Dobrý den, necelý rok mám kobylku (5 let), která je z nic moc podmínek. Nikdo se o ni nestaral, neznala kováře, veterináře, ohlávku.. Nic.
Začala jsem s ní pomalu pracovat a řekla bych, že máme docela hezký vztah.
Zvykla si na mě, přijde když mě vidí, normálně se mnou pracuje, obsedla jsem ji, tak teď už pár měsíců jezdíme.
Problém je, že je nevyzyptatelná. 10x jí nasadím uzdečku a po 11. to prostě nejde, začne se cukat, nejradši by utekla. Bohužel se jí to 2x povedlo (neudržela jsem ji) a tak toho občas chce využít. Ale ne vždy. Jak říkám, nechá si udělat všechno, ale pak někdy přijdu a nenechá se ve výběhu ani chytit.
Už kolikrát nevím, co s ní a rozhodně nechci riskovat, že jednou doopravdy uteče někam dál a něco se stane.
Jednou se pokusila utéct i venku, ale to jsem ji udržela.
Problém je asi v tom, že jde do protitlaku. Ze začátku měla s tlakem velký problém, postupně se to zlepšuje, ale stejně když trhne hlavou a ucítí na hlavě tlak, tak vidím jak panikaří a chce pryč.
Máte prosím někdo nějakou radu, co s ní?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Weee
napsal(a):
Dobrý den, necelý rok mám kobylku (5 let), která je z nic moc podmínek. Nikdo se o ni nestaral, neznala kováře, veterináře, ohlávku.. Nic.
Začala jsem s ní pomalu pracovat a řekla bych, že máme docela hezký vztah.
Zvykla si na mě, přijde když mě vidí, normálně se mnou pracuje, obsedla jsem ji, tak teď už pár měsíců jezdíme.
Problém je, že je nevyzyptatelná. 10x jí nasadím uzdečku a po 11. to prostě nejde, začne se cukat, nejradši by utekla. Bohužel se jí to 2x povedlo (neudržela jsem ji) a tak toho občas chce využít. Ale ne vždy. Jak říkám, nechá si udělat všechno, ale pak někdy přijdu a nenechá se ve výběhu ani chytit.
Už kolikrát nevím, co s ní a rozhodně nechci riskovat, že jednou doopravdy uteče někam dál a něco se stane.
Jednou se pokusila utéct i venku, ale to jsem ji udržela.
Problém je asi v tom, že jde do protitlaku. Ze začátku měla s tlakem velký problém, postupně se to zlepšuje, ale stejně když trhne hlavou a ucítí na hlavě tlak, tak vidím jak panikaří a chce pryč.
Máte prosím někdo nějakou radu, co s ní?
Ano. ZKUŠENÉHO člověka přímo na místě. Od klávesnice se toto blbě řeší.

Píšete, že má paniku z tlaku. Tak jí naučte, co má dělat. Pomalu, srozumitelně a spolehlivě. Bude to trvat dlouho…
Já bych to hodnotila jako normální koňské chování. V pěti letech je kobyla naplno dospělá a uvědomuje si to taky naplno až nyní. Změny v chová kobyl v závislosti na říji není dobré přehlížet (prostě jí příroda káže zrovna poslechnout tyhle vyšší zájmy).
ALE jako základ bych viděla nedokonalé naučení na poddání se mírnému tlaku. Pozvěte si někoho zkušeného a za párkrát můžete mít vyřešeno. Takové potíže jsou o nedůslednosti v základech.
Nejjednodušší by bylo ji učit chování jinak, než tlakem. U koní, co mají nějaké neznámé špatné zkušenosti se může stát, že stačí drobný spouštěč a budou bojovat o život (a tam nějaké naučené poddání se tlaku nezafunguje, pokud koně neprotlakujeme až k totální naučené bezmocnosti).
Takže mi přijde optimální dát koni maximum kontroly prostředí a nechat ho v klidu říct "mám problém" a nemuset s ním bojovat.
Kůň si tak třeba v klidu řekne, že nechce uzdečku (například půlkrokem pryč, nebo odvrácením hlavy), já řeknu OK a prostě dám koni pauzu - on pak sám aktivně řekne, že je připravený pokračovat a uzdečku si nasadit nechá (případně na tom aktivně spolupracuje).
Odmietanie uzdečky často súvidí s problémom so zubami, ako 5 ročná môže stále prezubovať - absolvovala niekedy v živote dentálne vyšetrenie/ošetrenie?
Zažila som vážne neurologické príznaky u 3 ročnej kobyly, ktorá pri nasadení uzdečky a lonžovaní sa tresla o zem, vstala, išla proti človeku, zase na zem, triaška, hádzanie hlavou...
Problém bol v zube, musel sa vyraziť, dlho sa to hojilo, nakoniec prišla ešte o dva zuby, ktoré postihla infekcia...

Weee
napsal(a):
Zuby má dělané v zimě, takže tam by problém být neměl. Ale děkuji za nápad
Zuby v zimě. Teď máme červenec.