Krmení dostiháků

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

222

13.7.2022 11:51
222

XXX.XXX.115.189

Zdravím,
tak jsem přemýšlela (jenom teoreticky ze zvědavosti), jakou krmnou dávku můžou cca mít dostihoví plnokrevníci v sezóně. Vím obecně, že se jim většinou dávají velké až extrémní dávky jádra a málo sena, taky že většinou nechodí do výběhu (nebo max. krátce) a na pastvinu vůbec ne, že spoustu z nich má žaludeční vředy. Dokázal by mi prosím někdo dát příklad konkrétní krmné dávky? Popř. je vlastně možné tak velkou potřebu energie pokrýt i (aspoň částečně) jinak než jádrem?
Díky moc :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2022 12:47

Vůbec na energii nejbohatší krmivo je spolehlivě tuk. Takže ano, taková spotřeba energie se dá velice snadno zajistit z jiných zdrojů, než je jádro, a tyto zdroje se hojně využívají zejména ve vytrvalostním sportu. Pokud je kůň na výkon trénován a má vyvinuté mechanismy pro získávání energie z "rychlých" zásob (dostatečná zásoba glykogenu), potom samozřejmě využije "pomalou" energii tuků i pro dostihový výkon.

Koním v dostihovém tréninku se u nás podávaly během dne tři desetilitrové nádoby s čerstvě mačkaným ovsem (mohlo vycházet na nějakých 8 kg denně) a podle plánu trenéra dva druhy granulí, červené a zelené, zpravidla v množství 300 g denně od každých. Před dvaceti lety jsem nezkoumala, co to je za granule, ale předpokládám, že to byl především přídavek vit-min, esenciálních látek a enzymů, než že by to vstupovalo nějak zásadně do energetické bilance krmiva. Sena měli koně v podstatě adlibitní množství. Dneska už se krmí podstatně vědečtěji a KD se vypočítává pro každého koně individuálně z více komponent.

Našemu plnokrevníkovi v (v podstatě) záchovném režimu v zimě dávám denně dvě kila ovsa, dvě kila vařeného ječmene (čtyři kila jádra denně), a do půl litru oleje (olej podle teplot a hnusopočasí).

13.7.2022 13:02
Arbora

XXX.XXX.149.42

Cca 6 kg jadra denne, rozložené do 3 dávok. Ráno 2:1:1 ovos, jačmeň (sparený), granule (mikro galop, neviem, či sa ešte vyrába), obed čistý ovos, večera 2:1:1 ovos, jačmeň a granule. K tomu vitmin, ľan, msm, elektrolyt, či iné prípravky, podľa individuálnej potreby. Seno ráno a večer, odhadom cca 4-5 kg v jednej dávke. Výbehy denne iba mimo dostihovú sezónu, vo výbehoch skôr bez trávy.

Neviem, či niekto niekedy skúšal behať úplne bez jadra, pamätám si ale obéznejšie kone, ktoré behali na polovičnej dávke jadra. Vredy určite mali všetci, ale nielen kvôli dávkam jadra, skôr kvôli stresu a kŕmeniu jadra na prázdny žalúdok.

222

13.7.2022 14:51
222

XXX.XXX.115.189

Teda tak to jsou opravdu mega dávky! A se senem nevím, ale už maminka (chovala ovšem chlaďase) do mě vždycky tloukla, že absolutní minimum sena je 10, spíš 15 kg denně a taky že na noc se dává tolik, aby vždycky ráno ještě zbývalo. Též že se nikdy nemá krmit do žlabu na prázdný žaludek, ale napřed trošku sena a vůbec spoustu dalších užitečných pouček :)
Já své plňasce dávám ráno a večer půl odměrky celého ovsa, odměrku granulované vojtěšky, půl odměrky sladového květu, půl odměrky řepných řízků a minerálku. V zimě dostává ještě bylinkovou směs a v době línání extrudované lněné semínko. Jinak je na pastvě 24/7 s neomezeným přístupem k senu a samozřejmě vodě. Pracuje většinou 4x týdně, střídavě terén a jízdárnu (drezura/skoky), občas zařadíme práci ze země. Samozřejmě si uvědomuju, že oproti dostihákovi je ta zátěž nesrovnatelně nižší.
A s dovolením dotaz na Buggyru - když vezmu jako modelový příklad Vašeho dostiháka s 8 kg jádra, jak by šlo upravit jeho krmnou dávku tak, aby se dalo jádro skrouhnout řekněme na polovinu, popř. jde to vůbec?
Díky

13.7.2022 15:10

Jasně, že to jde. Místo jádra dáte odpovídající množství jiných energeticky bohatých krmiv. Začala bych těmi tuky - nejefektivnější je samozřejmě samotný olej nebo krmný tuk, dál se dá krmit podstatné množství lněného semene (pro tuk tedy tepelně upravené), jiné tučné komponenty jako je slunečnice, tučné rýžové otruby, kokosová kopra, a pak se dá krmit energetičtější forma objemového krmení, což je vojtěška, řepa. Také můžete koňově metabolismu ušetřit cennou energii tím, že přidáte do KD nutrienty, které by jinak musel kůň získávat jinak nebo je potenciálně může získávat v nedostatečném množství - esenciální aminokyseliny, vitaminy (zejména antioxidanty při zátěži), L-carnitin, elektrolyty, selen apod.

Na kvalitě sena se toho dá hodně udělat - info zde https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/seno
čím kvalitnější seno, tím menší potřeba dokrmování.

Pokud byste chtěla řešit někdy krmnou dávku svého koně, tak údaj "odměrka" je samozřejmě nedostatečný. Krmení se měří na hmotnost, protože všechny nutriční hodnoty se vztahují k hmotnosti. To jen pro info.

13.7.2022 15:25

...oleje nelze krmit neomezeně, má to svou míru, každý toho snese jinak a ve velkém množství ztěžují trávení vlákniny....

222

13.7.2022 15:26
222

XXX.XXX.115.189

Děkuju :) Já samozřejmě vím, že údaj “odměrka” je nepřesný, teď si uvědomuju, že jsem to do příspěvku chtěla i napsat, ale nějak mi to vypadlo. Mám odměrku od nějakých granulí a je na ní napsáno 500 g, zvážení nemám. Ale problémy s krmením jsem nikdy řešit nemusela a kobča je v pořádku, takže zatím OK.

13.7.2022 16:57
evcusik

XXX.XXX.23.166

222 napsal(a):
Děkuju :) Já samozřejmě vím, že údaj “odměrka” je nepřesný, teď si uvědomuju, že jsem to do příspěvku chtěla i napsat, ale nějak mi to vypadlo. Mám odměrku od nějakých granulí a je na ní napsáno 500 g, zvážení nemám. Ale problémy s krmením jsem nikdy řešit nemusela a kobča je v pořádku, takže zatím OK.

Odměrka (objem) ovsa a ječmene bude skoro dvojnásobek rozdíl v hmotnosti.

Bez váhy se prostě u krmení nehnete :)

13.7.2022 20:58

litrová hmotnost ovsa, když je opravdu pěkný je 400g-500g.

14.7.2022 08:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...oleje nelze krmit neomezeně, má to svou míru, každý toho snese jinak a ve velkém množství ztěžují trávení vlákniny....

jj, stejně jako jádro, to je jasná, vždycky indivindy podle koně

15.7.2022 23:12

U jádra to záleží na množství enzymu pro štěpení škrobu v tenkém střevě....proto někdo snese okolo 2 kg a jiný 3 kg na jedno krmeni...

Přidejte reakci

Přidat smajlík