Pece

XXX.XXX.168.11
Dobrý den, mám 20ti letou kobylu, začala zlobit na jízdárně, trenérka po nějaké době na ní sedla a předpokládá, že capluje kvůli udidlu a špatným zubům. Než dorazí zubař, chci jí vyměnit udidlo, ale nevím které. Děkuji
Zjistit, zda je uzdečka správně nastavená, sedí udidlo. Zkusit třeba tenčí udidlo, vyzkoušet jak reaguje bez udidla? Pokud to nebude ono, tak nehrotit a prostě počkat až se zuby zkontrolují. Můžete zatím chodit na vycházky na ruce přece...Můžou ho možná i bolet záda atd. Už má na to věk. Zkrátka zkoušet a pátrat.
Pece

XXX.XXX.168.11
To vše dělám, nebudu jí přece trapit. a teď už jenom pro mou zvědavost, existuje nějaké udidlo pro tento případ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

LucyLou
napsal(a):
Zjistit, zda je uzdečka správně nastavená, sedí udidlo. Zkusit třeba tenčí udidlo, vyzkoušet jak reaguje bez udidla? Pokud to nebude ono, tak nehrotit a prostě počkat až se zuby zkontrolují. Můžete zatím chodit na vycházky na ruce přece...Můžou ho možná i bolet záda atd. Už má na to věk. Zkrátka zkoušet a pátrat.
20letá kobyla ,může být už celkově bolavá, nejen kvůli zubům. I když zrovna zuby bych jako příčinu nehledala. To je spíš u mladých při přezubování. Bylo by foto? Mohla opadnout ze svalů a nevyhovuje sedlo.

Pece
napsal(a):
To vše dělám, nebudu jí přece trapit. a teď už jenom pro mou zvědavost, existuje nějaké udidlo pro tento případ?
Nebude to udidlem. Viz výše.

Ale tak já bych zrovna zubní problémy nezavrhovala. Tam může být už třeba nějaký zánět, který s udidlem dělá problémy, můžou být bolavé třenové zuby, udidlo nemusí být příčina, ale může prostě dráždit/tlačit - on už jen ten tlak na čelist, pokud je artroza čelistního kloubu, jak psala někde myslím Horsana.... Kontrola zubů je rozhodně na místě (a ten kloub stejně neodhalí - ani nevím, zda se to dá v terénu zobrazit RTG. Možná by byla fajn infrakamera na tohle).
No a pak se uvidí, co dál. Pokud kobyla nebude spolupracovat ani potom (po nějaké době, kterou dle nálezu specifikuje zubař), jsou další věci, na které se lze zaměřit. Jak tu padlo, zejména pohybový aparát.
Pece
napsal(a):
To nikdo netvrdí. Ale někdy je těžké vidět problém komplexně. Za těch skoro 20 let jsem se už tolikrát mýlila a ještě budu...Osvědčilo se mi zkrátka překontrolovat vše dokud něco nenajdu. Kůň nezačne zlobit nebo být agresivní jen tak...něco se mu prostě děje.

napsal(a):
Ale tak já bych zrovna zubní problémy nezavrhovala. Tam může být už třeba nějaký zánět, který s udidlem dělá problémy, můžou být bolavé třenové zuby, udidlo nemusí být příčina, ale může prostě dráždit/tlačit - on už jen ten tlak na čelist, pokud je artroza čelistního kloubu, jak psala někde myslím Horsana.... Kontrola zubů je rozhodně na místě (a ten kloub stejně neodhalí - ani nevím, zda se to dá v terénu zobrazit RTG. Možná by byla fajn infrakamera na tohle).
No a pak se uvidí, co dál. Pokud kobyla nebude spolupracovat ani potom (po nějaké době, kterou dle nálezu specifikuje zubař), jsou další věci, na které se lze zaměřit. Jak tu padlo, zejména pohybový aparát.
Dá. RTG v terénu.
Pece

XXX.XXX.168.11
Děkuji moc všem
Tak já bych ráda reagovala především na radu od evcusik.
Co je to za doporučení, koni, co pravděpodobně nikdy nejezdil bez udidla, a jezdci, který možná ani neví jak takového koně připravit ze země, doporučit ježdění bez udidla? Tohle mi vážně nedává smysl, na jízdu bez udidla jsou potřeba roky kvalitně najezdovat na udidle. A pokud by to zvládnuté měli, asi by se zde ani neptali...

...na jízdu bez udidla jsou potřeba roky kvalitně najezdovat na udidle...
Aha, tak já to řeknu kobyle...
SarahOtte
napsal(a):
Tak já bych ráda reagovala především na radu od evcusik.
Co je to za doporučení, koni, co pravděpodobně nikdy nejezdil bez udidla, a jezdci, který možná ani neví jak takového koně připravit ze země, doporučit ježdění bez udidla? Tohle mi vážně nedává smysl, na jízdu bez udidla jsou potřeba roky kvalitně najezdovat na udidle. A pokud by to zvládnuté měli, asi by se zde ani neptali...
:D nejde, to je cicovina.
Každý je zodpovědný sám za sebe, tzn aby si řekl na co má/nemá schopnosti. Když je nemá, nemusí se přeci jezdit.
Svym koním musím taky vyřídit, že jsou úplně vedle, když jsou spolehlivy a ovladatelni i bez roků praxe.

Ona tím asi Sarah myslí "ježdění" jako přiježďování. Ne, že by to nešlo, ale na to člověk musí mít správné pomůcky (aby se kůň točil nosem dovnitř, tak ideálně kroužky vepředu na nánosníku atd.) - a zkoušet jezdit pořádně třeba na parelce právě můžete s koněm, který už je přiježděný jinak a umí to. Reakci celkem chápu, jen holt zapomíná na to, že k dispozici jsou už pomůcky a know-how, jak to udělat i bez udidla správně. Pak už je jen na jezdci, zda je dostatečně erudovaný, aby ty pomůcky uměl správně použít (no a to je jako s udidlem, žádná změna).