Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kate999

15.6.2022 08:14
kate999

XXX.XXX.4.146

Zdravím, mám dotaz, kdo si pere doma zimní deky, v čem perete?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2022 08:33

V pračce. S normálním pracím práškem. Pak impregnujeme.
Kamarádka pere rovnou s práškem s impregnací.
Obojí vyjde asi nastejno :-D

kate999

15.6.2022 09:45
kate999

XXX.XXX.4.146

jo, já myslela konkrétní prací prostředek
https://8a.cz/praci-prostredek-nikwax-tech-wash-1000-ml jestli může být třeba něco takového

15.6.2022 12:49

kate999 napsal(a):
jo, já myslela konkrétní prací prostředek
https://8a.cz/praci-prostredek-nikwax-tech-wash-1000-ml jestli může být třeba něco takového

Na tom nezáleží. Viz Buggyra. Kamarádka taky pere v běžném pracím prášku rovnou s impregnací.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2022 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

doma, pračka, klasická kapsle Ariel, peru 2x každou deku, od srač*ek a pak do čista, povesim na balkon a az uschne, impregnuji impregnaci od Bucas z Equiservisu, pripadne jakoukoliv dražší na stany, celty..

15.6.2022 21:36

Dvě sezony neperu, max tu posratou krytku ocasu, na třetí koupím novou
Teď je na to nejlepší čas, když je nějaký výprodej.
opravdu po vyprání a naimpregnování nepropouští? jsem vyděla pěknej opak, úplně mokrého koně, pod dekou

16.6.2022 07:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dvě sezony neperu, max tu posratou krytku ocasu, na třetí koupím novou
Teď je na to nejlepší čas, když je nějaký výprodej.
opravdu po vyprání a naimpregnování nepropouští? jsem vyděla pěknej opak, úplně mokrého koně, pod dekou

Impregnuji několik vrstev (jakože to tím sprejem přejedu celé třeba třikrát a mezitím nechám uschnout). Ale u nás záleží na tom, jak je na tom ta paropropustná vrstva podlepená pod tkaninou - vzhledem k tomu, že kupuji deky z druhé ruky, zpravidla je tato vrstva na konci životnosti a během prvního dalšího praní se rozdrolí. Pokud se rozdrolí na plecích a zadku, neřeším, pokud na hřbetě, stane se z té deky "spodnice", přes kterou dávám nějakou, co ještě drží :-) Výhoda vrstvení je, že pokud proteče vrchní deka (náááhodou, to by muselo lejt celý den, a kůň by musel celý den fakt stát na dešti), podrží to ta spodnice.

Mimochodem, být na mně, deky se neperou. Pere je druhá ošetřovatelka, zpravidla aniž by se zeptala (letos v předjaří jsem se už rozčílila, takže svatosvatě slíbila, že prát nebude a ušetří si letos práci, tak jsem žádostiva). Takže já si před zimou prostě nakoupím impregnaci (dvouvrstvá mě stojí stovku, nekupto - "nová" deka za stovku...i kdyby na půl zimy) a pak jak to přinese vyprané do stáje, rozvěsím si to, a pak už jen foukám bolavý prst od pístu spreje (už jsem se naučila profi impregnovat i druhou rukou ).

Zase na druhou stranu, v tomhle systému máme i deset let staré deky (koupené už tehdá z druhé ruky), a kůň byl za celou zimu mokrý dvakrát

16.6.2022 09:24
kallisto

XXX.XXX.120.157

Vám se ty deky opravdu vejdou do pračky?
A fígl na to, jak pak opravdu odprasit pračku od chlupů?
Po vyprání podsedlovky pak proplachuju programem, čistím, vytírám a furt to není ono...

16.6.2022 09:41

Já mám obyčejné buď bez zateplení (pod voděodolnou tkaninou pouze tenká látka) nebo s flísem. Takže vejdou. I dvě najednou - pračka 8 kg. Vzhledem k tomu, že deky přímo já neperu, tak nevím, jak řeší holka chlupy.

Chlupy z podsedlovek buď očešu a nebo pokud peru něco fakt moc chlupatého (já třeba peru doma pravé ovčí kožešiny, co mám po bytě), tak to zavřu do povlaku na polštář/na deku. Ten pak jen vyklepu :-)

Sama pračka zvládne taky oddělit dost chlupů a smotat je během ždímání do kuliček Co se neodstraní samo, to vezmu v případě potřeby zevnitř pračky vysavačem, no a zbytek se potom vytahá holt s dalším oblečením. Po věcech na koně peru zpravidla hadry, pracovní oblečení ke koním a podobný materiál.

16.6.2022 09:54

kallisto napsal(a):
Po vyprání podsedlovky pak proplachuju programem, čistím, vytírám a furt to není ono...

Kamarádka má v sedlovně velkou pračku jenom na koňské věci.

16.6.2022 11:21

kallisto napsal(a):

nestrkám zásadne do domácí pračky špinavé..ve stáji je sice pračka, ale myslím, že to je jen takové vymáchání...nejlepší je růčo, rozložím doma do vany už ze stáje okartáčované od chlupů- ostatně udržuju bez chlupů i během používání(zle i venku na zpevněném place), namočím, namydlinuju(jelen), trochu zapracuju kartáčem a jdu od toho, když mám čas tak se vrátím a dokartáčuju "mastná" místa, opláchnu sprchou, vyzdímám co to jde, dám do pračky na máchání a ždímání...
Deku jsem se nikdy nesnažila nacpat do pračky.Ostatně nikdy i vyprat.

17.6.2022 08:39
koně

XXX.XXX.174.63

Rozhodím na dvůr přes zábradlí .Hadicí a koštětem jde nejhorší.
Pak něco na napěnění .Typu mýdlo s Jelenem,nebo zbylo ,a nikdo to nechce
Letos je to pekelný březový šampon,nevím kdo nám ho kdy dal.Z vlasů dělá chemlon a trčící dráty.Ale dekám pravděpodobně neuškodí
Pak zas dokola koště voda a hotovo
Po vyschnutí naimpregnuji ,jakýmkoli impregnačním sprejem .A Bábi má na sezónu připravený šatník

20.6.2022 08:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Impregnuji několik vrstev (jakože to tím sprejem přejedu celé třeba třikrát a mezitím nechám uschnout). Ale u nás záleží na tom, jak je na tom ta paropropustná vrstva podlepená pod tkaninou - vzhledem k tomu, že kupuji deky z druhé ruky, zpravidla je tato vrstva na konci životnosti a během prvního dalšího praní se rozdrolí. Pokud se rozdrolí na plecích a zadku, neřeším, pokud na hřbetě, stane se z té deky "spodnice", přes kterou dávám nějakou, co ještě drží :-) Výhoda vrstvení je, že pokud proteče vrchní deka (náááhodou, to by muselo lejt celý den, a kůň by musel celý den fakt stát na dešti), podrží to ta spodnice.

Mimochodem, být na mně, deky se neperou. Pere je druhá ošetřovatelka, zpravidla aniž by se zeptala (letos v předjaří jsem se už rozčílila, takže svatosvatě slíbila, že prát nebude a ušetří si letos práci, tak jsem žádostiva). Takže já si před zimou prostě nakoupím impregnaci (dvouvrstvá mě stojí stovku, nekupto - "nová" deka za stovku...i kdyby na půl zimy) a pak jak to přinese vyprané do stáje, rozvěsím si to, a pak už jen foukám bolavý prst od pístu spreje (už jsem se naučila profi impregnovat i druhou rukou ).

Zase na druhou stranu, v tomhle systému máme i deset let staré deky (koupené už tehdá z druhé ruky), a kůň byl za celou zimu mokrý dvakrát

Jakou velikost dek máte? Mám tu jednu deku EquiTheme Tirex s prodlouženým krkem. Je mi líto ji vyhodit, ale na kobylu už ji dát nechci, už ji nevěřím (dece, ne kobyle). Na fotce je nová.

20.6.2022 08:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
doma, pračka, klasická kapsle Ariel, peru 2x každou deku, od srač*ek a pak do čista, povesim na balkon a az uschne, impregnuji impregnaci od Bucas z Equiservisu, pripadne jakoukoliv dražší na stany, celty..

A není levnější a méně komplikované, dát deku vyprat?

20.6.2022 09:38

135 :-)

20.6.2022 09:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

135 :-)

Smůla. Ta má je 150. No chleba to nejí, snad bude jiná příležitost, deku udat.

20.6.2022 10:43
vattunka

XXX.XXX.129.135

Sisi58 pokud se ji chcete zbavit mám u sebe starého důchodce s touto velikosti dek,doufam ze by ji ještě upotrebil. …vím ze nejsme tak daleko od sebe…

20.6.2022 10:44

sisi58 napsal(a):
Smůla. Ta má je 150. No chleba to nejí, snad bude jiná příležitost, deku udat.

By se do toho zabalil dvakrát

20.6.2022 13:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

By se do toho zabalil dvakrát

Njn, když oni jsou koně různě velcí.

20.6.2022 13:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):
Sisi58 pokud se ji chcete zbavit mám u sebe starého důchodce s touto velikosti dek,doufam ze by ji ještě upotrebil. …vím ze nejsme tak daleko od sebe…

Pošlu za poštovné. Je psaná 300 g, ale to jako nová. Deka zvládá, zimu, vítr, suchý sníh, mrholení, ale určitě bych v ní nenechala koně na trvalejším dešti.
Takže pokud vám to stojí za těch 150,- za poslání, napište mi sz, domluvíme se.

20.6.2022 15:05
bongani

XXX.XXX.22.108

Když už jsme u těch dek, jak je skladujete? Mám tři různých gramáží a ve stáji na ně není místo. Takže jsem je vydrbala, vysušila na sluníčku a teď je vozím v autě. Nemám už ani igelitku, v obchodě dávají akorát papírové tašky a nějak nevím, co s nima (rodina a známí byli dotázáni, ale nikdo žádné igelitky neposkytl). Co třeba takové ty Ikea tašky, vešly by se tam? Ještě vloni jsem neměla žádnou, takže mi nějak chybí zkušenosti. :-)

20.6.2022 15:12
kallisto

XXX.XXX.217.242

bongani napsal(a):
Když už jsme u těch dek, jak je skladujete? Mám tři různých gramáží a ve stáji na ně není místo. Takže jsem je vydrbala, vysušila na sluníčku a teď je vozím v autě. Nemám už ani igelitku, v obchodě dávají akorát papírové tašky a nějak nevím, co s nima (rodina a známí byli dotázáni, ale nikdo žádné igelitky neposkytl). Co třeba takové ty Ikea tašky, vešly by se tam? Ještě vloni jsem neměla žádnou, takže mi nějak chybí zkušenosti. :-)

Vakuový pytel a vycucnout.

20.6.2022 15:13
evcusik

XXX.XXX.145.236

bongani napsal(a):

Používám IKEA tašky DIMPA (velikánské, průhledné, celouzaviratelne). Narvu do nich 3-4 termodeky -125cm velikosti.

Já potřebovala skladovat ve stáji, ale uchránit před myškama. Jsou fakt bytelné, co se týče tašky samotné i zipu - což se nedá říct o taškách od dek, když se koupi :D

A miluju je na závody, že si takhle nacpu textil do obr tašky a je to vše při sobě.

https://www.ikea.com/cz/cs/p/dimpa-ulozna-taska-transparentni-10056770/

20.6.2022 15:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

bongani napsal(a):

Banánové krabice. Do 300g se vejdou. Čtyřstovka už ne, byla by moc stlačená. A ty jdou štosovat. Mám v nich všechno. Krabice popsané.

20.6.2022 15:46

Mám to taky v nějaké obr tašce alá Ikea - je podlouhlá, něco jako sportovní taška, má zip ode dna ke dnu, objem bude takových 80 litrů (srovnávám s 65 litrovou krosnou, 80litrovým barelem). Visí ve stáji v prostoru na popruzích, právě proto, aby to nelákalo myši, a již několik let v tom mám uložené deky (asi 10 ks) i hodobóžové dečky pod sedlo.

20.6.2022 15:58
bongani

XXX.XXX.22.108

Děkuji za rady a nápady, asi zajedu do té Ikey (i když mě to teda nenaplňuje žádnou radostí, ale jednou to zvládnu). A pak by mohly bydlet i na balkoně. :-)

20.6.2022 16:24
evcusik

XXX.XXX.145.236

bongani napsal(a):
Děkuji za rady a nápady, asi zajedu do té Ikey (i když mě to teda nenaplňuje žádnou radostí, ale jednou to zvládnu). A pak by mohly bydlet i na balkoně. :-)

mají je i v Jysku a podobných krámech :)

20.6.2022 19:04

bongani napsal(a):

Nechávám si originál tašky ve kterých je koupím, proti sežrání doporučuju pvc box z ikei , jisku, nebo plastovou konev(šroubovací víko) v nízkém pvc boxíku to strčíte i pod postel...

21.6.2022 07:55

bongani napsal(a):

Nechuť z Ikey chápu, ale není potřeba se tam drát mezi lidmi, stačí zaklikat na netu a už mají různě po republice výdejní místa, popř. zasílají i domů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík