Heljar

XXX.XXX.92.8
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu a tipy na řešení. Mám nového koně, se kterým jsme absolvovali asi 5 vyjížděk. Od koní jde vždy v pohodě, na prvních vyjížďkách šel ochotně svižně dopředu, ale v úterý a hlavně dnes už se směrem od pastviny loudal a zastavoval, snažil se otočit směrem domů. Samozřejmě jsem mu to nedovolila, ale kromě základních pomůcek (sed, váha, holeň) jsem musela použít na můj vkus až moc otěže. Jak ho pozitivně namotivovat, aby šlapal dopředu a nesnažil se stále otáčet domů?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Heljar
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu a tipy na řešení. Mám nového koně, se kterým jsme absolvovali asi 5 vyjížděk. Od koní jde vždy v pohodě, na prvních vyjížďkách šel ochotně svižně dopředu, ale v úterý a hlavně dnes už se směrem od pastviny loudal a zastavoval, snažil se otočit směrem domů. Samozřejmě jsem mu to nedovolila, ale kromě základních pomůcek (sed, váha, holeň) jsem musela použít na můj vkus až moc otěže. Jak ho pozitivně namotivovat, aby šlapal dopředu a nesnažil se stále otáčet domů?
Trapně se ptám - vaše zkušenosti?
Heljar

XXX.XXX.92.8
napsal(a):
Trapně se ptám - vaše zkušenosti?
Jak se to vezme - 15 let jezdec samouk, výhradně lesojezdec. Načtená hromada teorie, ale jízdárenské hodiny žádné. Před lety jsem obsedla a během několika let 'přijezdila' svou první kobylu tak, že byla skvělý terénní kůň, reagující na sed, holeň, váhu. Ale stejně se pořád považuju za začátečníka. Takže pokorně budu 'hltat' každou radu.

Zkuste odhrnout hřívu a asi v půlce krku je takové tlačítko - to zmáčknete a kůň vám pak začne šlapat kam chcete, v tempu jakém chcete.
Jinými slovy: Nelze odpovědět. Obecné rady jsou: pracovat na důvěře, chodit s koněm na ruce, věnovat mu čas a smysluplně s ním pracovat. Pak s vámi půjde kamkoliv. Někdy je to hned, někdy je to otázka několika let.

Heljar
napsal(a):
Jak se to vezme - 15 let jezdec samouk, výhradně lesojezdec. Načtená hromada teorie, ale jízdárenské hodiny žádné. Před lety jsem obsedla a během několika let 'přijezdila' svou první kobylu tak, že byla skvělý terénní kůň, reagující na sed, holeň, váhu. Ale stejně se pořád považuju za začátečníka. Takže pokorně budu 'hltat' každou radu.
Každá rada drahá. Bez ironie a vlastní zkušenost. První kůň v pohodě, probíhala i jízdárna a prostě jsem si sedli a já mu věřila. Druhý kůň už ne. Ale to není jeho chyba. Asi jsem vám nepomohla.

Jak dlouho je u vás?
Jak pracoval před tím? Jestli teď dlouho nic nedělal nebo nebyl venku na vyjížďce a vy ho teď už po několikáté za sebou berete ven, tak mu narušujete jeho stereotyp který měl doteď.
Chodil pod sedlo? Jak často, s jakým jezdcem? Nebolí ho něco? Nežerou ho tam hmyzáci? Neberete ho z pastvy, na kterou před chvilkou přišel? Nebo před večeří?
Logicky po dlouhé době jít ven=super, zase ven?=no tak dobře, dneska už zase jít ven?=hej kámo nechce se mi...
Heljar

XXX.XXX.92.8
napsal(a):
Jak dlouho je u vás?
Od konce března,.
Heljar

XXX.XXX.92.8
kallisto
napsal(a):
Jak pracoval před tím? Jestli teď dlouho nic nedělal nebo nebyl venku na vyjížďce a vy ho teď už po několikáté za sebou berete ven, tak mu narušujete jeho stereotyp který měl doteď.
Chodil pod sedlo? Jak často, s jakým jezdcem? Nebolí ho něco? Nežerou ho tam hmyzáci? Neberete ho z pastvy, na kterou před chvilkou přišel? Nebo před večeří?
Logicky po dlouhé době jít ven=super, zase ven?=no tak dobře, dneska už zase jít ven?=hej kámo nechce se mi...
Je to A1/1, od 2 do 4 běhal, pak si zranil šlachu a po vyléčení už jen chodil pod dětma na jízdárně (popravdě si asi zvyknul, že si může tak trochu dělat, co chce on). Přes zimu stál, já ho koupila na konci března, ale jezdit jsem začala až v červnu - musela jsem ho vykrmit, nechat napasovat sedlo (odborníkem upraveno na míru, fakt sedí), udělat zuby (ty nebyly dělany několik let), fyzioterapii (nijak zvlášť bolavý nikde nebyl, jen menší blokace apod ), ... Teď 14 dní z důvodu dovolené neježděný, až tento týden 2 vyjížďky - brzo ráno kvůli vedru, je fakt, že to bylo před snídaní. Je ustájen 24/7 ve stabilním stádě. Před vyjížďkou ho stříkám repelentem.
Jako já si s ním poradím, ale spíš bych jej ráda nějak namotivovala. Před časem jsem tu řešila, že nechce stát u úvazu, docela rychle odbouráno pomocí trpělivého opravování a pamlskování.
Jinak všem moc děkuju za ochotu poradit
Heljar

XXX.XXX.92.8
Horsana
napsal(a):
Nuž, to před snídaní je asi kľúčové, v tomto prípade.
Tak mu ju treba dať, neviem čo dostáva a koľko, alebo polku pred a polku po jazdení, moje kone by sa psychicky zrútili, keby niekam museli ísť bez raňajok, to je drsné narušenie dennej rutiny.
Děkuji za radu, tam bych zakopaného psa nehledala🤔 Ale možná jste opravdu uhodila hřebíček na hlavičku, tak já to zkusím pro příště po snídani. To jsou holt bohužel ty vedra, kdy vstávám v 5, abych měla odježděno, dokud je venku snesitelně😊

Heljar
napsal(a):
Děkuji za radu, tam bych zakopaného psa nehledala🤔 Ale možná jste opravdu uhodila hřebíček na hlavičku, tak já to zkusím pro příště po snídani. To jsou holt bohužel ty vedra, kdy vstávám v 5, abych měla odježděno, dokud je venku snesitelně😊
doporučuju něco od vojtěšky a trochu máloobilného, po návratutu snídani doženete obvyklou dávkou. vidím před očima ten obrázek, jak koni šlpíchá žaludeční kyselina skoro až "do krku" ...vojteška, objem... vytvoří pokrývku na zažitině a nic necáká a netvoří se vředy...
Heljar

XXX.XXX.92.8
Tak tou absencí snídaně to nebude. Včera jsem byla jezdit o půl 10. a snažil se to stočit zpátky úplně stejně. Pocitově to vnímám tak, že se mu prostě nechce (od koní a asi vůbec pracovat), tak si postaví hlavu. Ono pod začátečníkama mu asi hodně prošlo, tak to zkouší. Takže jak píšete, pracovat dál na důvěře, hledat motivaci. Někdy zkusím vyjížďku s dalším koněm, jestli pak půjde ochotněji...