Opadlá záda, proč? A jak nasvalit zpět?

Kůň Kinský
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2022 20:17
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobrý den, momentálně řeším, že koníkovi opadly záda- nikdy nebyl úplně mohutný, ale bez sedla se na něm jezdilo dobře, poslední dobou jsem začala trošku víc cítit páteř, ale dneska už to bylo opravdu hodně nepohodlné..
Je mu 10 let, režim 12/12 ráno a večer dostává seno a ječmen. Občas přidám nějaké vitamíny.. Je dobře krmitelný, nikdy nebyl žádný problém.
Využívám ho rekreačně více méně hlavně na couračky po lese. Pracuje 4x týdně- z toho 1x máme holčičku pouze na svezení, 3x jedeme na vyjížďku ve všech chodech, občas jeden den prohodíme za Lonžování/ježdění v kruháku/práce ze země.
Zajímalo by mě proč mu takhle opadly svaly? Jak pracovat aby nasvalil zpět? Je tahle práce dostatečná? Není to málo? Když pracuje míň- tak pak hodně zlobí, při tomhle režimu je hodňoučkej

28.6.2022 21:28
mulan

XXX.XXX.107.70

To může mít víc příčin, nepadnoucí sedlo, špatná práce pod sedle, krmení, nějaká blokáda v zádech…

Moje rada -ječmen vyhoďte, zařaďte bílkovinná krmiva, koně nechte zkontrolovat chiropraktikem, změňte režim ustájení 12h v boxe je hodně

28.6.2022 22:25
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Ještě bych dodala kvalitní vitmin. Jinak viz mulan.

Co je kůň za plemeno? Máte fotku těch zad pro lepší představu? Proběhlo nějaké veterinární vyšetření?

28.6.2022 22:34
koně

XXX.XXX.174.63

Co když prostě zhubnul?
Každý má dneska tendence k samému svalení (jak já to slovo nesnáším) ) musíme svalit ,nasvalit,dosvalit a práce a práce
Přitom jsou to většinou koně normálně nebo i hodně hubení.
Které je třeba nejdřív nakrmit a teprv potom "svalit"
Zkuste dát fotky jak vypadal,když netlačil do zadku a teď

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.6.2022 23:11

wilik napsal(a):
Dobrý den, momentálně řeším, že koníkovi opadly záda- nikdy nebyl úplně mohutný, ale bez sedla se na něm jezdilo dobře, poslední dobou jsem začala trošku víc cítit páteř, ale dneska už to bylo opravdu hodně nepohodlné..
Je mu 10 let, režim 12/12 ráno a večer dostává seno a ječmen. Občas přidám nějaké vitamíny.. Je dobře krmitelný, nikdy nebyl žádný problém.
Využívám ho rekreačně více méně hlavně na couračky po lese. Pracuje 4x týdně- z toho 1x máme holčičku pouze na svezení, 3x jedeme na vyjížďku ve všech chodech, občas jeden den prohodíme za Lonžování/ježdění v kruháku/práce ze země.
Zajímalo by mě proč mu takhle opadly svaly? Jak pracovat aby nasvalil zpět? Je tahle práce dostatečná? Není to málo? Když pracuje míň- tak pak hodně zlobí, při tomhle režimu je hodňoučkej

a když nemá to seno v boxe ráno a večer (i když si myslím, že to seno ráno je tak cca kilečko) , má travnatý výběh nebo pastvu?

28.6.2022 23:39
wilik

XXX.XXX.127.55

Výběh mají travnatý, takže se cely den pase. V zimě dostávají balík do výběhu.
Spojená fotka horní fotka r. 2017 cca, spodní fotka dnes, samostatná fotka letošní březen.
Před měsícem, měl tedy nemocné nohy nejspíš to vypadalo na sežrání třezalky? Měl týden ATB, 14 dní bez práce. Nevím zda to s tím může souviset.

29.6.2022 00:31
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Tak na aktuální fotce je kostnatější, než byl, to máte pravdu. Pokud nepozorujete příznaky nemoci a nepohody, zkuste, jak je výše zmíněno, vyhodit ten ječmen a dát něco bílkovinného - třeba sojalen a řízky. Plus ten vitmin. Chvíli bych nejezdila. Kdyby hubnul dále (koně změřte), volejte veta, naberte základní laboratoř, zkontrolujte zuby. Pak bych volala fyzio.

Na březnové fotce se mi moc nelíbí postoj, ale raději přenechám posouzení zkušenějším.

29.6.2022 07:18

ad postoj: To se posoudit nedá, je to momentka... aníž bych to teda uměla posoudit, i kdyby to bylo nafocené reprezentativně a ze všech úhlů

Jinak jo, vypadá to, že něco shodil. Samozřejmě to může být důsledek ATB (střevní osazenstvo na ATB málo platné prostě reaguje), Může to být důsledek bolesti, jestli se tomu koni špatně chodilo. Mně se totálně rozhodil kůň z týdenního kulhání. Pokud váš chodil 14 dní špatně kvůli bolavým nohám, tak to chvíli potrvá, než se srovná (nám pomohly zásahy fyzioterapeuta). Přidat bílkovinu v tuhle chvíli nebude asi od věci. Asi bych vyloženě nefutrovala po kilech, pokud to doteď nepotřeboval, ale přidat k tomu ječmeni len, sojulen nebo slunečnici nemusí být blbě.

A já bych jezdila (se sedlem). Ta vaše zátěž 4x týdně vyjížďka vlastně moc zátěž není. Ať udržuje aspoň nějaký svalový tonus.

Kdyby se to nelepšilo, tak jak píše Dotaz.

No a 10 let, pravda, ještě není žádný gerontověk. Ale je třeba si uvědomit, že je to jako třicítka-čtyřicítka u lidí. Tělo se začne pomaleji adaptovat na změny, změny dolů přijímá snadněji než změny nahoru, rekonvalescence trvá o chlup déle. Zatím nejsou třeba zvýšené nároky na živiny, ale schopnosti trávicího systému vyždímat z krmení, co potřebuje, už se lepšit nebudou. Není asi třeba zatím dělat nějaká opatření, jen to vést v patrnosti, že do budoucna už to prostě není mladý kůň.

29.6.2022 08:11
wilik

XXX.XXX.127.55

Dobré ráno, moc děkuji za odpověď.
Chodil špatně cca. týden pak už to bylo lepší, ale měl to opravdu hodně první tři dny extrémně natekle všechny 4 nohy, nedokázal ani vyjít z boxu.. pak se to lepšilo, ale zadní nohy zůstali natekly týden.
Nikdy jsem ho ničím nepřikrmovala, co z tohoto(slunečnice, lněné seminko, sojalen) by jste doporučovala nejvice, kolik by jste toho dávala ? A přidávat do krmeni ? Moc děkuji

29.6.2022 08:45
koně

XXX.XXX.174.63

Tak vám opadl nemocí a potřebuje se dát dohromady .
Ječmen dostává v jaké formě ? Celá zrna kůň nijak nevyužije ,chce to vločkovaný, šrotovaný ,nebo aspoň vařený .
Bílkovinné krmivo je taky vojtěška .Nebo bych klidně dala litr ovsa,pro chuť .V tom máte vyvážené vše potřebné.
Lněným semínkem nic nezkazíte ,přihoďte extrudované,nebo povařené se slizem ,do jádra.
A na takových zádech bych určitě jezdila se sedlem

29.6.2022 08:52

Ještě tu nepadlo, jaké je to plemeno. Mně se tedy taky nelíbí jak ta záda, tak ten postoj a to na více fotkách. Za předpokladu, že má kůň správnou a dostatečnou KD a že s ním pracujete správně, je možná i nemoc.

29.6.2022 09:06
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Sekce je to Kinský kůň, ale nevím.

29.6.2022 09:11

Koukněte na doporučené denní dávkování toho lnu nebo soja/len a to mu klidně dávejte. Tuším u toho lnu je to 150 g/den. Jak se píše výše, určitě je lepší nějak opracovaný len, no já krmím klidně víc celého (počítám tak třetina ztráty nepokousáním a nestrávením). Sojalen má určitě dávkování na obalu nebo na webu.

Vojtěška je jistě taky bílkovinné krmení, ale mně se u toho lnu nebo slunečnice líbí i ty tuky. A když měl kůň potíže s otoky, tak bych tu vojtěšku úplně neviděla, při 12 hodinách stání. Navíc na pastvině bude určitě spousta bílého jetele... Mimochodem, na nohy nebývá nic moc ani ten (nezpracovaný) ječmen. Jak bylo řečeno, bylo by dobré ho alespoň tepelně upravit, aby se zlepšila využitelnost - by se ho pak také mohlo dávat méně. A vyměnit ječmen za oves by bylo vůbec nej. Samozřejmě netušíme, kolik toho ječmene dostává, nahradit kilo ječmene kilem ovsa by mohlo být vzrušující Tak třeba nahradit jen částečně.

A nějaký ten vit-min lze doporučit, pochvalují si ten od Dromy, tuším jsme to tady už někde řešili, že má slušné složení, tak když koníkovi jedno balení dopřejete, nic se nestane.

Jinak na té fotce z roku 17 mi přijde koník už trochu buřtoidní, ale samozřejmě z fotky nelze moc soudit. Myslím si, že kondice z jara mu bude do budoucna přínosnější, není třeba dělat z koně kouli. Ani současná kondice nebude určitě žádná velká tragédie a rychle to dožene. Ale proč tomu nepomoct, samozřejmě :-)

29.6.2022 09:14

Dotaz napsal(a):
Sekce je to Kinský kůň, ale nevím.

Podle toho louplýho zadku se mi to nezdá právě.

29.6.2022 09:32

wilik napsal(a):

Viz ostatní. Nejdřív bych vyloučila zdravotní problém - zuby, paraziti, vyšetření krve na základní biochemii. A ježdění bez sedla moc nefandím. Ne trvale.

29.6.2022 12:10
wilik

XXX.XXX.127.55

Kůň Kinský, po nějaké pra pra- malinko z A1/1.. Mluvila jsem s naši veterinarkou, tak doporučila rýžové otruby, co vy na to? A zkusit přidat selen

29.6.2022 12:34

Rýžovky jsou ale zase spíš tuk, z toho teda přibere, to určitě, oryzanol povzbudí, jen ta bílkovina tam není v takovém množství. Jako je to určitě taky možnost. A selen dodáte v tom vit-minu, pokud vyberete doplněk s obsahem selenu (ideál teda organicky vázaný).

29.6.2022 12:37

wilik napsal(a):
Kůň Kinský, po nějaké pra pra- malinko z A1/1.. Mluvila jsem s naši veterinarkou, tak doporučila rýžové otruby, co vy na to? A zkusit přidat selen

Co my na to? Vyšetření (viz výše) proběhla? Kůň má pupek a ne svaly. Rýžové otruby to nespasí.

29.6.2022 13:01

wilik napsal(a):

Takže střílí od boku. No pokud vám to stačí...

29.6.2022 13:13

Mně by to stačilo :-) Zatím kůň jen přišel o pár kilo (nejspíš beztak špeků), není třeba panikařit.

Když vím, že je kůň po zdravotním problému, tak prostě v první řadě zkusím nakrmit. Ještě je pár týdnů tolerance, než se bude muset začít řešit kondice na zimu. Takže je čas podívat se, zda lepší krmení a doplněk a třeba přídavek sena na noc udělají nějakou práci. Pokud jo, není třeba vyšetření. A pokud jo, bude čas začít panikařit na přelomu dalšího měsíce :-) Jen můj názor.

29.6.2022 13:19
Arbora

XXX.XXX.80.20

Ja by som od veterinára čakala nejaké otázky typu, kedy sme naposledy robili zuby, čo vitmin, dostáva ho kôň, ozvite sa mi napr. o dva týždne, ak sa to nezlepší, urobíme radšej rozbor krvi..Ale jasne, záleží od toho, ako človek opýta. Na otázku, čo pridať do krmiva, dostane človek odpoveď tohto typu.
Netreba však zabudnúť na to, že veterinár nie je výživár.

29.6.2022 13:48

Záda (a celou horní linii) krmením moc nenapravíte, je to dynamický sval, který se zapojuje a sílí při správném pohybu koně, váš koník nemá zdravou horní linii, prominuje kohoutek, před lopatkou chybí osvalení, krk nenavazuje plynule na kouhoutek , záď je stažená, ocas kůň volně nenese? (to není vidět) doporučila bych chiro nebo fyzio a dobrého kopytáře, nejezdit bez sedla, tlačíte koni do zad, on je zatíná není uvolněný, sval nepracuje, prohýbá se?
PS: to samé bych napsala i o koníkovi turistky, v diskusi o dekách...

29.6.2022 14:17
wilik

XXX.XXX.127.55

Samozřejmě diskuse s veterinářkou nebyla pouze o tom přidat rýžové otruby selen a tečka. Probírali jsme možnosti čím to může být, co zkusíme nakrmit a pokud nebude vidět nějaká změna do měsíce- udělá se rozbor krve.
Ocas koník nese volně, fotka je špatná, odháněl si mouchy. Kopytáře bych řekla máme dobrého, zuby se dělali loni, odčervovali jsme v únoru mám pocit, bez sedla jezdím jen výjimečně, neprohýbá se, fyzio je v plánu.
Poradíte mi tedy jak správně nasvalit horní linii ?

29.6.2022 14:29
turistka

XXX.XXX.92.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Záda (a celou horní linii) krmením moc nenapravíte, je to dynamický sval, který se zapojuje a sílí při správném pohybu koně, váš koník nemá zdravou horní linii, prominuje kohoutek, před lopatkou chybí osvalení, krk nenavazuje plynule na kouhoutek , záď je stažená, ocas kůň volně nenese? (to není vidět) doporučila bych chiro nebo fyzio a dobrého kopytáře, nejezdit bez sedla, tlačíte koni do zad, on je zatíná není uvolněný, sval nepracuje, prohýbá se?
PS: to samé bych napsala i o koníkovi turistky, v diskusi o dekách...

Děkuji za poznámku, já jsem čekala, jestli se někdo ozve😊 U nás se situace má tak, že osmiletý A1/1 do 4 let běhal, pak po úrazu nohy 4 roky jen rekre jízdárenské využití na výuku dětí, poslední dobou stál, 12/12 jen na seně. Já ho kupovala v březnu, fotky z té doby jsem dávala vedle. Šel na 24/7, okamžitě se sestavila krmná dávka právě se zaměřením na dostatek kvalitních bílkovin. A pak začalo kolečko: zuby (zanedbané), fyzio - srovnán, padnoucí sedlo - sedlář upravoval jemu na míru, docpával přímo u koně. Kovář, podle mně jeden z těch TOP u nás (celkově mi ho pochválil, což jsem zírala ), se chytil za hlavu, kopyta katastrofa, takže odrůstáme a srovnáváme, je naboso, ve finále by mělo být vše OK. Nechtěla jsem jezdit, dokud toto všechno nedám dohromady, v podstatě udělána anamnéza😊 Suma sumárum jsem na něm seděla 3x, poprvé krátce vyzkoušet, pak projet upravené sedlo a jedna vyjížďka.
Ale ta horní linie mě trápí, nejsem dobrý jezdec, v podstatě jsem nikdy nedělala jízdárenskou práci, takže správnou prací to nespravím, jezdím na volné otěži... Neexistuje nějaký zázračný trik, jak bych mu mohla pomoci?🙏😇
Foto z dneška, opět velmi vysoké kvality

29.6.2022 14:39

změny v krmení jsou vidět za cca 2-3 měsíce
o kopytech bych se s váma přela, že jsou cajk, to co je vidět je "divné" ?
horní linie se nasvalí správným pohybem(zadejte do internetu horní linie koně) , není to hned a hlavně je potřeba udělat A (fyzio) aby bylo B. (dobrý pohyb)

29.6.2022 15:06
Dotaz

XXX.XXX.236.42

wilik napsal(a):
Samozřejmě diskuse s veterinářkou nebyla pouze o tom přidat rýžové otruby selen a tečka. Probírali jsme možnosti čím to může být, co zkusíme nakrmit a pokud nebude vidět nějaká změna do měsíce- udělá se rozbor krve.
Ocas koník nese volně, fotka je špatná, odháněl si mouchy. Kopytáře bych řekla máme dobrého, zuby se dělali loni, odčervovali jsme v únoru mám pocit, bez sedla jezdím jen výjimečně, neprohýbá se, fyzio je v plánu.

Mně přijde ta přední jako špalek a ty zadky taky mají tu osu prstu nějakou zalomenou, ale fotka může klamat.

Jinak prostě to tu máte popsáno několikrát. Dodat svalu kvalitní bílkovinu, vitamíny a minerály v doplňku, kvalitní tuk na energii, zkontrolovat cajky, protože záda se změnila a sedlo mohlo přestat sedět. Jestli se vám do toho nechce, tak počkejte s ježděním do doby, než přibere do formy na jakou mu byly pasované. Když nechcete bližší vyšetření typu krve, tak prostě začnete změnou žrádla, může to mít efekt a máte vystaráno. Když to nepomůže, naberte krve, zkontrolujte zuby.
Mám trochu pocit, že chcete rychlé instantní řešení a komplexnějšímu řešení problému nejste moc nakloněna.

Na nasvalení třeba kopečky v kroku, ale nejdřív bych trochu nakrmila a zkontrolovala cajky, jestli stále sedí.

29.6.2022 15:18
turistka

XXX.XXX.92.8

změny v krmení jsou vidět za cca 2-3 měsíce
o kopytech bych se s váma přela, že jsou cajk, to co je vidět je "divné" ?
horní linie se nasvalí správným pohybem(zadejte do internetu horní linie koně) , není to hned a hlavně je potřeba udělat A (fyzio) aby bylo B. (dobrý pohyb)

No tak právě že změny v krmení jsou dle mého sakra vidět, však už jsou to 3 měsíce jsou a krásně se zakulatil, ne? S krmnou kondicí jsem já osobně velmi spokojená. Ještě by to trošku chtělo, kdyby tak obloha dala trochu pořádného deště, aby byla tráva🙏🙏🙏
Co se kopyt týče, chtělo by to fotku zblízka, odrůstající rohovina se rozbíhá, je nekvalitní, podkovu by neudržela, ale naštěstí je to záležitost jen nevalné předchozí péče. Ale díky profesionální úpravě to takto vypadá už celkem dobře.
Fyzio bylo asi 6 týdnů zpět, dostali jsme i doporučení na cviky ze země. Jen ze sedla mu já prostě správný pohyb nezajistím

29.6.2022 15:47

turistka napsal(a):
No tak právě že změny v krmení jsou dle mého sakra vidět, však už jsou to 3 měsíce jsou a krásně se zakulatil, ne? S krmnou kondicí jsem já osobně velmi spokojená. Ještě by to trošku chtělo, kdyby tak obloha dala trochu pořádného deště, aby byla tráva🙏🙏🙏
Co se kopyt týče, chtělo by to fotku zblízka, odrůstající rohovina se rozbíhá, je nekvalitní, podkovu by neudržela, ale naštěstí je to záležitost jen nevalné předchozí péče. Ale díky profesionální úpravě to takto vypadá už celkem dobře.
Fyzio bylo asi 6 týdnů zpět, dostali jsme i doporučení na cviky ze země. Jen ze sedla mu já prostě správný pohyb nezajistím

To byla reakce na zadavatelku...a nedala jsem citovat.....

29.6.2022 16:00
turistka

XXX.XXX.92.8

To byla reakce na zadavatelku...a nedala jsem citovat.....

A jo tááááák, to hodně vysvětluje😛

29.6.2022 22:59
koně

XXX.XXX.174.63

turistka napsal(a):

Proč nezajistíte správný pohyb ? Vy nechodíte do terénu?
Na záda jsou ideální kopce,nebo aspoň kopečky,Nerovnosti .Není to nijaká vyšší dívčí ani věda.Prostě do kopce zabere celý ,a z kopce si má strčit pod sebe zadky . Čímž se,celkem bez vašeho přičinění ,tvoří záda

30.6.2022 06:19
turistka

XXX.XXX.92.8

koně napsal(a):
Proč nezajistíte správný pohyb ? Vy nechodíte do terénu?
Na záda jsou ideální kopce,nebo aspoň kopečky,Nerovnosti .Není to nijaká vyšší dívčí ani věda.Prostě do kopce zabere celý ,a z kopce si má strčit pod sebe zadky . Čímž se,celkem bez vašeho přičinění ,tvoří záda

Vážně? Až tak jednoduché že by to bylo a stačily kopečky (naprosto bez ironie)? Tak to jste mi udělala radost, kopce tu máme všude,navíc jezdíme jen v terénu. Jen se ještě zeptám, je do kopce lepší klus, nebo krok? A v klusu spíše vysedávat, nebo honební sed? Moc Vám děkuji🌷

30.6.2022 06:22
turistka

XXX.XXX.92.8

https://www.mydreampaint.com/post/horn%C3%AD-linie-kon%C4%9B-6-6

Skvělý článek, moc děkuji

30.6.2022 08:04

turistka napsal(a):
Skvělý článek, moc děkuji

Zaměřte se na postoj vašeho koníka..zpevněná plocha, zatížení všech končetin, tak se to nejlépe hodnotí. Vyfoťte to a pošlete/poraďte se na srovnejkopyta.cz, kone na boso na FB....je toho spousta
Já jsem teď kopytama posedlá , po nespokojenosti s kovářem jsem se zaměřila na jinou úpravu(dlouhá stěna, praskání pouzdra ve čtvrtích po celé délce, separace, podjeté patky a myslím si, že i negativní úhly kopytních kostí.) , já na to ale musím mít člověka, sama "zatím" asi nee...sice je kobyla po trimu vždy citlivá cca týden a musela jsem jí nechat udělat i fyzio-kulhla si, je to na pohybu vidět,mám pocit, jako by byl pružnější a ne jen co noha nohu mine.
U vašeho se s kopytama musí něco udělat.

30.6.2022 08:17
Arbora

XXX.XXX.80.20

turistka napsal(a):
Vážně? Až tak jednoduché že by to bylo a stačily kopečky (naprosto bez ironie)? Tak to jste mi udělala radost, kopce tu máme všude,navíc jezdíme jen v terénu. Jen se ještě zeptám, je do kopce lepší klus, nebo krok? A v klusu spíše vysedávat, nebo honební sed? Moc Vám děkuji🌷

Všetko záleží od sklonu kopca, ideálne je začať krokom a nedovoliť zaberať predkom, pretože tým nič nezískate. Jediné, čo by som nerobila je cval, tam sa veľmi ťažko koňovi vysvetľuje, že nemá hrabať predkom a nie som si istá, či to je vôbec v cvale do kopca pre neho fyziologicky možné, aby šiel odzadu.

Veľmi dobré cvičenie na podsadenie je klus z kopca, ale je tam celkom dosť riziko odpáliť si koňa, tak to by som zaradila možno ako spestrenie v rámci tréningu na ruke, aby kôň riešil iba svoju rovnováhu.

30.6.2022 08:25
koně

XXX.XXX.174.63

turistka napsal(a):

Ano ,stačí chození v členitém terénu
To co jde venku samo ,na jízdárně a na lonži tlačíte odzadu a vyvazujete zpředu ,případně postroji dokola Pracně stavíte kavaletové řady a kroužíte a ohýbáte a přechody a pořád něco řešíte.Každý radí něco jiného a ve výsledku to koně nijak extra nebaví a stejně ho nic nenutí zvedat nohy.Protože je pořád na rovině
Kopce choďte nejdřív v kroku ,povolte ať se natáhne a pobízejte ,ať zapojí všecko.Časem poberte a přidejte pobídku a naklusejte,či zaskočte.. Podle momentální situace,nálady a tak.
Dolů pak ,až se naučí ,pobízejte a v hubě přidržte.Koně tenhle primitivní postup podpoří v tom,aby zadní dal pod břicho ,čímž pracuje zády ,klene se. A dole máte podsazeno ,tak třeba ještě pár kroků využijte,než se rozpadne
Většinou v nerovnostech sedím na zadku.Když je to dlouhý klusový úsek ,tak většinou vysedám.To si hlídejte ,ať střídáte nohy.
Někdy se postavím,když nechám zahozeného koně v nějakém kočárovém tempu a déle.
Střídat úseky na volné otěži,s úseky,pár minut,kdy trochu poberete .Dbát aby krok byl krok ,nikoli stálé a nekoordinované vlnění a plouhání.Zrovna tak klus ,pro začátek dlouhé táhlé klusovky na volnější otěži ,když je protažený ,pak proložte nějakým tím pobíracím cvikem.
Za mě se, v terénu ,pracuje s koněm úplně nejlépe
A na jízdárnu můžete zajít třeba občas ,na 15 minut dopilovat rohy a obraty ,malé kruhy a přesné provedení cviku podle písmen.Jinak jí de fakto nepotřebujete

30.6.2022 08:28

turistka napsal(a):

Samozřejmě podle možností koně. A podle toho, co po něm budete chtít.

Začínat tak jako tak budete muset v kroku, všechny nerovnosti. Protože prostě nebude mít svaly, výdrž, kapacitu pro okysličování, a tak dále. Postupně můžete přidávat podle toho, jak bude sám mít chuť, jak moc bude po vyjížďce unavený, jak moc bude potit. Každý kůň je trochu jiný. Obecné zásady zde:

https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8845/vlastni-kun-dil-28-zpatky-do-kondice/

A mám tucha, že je toho tady celý seriál. Můžete si z něj udělat podle toho seriálu i kulturistu

Co je důležité - nechat mu volnou hlavu a krk. Ať si vyvažuje, ať si pokud možno (pokud to umí) hledá sám cestu (myšleno zda půjde prostředkem nebo po kraji, zda příkop vyšlape nebo vyskočí....). Snažit se zůstávat v těžišti a koně nevyvádět z rovnováhy (to chce zase trénink a cvik u vás). Volný hřbet rozhodně pomůže - takže lehký nebo honební sed doporučuji, zejména na terénních nerovnostech, ale pochopitelně i vysedávání v klusu a stehenní sed později ve cvalu. Až bude kůň mít nějakou tu kondici vyjížďkovou, dá se pak přidat plný sed pro další zvyšování kondice, a vy na to taky už budete mít rovnováhu, svaly, a půjdete lépe s koněm.

30.6.2022 08:43

Já bych teda z kopce v hubě nepřidržovala. Ať si řeší pěkně rovnováhu sám, neučí se nedejbože opírat do ruky nebo si pomáhat s rovnováhou otěží.

A samozřejmě záleží na délce kopce. Pokud se jedná o terénní vlnu na 4 kroky, třeba sestoupení ze silnice na louku, třeba se přidržení koně nevyhnete, pokud chce na louce zrychlit (nebo žrát, že....). Ale pozor na to, když už vepředu přibržďovat, aby nešel s vyvrácenou hlavou a prohnutým hřbetem.

Doporučuji naučit se nějaký povel, na který bude kůň umět snížit hlavu a krk, abyste to mohla použít kdykoli, kdy budete potřebovat upravit jeho postavení těla. Já takový povel mám, a je to super na ovladatelnost například ve skupině koní, pokud se chce drahouš mermomocně hádat, že půjde první. Povel na snížení hlavy - a na konci otěže je najednou měkkoučko (dobré spojit s povelem na přežvýknutí). Dá se to fakt naučit jako trik, nemusí na to člověk jezdit vysokou španělskou.

Jinak prokládat vyjížďku na dlouhé otěži posilovacími epizodami na krátké otěži je rozhodně přínosné, ale chce to vědět, že je kůň právě v tom postavení, v jakém ho chcete, a že se neprohýbá nebo si neulevuje. A to bude pak už chtít, aby vám to asi posvětil nějaký trenér - aby vám řekl "teď dobře/teď špatně" - abyste získala ten správný pocit pod zadkem. A naučit se buď ve špatné konformaci koni zase holt povolit a nebo špatnou konformaci opravit.

30.6.2022 10:03

wilik napsal(a):

Kopečky v kroku, kavalety v kroku a v klusu. Na vytaženější otěži, aby kůň používal záda.

30.6.2022 10:04

turistka napsal(a):

Lepší je krok. V klusu můžete obojí.

2.7.2022 17:15
turistka

XXX.XXX.144.6

Verun
Arbora
Koně
Buggyra
Kometa

Dámy, za všechny vaše rady NASTOTISÍCKRÁT DĚKUJI🌹🌹🌹Děkuji, že jste věnovaly svůj čas, trpělivost i ochotu napsat tyto rady. Nesmírně si toho vážím, té ochotě vysvětlit principy tak, aby to pochopil a dokázal aplikovat i začátečník, je to pro mě (a doufám, že nejen pro mě) obrovsky přínosné a cenné, lépe se mi dýchá Omlouvám se, že jsem neodpověděla dřív, balila jsem na dovolenou s dětmi, cestovala a sháněla wifi připojení😉 Teď tady příspěvky pročítám a dělám si poznámky, abych si to pořádně poskládala do hlavy😊
Takže ještě jednou velké díky a klidně připojte další poznámky😇

2.7.2022 17:30
turistka

XXX.XXX.144.6

Zaměřte se na postoj vašeho koníka..zpevněná plocha, zatížení všech končetin, tak se to nejlépe hodnotí. Vyfoťte to a pošlete/poraďte se na srovnejkopyta.cz, kone na boso na FB....je toho spousta
Já jsem teď kopytama posedlá , po nespokojenosti s kovářem jsem se zaměřila na jinou úpravu(dlouhá stěna, praskání pouzdra ve čtvrtích po celé délce, separace, podjeté patky a myslím si, že i negativní úhly kopytních kostí.) , já na to ale musím mít člověka, sama "zatím" asi nee...sice je kobyla po trimu vždy citlivá cca týden a musela jsem jí nechat udělat i fyzio-kulhla si, je to na pohybu vidět,mám pocit, jako by byl pružnější a ne jen co noha nohu mine.
U vašeho se s kopytama musí něco udělat.

Na toto posouzení mám naštěstí skvělého kováře, kterého považuji za špičku a má mou plnou důvěru (dokonce se z nás za ty roky z nás stali přátelé). Minule nás (tedy hlavně mě) tlačil čas, ale při další návštěvě to s ním proberu. Ale celkově sám od sebe říkal, že je to povedený kůň, což jsem teda nečekala😊
Vaši posedlost naprosto chápu, tyto posedlosti a stihomamy mě postihují často (v různých oblastech zvířecího žití)😆 První strouhání u mě musel kůň absolvovat u místního kováře z důvodu nemoci toho mého, a řeknu Vám, že i když kopytům rozumím velmi laicky, ta práce se mi nelíbila. Po korektuře tím mým to bylo nebe a dudy😉 Samozřejmě nemůžu očekávat zázraky hned po prvním strouhání, ale jsem klidná, protože vím, že on si kopýtka postupně perfektně srovná😊

Přidejte reakci

Přidat smajlík