Heljar

XXX.XXX.245.44
Dobrý den, určitou představu mám, ale ráda si přectu více rad. Mám koně, plnokrevníka, který mi bez koní nechce stát klidně na úvazišti. Nedá se říct, že by byl na koních velký závislák, od stáda jej klidně odvedu, na vyjížďku jezdíme bez nejmenších problémů taky. Ale problém lehce začíná, už když ho odvádím z pastviny. Zastavuje a nechce pokračovat, a co je hlavní, jde výrazně proti tlaku/tahu ohlávky. Momentálně pracuji tak, že uvolňuji v okamžiku, kdy povolí on. A na úvazišti je to nejhorší. Pořád se točí, pochoduje, a co je nejhorší, často se "snaží urvat" - zvedne hlavu a couvá, vydrží hodně, než tah povolí. Jak byste prosím postupovali vy, abyste jej naučili být uvázaný v klidu i bez koní?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dát mu k úvazišti ňamku do kyblíku a vedle hromádku trávy nebo chutného seníčka.
Okolo úvaziště udělat ohrádku, aby nemohl odejít.
Vodítko jen přehodit přes úvaz nebo přivázat k přetrhnutelnému provázku, a trpělivě vracet, a vracet, a vracet.
Brát s sebou nějakého koně pro klid koňovy duše, a při odchodu ho vrátit do ohrady.
Udělat si úvaz u ohrady.
tou

XXX.XXX.104.224
Musíte mu dát to, co mu dává stádo. Pocit bezpečí, toho, že jste mentálně přítomna.
Už když ho vedete z pastviny a vidíte první náznak nervozity (ztuhnutí pysků, zvednutí hlavy..) zkuste zastavit a počkat až se zase uklidní, přežvýkne si, sníží hlavu, začne mrkat.. (může trvat i 15-20 minut i víc když jste v začátcích). A potom se můžete buď vrátit zpátky ke koním, obejít je a zkusit znova, nebo zkusit zrovna pokračovat dál od koní. A zase... při sebemenším náznaku "ne" z koníkovy strany zastavit počkat....
Jestli vám nedělá problém angličtina tak vřele doporučuju (jdou tam dát i české titulky)
https://www.youtube.com/results?search_query=warwick+schiller+separation+anxiety
Zpříjemnit mu pobyt mimo stádo.
Nejprve ho vytahujte i když nejde pod sedlo. Vytáhnu, udělám rychlooočistu a jdu se napást třeba. Klidně jen pár minut.
Čas u uvaziště postupně prodlužujte, po chvilkách.Klidně tam jen tak stůjte a mazlete se s ním.
Nedovolte mu tahat za uvázané vodítko nebo se dokonce trhat a utéct.
Uvažte na ohlávku provázek a vodítko jen přes uvaziště přehoďte, nezavazujte.
Čas s vámi mi zpříjemněte. Koně většinou mají oblíbené místo na těle, kde se nechají s radostí drbat i hodinu.
Pamlsek za provedení pokynů, např zvednutí nohou.
Jste v novém ustájení? Vidí z uvaziště na ostatní koně? Dělá to i s jiným koněm u uvaziště? Neodvádíte ho z pastviny třeba hned po tom, co ho tam vpustí?
Heljar

XXX.XXX.245.44
Moc všem děkuji za rady. U té první mě napadlo, jaká mňamka by se dala vymyslet, aby dlouho vydržela?
Měla jsem ještě zmínit, že kůň je 24/7 na bohaté pastvě, což vylučuje některé rady i všech ostatních a taky odpovídá na některé otázky (nestane se, že je v ohradě chvilku, vzhledem k rozlehlosti pastvin nelze uvázat tak, aby na koně viděl, ...).
Ad špagátek, co se utrhne: tento trik znám, ale není to spíše kontraproduktivní, kůň zjistí, že se může snadno 'osvobodit'.
Ještě bych asi vyloučila brát s sebou parťáka, jsem hystericky opatrná a netroufla bych si risknout, že se cizímu koni něco stane
Víceméně jste mě všichni utvrdili v tom, že se musím obrnit trpělivostí a zkoušet po kouskách, koňská duše jde zranit velmi snadno.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

V případě špagátku se pracuje především s tím, že kůň si buď přítomnost s vámi vybere (různými zpříjemněními, pozitivní motivací...) a nebo zjistí, že mu uvolnění od úvazu stejně nepomůže, takže se přestane trhat (to je to vracení k úvazu do zblbnutí, ohrádka proti opuštění prostoru, jiná znepříjemnění útěku...).
Třeba bude stačit zezačátku i ňamka, která málo vydrží. Prostě aby se na odvedení z výběhu těšil. Jinak pak se dá dát nějaká ochucená řezanka, toho může sežrat větší množství, ty ovesné šlupky, co tu někdo dával, nabobtnalé řepné řízky s ovesnými vločkami nebo ochucené...
Koňská duše jde zranit, ale zpravidla za nastavení dobrého režimu se z toho velmi dobře oklepe. A ano, trpělivost je asi základ veškeré práce s koněm, tak to je
Ten špagátek je tam proto, aby se právě kůň snadněji utrhnul.
Viděla jste někdy koně, který se hystericky snaží utrhnout, couve zadníma nohama tak že sedí na zadku a ohlávka se mu ( u idiotů -sorry za ten výraz- nedej bůh provazovka) zařezává za ušima a nepovolí ani ohlávka ani vodítko? To vám nepřeju.