Dobrý den, mám problém s mojí 7 letou kobylkou, když máme začátek jízdárenské práce je výborná, chodí krásně ohnutá a to i v klusu, ale jakmile nacváláme tak se celá rozhodí a začne strašně spěchat i pak při klusání furt spěchá a to klidně po zbytek hodiny, trvá ji strašně dlouho než se zas uklidní a furt by nejraději běžela. Když s ní za tu hodinu nenacválám tak je v klidu a žádný problém nemám. Nevíte co s tím? 🙁
Jak vypadá ta cvalová práce po naklusání? Cváláte dokola kolem celé jízdárny? Velké kruhy? Kolik, jak dlouho? V plném sedu nebo v lehkém?
Nejsem žádný trenér, ale já bych vyzkoušela zařadit pilnou práci na přechodech, klidně na kruzích, půl kruhu a změna chodu nebo ruchu, střídat krok, klus, zastavení a do toho lehce vložit nacválání. Maximálně jednou dokola, nejlépe jen půlkruh. Klidně jen dvakrát na každou ruku, ne hned za sebou, prokládat krokovým přechodem, zastavením, uklidněním.
Případně pokud chcete ocválat okolo jízdárny, zařaďte po ocválání krokovou delší pauzu, i na delší otěži. Pak lehce posbírat a znova klus, nejlépe zase práci na přechodech, klidně na kruhu, tam by kůň neměl mít tolik tendenci zrychlovat.
Případně zařadit krokové a klusové kavalety, aby se kobyla soustředila na nohy, stranovou práci.
Samozřejmě s ohledem na to, jak to bude kobyla vnímat a brát.
Aby si kobyla nespojila cval jen s adrenalinem běháme dokola jízdárny jako jelita ale i s prací.
No ale především by vám měl poradit trenér, který tu kobylu vidí.
Dělá to vždy? I jiným jezdcům? Váš sed a ruka ji neruší? Je vyběhaná z výběhu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dneska jsem zařadila cval...
jedu jedu , v rohu nacválám, chci jet po stěně a pak v půlce dlouhé stěny jízdárny zatočit a ono houby....kobyla se něčeho lekla (za halou kvílely děti) a šmějkla to ze stěny zpátky a proti hrazení, chvilku to vypadalo, že to skočíme....
samozřejmě po tomto incidentu byla napružená jako péro...takže kruhy v klusu kavalety v klusu, obraty, koně zaměstnat, nenechat ho blomcat a přemýšlet, co zase vyvede... a nahlas dýchat, jako když se vydýchávám po cvičení,kobyle to strašně pomáhá do klidu, je "naučená" na výdech přecházet do kroku...po zbytek ježdění už jsem necválala, nebyl takový ten klid, foukalo, ty děti co nebyly vidět, bruska co brousí beton...sem tam nějaký pes(jsou bílí a tudíž srtašidelní ) já se prostě nechtěla válet v písku...
když mi kobyla zlobila s cvalem, prachsprostě jsem jí nechala před ježděním vycválat v hale na volno nebo přímo před ježděním na lonži...chvilku...cca 5-10 minut a několikrát změnit stranu. upustila si páru a nezkoušela to se mnou...většinou to bylo v zimě, když ve výběhu nic nedělají.

Trenéra.
Jak říkají holky, ubrat kobyle potenciál k pohybu dopředu, a přidat potenciál k pohybu do strany a nahoru.
Ano, ven taky chodíme minimálně 1/2 do týdne. A tam nezvládá ani ten klus, když jde rovně tak je vše ok i ten cval celkem jde, ale jakmile chci s ní pracovat jen na čtvrtine louky, kroužky, zastavení, přechody tak s ní není absolutně řeč. Ona je citlivá na pusu, ale tam jí je to jedno, jako jinej kůň, opře se do pusy a letí, kroužky i v klusu lítá jak splašená i po hodině ježdění je stále nadupaná…
na jízdárně to měníme a děláme vše okolo celý nebo kroužky, kolikrát mám problém ji i udržet
a teď s ní hodně pracuju na lonži a trénujem přechody klus, cval, klus, krok než se trošku zahřeje prvních 10 min tak krokujem a klušem no a pak nacválá a když přejde do klusu tak s ní není opět řeč… buď přechází znova do cvalu což si ji malinko přitáhnu aby necválala a lítá jako kdyby jí někdo honil🙄 a to je vždy jen když za tu hodinu nacváláme jinak je zlatíčko. Taky nás napadlo jestli ji třeba něco nebolí🤷♀️
Tam by som začala. Skontrolovať zdravotný stav (možno aj RTG chrbtice), padnúcu výstroj, fyzio, stravu (príliš veľa sacharidov pri minimálnej práci tiež dokáže vyrobiť šarkanov). Keď vylúčite zdravotný problém, hľadajte riešenie s trénerom pod sedlom. Môže to byť napríklad aj vo vás, že sa tým cvalom vystresujete a kobyla následne reaguje takto.
Nepíšete plemeno, ale takéto cvalové reakcie sa môžu vyskytovať u koní s PSSM, tuším pri type 1.

Teď jste na to kápla. Přesně mi z vašeho popisu připadá, že ji něco bolí.
Víte, cval je nejnáročnější pohyb pro koně. Je jednostranný, takže velmi namáhá především jednu stranu koně (ne jako klus nebo krok, kde se kůň "vlní" na obě strany stejně - a když chce, vlnit se nemusí, může jít pomalu a ztuhle). Na cvalu se rychle ukážou nesrovnalosti - cválá vám stejně ochotně na obě nohy?
Struktura, kterou cval namáhá nejvíce, je bederní páteř a křížokyčelní spojení. Tam dochází k velkým pohybům, když si kůň zadní nohou "sahá" dále pod břicho, aby se odrazil. A pokud tam se něco rozbolí, nebude pak kůň už v klidu. Chce mít práci rychle za sebou. Zejména krevnatí koně v takových chvílích začnou spěchat a stresovat, proto najednou s nimi "není řeč".
Takže jo, tady bych viděla jasnou indikaci pro vyšetření. Minimálně fyzioterapeut, který posoudí rozsah pohybu, bolestivost, křivost, případně rovnou veterinář, ale nevím, jak je to se zobrazovacími metodami v terénu u těhle partií těla, obávám se, že tam jsou dost omezené možnosti. Nicméně koní s problémy v této oblasti je velké množství a odborníci na pohybový aparát můžou určit potíže už z projevů.
Nechte si také posoudit vhodnost sedla. Pokud tlačí sedlo, ukáže se to samozřejmě také ve cvalu nejvíc. A bolavý sval (který třeba ve cvalu jde do křeče) může koně také hodit snadno do nepohody.

Mně to podle popisu přijde, že se ta kobyla neunese - a znovu a opět - co na to trenér?
No měla jsem trenérku a ta mi řekla po dvou letech trénování 2-3x týdně, že se neunese v klusu a proto se mi ani nepodsadí a učila mě se s ní jen a jen prát mezi hubou a mojí rukou proto lítala i v klusu na jízdárně. Řekla jsem si a dost! Tak jsem trenéra změnila a hned při druhý hodině s ním se přestala opírat o ruku a začala se krásně nést je klidná a šlape teď jak hodinky, ale s tím cvalem máme problém furt… je mi ale zajímavý furt, když necváláme tak je klidná a jednou nacváláme a půl hodiny ji uklidňujeme, aby se vrátila zpátky do tý polohy a uklidnila se🤷♀️ To fyzio asi zkusíme jen pro info jestli ji fakt něco nebolí a sedlo jsem vybírala s trenérkou a jako jediný ji sedělo, ale chci ho měnit teď za kentaura.

Co o tom cválání říká teda ten trenér? Zajímá mě jeho názor, proč to kobyla dělá. Na to přece musí nějaký názor mít, když ji pak půl hodiny uklidňuje. A jak to chce trenér řešit? Přece trenér má nějaký plán a těžko bude spoléhat na to, co se dozvíte v internetové anonymní diskusi?
Ten fyzioterapeut by vám měl být schopný povědět, zda to sedlo nějak základně sedí nebo ne. Ale jestli blázní kobyla i na lonži, tak to nutně sedlem být nemusí.
Kobyla se nebude nosit, když nebude mít vybudované svaly. A svaly nevybuduje, pokud chodí ztuhlá, navalená dopředu a prchá.
Ono to taky může být tak, že v kroku a klusu chodí kobyla ve falešném sebrání, protože jí to umožňují vaše nízké požadavky, a ve cvalu to prostě už "očůrat" nejde. Takže krok/klus může chodit se sbalenou hlavou, ale nechat břicho viset a tahat nohy. A vy máte pocit, že chodí hezky, jemně. No ale tohle už musí posoudit ten, kdo vás trénuje.
napsal(a):
Co o tom cválání říká teda ten trenér? Zajímá mě jeho názor, proč to kobyla dělá. Na to přece musí nějaký názor mít, když ji pak půl hodiny uklidňuje. A jak to chce trenér řešit? Přece trenér má nějaký plán a těžko bude spoléhat na to, co se dozvíte v internetové anonymní diskusi?
Ten fyzioterapeut by vám měl být schopný povědět, zda to sedlo nějak základně sedí nebo ne. Ale jestli blázní kobyla i na lonži, tak to nutně sedlem být nemusí.
Kobyla se nebude nosit, když nebude mít vybudované svaly. A svaly nevybuduje, pokud chodí ztuhlá, navalená dopředu a prchá.
Ono to taky může být tak, že v kroku a klusu chodí kobyla ve falešném sebrání, protože jí to umožňují vaše nízké požadavky, a ve cvalu to prostě už "očůrat" nejde. Takže krok/klus může chodit se sbalenou hlavou, ale nechat břicho viset a tahat nohy. A vy máte pocit, že chodí hezky, jemně. No ale tohle už musí posoudit ten, kdo vás trénuje.
Upřímně jsem se ani z jednoho trenéra nic nedozvěděla, proto zkouším sílu internetu… teď mi trenérka říká že je třeba trénovat s ní ten cval aby se uklidnila, když je kobyla dobře rozpohybovaná tak se jí i párkrát povedlo být přilnutá ve cvalu. Taky jsme zkoušeli ji před jízdou vylonžovat jestli nemá moc energie a to také nepomáhá🙁

Aha, tak tady je rada snadná - pořiďte jiného trenéra - nového a lepšího Takového, který vás nenechá jezdit tak, aby se kobyla vůbec natočila. A takového, který když uvidí problém, začne ho řešit v ten okamžik.
Já když měla doma dobrou trenérku, tak plnokrevník, kterého jsem normálně natočeného držela za kroužky od udidla, abychom vybrali rohy, cválal na ZAHOZENÉ otěži co noha nohu mine, a ryl rypákem v zemi (!). (takže jsem se dozvěděla, že chyba byla ve mně a ne v něm, on to umí, jen já to neuměla vyvolat...)

napsal(a):
Aha, tak tady je rada snadná - pořiďte jiného trenéra - nového a lepšího Takového, který vás nenechá jezdit tak, aby se kobyla vůbec natočila. A takového, který když uvidí problém, začne ho řešit v ten okamžik.
Já když měla doma dobrou trenérku, tak plnokrevník, kterého jsem normálně natočeného držela za kroužky od udidla, abychom vybrali rohy, cválal na ZAHOZENÉ otěži co noha nohu mine, a ryl rypákem v zemi (!). (takže jsem se dozvěděla, že chyba byla ve mně a ne v něm, on to umí, jen já to neuměla vyvolat...)
OT
jé...tak jsem jednou kdysi brzdila v terénu za udidlo rukou

napsal(a):
OT
jé...tak jsem jednou kdysi brzdila v terénu za udidlo rukou
Taky už se mi stalo - rupla otěž. Poník a krátký krk... ale nebylo potřeba moc panikařit, jakmile zjistil, že se po něm už nechce utíkat, zabořil hlavu do trávy

verca03
napsal(a):
Upřímně jsem se ani z jednoho trenéra nic nedozvěděla, proto zkouším sílu internetu… teď mi trenérka říká že je třeba trénovat s ní ten cval aby se uklidnila, když je kobyla dobře rozpohybovaná tak se jí i párkrát povedlo být přilnutá ve cvalu. Taky jsme zkoušeli ji před jízdou vylonžovat jestli nemá moc energie a to také nepomáhá🙁
Viz Buggyra. Změnit trenéra.