Hřebec oteklá varlata

Appaloosa
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pethl

15.6.2022 13:57
Pethl

XXX.XXX.109.199

Dobrý den, mam čtyřletého hřebce, kterému na jare otekly varlata. Nic ho nestiplo, na omak ho neboli. Po hmatu jsou jako plný cecik mléka. Máte s tím někdo zkušenosti? Ostatní koně jsou valasi, takže nemám srovnání. Nemůže to mít spojitost s dospivanim? Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2022 14:30

Otekly na jaře a vy to řešíte o nějaký ten měsíc později? Kdyby mi otok někde na koni nesplaskával po týdnu, tak naběhne veterinář v tu vteřinu.

Mám zkušenosti s otokem pouze po poštípání hmyzem. A že už v dubnu uměly pičurky (jsem si půjčila, snad nevadí) pěkně otravovat.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2022 15:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

napadlo Vás treba poslat vetovi fotky? Ten bude vedet, zdali se mu jen nalila varlata dospelosti pohlavní (plnou zralostí), nebo zda jde o nejakou patologii... taky to mohlo byt pocasim, kdyz je jim zima, tvrdnou, kdyz horko jsou takova vlacna... proste jako u chlapa a plny asi budou no, zajimalo by mě, zdali mame tu cest s trolem, nebo ditetem

15.6.2022 16:24

Pethl napsal(a):
Dobrý den, mam čtyřletého hřebce, kterému na jare otekly varlata. Nic ho nestiplo, na omak ho neboli. Po hmatu jsou jako plný cecik mléka. Máte s tím někdo zkušenosti? Ostatní koně jsou valasi, takže nemám srovnání. Nemůže to mít spojitost s dospivanim? Děkuji

Veterinář. Může to být kýla nebo varicocele.

15.6.2022 16:25

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
napadlo Vás treba poslat vetovi fotky? Ten bude vedet, zdali se mu jen nalila varlata dospelosti pohlavní (plnou zralostí), nebo zda jde o nejakou patologii... taky to mohlo byt pocasim, kdyz je jim zima, tvrdnou, kdyz horko jsou takova vlacna... proste jako u chlapa a plny asi budou no, zajimalo by mě, zdali mame tu cest s trolem, nebo ditetem

Čtyřletý hřebec je už dávno pohlavně dospělý. A nezdá se mi, že by varlata měnila konzistenci v souvislosti s okolní teplotou. Pitvala jsem jich už dost.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2022 17:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Čtyřletý hřebec je už dávno pohlavně dospělý. A nezdá se mi, že by varlata měnila konzistenci v souvislosti s okolní teplotou. Pitvala jsem jich už dost.

no mrtvá varlata ne no

15.6.2022 18:55

no mrtvá varlata ne no

Učím anatomii. Na veterině.

15.6.2022 19:33
Dotaz

XXX.XXX.236.190

Mužům běžně tvrdnou varlata? Odkdy? Asi spíš máte na mysli činnost m. cremaster, ne?
Tvrdé varle je problém, co by se měl řešit, nejde o normální stav.

15.6.2022 21:03

Dotaz napsal(a):
Mužům běžně tvrdnou varlata? Odkdy? Asi spíš máte na mysli činnost m. cremaster, ne?
Tvrdé varle je problém, co by se měl řešit, nejde o normální stav.

Však jsem psala. Varlata netvrdnou ani neměknou. Zlatěnka se úplně neorientuje. M. cremaster zatahuje varlata do tříselného kanálu, ale to s jejich konzistencí stejně nesouvisí.

16.6.2022 08:14

Ale jo, já tu zkušenost mám že když se zatáhnou, tak kůže na šourku zvarhánkovatí (jak se smrskne obsah a asi tam budou i nějaké úpony, které šourek stáhnou za varletem?) a zhrubne - někomu přijde, že je to tvrdší, tužší na omak :-) A když jsou spuštěná, tak je kůže jako váček s tekutinou, takže jako "měkčí" :-)

Ale otok je něco jiného, to je jasná. A hlavně když ta změna přetrvává několik dní, tak to není určitě reakce na změnu teploty (nebo na přiblížení veterinářky, která plánuje je ufiknout - jako v případě našeho poníka ).

16.6.2022 16:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Opuch v tejto oblasti u žrebca, pokiaľ je to skutočne opuch je vec, ktorá sa musí riešiť, pretože príčiny bývajú väčšinou vážne a radi sa komplikujú.

17.6.2022 09:05

Horsana napsal(a):
Opuch v tejto oblasti u žrebca, pokiaľ je to skutočne opuch je vec, ktorá sa musí riešiť, pretože príčiny bývajú väčšinou vážne a radi sa komplikujú.

Schválně, jestli se zadavatelka ozve. Já už jsem paranoidní, ale přijde mi, že dotaz byl vznesen proto, abychom obdivovali, že má někdo hřebce.

17.6.2022 09:06
Arbora

XXX.XXX.149.42

Horsana napsal(a):

Len tak informatívne, s pruhom by asi od jari nefungoval, alebo áno?

17.6.2022 09:11
evcusik

XXX.XXX.145.236

Na FB vet poradně se objevil podobný dotaz i s fotem.

17.6.2022 16:38

evcusik napsal(a):
Na FB vet poradně se objevil podobný dotaz i s fotem.

Tak v tom případě..., proč není foto i tady? Nemuseli jsme zbytečně tolik spekulovat. Jenom úvaha.

17.6.2022 16:39

Arbora napsal(a):

Co myslíte tím pruhem? Kýlu?

17.6.2022 18:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):

Kľudne áno, ak je bránka tej hernie dosť veľká na to, aby sa tam črevo neškriplo.

18.6.2022 09:10
Arbora

XXX.XXX.80.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co myslíte tím pruhem? Kýlu?

Áno kýla, po slovensky pruh, odborne hernia. Ja som práve zažila jednu skrotálnu herniu a to bola otázka minút, do štyroch hodín kôň v brne na stole a za dva dni sa uspávalo. Preto sa pýtam.

18.6.2022 20:01

Arbora napsal(a):
Áno kýla, po slovensky pruh, odborne hernia. Ja som práve zažila jednu skrotálnu herniu a to bola otázka minút, do štyroch hodín kôň v brne na stole a za dva dni sa uspávalo. Preto sa pýtam.

Tak jsem si to myslela dobře. Viz Horsana - někdo může žít s kýlou léta bez potíží, u jiného jde o život, jak píšete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík