Zdravím,
Jaké udidla se vám osvědčily pro koně, co si přehazují jazyk? Podpínku dávat nechci. Přemýšlela jsem buď nad stihlem s plackama a nebo tlustší stihlo s peckou. Mám doma ještě gumovou placku na udidlo proti přehazování, pomohla někomu?
Kobylu chci mít venku pod kontrolou. Na jízdárně je ok.
Děkuji.
Pokud to chcete řešit udělátkama, tak já osobně jsem pro klasický hanoverský nánosník, který udělá nejméně škody a největší službu. Ve spojení s padnoucím udidlem a dobrou rukou jezdce problém přehazování jazyka dost rychle zmizí.
Ty placky a tlusté stihla a já nevím co ještě mu jen uberou místo v hubě a tím spíš ho budou nutit vymýšlet ptákoviny, vy ho budete brát víc za hubu a je větší riziko, že se vám od toho zraní ať už na jazyku nebo na patře nebo na dásních.
A jen tak cvičně, normální soudný jezdec v terénu nezrychluje, dokud kůň není bezpečně ovladatelný v pomalejším chodu a neovládá poslušně přechody nahoru/dolů v chodech. Je to opruz, ale jinak to nejde - na tohle vám udělátka nepomůžou, to si musíte projezdit a protrpět bez nich.
Nám na noričku nepomohlo nič, takže sa to riešilo tým, že uzdečku mala normálne, bez nánosníka, zubadlo si dávala kam chcela a mala parelku ešte jedny oťaže a chodila na nej.
Ale od nej sa chceli vždy iba krokové vychádzky, občas klus, zastať a tak, terénne vozítko, no problem.
Uzdečka pre prípad nejakej napätej situácie, alebo úteku, ale tak norik kým spracuje vzruch, tak už je dávno po ňom, to je múdra kobyla.
Vrátili nám ju obsadnutú, ale žiaľ s tým zlozvykom/zvykom/problémom, neviem čo je to v jej prípade.
Jezdila jsem 2x koně přehazující jazyk nad udidlo – moje první plňaska, ta přehazovala nad na všech železných udidlech, nepřehazovala jen na úplně jednoduché gumové ohebné tyčce bez výplně.
Druhá kobyla byla ztracená, přehazovala hned od obsednutí, ještě jsem ani nevzala otěže do ruky a už měla jazyk nad udidlem, na všech udidlech a navždy, naštěstí aspoň neplazí jazyk, takže bez podívání do huby to nikdo nepozná. Také jsem přemýšlela že vyzkouším udidlo s plackou, ale nedošlo k tomu, můj názor o tomhle je, že kůň jazyk přehazuje přes udidlo aby se zbavil tlaku nebo bolesti (na jazyk nebo na horní patro) a tak mi neštymuje na nejcitlivější nebo bolavé místo strkat něco ještě většího, než na čemu se brání. Ale jestli je tu někdo kdo udidlo s plackou používá, ať napíše jaké má zkušenosti?U téhle kobyly jsem přestala používat udidlo úplně.
Teď jezdím na valachovi, kterému občas prosvítal jazyk u koutku, ale při podívání do huby měl udidlo na jazyku. Když jsem hledala udidlo s co nejmenším tlakem na jazyk, našla jsem tenhle Fager https://www.horseandme.eu/udidlo-stihlove-jednou-lomene-fss--titanium-fanny-fager/ , a jsem spokojená, jazyk v koutku nevídám, a i mi valach přišel od první chvíle lehčí na otěži, měl sklony chodit nad otěží a narážet do ruky. Kdybyste tohle nebo podobné udidlo zkoušela tak napište jak jste s ním spokojená.