Pethl

XXX.XXX.109.199
Dobrý den, mam čtyřletého hřebce, kterému na jare otekly varlata. Nic ho nestiplo, na omak ho neboli. Po hmatu jsou jako plný cecik mléka. Máte s tím někdo zkušenosti? Ostatní koně jsou valasi, takže nemám srovnání. Nemůže to mít spojitost s dospivanim? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otekly na jaře a vy to řešíte o nějaký ten měsíc později? Kdyby mi otok někde na koni nesplaskával po týdnu, tak naběhne veterinář v tu vteřinu.
Mám zkušenosti s otokem pouze po poštípání hmyzem. A že už v dubnu uměly pičurky (jsem si půjčila, snad nevadí) pěkně otravovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
napadlo Vás treba poslat vetovi fotky? Ten bude vedet, zdali se mu jen nalila varlata dospelosti pohlavní (plnou zralostí), nebo zda jde o nejakou patologii... taky to mohlo byt pocasim, kdyz je jim zima, tvrdnou, kdyz horko jsou takova vlacna... proste jako u chlapa a plny asi budou no, zajimalo by mě, zdali mame tu cest s trolem, nebo ditetem

Pethl
napsal(a):
Dobrý den, mam čtyřletého hřebce, kterému na jare otekly varlata. Nic ho nestiplo, na omak ho neboli. Po hmatu jsou jako plný cecik mléka. Máte s tím někdo zkušenosti? Ostatní koně jsou valasi, takže nemám srovnání. Nemůže to mít spojitost s dospivanim? Děkuji
Veterinář. Může to být kýla nebo varicocele.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
napadlo Vás treba poslat vetovi fotky? Ten bude vedet, zdali se mu jen nalila varlata dospelosti pohlavní (plnou zralostí), nebo zda jde o nejakou patologii... taky to mohlo byt pocasim, kdyz je jim zima, tvrdnou, kdyz horko jsou takova vlacna... proste jako u chlapa a plny asi budou no, zajimalo by mě, zdali mame tu cest s trolem, nebo ditetem
Čtyřletý hřebec je už dávno pohlavně dospělý. A nezdá se mi, že by varlata měnila konzistenci v souvislosti s okolní teplotou. Pitvala jsem jich už dost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
napsal(a):
Čtyřletý hřebec je už dávno pohlavně dospělý. A nezdá se mi, že by varlata měnila konzistenci v souvislosti s okolní teplotou. Pitvala jsem jich už dost.
no mrtvá varlata ne no

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no mrtvá varlata ne no
Učím anatomii. Na veterině.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mužům běžně tvrdnou varlata? Odkdy? Asi spíš máte na mysli činnost m. cremaster, ne?
Tvrdé varle je problém, co by se měl řešit, nejde o normální stav.

Dotaz
napsal(a):
Mužům běžně tvrdnou varlata? Odkdy? Asi spíš máte na mysli činnost m. cremaster, ne?
Tvrdé varle je problém, co by se měl řešit, nejde o normální stav.
Však jsem psala. Varlata netvrdnou ani neměknou. Zlatěnka se úplně neorientuje. M. cremaster zatahuje varlata do tříselného kanálu, ale to s jejich konzistencí stejně nesouvisí.

Ale jo, já tu zkušenost mám že když se zatáhnou, tak kůže na šourku zvarhánkovatí (jak se smrskne obsah a asi tam budou i nějaké úpony, které šourek stáhnou za varletem?) a zhrubne - někomu přijde, že je to tvrdší, tužší na omak :-) A když jsou spuštěná, tak je kůže jako váček s tekutinou, takže jako "měkčí" :-)
Ale otok je něco jiného, to je jasná. A hlavně když ta změna přetrvává několik dní, tak to není určitě reakce na změnu teploty (nebo na přiblížení veterinářky, která plánuje je ufiknout - jako v případě našeho poníka ).

Horsana
napsal(a):
Opuch v tejto oblasti u žrebca, pokiaľ je to skutočne opuch je vec, ktorá sa musí riešiť, pretože príčiny bývajú väčšinou vážne a radi sa komplikujú.
Schválně, jestli se zadavatelka ozve. Já už jsem paranoidní, ale přijde mi, že dotaz byl vznesen proto, abychom obdivovali, že má někdo hřebce.

evcusik
napsal(a):
Na FB vet poradně se objevil podobný dotaz i s fotem.
Tak v tom případě..., proč není foto i tady? Nemuseli jsme zbytečně tolik spekulovat. Jenom úvaha.

Arbora
napsal(a):
Len tak informatívne, s pruhom by asi od jari nefungoval, alebo áno?
Co myslíte tím pruhem? Kýlu?

Arbora
napsal(a):
Áno kýla, po slovensky pruh, odborne hernia. Ja som práve zažila jednu skrotálnu herniu a to bola otázka minút, do štyroch hodín kôň v brne na stole a za dva dni sa uspávalo. Preto sa pýtam.
Tak jsem si to myslela dobře. Viz Horsana - někdo může žít s kýlou léta bez potíží, u jiného jde o život, jak píšete.