sabrinka

XXX.XXX.208.85
dobrý den mám dušnou kobylku ve věku 25let jezdím na ní já (je mi 13let vážím 40kg a měřím 150cm jen aby tu nebyli zbytečné hádky)
chtěla jsem se zeptat co by bylo pro ní nejlepší jelikož se neustále dusí kašlem a bylinky nám moc nepomohli. předem děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

sabrinka
napsal(a):
dobrý den mám dušnou kobylku ve věku 25let jezdím na ní já (je mi 13let vážím 40kg a měřím 150cm jen aby tu nebyli zbytečné hádky)
chtěla jsem se zeptat co by bylo pro ní nejlepší jelikož se neustále dusí kašlem a bylinky nám moc nepomohli. předem děkuji za odpovědi
Bylinky nepomohlY. Veterinář. Který ji pořádně vyšetří. Bronchoskopicky. A odebere krev. A podle toho nasadí léčbu. Jinak může kůň i uhynout na selhání srdce.
Tak když je dušná, tak nenamáhat. Neměla by žít v prašném prostředí. To znamená ideálně venku nebo velmi dbát na neprašnost stáje, volit vhodnou podestýlku, máčet seno. Pokud tato režimová opatření nestačí, volat veterináře a probrat možnosti léčby, nebo jak ulevit. Nenechat kobylu se dusit!
Uživatel s deaktivovaným účtem

A štíhlou linii.
Ale managementová opatření jsou vždy prio a zaberou nejlépe.
Kamarádka dušňáka v zimě krmí senáží (hodně suchou, je to spíš zabalené seno), odpadne jí máčení sena.
tou

XXX.XXX.104.224
Rozhodně bezprašný management. Ono bylinky můžou pomoct, ale nevyřeší to ten problém který dušnost spouští. V podstatě jsou asi tři věci které dušným koním vadí: prach, plíseň, pyly. A záleží na každém jedinci, co zrovna jemu dělá probém. Moje kobylka třeba má velký problém s plísněmi a prachem (nejhorší je postavený balík ve výběhu do kterého zaboří hlavu až po uši), ale na pyly alergii nepozoruju.
Takže ideálně když je kůň 24/7 venku, na pastvě a přes zimu napařené/namočené seno (pokropit nestačí) nebo senáž.
Pokud z nějakého důvodu nemůže být 24/7, tak aspoň vzdušný box s bezprašnou podestýlkou (jsou různé značky, ale z hlavy mě napadá Granofyt, Allspan). Zametat když tam kobylka není, neprášit v okolních boxech... A zase krmení namočené/napařené seno nebo senáž.
Jinak dušný kůň může inhalovat např. vincentku nebo i léky předepsané vetem.
Někdo přidává do krmení NAC (to stejné jako acc ale o hodně levnější) na rozpuštění hlenů, ale je potřeba pravidelý pohyb když se to dává.
Pohyb obecně se doporučuje aby zůstal kůň aspoň trochu fit, ale samozřejmě pokud sípe a kašle tak nenutit. Tlustý kůň se víc namáhá než kůň který je akorát nebo štíhlejší.
Jinak podpořením imunity zevnitř se určitě nic nepokazí. Za mě je fajn dávat kurkumu s olejem a pepřem plus pivovarské kvasnice (pozor kurkumu jenom v zimě - prohřívá organismus a někteří koně se pak v létě víc potí a je jim horko). Ale samozřejmě co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Někdo dává naklíčený ječmen s kvasnicemi, ale to strašně rádo plesniví.
Může pomoct vyřazení obilovin z krmné dávky. Obecně dělají spíš neplechu než aby něčemu pomáhaly.
Vyšetření SCHOPNÝM veterinářem vás taky posune dál (doporučují se mvdr Bezděková a mvdr Jandová).
Je i možnost poslat koně na pobyt v solné jeskyni (internet a hlavne facebook poví víc).
Velmi doporučuju facebook skupinu Dušnost u našich koňských miláčků. Jsou tam lidi kteří velmi úspěšně řeší stený problém a jsou schopní poradit.
Na závěr přidávám stránky na pročtení. Je tam i návod jak vyrobit napařovač na seno a inhalátor (obojí mám vyrobené podle tech návodů a fungují dobře)
www.dusnost.cz