Co je nejlepší pro dušného haflinga?

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

sabrinka

14.6.2022 22:16
sabrinka

XXX.XXX.208.85

dobrý den mám dušnou kobylku ve věku 25let jezdím na ní já (je mi 13let vážím 40kg a měřím 150cm jen aby tu nebyli zbytečné hádky)
chtěla jsem se zeptat co by bylo pro ní nejlepší jelikož se neustále dusí kašlem a bylinky nám moc nepomohli. předem děkuji za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2022 22:22

sabrinka napsal(a):
dobrý den mám dušnou kobylku ve věku 25let jezdím na ní já (je mi 13let vážím 40kg a měřím 150cm jen aby tu nebyli zbytečné hádky)
chtěla jsem se zeptat co by bylo pro ní nejlepší jelikož se neustále dusí kašlem a bylinky nám moc nepomohli. předem děkuji za odpovědi

Bylinky nepomohlY. Veterinář. Který ji pořádně vyšetří. Bronchoskopicky. A odebere krev. A podle toho nasadí léčbu. Jinak může kůň i uhynout na selhání srdce.

14.6.2022 22:26
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Tak když je dušná, tak nenamáhat. Neměla by žít v prašném prostředí. To znamená ideálně venku nebo velmi dbát na neprašnost stáje, volit vhodnou podestýlku, máčet seno. Pokud tato režimová opatření nestačí, volat veterináře a probrat možnosti léčby, nebo jak ulevit. Nenechat kobylu se dusit!

15.6.2022 07:30

A štíhlou linii.
Ale managementová opatření jsou vždy prio a zaberou nejlépe.
Kamarádka dušňáka v zimě krmí senáží (hodně suchou, je to spíš zabalené seno), odpadne jí máčení sena.

15.6.2022 08:03
Arbora

XXX.XXX.149.42

V prvom rade nejazdiť na koni, ktorý sa dusí kašlom. V druhom rade zainvestovať do veterinára.

tou

15.6.2022 08:14
tou

XXX.XXX.104.224

Rozhodně bezprašný management. Ono bylinky můžou pomoct, ale nevyřeší to ten problém který dušnost spouští. V podstatě jsou asi tři věci které dušným koním vadí: prach, plíseň, pyly. A záleží na každém jedinci, co zrovna jemu dělá probém. Moje kobylka třeba má velký problém s plísněmi a prachem (nejhorší je postavený balík ve výběhu do kterého zaboří hlavu až po uši), ale na pyly alergii nepozoruju.
Takže ideálně když je kůň 24/7 venku, na pastvě a přes zimu napařené/namočené seno (pokropit nestačí) nebo senáž.
Pokud z nějakého důvodu nemůže být 24/7, tak aspoň vzdušný box s bezprašnou podestýlkou (jsou různé značky, ale z hlavy mě napadá Granofyt, Allspan). Zametat když tam kobylka není, neprášit v okolních boxech... A zase krmení namočené/napařené seno nebo senáž.
Jinak dušný kůň může inhalovat např. vincentku nebo i léky předepsané vetem.
Někdo přidává do krmení NAC (to stejné jako acc ale o hodně levnější) na rozpuštění hlenů, ale je potřeba pravidelý pohyb když se to dává.
Pohyb obecně se doporučuje aby zůstal kůň aspoň trochu fit, ale samozřejmě pokud sípe a kašle tak nenutit. Tlustý kůň se víc namáhá než kůň který je akorát nebo štíhlejší.
Jinak podpořením imunity zevnitř se určitě nic nepokazí. Za mě je fajn dávat kurkumu s olejem a pepřem plus pivovarské kvasnice (pozor kurkumu jenom v zimě - prohřívá organismus a někteří koně se pak v létě víc potí a je jim horko). Ale samozřejmě co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Někdo dává naklíčený ječmen s kvasnicemi, ale to strašně rádo plesniví.
Může pomoct vyřazení obilovin z krmné dávky. Obecně dělají spíš neplechu než aby něčemu pomáhaly.

Vyšetření SCHOPNÝM veterinářem vás taky posune dál (doporučují se mvdr Bezděková a mvdr Jandová).

Je i možnost poslat koně na pobyt v solné jeskyni (internet a hlavne facebook poví víc).

Velmi doporučuju facebook skupinu Dušnost u našich koňských miláčků. Jsou tam lidi kteří velmi úspěšně řeší stený problém a jsou schopní poradit.

Na závěr přidávám stránky na pročtení. Je tam i návod jak vyrobit napařovač na seno a inhalátor (obojí mám vyrobené podle tech návodů a fungují dobře)

www.dusnost.cz

Přidejte reakci

Přidat smajlík