zdravím,
v neděli sem přišla večer do stáje pouštět koně, a malý mě přivýtal s touhle 'parádou' na krku.
má to vylisané, nemá žádné rány, škrábance ani nic mokvaveného na dotek není nijak citlivý...
Moje teorie sou že
- v sobotu sem v boxe před vypuštěním stříkala Sáru repelentem, tak jestli na něj něco nedopadlo
- reakce na hmyz
- v sobotu i v neděli se kvůli vedrům zavírali přes den do boxů, malý se potil právě na krku a na plecích, tak mě napadá jestli se mu ta hříběcí srst v těch místech nezapařila a nevypadala
dneska po kompletní prohlídce jestli není vylisaný ještě jinde sem si všimla i boláku na pupíku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

fotky na prd, není nic vidět,
a nelíná klasika z hříběcí srsti?

Já bych řekla zapařenina - jak se pase, tak v těch ohybech, do toho mouchy, drbání, pocení (ale ve skutečnosti jsem na živo žádnou zapařeninu asi nikdá neviděla)... Na ten bolák bych možná nechala kouknout veta, vypadá to, že je kolem nějaký otok, může být reakce na hmyz, ale pokud tě chytá paranoia, tak jak říká kometa, radši za hysterku a volat veta, když nemusím, než něco prošvihnout.
P.S. "vylysaná" - jako "lysina" :-) a "vítat"
napsal(a):
Já bych řekla zapařenina - jak se pase, tak v těch ohybech, do toho mouchy, drbání, pocení (ale ve skutečnosti jsem na živo žádnou zapařeninu asi nikdá neviděla)... Na ten bolák bych možná nechala kouknout veta, vypadá to, že je kolem nějaký otok, může být reakce na hmyz, ale pokud tě chytá paranoia, tak jak říká kometa, radši za hysterku a volat veta, když nemusím, než něco prošvihnout.
a co teprve když píšu ribíz místo rybíz....
Když sem ještě dělala povídky, tak zaplatit korektorku bylo vpodstatě "must have"

napsal(a):
Mně to nepřijde jako přelínávání. Takhle vypadala třeba telata s průjmem, kdy jim na zadku slezla srst.
Jestli má kůži suchou ,i když holou ,zkusila bych něčím trochu máznout.Ideální bych viděla opalovák ve spreji .To není megamastné ale kryje .
Myslím,že zapařenina by byla mokvavá ,asi.
Víc by mi vadil pupík .Ten bych asi hned přestříkla Pederiprou,nebo něčím podobným .Aby byl krytý před hmyzem a nečistotami
srst je vydrbaná - dělají nám to hříbata naprosto běžně. Mají delší a hustší chlupy. Buď se "spaří" lítáním na pastvině, nebo zmoknou. Velmi je to svědí a tak se dřou defacro o cokoliv. Není to zapařené - je to zkrátka zcela vydřené až na kůži. Jsou schopné se drbat až i k porušení kůže. Takže tohle stačí máznout čímkoliv. Nám se nejvíce osvědčil Swat od Farnamu. Na noc zinková mast. Co se týče pupíku - není vidět, zda je tam boulička (kýla) nebo čerstvě upadlý zbytek pahýlku pupíku. Tam stačí zastříkat. Pederipra, Engemycin

Po jaké době padá pahýl od pupíku? Tohle hříbě je přes dva měsíce staré.
Jo, čtu na Eqch, že týden po porodu. Tak to asi nebude aktuální situace...
napsal(a):
Po jaké době padá pahýl od pupíku? Tohle hříbě je přes dva měsíce staré.
Jo, čtu na Eqch, že týden po porodu. Tak to asi nebude aktuální situace...
zcela určitě nepadá po týdnu Ted jsem se dívala na fotky našich hříbat. Rozené v březnu a na květnových fotkách ještě mají pahýlek

majkulka
napsal(a):
zcela určitě nepadá po týdnu Ted jsem se dívala na fotky našich hříbat. Rozené v březnu a na květnových fotkách ještě mají pahýlek
Ale to je docela dlouho. Pupeční pahýl běžně zmumifikuje a odpadne do několika dnů.
napsal(a):
Ale to je docela dlouho. Pupeční pahýl běžně zmumifikuje a odpadne do několika dnů.
nemusí. Né všechna hříbata se chovají podle příruček A jelikož byl pupík suchý, bez jakýchkoliv známek zánětu - tedy bez otoku, bez změny okolí pupíku, hříbata čilá, bez teplot, tak nevidím důvod to řešit. Po dvou měsících tam nemělo pahýl ani jedno a vše je s nimi v pořádku

majkulka
napsal(a):
nemusí. Né všechna hříbata se chovají podle příruček A jelikož byl pupík suchý, bez jakýchkoliv známek zánětu - tedy bez otoku, bez změny okolí pupíku, hříbata čilá, bez teplot, tak nevidím důvod to řešit. Po dvou měsících tam nemělo pahýl ani jedno a vše je s nimi v pořádku
Však já nepíšu, že je to špatně. Jenom, že mi to připadá dlouho. Ve srovnání s telaty, jehňaty, kůzlaty, selaty a tak.

Zase by bylo zvláštní, kdyby se mimo příručky určitým způsobem chovala všechna hříbata z konkrétní stáje - ale tak to snad nebylo.
děkuji za rady.
Srst dál nikde neslézá, a na tom velkém fleku na krku mi přijde že snad raší nové chloupečky?
Nakonec sem se rozhodla to zatím mazat vazelínou, trochu se bojím na to dávat ty repelentní masti když jde o hříbě.
Na ten pupík použiju tu pederipru, repektive mi vet přiveze nějakou alternativu k pederipře ta totiž tady není k sehnání. Zatím mažu betadinovou mast.

Jestli se to NEZHORŠUJE, tak bych pokračovala v terapii a zatím vyčkávala, jak se to bude vyvíjet S vetem jsi to konzultovala, jak předpokládám z výše uvedené zmínky o doporučení na ošetření toho pupku, není to nic, na co by ten kůň měl umřít, takže je prostor počkat, jak to bude fungovat.
Z fotek nikdy nikdo neuvidí nic lepšího, než naživo
napsal(a):
Jestli se to NEZHORŠUJE, tak bych pokračovala v terapii a zatím vyčkávala, jak se to bude vyvíjet S vetem jsi to konzultovala, jak předpokládám z výše uvedené zmínky o doporučení na ošetření toho pupku, není to nic, na co by ten kůň měl umřít, takže je prostor počkat, jak to bude fungovat.
Z fotek nikdy nikdo neuvidí nic lepšího, než naživo
včera kontrolováno. Pupík se hojí, podráždění od hmyzu...
A krk a plece zarůstají :)
ale vyděsil mě slušně parchant

Aspoň trénuješ nervíky :-)
Mi kůň chodil po třech, a já vytáčím veta na sono a RTG, a kolegyně od koní povídá: "vždyť kulhá jen tři dny, co šílíš? Já bych se tím zabývala až po týdnu - ale tak jestli máš na to, vyhazovat peníze...." taky dobrý A měla pravdu, viď. Absces, otevřel se zrovna ten den, co přijela vetka, takže kůň najednou nekulhal No ale příště bych to udělala stejně
napsal(a):
Aspoň trénuješ nervíky :-)
Mi kůň chodil po třech, a já vytáčím veta na sono a RTG, a kolegyně od koní povídá: "vždyť kulhá jen tři dny, co šílíš? Já bych se tím zabývala až po týdnu - ale tak jestli máš na to, vyhazovat peníze...." taky dobrý A měla pravdu, viď. Absces, otevřel se zrovna ten den, co přijela vetka, takže kůň najednou nekulhal No ale příště bych to udělala stejně
Já když sem viděla Sáru před třemi lety skákat o třech, tak sem rovnou volala kováře, protože ze zkušenosti... tisíckrát je to něco hrozného, ale většinou je to prostě absces.
Dneska už chloupky chytaly zlatavou barvičku..
Já pokaždý zapomenu mobil doma ale jak mladej přesrsťuje tak ten bude úžasně barevnej.
Ale hej... koně sice v pohodě, zato já přišla o auto

Ježiš, to mě mrzí, ale auto to nebolí, no.... Vím ale, jak je to omezující. Tak přeji, ať se brzy situace ohledně vozového parku zlepší!
napsal(a):
Ježiš, to mě mrzí, ale auto to nebolí, no.... Vím ale, jak je to omezující. Tak přeji, ať se brzy situace ohledně vozového parku zlepší!
auto to nebolí, zato mě to bolelo těžcce, když sem uprostřed křižovatky měla zaseklou spojku na zemi, nešlo mi zařadit, auto chcíplo a nešlo ani natartovat protože spojka nechytala nic...
kor když sem zrovna nedávno za servis dala 15k

Jo tak, já myslela, že auto je úplně mrtvé, jako odepsané. Jestli počká na opravu, tak holt škudlit a opravit (to znám).

lenacia
napsal(a):
auto to nebolí, zato mě to bolelo těžcce, když sem uprostřed křižovatky měla zaseklou spojku na zemi, nešlo mi zařadit, auto chcíplo a nešlo ani natartovat protože spojka nechytala nic...
kor když sem zrovna nedávno za servis dala 15k
Jo tak to znám, loni mě to stálo 15 tis. naštěstí to chcíplo na parkovišti u Lidlu kousek od našeho domu, odešla celá spojka..............opravili a za 3 měs odešla řídící jednotka, 2 měsíce nikdo nevěděl co s tím, to by jste nevěřili, jak je těžké sehnat schopného autoelektrikáře....... až přes známého jsem uhnala nějakého klučinu a to byl fakt machr, do týdne auto opravené, sice teda za 6tis, ale zase jsem byla mobilní..............bez auta je to pro mě fakt masakr

Jako schopného autoelektrikáře jsem už poptávala, a bez šance. Raději jsem na onen problém rezignovala a ono se to "spravilo" samo. Resp. už to ten problém prostě po čase nedělá (něco se vypálilo nebo obalilo bahnem nebo to konečně uhnilo po další zimě na soli, sláva). Věcí, které jsou na autě špatně dlouhodobě, ale auto s nimi jezdí, si nevšímám....
Jednou mi odešlo táhlo řazení, jednou spojkový válec, obojí jsou veselé zážitky. No a jednou jsem žigula uchlastala vprostřed rušné křižovatky, chlapi odtlačili

jak se říká mezi offroaďákama: volume doprava :-D
Jestli vás to utěší, tak mně se z plánované jednodenní akce (výměna čelního skla) nakonec auto stálo v servisu asi dva měsíce. Před Vánoci a stálém pendlování mezi dvěma městy (cca 70 km od sebe) se to fakt hodilo. Ještě teď, když si na tu první firmu a jejich jednání vzpomenu, mi to zvedá tlak.

...OT auta, taková trapná závada: neukazovalo stav paliva, jezdilo se jen na ujeté kilometry a pocit...dvakrát mi škytlo v křižovatce a to by jste pak vraždili, že vás s tím nechá manžel jezdit. momentlně nás opět bude trápit regulátor vstřiku paliva, závada je známá již z dřívějška už se to řešílo a tak nějak samo vyřešilo i když se regulátory měnily.../po vypnutí klíčku v zapalování motor ještě moment běží/, takže se těším až to zase někde chcípne a bez posilovače řízení hledáte místo, kam to kuchnete, aby jste nezavazeli v provozu. ted jsme zjistily, že nejde klima, prej závada ventilátoru, mě by to až tak nevadilo, ale pes trpí...a vyprávět mu, že když se jezdilo wartburkem do jugošky, tak si taky nikdo nestěžoval, je zbytečné.

a to by jste pak vraždili, že vás s tím nechá manžel jezdit (neodpustím si: "byste")
Jů, mně nenechá manžel jezdit ničím, sama já si tetuji, drátuji i letuji (manžela nemajíc. Kdyby majíc, dala bych si auto opravit sama, přece nebudu čekat, až se manžel rozhoupe (bych se taky mohla dočkat v nemocnici, žeano).)
No ale mám to asi podobně - teď jsem nedávno vlastní blbostí škubla pneumatiku. Tak jsem nahodila rezervu s tím, že to do podzima, než naškudlím na nové zimáky, doklepu na rezervě (rezerva je momentálně nejreprezentativnější kolo na autě, ostatní jsou v podstatě galusky). Ale hlodá mě to, nemít náhradní kolo. Asi mi to nedá, ve výběhu seberu nějakou starou pneumatiku z tohodle auta, co není na hadry, a nechám si to na to kolo hodit, ať mám aspoň něco... hm hm (ale jestli mezitím zůstanu někde viset bez kola, tak můžu aspoň nadávat leda sama sobě...)

A mně se zrovna včera po skoro roce vrátil domů můj modrej milášek Už se těším, až se povozím, i když se současnými cenami PHM to bude drahá sranda
napsal(a):
A mně se zrovna včera po skoro roce vrátil domů můj modrej milášek Už se těším, až se povozím, i když se současnými cenami PHM to bude drahá sranda
To je ale pěkný milášek
To byl v lázních celý rok? Mě doufám autíčko ještě chvíli vydrží, byť je již v letech i v kilometrech.

bassrock
napsal(a):
To je ale pěkný milášek
To byl v lázních celý rok? Mě doufám autíčko ještě chvíli vydrží, byť je již v letech i v kilometrech.
Nj, odvezl se do nemocnice, dochtor neměl čas, tak prej jestli to tam může chvíli stát - zrovna jsme byli uprostřed rekonstrukce, takže se nám nikam nevešel, tak tam stál. Pak ho začal dávat do kupy a zjistilo se, že musí ještě na celolak do lakovny (je to už stařeček a začal se loupat). No a suma sumárum byl pryč skoro rok Ale to svezení mi fakt chybělo, už se těším, až ho protáhnu.

A to hříbě při čištění chlupy nepouští?