systém má velkou schopnost regenerace, takže pokud se poník jeví zdravý a začne se u vás stravovat jako poník, žádné vrásky si s tím nedělejte. Jestli to jeho životnost zkrátilo dlouhodobě o dva roky, stejně nezjistíte.

Taky mi kůň sežral chleba i s párkem a s hořčicí. A toho hmyzu, co požerou koně v posekaném seně nebo v trávě. Docela jsem mám dojem zaregistrovala kdysi nějakou studii, kde říkali, že pár kilo za rok.

S tím taháním saní - jak píše kometa.

A koně na Islandu...

13.6.2022 09:07

A koně na Islandu...

No to je pravda. Asi bych vyšla z toho, že se jedná o dodání proteinu, tuku a soli, zřejmě tam nebude to podstatné zastoupení v KD, možná i pozvolné navykání, stravitelnost rybího proteinu - stejně jako hmyzího. Já taky hodím občas plnokrevníkovi do krmení nepovedené vejce...

13.6.2022 16:21

a já viděla plnokrevnou kobylu žrát knedlíky a svíčkovou, fakt.

13.6.2022 16:49
canka

XXX.XXX.215.25

Moje kobuše mi snědla na Vánoce řízek se salátem

13.6.2022 17:09

canka napsal(a):

Však já pořád říkám, že kůň není výhradně býložravec. Před léty tady někdo psal, jak jejich poník zahnal psa od vepřové kosti (měli doma zabijačku), odborně ji přišláp kopytem a zuby rval maso jak tygr.

13.6.2022 17:15

canka napsal(a):

jestli byl rybí, tak to riskovala......

Coudas

13.6.2022 17:16
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak hlavně že člověk má být býložravec 😁

Neregistrovaný uživatel

13.6.2022 19:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.215

Znameho kone to dotahli do dokonalosti. Na jednom hubertu mu oba pěkně napůl sežrali koňskou klobásu 🤣 ale jako opravdu "domácí" ne z tesca nebo globusu apod. Jinak rizky, chleby se salamem, nakladany okurky, omacky polivky... Nez se vypustili kone na dvur musel se projit jestli tam nekdo kockam nedal zbytky neb kone neomylne sipka k tomu a už jeli jak vysavač.
A pamatuju si grilovani u tety ve vybehu kde nam kozel z grilu krad buřty a klobásy 🤣

15.6.2022 21:26
lenacia

XXX.XXX.168.148

tak pan Mašek koně krmil kuřecím úmyslně... protože kdysi viděl video jak kůň zhltnul pípající kuře

15.6.2022 21:52

Já to tady čtu a nestačím se divit.. Tohle bych si byla nikdy nemyslela. No a k tomu poníkovi, nakonec se kšeft nekoná. Ale děkuju moc za rozšíření obzorů! ;) Budu se muset mít před koňmi na pozoru, aby mě taky nesežrali. :D

16.6.2022 11:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já to tady čtu a nestačím se divit.. Tohle bych si byla nikdy nemyslela. No a k tomu poníkovi, nakonec se kšeft nekoná. Ale děkuju moc za rozšíření obzorů! ;) Budu se muset mít před koňmi na pozoru, aby mě taky nesežrali. :D

Zrovna poníci když jsou kousavý, tak pořádně. Dokáží vytrhnout kus svalu. (takový končí na jatkách)

Přidejte reakci

Přidat smajlík