Máme Haflošku po hříběti (cca dva měsíce) je jí dvanáct let a začala hodně hubnout hřbet, zadek, začínají se jí ukazovat žebra. Krmíme dvakrát denně seno, chudá téměř žádná pastva a ráno dostává mačkaný ječmen. Poraďte prosím čím krmit, aby se nám zase spravila? Nemyslím, že je to množstvím žrádla, protože břicho má velké. Režim má noc box stlaný slámou a ve dne výběh.
Bože seno dvakrát denně fakt nestačí! Na to jako nedokážete přijít sami, když kobyle lezou žebra ??? A to že má velké břicho fakt neznamená ,že má dostatek žrádla . Ječmen je dobrej tak pro prasata.
Kobyle nechte zkontrolovat zuby, udělejte rozbor trusu na parazity, krmte bílkoviny a tuky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle je troll, že jo.... ŽE JO?!?

Dva měsíce po hříběti znamená, že kojí?
Pokud jo, dejte jí kompletní krmivo pro březí a kojící klisny, rozdělte do dvou dávek a rozkrmujte od malých množství postupně, ne že jí dáte rovnou kilo ráno a kilo večer. Když je hubená, budete postupně přidávat na jeden a půl doporučené dávky na den. Až se dokrmí, uberete na tolik, aby netučněla.
Zuby nejsou od věci.
A toho sena kobyle ráno i večer zbývá (nestihne ho sežrat)?
A co takhle pastva, nebyla by (postupně, pomalu, ne že ji tam švihnete na 8 hodin rovnou)? Nebo se srpem dvakrát denně pro trávu do příkopa (postupně přidávat, ne že jí místo sena dáte deset kilo trávy)?

napsal(a):
Tohle je troll, že jo.... ŽE JO?!?
Jako.. nemusí. Nedávno jsem řešila poničku v zoufalém stavu (schvácená, nosila se na zadních, takže si vytváří kapří hřbet, nechodí, na pastvě..), jejíž majitelé prostě nevědí, co s tím mají dělat. Když kobyla přestala chodit, nechali ji ležet, že už je stará, když začala hubnout, začali se starat, že je asi něco blbě. Jenže nemají internet, tak zavolali veterináře, a ten vesnický veterinář toho o koních holt taky moc neví, tak píchnul kobyle analgetika a něco na povzbuzení, a řekl, že přijede na kontrolu. Že by jim poradil nepást nebo kováře... Ale zato poradil odčervit...
Takže pro zadavatelku: nemá náhodou kobyla ještě nějaké další problémy, které jste jaksi zapomněla zmínit? Pokud jo, tak žádné krmení navíc, ale nejprve celostní vyšetření veterinářem se specializací na koně. Pak postupovat podle jeho doporučení.
Riadila by som sa tým, ako prosperuje žriebä. Sú matky, ktoré dajú dajú do žriebäťa úplne všetko a dávať im ešte ďalší príkrm by znamenalo vyrobiť si rastové problémy u potomka.
Poiaľ som informáciu "Máme Haflošku po hříběti (cca dva měsíce)" pochopila nesprávne, platí to, čo píšu vyššie nadomnou.
Děkuji za konstruktivní radu. Sena dávám hodně, rozhodně ho nemá málo. Jen je prostě typ koně, co nikdy nemá dost, takže jí ho i ve výběhu rozděluji na několik hromad po celým prostoru a žere ho 3/4 dne. Není náš jediný kůň, druhá kobyla nemá absolutně problém a má taky hříbě. Přitom je hezky kulatá a nic jí neschází.
Odčervené jsou. Haflingové jsou původně horští koně, takže by se na bohaté pastvě mohla schvátit, čehož se bojím mnohem víc. Hříbátko má dva měsíce, takže kojí.
Určitě tedy koupím kompletní krmivo pro březí a kojící.
A znova děkuji za neagresivní a neosočující odpověď. Je těžký mít devatenáct let a přesvědčovat matku ze starý školy o koňské výživě, veterinárních kontrolách, fyzio kontrolách, správně sedícím sedle a správném kování kopyt. Přitom se o všechny čtyři koně starám sama a věci taky platím sama, aby nebyl problém s "nadměrným utrácením za něco co nepotřebujeme". Každý den se učím a čtu o všem možném. Jen jsem poprosila o radu, protože zatím mi všichni kolem jen říkají že to stačí, že to nepotřebujeme a že je to kravina. Že je hafling hrozně nenáročnej a nic navíc nepotřebuje. Nikdo není dokonalý, všichni se učí a já se momentálně snažím napravovat, co mě moje rodina špatně naučila a co se evidentně kazí. Ale místo, aby lidi byli rádi, že se zajímám a pokusili se mi pomoct na cestě k vykoupení, mají strašnej problém a hned by mi zpřeráželi ruce.
Arbora
napsal(a):
Riadila by som sa tým, ako prosperuje žriebä. Sú matky, ktoré dajú dajú do žriebäťa úplne všetko a dávať im ešte ďalší príkrm by znamenalo vyrobiť si rastové problémy u potomka.
Poiaľ som informáciu "Máme Haflošku po hříběti (cca dva měsíce)" pochopila nesprávne, platí to, čo píšu vyššie nadomnou.
Samozřejmě taky zvážím. Ano, hříbě má dva měsíce.
napsal(a):
Jako.. nemusí. Nedávno jsem řešila poničku v zoufalém stavu (schvácená, nosila se na zadních, takže si vytváří kapří hřbet, nechodí, na pastvě..), jejíž majitelé prostě nevědí, co s tím mají dělat. Když kobyla přestala chodit, nechali ji ležet, že už je stará, když začala hubnout, začali se starat, že je asi něco blbě. Jenže nemají internet, tak zavolali veterináře, a ten vesnický veterinář toho o koních holt taky moc neví, tak píchnul kobyle analgetika a něco na povzbuzení, a řekl, že přijede na kontrolu. Že by jim poradil nepást nebo kováře... Ale zato poradil odčervit...
Takže pro zadavatelku: nemá náhodou kobyla ještě nějaké další problémy, které jste jaksi zapomněla zmínit? Pokud jo, tak žádné krmení navíc, ale nejprve celostní vyšetření veterinářem se specializací na koně. Pak postupovat podle jeho doporučení.
Problémy nemá, aspoň o tom co vím. Odčervená je, naočkovaná je, srst má hezkou, lesklou, kopyta pravidelně udržovaná, nekulhá, nedrbe se.
napsal(a):
Dva měsíce po hříběti znamená, že kojí?
Pokud jo, dejte jí kompletní krmivo pro březí a kojící klisny, rozdělte do dvou dávek a rozkrmujte od malých množství postupně, ne že jí dáte rovnou kilo ráno a kilo večer. Když je hubená, budete postupně přidávat na jeden a půl doporučené dávky na den. Až se dokrmí, uberete na tolik, aby netučněla.
Zuby nejsou od věci.
A toho sena kobyle ráno i večer zbývá (nestihne ho sežrat)?
A co takhle pastva, nebyla by (postupně, pomalu, ne že ji tam švihnete na 8 hodin rovnou)? Nebo se srpem dvakrát denně pro trávu do příkopa (postupně přidávat, ne že jí místo sena dáte deset kilo trávy)?
Smím se zeptat, jaké krmivo byste doporučila?

Tatu
napsal(a):
Děkuji za konstruktivní radu. Sena dávám hodně, rozhodně ho nemá málo. Jen je prostě typ koně, co nikdy nemá dost, takže jí ho i ve výběhu rozděluji na několik hromad po celým prostoru a žere ho 3/4 dne. Není náš jediný kůň, druhá kobyla nemá absolutně problém a má taky hříbě. Přitom je hezky kulatá a nic jí neschází.
Odčervené jsou. Haflingové jsou původně horští koně, takže by se na bohaté pastvě mohla schvátit, čehož se bojím mnohem víc. Hříbátko má dva měsíce, takže kojí.
A znova děkuji za neagresivní a neosočující odpověď. Je těžký mít devatenáct let a přesvědčovat matku ze starý školy o koňské výživě, veterinárních kontrolách, fyzio kontrolách, správně sedícím sedle a správném kování kopyt. Přitom se o všechny čtyři koně starám sama a věci taky platím sama, aby nebyl problém s "nadměrným utrácením za něco co nepotřebujeme". Každý den se učím a čtu o všem možném. Jen jsem poprosila o radu, protože zatím mi všichni kolem jen říkají že to stačí, že to nepotřebujeme a že je to kravina. Že je hafling hrozně nenáročnej a nic navíc nepotřebuje. Nikdo není dokonalý, všichni se učí a já se momentálně snažím napravovat, co mě moje rodina špatně naučila a co se evidentně kazí. Ale místo, aby lidi byli rádi, že se zajímám a pokusili se mi pomoct na cestě k vykoupení, mají strašnej problém a hned by mi zpřeráželi ruce.
Omlouvám se za svou prudkou reakci, jen prostě ze spousty zkušeností tady většinou vyplyne, že kůň prostě nedostává nažrat - což Vaše úvodní informace "seno 2x denně" dosti navozovala.
Začla bych výše zmíněným příkrmem pro kojící klisny a udělala koprologii - letos také stále odčervujeme a koně jsou stále začervení, takže to chce volit odčervovadlo cíleně dle nálezu v trusu.
kallisto
napsal(a):
Inteligentní fotka kobyly by byla?
Kolik toho sena je kg?
Vitamíny?
Vitamíny dostávaly kobyly líz, ale ten jsme jim teď sebrali, protože se k nám donesla informace, že ho hříbci rádi lížou a mají z něj průjem.

mulan
napsal(a):
Bože seno dvakrát denně fakt nestačí! Na to jako nedokážete přijít sami, když kobyle lezou žebra ??? A to že má velké břicho fakt neznamená ,že má dostatek žrádla . Ječmen je dobrej tak pro prasata.
Kobyle nechte zkontrolovat zuby, udělejte rozbor trusu na parazity, krmte bílkoviny a tuky.
Ječmen bych nezavrhovala, tím se koně krmit můžou.

Tatu
napsal(a):
Vitamíny dostávaly kobyly líz, ale ten jsme jim teď sebrali, protože se k nám donesla informace, že ho hříbci rádi lížou a mají z něj průjem.
Liz by měla mít k dispozici, protože 1) kojí a do mléka jde spousta minerálních látek a 2) jsou vedra a tím pádem jsou kvůli pocení další ztráty elektrolytů. Dát liz někam, kam hříbě nedosáhne? Nebo nabízet kobyle pod dohledem několikrát denně? Nebo zamíchat do příkrmu?
Myslím,že je prostě vycucnutá a celkově opadlá
Některé kobyly fakt daji všecko do mléka
Rady padly ,krmte pár měsíců kompletní směs pro kojící. X firem nabízí a máte tam všecko,co zdrchaná máti potřebuje.
Pak podle individuální kondice bych klidně přešla na statková krmiva.
Kdyby bylo třeba ,tak vit min můžete dokoupit ve formě dalších granulí,nebo gelových kostek ,případně prášku do jádra, a dávat cíleně jen kobyle
Hříbata bývají normálně v prostředí,kde jsou jak solné ,tak různé minerální lizy a nikdy jsem nezažila,že by z toho sr...la ?
Jedině že by se až tak nudila a nevěděla co
Dobře, děkuji všem za posudek. Dám se do toho. Přidám jí ještě seno jednou tolik na 3x denně, koupila jsem jí granule od Hövelera pro březí a kojící a dáme líz mimo dosah hříbků. Ještě se dnes zeptám veterináře, jestli by kobyle neudělal krve a koprologii. Jestli máte ještě nějakou připomínku, prosím ozvěte se. Popřípadně kdyby někdo věděl o nějakém semináři o koňské výživě, tak se moc ráda připojím. Tohle je mi hrozně trapné a hluboce se stydím, jak bych měla.

Lidi si pochvalovali značku Pavo pro kobyly a následně i hříbata. Ale stojí to jako kdyby v tom byly zlatý piliny
Každým kompletním krmivem (vč. deklarovaných minerálů nebo vitaminominerálního premixu) pro kojící uděláte kobyle službu (a nebudete muset minerály přidávat lizem). Jak řečeno, jde především o kvalitu krmiva, které potřebujete do kobyly dostat. Pokud se bojíte schvácení, podívejte se na obsahy cukrů a jednoduchých škrobů v denní dávce toho kterého krmiva, a podívejte se třeba na netu po nějaké informaci, jaký obsah v denní dávce je pro náchylné koně ok.
Tak máme předčasný rozsudek veterinářem.
Kobyla má obrovské hříbě na to, jak staré je a jak velká je kobyla. Bylo mi řečeno, že ji vycucává a že máme spíš zvážit příkrm pro hříbo, aby omezilo pití mléka, že kobyla hříbě živí na svůj úkor. Nicméně v neděli nám přijede udělat krve a koprolku. Takže budu dokupovat ještě příkrm pro hříbě a počkáme si na výsledek, co řeknou testy. Až budou výsledky, situaci ještě doplním.
Děkuji všem za spolupráci a prosím, abyste mě nesoudili. Není všechno na první pohled tak, jak vypadá. Nicméně že je kobyla hubená je fakt, že jsme to nezačali řešit dřív je taky fakt a nic to neomlouvá.
To je teda pro mě dost překvapující závěr veterináře. Normálně se kobyly přikrmují, protože v prvních měsících mají výdej jako dostihák a je to tak naprosto normální. A je běžné, že hříbě je zpočátku jen na mléce, proto se krmí ta matka. A ta jen ze sena na příděl nevyžije, potřebuje vitamíny, minerály, dostatek energie, bílkovin atd. Jako nechám to chovatelům, ale mně to doporučení přijde dost mimo.
Dotaz
napsal(a):
To je teda pro mě dost překvapující závěr veterináře. Normálně se kobyly přikrmují, protože v prvních měsících mají výdej jako dostihák a je to tak naprosto normální. A je běžné, že hříbě je zpočátku jen na mléce, proto se krmí ta matka. A ta jen ze sena na příděl nevyžije, potřebuje vitamíny, minerály, dostatek energie, bílkovin atd. Jako nechám to chovatelům, ale mně to doporučení přijde dost mimo.
Ano, matku samozřejmě máme přikrmit také, ne jen hříbě. To by bylo dost mimo, kdyby ne, ale jde to ruku v ruce.

Tatu
napsal(a):
Tak máme předčasný rozsudek veterinářem.
Kobyla má obrovské hříbě na to, jak staré je a jak velká je kobyla. Bylo mi řečeno, že ji vycucává a že máme spíš zvážit příkrm pro hříbo, aby omezilo pití mléka, že kobyla hříbě živí na svůj úkor. Nicméně v neděli nám přijede udělat krve a koprolku. Takže budu dokupovat ještě příkrm pro hříbě a počkáme si na výsledek, co řeknou testy. Až budou výsledky, situaci ještě doplním.
Děkuji všem za spolupráci a prosím, abyste mě nesoudili. Není všechno na první pohled tak, jak vypadá. Nicméně že je kobyla hubená je fakt, že jsme to nezačali řešit dřív je taky fakt a nic to neomlouvá.
Viz evcusik. Začít přikrmovat 2měsíční hříbě, protože je matka vycuclá... abyste pak neřešila další zdravotní problémy z rychlého růstu u něj. Za mě má pít od mámy a postupně začít uzobávat trávu. Teď bych fakt řešila hlavně tu kobylu. Krve a koprologie samozřejmě neuškodí.

Tatu
napsal(a):
Budu jen krmivem přímo pro hříbata odměřenou dávkou. Je to myslím müsli pro hříbata od druhého týdne.
Asi neuškodí. Ale přijde mi, že je to stejné, jako začít přikrmovat 2týdenní lidské mimino. Asi blbé přirovnání. Jako, u telat se dávají startéry na rychlejší rozvoj předžaludků, ale u hříbat mi to přijde zvláštní.
Tatu
napsal(a):
Ano, matku samozřejmě máme přikrmit také, ne jen hříbě. To by bylo dost mimo, kdyby ne, ale jde to ruku v ruce.
Aha, tak to se omlouvám, pochopila jsem to tak, že máte přikrmovat hříbě a ne matku - výše jste psala o tom, jak okolí příkrmům kobyl moc nakloněné není.
Jako jak moc velké je hříbě netuším, ale přikrmují se zpravidla později, zatím by mělo pít od mámy, ta se proto krmí, aby to utáhla. Když se těm kobylám nic nedá - tedy ani kvalitní pastva, tak hubnou často i irští cobi (viděno třeba na prezentaci Vrbic).
Nejlepší příkrm pro hříbě tohohle věku je kvalitní pastva. Tráva má být vyšší, ale ne přezrálá. (to je celkem věda)
Ve velkých hřebčínech se hříbata do žlabu přikrmují od 4 měsíce věku. A to proto, že se k tomu uvazují (učí se být chvíli uvázaná ještě pod matkou). A taky jim při případných problémech z odstavu nedělá problém příkrm jádra ze žlabu.
Opravdu bych se poradila i s jiným veterinářem a i s výživářem. Nejste první komu zhubla kojící kobyla. Je dobře, že to řešíte dříve než je úplná kostra. Zase ale opatrně, aby jste neschvátili, nebo nezestrměl hříběti postoj a podobné vady z nadbytku...
napsal(a):
Asi neuškodí. Ale přijde mi, že je to stejné, jako začít přikrmovat 2týdenní lidské mimino. Asi blbé přirovnání. Jako, u telat se dávají startéry na rychlejší rozvoj předžaludků, ale u hříbat mi to přijde zvláštní.
Je to pravda, taky jsem nevěděla o tom, že se něco takového dělá, ale krmivo na to existuje. Každopádně hříbo žere seno jak divý, člověk by nepoznal, že mu jsou dva měsíce jak je veliký. Budu se zatím řídit veterinářem, ještě si počkám na ty výsledky krví apod.
Samozřejmě teď můžeme hledat chyby ve všem co zazní, ale věřte mi, že pro obě i pro kobylu i pro hříbo chci jenom to nejlepší. Krmivo, co mu chci dát má podle popisu podporovat i růst kostí a klouby. Jestli chcete, pošlu Vám přesný odkaz co to je za krmivo.

Tatu
napsal(a):
Je to pravda, taky jsem nevěděla o tom, že se něco takového dělá, ale krmivo na to existuje. Každopádně hříbo žere seno jak divý, člověk by nepoznal, že mu jsou dva měsíce jak je veliký. Budu se zatím řídit veterinářem, ještě si počkám na ty výsledky krví apod.
Samozřejmě teď můžeme hledat chyby ve všem co zazní, ale věřte mi, že pro obě i pro kobylu i pro hříbo chci jenom to nejlepší. Krmivo, co mu chci dát má podle popisu podporovat i růst kostí a klouby. Jestli chcete, pošlu Vám přesný odkaz co to je za krmivo.
Pošlete, i když já nejsem výživář. Spíš skeptik, protože se vyrábí spousta "nezbytného" krmení, nejen u koní, protože prachy, že jo. Stejně jako fůra doplňků pro lidi. A příslušný průmysl si mne ruce. Můj názor.
napsal(a):
Pošlete, i když já nejsem výživář. Spíš skeptik, protože se vyrábí spousta "nezbytného" krmení, nejen u koní, protože prachy, že jo. Stejně jako fůra doplňků pro lidi. A příslušný průmysl si mne ruce. Můj názor.
https://www.animalfeed.cz/fohlen-musli-20-kg/
Tady. Já mám z příkrmů taky strach, nikdy se u nás nic nekupovalo a krmilo se jen seno a případně mačkané obilí. Najednou se stane tohle a než si toho člověk všimne, kobyla chrastí kostima. Už jedno hříbě měla, ale byla pořád krásně kulatá ne-li tlustá a máme ji už přes devět let a vždycky byla spíš tlustá.

Tatu
napsal(a):
Tady. Já mám z příkrmů taky strach, nikdy se u nás nic nekupovalo a krmilo se jen seno a případně mačkané obilí. Najednou se stane tohle a než si toho člověk všimne, kobyla chrastí kostima. Už jedno hříbě měla, ale byla pořád krásně kulatá ne-li tlustá a máme ji už přes devět let a vždycky byla spíš tlustá.
Za mě (ale jenom za mě skeptika) je to vyhazování peněz. Akorát reklama, viz výše. Spíš bych investovala do vyšetření krve.
Tatu
napsal(a):
Tak je to ječmen, kukuřice, pšenice, oves, sója, slunečnice, len, kasein, karob, melasa, glukóza, dextrosa, kvasnice, sůl, vápník a fosfor.
Čili viz evcusik - pozor na ortopedické vady, jsou to hlavně samé obiloviny a píšete, že hříbátko baští s velkou chutí. Jestli nechat neomezený přístup, jak je doporučováno v návodu, si netroufnu radit.
Dotaz
napsal(a):
Tak je to ječmen, kukuřice, pšenice, oves, sója, slunečnice, len, kasein, karob, melasa, glukóza, dextrosa, kvasnice, sůl, vápník a fosfor.
Čili viz evcusik - pozor na ortopedické vady, jsou to hlavně samé obiloviny a píšete, že hříbátko baští s velkou chutí. Jestli nechat neomezený přístup, jak je doporučováno v návodu, si netroufnu radit.
Neomezeně bych musela být opravdu velký idiot. To rozhodně neudělám.
Vložit do poznámek: Hříbo úplně nehrotit, matku pořádně přikrmit a pokusím se jim zajistit kousek pastvy. Tak na půl hodiny denně max. prozatím. Ja mám fakt obří strach ze schvácení. Všichni to kolem haflingů hrozně hrotí, tak hrotím taky.
Z v podstatě věčně překrmenýho koně se nám stal nedokrmenej a vznikla panika.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.74
napsal(a):
Ječmen bych nezavrhovala, tím se koně krmit můžou.
Jj, je super. Ja treba achalu cpala leccims kdyz sem ji dovezla vyhublou. Nejlepsi musli, granule co mi doporucilo hodne zkuseni lide a prd. Az kdyz dostala pitomej srotovanej jecmen (davky sena do vybehu i na box dvojnasobny i oproti plnaskam od zacatku) zacla nabirat. Zuby se ji delaly hned. K tomu trocha srotovany slunecnice a byly zazraky. Do sz klidne poslu fotky pred a po.

Tatu
napsal(a):
Vložit do poznámek: Hříbo úplně nehrotit, matku pořádně přikrmit a pokusím se jim zajistit kousek pastvy. Tak na půl hodiny denně max. prozatím. Ja mám fakt obří strach ze schvácení. Všichni to kolem haflingů hrozně hrotí, tak hrotím taky.
Strach ze schvácení chápu, ale kojící kobyla není typický kandidát, jak vidíte.
Tatu
napsal(a):
Tak se rozhlédněte po svém okolí co kde roste. Srp a trávnice a šup každý večer na kopřivy. Do rána je nechte zavadnout a uvidíte s jakou chutí je kobyla sežere. (někdy kvůli navykání se i sekají, ale zavadnutí stačí) Z kopřiv se opravdu neschvátí a co se obsahu výživných látek je dokonce lepší než vojtěška. Je to zadarmo na každé příkopě, ale dá to práci a každodenně. Však se staré babky na dědině hádaly, která má které kopřivy.
Jinak u pastvy samo že platí postupné navykání. Nebo sekat a dávkovat do "hladomorny".
A kvalitní vitmin do kyblíčku dělá taky kouzla - nespoléhejte se na liz.
Taky je dobré uvědomit si z čeho se vlastně kůň schvátí. Bílkoviny to nebývají. Ale cukry v trávě a v seně, škroby v obilí (škrob je poskládaný z cukrů). Takže přidat lněné semínko, slunečnici, konopí, vojtěšku... (sojalen a jiné i výlisky jsou určitě lepší nákup než "speciál müsli" pro kojící klisny + k tomu kvalitní vitmin)
Tie žriebätá vzadu na foto - to sú po haflingovi?
To sú giganty a už teraz sú strmé.
Nenechajte si natrepať sprostosti a nepoškoďte ich nenávratne!!!
Teraz matku nijako dramaticky neprikrmujte, určite nie krmivom pre kojace kobyly, ide do vrchola laktácie - výsledkom bude ešte viac mlieka a strmé/chromé žriebä!!!
To nie je teplokrvník, aby nezniesla byť tri mesiace v roku trochu chudšia, pokiaľ nejazdíte a nemusí vás trápiť, že jej kvôli strate hmotnosti a svalov nesedí výstroj.
Pridajte jej nejakú vojtešku, kvasnice, olej, ľan, ale nič, čo by pretavila do mlieka, to žriebä je skutočne na hrane, také kobyly sa aj oddájajú!
Horsana
napsal(a):
Tie žriebätá vzadu na foto - to sú po haflingovi?
To sú giganty a už teraz sú strmé.
Nenechajte si natrepať sprostosti a nepoškoďte ich nenávratne!!!
Teraz matku nijako dramaticky neprikrmujte, určite nie krmivom pre kojace kobyly, ide do vrchola laktácie - výsledkom bude ešte viac mlieka a strmé/chromé žriebä!!!
To nie je teplokrvník, aby nezniesla byť tri mesiace v roku trochu chudšia, pokiaľ nejazdíte a nemusí vás trápiť, že jej kvôli strate hmotnosti a svalov nesedí výstroj.
Pridajte jej nejakú vojtešku, kvasnice, olej, ľan, ale nič, čo by pretavila do mlieka, to žriebä je skutočne na hrane, také kobyly sa aj oddájajú!
Kobyla o které je řeč a která je na fotce je malá, téměř se nevešla do plemenné knihy výškou, takže ano, její hříbě je na ni velké. A jsem si stoprocentně jistá, že je to jen zkreslené fotkou, vidíte jí tam tak polovinu.
Teď jsem ale už vážně zmatená. Každý říká něco jiného, veterinář a tady se to taky dělí na dva tábory.
Je s ní něco špatně?
Tatu
napsal(a):
Teď jsem ale už vážně zmatená. Každý říká něco jiného, veterinář a tady se to taky dělí na dva tábory.
Je s ní něco špatně?
Som konský vet a venujem sa výžive.
Dva tábory? To je nejaká berná minca?
Tak keď sa už rozhodnete produkovať žriebätá, tak ja predpokladám, že chcete, aby boli zdravé.
Prikrmovať 2 mesačného obríka haflinga je pre mňa "rada", ktorá povedie iba k problémom, rovnako, ako sa snažiť rýchlo nakŕmiť matku, u ktorej to na vrchole laktácie povedie k ešte väčšej produkcii mlieka a znovu k rýchlejšiemu rastu toho žriebäťa.
Pokiaľ sa zadarí taký obor, tak ich matky sa oddájajú, alebo sa ich žriebätám dáva košík, kobyly sú na diéte a odstavujú sa na 5. mesiac, o nejakých príkrmoch sa im ani nesníva.
Horsana
napsal(a):
Som konský vet a venujem sa výžive.
Dva tábory? To je nejaká berná minca?
Tak keď sa už rozhodnete produkovať žriebätá, tak ja predpokladám, že chcete, aby boli zdravé.
Prikrmovať 2 mesačného obríka haflinga je pre mňa "rada", ktorá povedie iba k problémom, rovnako, ako sa snažiť rýchlo nakŕmiť matku, u ktorej to na vrchole laktácie povedie k ešte väčšej produkcii mlieka a znovu k rýchlejšiemu rastu toho žriebäťa.
Pokiaľ sa zadarí taký obor, tak ich matky sa oddájajú, alebo sa ich žriebätám dáva košík, kobyly sú na diéte a odstavujú sa na 5. mesiac, o nejakých príkrmoch sa im ani nesníva.
Já ale neřešila hříbě, ale vyhublou kobylu. To hříbě není na haflinga až takový obr. O dvacet dní mladší hřebeček se jí rovná.
Autorko, Horsana reaguje na postoj hříběte na fotografii za hubnoucí kobylou.
Velmi triviálně řečeno - oplácaná hříbata (velmi dobře živená), jsou ohrožena vadami postoje (moc rychle rostou) - najděte si pojem překlub. Proto nedoporučuje tohle konkrétní hříbě dokrmovat, aby se to nezhoršovalo. Zároveň píše, že to, co dáte matce, by nemělo zvýšit množství produkovaného mléka, aby hříbě nepřibíralo ještě víc a rychleji.
Dotaz
napsal(a):
Autorko, Horsana reaguje na postoj hříběte na fotografii za hubnoucí kobylou.
Velmi triviálně řečeno - oplácaná hříbata (velmi dobře živená), jsou ohrožena vadami postoje (moc rychle rostou) - najděte si pojem překlub. Proto nedoporučuje tohle konkrétní hříbě dokrmovat, aby se to nezhoršovalo. Zároveň píše, že to, co dáte matce, by nemělo zvýšit množství produkovaného mléka, aby hříbě nepřibíralo ještě víc a rychleji.
Dobře, dobře, chápu. Omlouvám se a přehodnotím situaci.

Tatu
napsal(a):
Já se fakt omlouvám, jestli vás někoho něčím urážím nebo tak, ale já nejsem veterinář ani kovář a lidi kolem mě kteří jsou jsou očividně k ničemu. Prosím nesnažte se do mě obout.
Nikdo se do vás neobouvá. Větší odborník přes koně než Horsana tady není.

Tatu
napsal(a):
Ne, tam jde o ten postoj
Dvouměsíční hříbě nemá mít už žádný pupeční pahýl. To má Horsana na mysli, že je to divné.
Horsana
napsal(a):
To verím.
Bohužiaľ máte haflingy, menej bude v tomto prípade viac.
To je co všichni říkají, ale začaly se jí ukazovat žebra, tak jsem dostala strach. Neviňte mě prosím, že panikařím. Kobyly nechal připustit můj otec s tím, že si myslel, jak to bude jednoduché (chtěla jsem připustit jen jednu, mladou, aby si prošla mateřstvím a trošku se jí uklidnil temperament), ale je to pravý opak a komu to skončilo na krku?
Udělám všechno proto, abych měla zdravé koně.
Tatu
napsal(a):
To je co všichni říkají, ale začaly se jí ukazovat žebra, tak jsem dostala strach. Neviňte mě prosím, že panikařím. Kobyly nechal připustit můj otec s tím, že si myslel, jak to bude jednoduché (chtěla jsem připustit jen jednu, mladou, aby si prošla mateřstvím a trošku se jí uklidnil temperament), ale je to pravý opak a komu to skončilo na krku?
Udělám všechno proto, abych měla zdravé koně.
Tak fajn.
Takže, v prvom rade - žiadny príkrm pre žriebätá.
Sú obrovské, prosperujú výborne, nemajú nárok, iba by im ublížil.
Pokiaľ by sa jednalo o nejakého houžvičku-plnokrvníčka, tak to by bola iná situácia, ale taký cvalíček, ako máte vy ho dostať nesmie. Proste nesmie, nie v tomto veku a výživnej kondícii.
Kobyla teraz pôjde do vrcholu laktácie, takže s príkrmom veľmi opatrne.
Pokiaľ je možnosť sekať niekde trávu, ale pozor, takú tú už staršiu, čo odkvitla, tak prečo nie, to jej môžete pridať, ale opatrne, s návykom a hlavne, pozerať budete vždy viac na žriebä, než na kobylu - či nie je zo dňa na deň tučnejšie a hlavne, či sa mu nestrmia kopýtka a postoj. To uvidíte za pár dní, zmenu postoja k horšiemu (aj lepšiemu), alebo či je bezo zmeny.
K tomu jačmeňu, čo dostáva by som sa jej nebála prihodiť nejakú šrotovanú slnečnicu a ryžové otruby a nejaký ten olej, minvit podľa financií.
Určite nie škrobové príkrmy.
Horsana
napsal(a):
Tak fajn.
Takže, v prvom rade - žiadny príkrm pre žriebätá.
Sú obrovské, prosperujú výborne, nemajú nárok, iba by im ublížil.
Pokiaľ by sa jednalo o nejakého houžvičku-plnokrvníčka, tak to by bola iná situácia, ale taký cvalíček, ako máte vy ho dostať nesmie. Proste nesmie, nie v tomto veku a výživnej kondícii.
Kobyla teraz pôjde do vrcholu laktácie, takže s príkrmom veľmi opatrne.
Pokiaľ je možnosť sekať niekde trávu, ale pozor, takú tú už staršiu, čo odkvitla, tak prečo nie, to jej môžete pridať, ale opatrne, s návykom a hlavne, pozerať budete vždy viac na žriebä, než na kobylu - či nie je zo dňa na deň tučnejšie a hlavne, či sa mu nestrmia kopýtka a postoj. To uvidíte za pár dní, zmenu postoja k horšiemu (aj lepšiemu), alebo či je bezo zmeny.
K tomu jačmeňu, čo dostáva by som sa jej nebála prihodiť nejakú šrotovanú slnečnicu a ryžové otruby a nejaký ten olej, minvit podľa financií.
Určite nie škrobové príkrmy.
Dobře, beru všechno na vědomí, mimino budu hlídat a mohla bych se prosím zeptat jestli byste mi na sebe dala kontakt?
Abych případné věci mohla řešit s Vámi? Samozřejmě vím, že nic není zadarmo a moc Vám děkuji za radu.

Určitě se spolehněte na názor Horsany. Já hříbě nemohu posoudit, aneb nejsem chovatel, ani z dálky, takže zde se omlouvám za svou radu mimo, hříbě jsem vůbec neposuzovala, a děkuji Horsaně za uvedení na pravou míru.
Dotaz
napsal(a):
Normálne samozrejme áno, ale riziko vzniku rastových problémov je u kobýl, ktoré sa nechajú vycucnúť vysoké. To, čo dáte do kobyly si nenechá, opäť to dá žriebäťu a vy budete smutne pozerať na žriebä s fyzitídou.
Preto je dôležité v takýchto prípadoch sledovať výživový stav žriebäťa starostlivejšie, než ten matky.
Budem v tejto diskusii v menšine, ale zabezpečila by som kobyle vit-min, možno pridala niečo tukové, ale na obdobie laktácie by som zavrela oči a dokŕmila po odstave - hlavne, keď vidím to žriebä.
Arbora
napsal(a):
Normálne samozrejme áno, ale riziko vzniku rastových problémov je u kobýl, ktoré sa nechajú vycucnúť vysoké. To, čo dáte do kobyly si nenechá, opäť to dá žriebäťu a vy budete smutne pozerať na žriebä s fyzitídou.
Preto je dôležité v takýchto prípadoch sledovať výživový stav žriebäťa starostlivejšie, než ten matky.
Budem v tejto diskusii v menšine, ale zabezpečila by som kobyle vit-min, možno pridala niečo tukové, ale na obdobie laktácie by som zavrela oči a dokŕmila po odstave - hlavne, keď vidím to žriebä.
Presne tak.
Ľudí to vyplaší, chápem, že ťažko nesú pohľad na kobylu, čo je v horšej kondícii, ale vždy to je s ohľadom na žriebä, ak je gigant, tak bohužiaľ.
Veľa ľudí si takto schromilo žriebä, dokonca do stavu, kedy to vyžadovalo operáciu, atď.
Hafla to znesie, dokŕmi sa sa za mesiac po odstave a na zimu bude v cajku
Videla som nedávno fotky z chovu QH...kobyly vyzerajú ako výkrmový dobytok, sú na ozaj bohatej pastve a tie žriebätá...a to sa deje každý rok, každý rok sa X žriebät musí operovať...
Kým udreli trópy, stihla narásť dobrá tráva, bohužiaľ pre veľa, veľa koní.
Tatu
napsal(a):
Dobře, beru všechno na vědomí, mimino budu hlídat a mohla bych se prosím zeptat jestli byste mi na sebe dala kontakt?
Abych případné věci mohla řešit s Vámi? Samozřejmě vím, že nic není zadarmo a moc Vám děkuji za radu.
Som na FB - Michaela Karamanová.
Ale kľudne tuná pošlite súkromnú správu.
Dnes budem na nete znovu večer.
Pekne si zatiaľ zdokumentujte to, čo kobyla dostáva, aký majú režim, pohyb, čo dostáva (koľko jačmeňa?), foto.
Ešte otázočka- kobyla mala niekedy robené zuby?
Čo odčervenie pred pôrodom, alebo teraz - už by aj bol čas, máte nejaký odčervovací plán?
Arbora
napsal(a):
My sme takto v stajni mali asi tri mesiace laktujúcu kobylu iba na sene. Takú, čo nomrálne znesie kilá ovsa.
Pre tú kobylu je to pár mesiacov, ale pre žriebä celý život.
Veľmi dobre tomu rozumiem, toho roku v podstate navrhujem iba rôzne škrty v KD u laktujúcich, pretože proste tie žriebätá sú obrovské.
Horsana
napsal(a):
Som na FB - Michaela Karamanová.
Ale kľudne tuná pošlite súkromnú správu.
Dnes budem na nete znovu večer.
Pekne si zatiaľ zdokumentujte to, čo kobyla dostáva, aký majú režim, pohyb, čo dostáva (koľko jačmeňa?), foto.
Ešte otázočka- kobyla mala niekedy robené zuby?
Čo odčervenie pred pôrodom, alebo teraz - už by aj bol čas, máte nejaký odčervovací plán?
OT, ale já to prostě musím napsat: Horsano, Vy jste fakt neuvěřitelně úžasná osoba, Vaše ochota neustále trpělivě radit laikům a to vše mnohdy ani ne za "děkuji" je obdivuhodná. Za všechny takové i za sebe posílám jedno velké DÍKY🌹

turistka
napsal(a):
OT, ale já to prostě musím napsat: Horsano, Vy jste fakt neuvěřitelně úžasná osoba, Vaše ochota neustále trpělivě radit laikům a to vše mnohdy ani ne za "děkuji" je obdivuhodná. Za všechny takové i za sebe posílám jedno velké DÍKY🌹
Připojuji se.
turistka
napsal(a):
Oooo, tak to veľmi pekne ďakujem!
Ale s tými radami...oni takmer nikdy nepadnú na úrodnú pôdu. Preto mám pocit, že až tak veľmi neradím, lebo sa mi nechce omieľať to isté furt dokola...
Plus ľudia chcú radu, ale nedajú takmer žiadne vstupné info, nedaj bože foto, nedajú spätnú väzbu.
Ale u Tatu si myslím, že to bude iné.
Horsana
napsal(a):
Ale s tými radami...oni takmer nikdy nepadnú na úrodnú pôdu. Preto mám pocit, že až tak veľmi neradím, lebo sa mi nechce omieľať to isté furt dokola...
Plus ľudia chcú radu, ale nedajú takmer žiadne vstupné info, nedaj bože foto, nedajú spätnú väzbu.
Já se musím přidat k děkovačům - ve zprávách jsme si pár písmenek napsali, a ikdyž se mi některé na první dobrou nelíbili, musím uznat že vhodnou řadou byly a já je následovala :)
Horsana
napsal(a):
Nevěšte hlavu, ony ty rady na úrodnou půdu padnou, i když ne vždy na tu, na kterou byly mířeny. Myslím, že je tu spousta lidí (a já jsem jedna z nich), kteří každý Váš komentář hltají a výrazně si rozšiřují obzory, takže smysl to má, velký, myslím, že za ty roky už jste "vychovala" pár uvědomělejších a vzdělanějších majitelů😉 Já mám třeba dodnes uloženu diskuzi ještě na EQCH, proč je kontraproduktivní tahat koně s kolikou na špagátku po jízdárně😊 Takže za nás podobné prosím, vydržte!🙏🌷

turistka
napsal(a):
Nevěšte hlavu, ony ty rady na úrodnou půdu padnou, i když ne vždy na tu, na kterou byly mířeny. Myslím, že je tu spousta lidí (a já jsem jedna z nich), kteří každý Váš komentář hltají a výrazně si rozšiřují obzory, takže smysl to má, velký, myslím, že za ty roky už jste "vychovala" pár uvědomělejších a vzdělanějších majitelů😉 Já mám třeba dodnes uloženu diskuzi ještě na EQCH, proč je kontraproduktivní tahat koně s kolikou na špagátku po jízdárně😊 Takže za nás podobné prosím, vydržte!🙏🌷
Lépe bych to nenapsala. Taky mám uloženo pár materiálů.
turistka
napsal(a):
Určitě. Já opravdu chci pro svoje koně jen to nejlepší. Jsem ochotná platit zlatem 🥺
Tak vďaka za spätnú väzbu, budem teda radiť ďalej!
Momentálne, ako každý rok po slnovrate, mi totálne zblbli hormóny, rozvrátil sa mi cyklus, napučala mi moja drahá endometriózna cysta a celá som opuchla, ale fakt extrém, dokonca som bola aj na pozorovaní v nemocnici, takže občasné záchvaty zúrivosti si tento mesiac netreba všímať :D
Horsana
napsal(a):
Tak vďaka za spätnú väzbu, budem teda radiť ďalej!
Momentálne, ako každý rok po slnovrate, mi totálne zblbli hormóny, rozvrátil sa mi cyklus, napučala mi moja drahá endometriózna cysta a celá som opuchla, ale fakt extrém, dokonca som bola aj na pozorovaní v nemocnici, takže občasné záchvaty zúrivosti si tento mesiac netreba všímať :D
Tak to fakt nezávidím - jsem si podobný rozvrat hormonálního cyklu přivodila nočními směnami. (fakt se divím, že to se mnou rodina zvládla) No je potřeba vhodně se léčit a vydržet. Ale to se hezky řekne a hůř provede - jen když si vzpomenu než se opravdu přišlo na to co se děje...
Tak klid a ať se co nejčasnější uzdravení přeji.
Pipilota
napsal(a):
Tak to fakt nezávidím - jsem si podobný rozvrat hormonálního cyklu přivodila nočními směnami. (fakt se divím, že to se mnou rodina zvládla) No je potřeba vhodně se léčit a vydržet. Ale to se hezky řekne a hůř provede - jen když si vzpomenu než se opravdu přišlo na to co se děje...
Tak klid a ať se co nejčasnější uzdravení přeji.
Ďakujem, už dozreli čučoriedky, tie vyliečia všetko :)
Alebo takmer všetko
Arbora
napsal(a):
Úplne súhlasím, ja som toto riešila žiaľ aj osobne pred pár rokmi u teplokrvníčky. Obrovská kobyla ktorá aj bez žriebäťa musí dostávať dosť jadra aby neajko vyzerala, no po pôrode išla s váhou rapídne dole tak som pridávala jadro lebo sena mala dosť a nikto predsa nechce chudú mamu aby na mňa všetci kukali ako na tyrana..
Dostali sme sa na 6kg jadra (ovos, jačmeň, musli) rozdelené na 3 dávky + seno nonstop. Konečne sa mi zdalo, že prestala chudnúť a zrazu nám 2 mesačné žriebä začalo najprv hnačkovať a hneď nato aj krívať. Najprv som myslela, že sa udrelo, ale po dvoch dňoch z jednej nohy bolo krívanie na všetkých 4, malo taký čudný pohyb, strašne ma to vystrašilo tak som hneď volala veterinárku a tá to našťastie rýchlo identifikovala a nakázala ihneď matke zobrať všetko jadro inak bude s malým zle.
Našťastie to pomohlo, ale hrozilo, že ak to kobyla nebude dávať tak žriebä budeme musieť odstaviť aj skôr ako v 5 mesiacoch. To som ale nechcela tak som si povedala, že hold to mama nejak chvíľu zvládne a vykŕmim ju potom. Dostávala iba kopec mrkvy, minerály a celý deň seno. Nakoniec sme to zvládli s tým, že po 4 mesiaci som jej zas už trocha jadra postupne pridala. Potom sa už nič nestalo a podarilo sa mi ho mať pri matke do 7 mesiacov.
Žriebä je bez následkov, už dospelé, kobyla tiež, ale z tej doby nemám ani fotky lebo som sa za ňu hrozne hanbila našla som len túto jednu kde je v pozadí. To malo asi 1 mesiac a potom to bolo chvíľu ešte horšie.
Presne ten vek 2 mesiace býva kritický, pretože v tom čase u kobyly stúpa laktačná krivka, teda má vyšší výdaj energie a logicky chudne.
Samozrejme každý sa bojí, že ho za biednu hajtru ohovoria, prípadne proste človek na to nemôže pozerať, trápi sa, prisype kobyle kadečo, len aby preboha nebola chudá, no vždy sa nejak zabudne na to žriebä.
Ale to je normálne, človek sa takto proste učí a poučí navždy.
Napriek tomu verím, že aj laktujúca kobyla môže byť v dobrej kondícii a žriebä pri tom nemusí trpieť, lenže na výživu matky (aj plodu) je potrebné dbať už v druhom a najmä treťom trimestri.
rennie111
napsal(a):
Úplne súhlasím, ja som toto riešila žiaľ aj osobne pred pár rokmi u teplokrvníčky. Obrovská kobyla ktorá aj bez žriebäťa musí dostávať dosť jadra aby neajko vyzerala, no po pôrode išla s váhou rapídne dole tak som pridávala jadro lebo sena mala dosť a nikto predsa nechce chudú mamu aby na mňa všetci kukali ako na tyrana..
Dostali sme sa na 6kg jadra (ovos, jačmeň, musli) rozdelené na 3 dávky + seno nonstop. Konečne sa mi zdalo, že prestala chudnúť a zrazu nám 2 mesačné žriebä začalo najprv hnačkovať a hneď nato aj krívať. Najprv som myslela, že sa udrelo, ale po dvoch dňoch z jednej nohy bolo krívanie na všetkých 4, malo taký čudný pohyb, strašne ma to vystrašilo tak som hneď volala veterinárku a tá to našťastie rýchlo identifikovala a nakázala ihneď matke zobrať všetko jadro inak bude s malým zle.
Našťastie to pomohlo, ale hrozilo, že ak to kobyla nebude dávať tak žriebä budeme musieť odstaviť aj skôr ako v 5 mesiacoch. To som ale nechcela tak som si povedala, že hold to mama nejak chvíľu zvládne a vykŕmim ju potom. Dostávala iba kopec mrkvy, minerály a celý deň seno. Nakoniec sme to zvládli s tým, že po 4 mesiaci som jej zas už trocha jadra postupne pridala. Potom sa už nič nestalo a podarilo sa mi ho mať pri matke do 7 mesiacov.
Žriebä je bez následkov, už dospelé, kobyla tiež, ale z tej doby nemám ani fotky lebo som sa za ňu hrozne hanbila našla som len túto jednu kde je v pozadí. To malo asi 1 mesiac a potom to bolo chvíľu ešte horšie.
Tak jsem ráda, že tu někdo chápe a sám se s tím setkal. Já se právě taky hrozně bojím odsouzení a hle, hned v první odpovědi jsem se ho dočkala.
Ovšemže nikoho za to neviním, protože bych se nejradši odsoudila taky. Vždycky když vidím hubeného koně je mi ho líto, protože my jsme vždycky u našich koní bojovali spíš s obezitou. Jednu kobylku, kterou jsme si už obézní přivezli (neomezeně všeho - byla hrozně zatučnělá ve třech letech a ano - strmá, doteď jsem o tom ale moc nevěděla, bohužel. Kdo chce koně, musí se pořád vzdělávat).
No a druhou - hubenou - jsme pro změnu přivezli z příšerných podmínek. Box 1x2, běhala tam po dvoře mezi ostrými věcmi v železe. Samozřejmě vyhublá a špinavá. Obrovské sklony k sežrání všeho, co uviděla - a nebylo divu. Takže jsme museli vždycky s krmením opatrně i při jejím prvním hříběti. Najednou druhé hříbě a tohle. Ale už jsem si jistější a zvládneme to!

Neštěstí je, že vám ti lidé kolem vás nevysvětlí PROČ nemáte kobylu přikrmovat. Kdyby vám to řekli, něco byste si k tomu načetla, a bylo by vám jasno. Nevím, proč je dnes tak vzácné, aby někdo svůj názor podpořil také tím teoretickým věděním, které za ním stojí.
napsal(a):
Neštěstí je, že vám ti lidé kolem vás nevysvětlí PROČ nemáte kobylu přikrmovat. Kdyby vám to řekli, něco byste si k tomu načetla, a bylo by vám jasno. Nevím, proč je dnes tak vzácné, aby někdo svůj názor podpořil také tím teoretickým věděním, které za ním stojí.
Nešťastie je, že ľudia nemajú skúsenosti s odchovom, vidia chudú kobylu a hneď radia prikrmovať a nenapadne ich sa opýtať na žriebä, ako prosperuje a ako vyzerá.
Rada prikrmovať 2 mesačného cvalíka od veterinára je tiež dosť..ehm...mimo.
Ale na druhej strane, ifauna splnila účel, to je fajn.
Vzdelávanie je proces, ktorý nikdy nekončí.

Já tím myslím ty lidi, kteří byli na místě a viděli podmínky, viděli hříbě, viděli kobylu. Protože tazatelka říkala, že jí většina lidí radila nepřikrmovat. Kdyby rovnou řekli, proč to radí, nemusela vůbec vznášet dotaz na anonym foru a tápat mezi odpověďmi.
V tomhle případě se to vyřešilo zdárně, naštěstí.
A ano, pořád se učíme. Co už. Proto jsem tady, abych se učila
Tatu
napsal(a):
Případná útočná odpověď je způsobena tím, že stálí přispěvatelé mají za roky účasti velmi špatné zkušenosti s majiteli koní a jejich reakcemi na rady.
Zeptají se, dostane se jim fundované odpovědí zadarmo a výsledek? Výmluvy a křik, že oni jsou nejlepší a vlastně vůbec žádnou radu nepotřebují a jak se někdo odváží tvrdit, že se nestarají.
Jste po dlouhé době první majitelka, která i čte! co je pro koně vhodné.
Takže si vyberte ty konstruktivní příspěvky a ty druhé moc nečtěte.